Αγαπητοί αναγνώστες, καλημέρα σας και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!
1. Πλούσιο το εορτολόγιο και της λήγουσας βδομάδας (13-19/1). Ξεκίνησε με την Κυριακή μετά τα Φώτα (13/1), συνέχισε με τη γιορτή του Οσίου Ιωάννου του Καλυβίτη (15/1), χθες (17/1) με την ιερή μνήμη Αντωνίου του Μεγάλου, σήμερα (18/1) των Αγίων Αθανασίου του Μεγάλου και Κυρίλλου του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κι αύριο -που κλείνει η βδομάδα- με την ιερή μνήμη του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού, «του της Ορθοδοξίας μονομάχου και υπερμάχου φύλακος» όπως σημειώνεται στο: “Εορτολόγιον της Εκκλησίας”, έκδοση: Αποστολικής Διακονίας, 1997.
2. Από τα λαογραφικά των ημερών, σημειώνουμε, πως είμαστε σε περίοδο βαρυχειμωνιάς, την οποία πρέπει να αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία και προσοχή, γιατί μας χαρίζει αφ’ ενός μέρες καλοσύνης, τις “αλκυονίδες ημέρες” κι αφ’ ετέρου με αποθέματα νερού, τόσον απαραίτητου για την υπόλοιπη χρονιά. Η φύση, αυτές τις μέρες, έχει τις χάρες της. Ετσι:
«Του Γενάρη το φεγγάρι, παρά λίγο μέρα κάνει!».
Κι οι γεωργοί μας λογαριάζουν τα κέρδη τους, γιατί ξέρουν, πως:
«Του Γενάρη η καλουργιά, παρά λίγο κοπρισιά!».
Κι όσοι παρακολουθούν και μελετούν τις καιρικές συνθήκες της εποχής, δε σταματούν να μας εξηγούν πως:
«Ο Γενάρης κι αν γεννά του Καλοκαιριού μηνά!».
Κι οι παρατηρήσεις του σοφού λαού μας, είναι ατέλειωτες γι’ αυτό κι εμείς θα συνεχίσουμε και σε επόμενες συνεργασίες μας.
Για την ώρα, έχομε υποχρέωση να γράψουμε δύο γραμμές για κάποια ημερολόγια, που λάβαμε και που ξεχωρίζουν για το περιεχόμενό τους, την προσεγμένη τους εμφάνιση και το μελετημένο τους στήσιμο.
3. Ενα πρώτο λοιπόν απ’ αυτά: Το ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, του νέου έτους 2019, σε σχ. 10×14, σ. 176 + πλούσια εικονογράφηση. Αρχίζει με το “Χαιρετιστήριο μήνυμα του Σεπτού μας Οικουμενικού Πατριάρχη” και συνεχίζει με τον “Χαιρετισμό του Σεβασμ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ.κ. Αυγουστίνου”. Το περιεκτικό αυτό ημερολόγιο είναι εφέτος αφιερωμένο «στους Αγίους Ανδρες και Γυναίκες της Εκκλησίας μας, με ιδιαίτερη αναφορά, στους νεοφανείς Αγίους» (σ. 7)…
Επεται περιεκτική μελέτη του Αρχιμ. του Οικουμ. Θρόνου κ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλου, Πρωτοσύγκελλου της Ι.Μ. Σισανίου και Σιατίστης, με το θέμα: “Οι Αγιοι, στη ζωή της Εκκλησίας” (σ. 19-35).
Στη συνέχεια: Το “Σύμβολο της Πίστεως”, η “Κυριακή Προσευχή” και η “Προσευχή στο Αγιο Πνεύμα” καθημερινή μας εκφώνηση και βοήθεια!
Ακολουθούν (σ. 39-52) όλα τα λειτουργικά στοιχεία της Ι.Μ. Γερμανίας (ίδρυση, στελέχωση, οργάνωση, προσωπικό, δ/νσεις κ.λπ.) και έπεται το μηνιαίο Εορτολόγιο – Ημερολόγιο του 2019.
Στις σ. 80-140 παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι Ενορίες και Ναοί της Ι.Μ. Γερμανίας και ακολουθούν στις σ. 145-176: Διπλωματικές Αρχές. Προξενεία, Δ/νσεις Υπηρεσιών Ελάδος και Κύπρου.
4. Να σημειώσουμε επίσης πως μαζί με το παραπάνω Ημερολόγιο της Ι.Μ. Γερμανίας του 2019 και τις Ευχές του Σεβ/του, μάς είχε σταλεί και ο πολύτιμος τόμος: “ΣΥΝΟΔΟΣ” (Bonn 2018, σχ. 8o, σ. 210 + εικονογρ.).
Περιέχει τα επίσημα έγγραφα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη 18-26/6-2016).
Μεταφέρομε για τους αναγνώστες μας, από τον πολύτιμο τόμο και από σεβασμό στον Σεβασμιώτατο Γερμανίας κ.κ. Αυγουστίνο, συντοπίτη μας (τα πατρογονικά του, από τις Βουκολιές- Κισάμου) “το εισαγωγικό σημείωμα”, για τον περιεκτικό του λόγο και για να Του ευχηθούμε έτη πολλά και Υγεία. Το σχετικό εισαγωγικό στον τόμο, έχει ως ακολούθως:
“ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας συνεκλήθη στην Κρήτη, από 18 έως 26 Ιουνίου 2016. Η Σύνοδος διακήρυξε την ενότητα και την καθολικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τόνισε, μεταξύ άλλων, την άξια του διαχριστιανικού καί διαθρησκειακού διαλόγου καί έλαβε θέση σε καίρια σύγχρονα ζητήματα.
Στο ιστορικό αυτό εκκλησιαστικό γεγονός έλαβε μέρος, ως μέλος της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο οποίος σήμερα συμπληρώνει το 80ο έτος της ηλικίας του.
Με αφορμή τη χαρμόσυνη αυτή επέτειο και σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό του καί πρός την πολυετή προσφορά του στην Εκκλησία που παροικεί στη Γερμανία, προβαίνουμε στην παρούσα δίγλωσση έκδοση, την οποία του αφιερώνουμε με βαθύ σεβασμό και πηγαία αγάπη. Ο ελληνογερμανικός αυτός τόμος περιλαμβάνει τα έξι επίσημα κείμενα, καθώς επίσης και την Εγκύκλιο και το Μήνυμα της Συνόδου.
Ιδιαίτερη ευχαριστία οφείλουμε στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Ιωακείμ Μπίλλη, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, για την ευγενή αποστολή των πρωτοτύπων κειμένων στην ελληνική, τη μία από τις επίσημες γλώσσες της Συνόδου. Επίσης, στον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου κ. Κωνσταντίνο Μύρων, Ειδικό Σύμβουλο της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας στη Σύνοδο, ο οποίος μετέφρασε τα κείμενα στη γερμανική -λαμβάνοντας υπόψη όλες τις μέχρι σήμερα γνωστές μεταφράσεις- με τη μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα προς το ελληνικό πρωτότυπο.
Ευχόμαστε η ανά χείρας έκδοση να συμβάλει στην ευρεία αποδοχή της Συνόδου από «τον Ορθόδοξο λαό και κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως».
Βόννη, 7 Φεβρουάριου 2018
Για την έπιτροπή εκδόσεως
+ ο Αριανζοΰ Βαρθολομαίος
Βοηθός Επίσκοπος”
5. Και ένα Ημερολόγιο Ιερού Ναού της πόλης μας. Για τα υπόλοιπα έχει ο Θεός! Αναφερόμαστε λοιπόν στο Ημερολόγιο τσέπης – 2019 της “Ενορίας Ιερού Ναού Αγ. Στυλιανού Χανίων”.
Είναι και καλαίσθητο και πλούσιο σε περιεχόμενο. Αφιερωμένο με σεβασμό και πίστη: “στον βίο και τις διδαχές του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου”. Διδαχές ψυχωφελείς και εποικοδομητικές για την καθημερινή βιωτή μας, τη συχνά προβληματική!
Πολύτιμα επίσης: το απολυτίκιο της εορτής Παϊσίου του οσίου και βέβαια η πλούσια βιογραφία του (σ. 36-63) συνοδευόμενη από διαλεχτό φωτογρ. υλικό. Ευχές στον δραστήριο εφημέριο του ναού και στο συμβούλιο της ενορίας, γιατί μας χαρίσατε πολύτιμη συντροφιά στην καθημερινή μας πορεία. Καλή Χρονιά και πλούσιο έργο!
6. Πήραμε σήμερα φόρα με τα Ημερολόγια και πώς να σταματήσουμε;
Για να μην ξεχνούμε και το μια ζωή λειτούργημά μας του Δασκάλου, πρέπει να γράψουμε δύο σειρές έστω για το ωραίο επιτραπέζιο Ημερολόγιο 2019 των 3ου Δημ. Σχ. Χανίων και 3ου, 4ου Νηπ/γείων Χανίων.
Αφιερωμένο το ημερολόγιο τους, στο πρόγραμμα: “Κρήνες: Εκπ/ση και Πολιτισμός” μας χαρίζει μεσ’ από τις έγχρωμες καλαίσθητες σελίδες του, τα χαρούμενα πρόσωπα των μαθητών και νηπίων, των 3ου Δ.Σ. Χανίων και 3ου, 4ου Ν/γείων Χανίων, χαρά Θεού και ευχή όλων μας, να ζήσουν, να προκόψουν και ν’ αναδειχθούν στη ζωή τους! Και βέβαια τα καταπληκτικά σχέδια των μαθητών έγχρωμα πάνω στο θέμα, εμπνευσμένα από τον κύκλο του θέματος -για τις κρήνες- τα οποία έργα μάς πιστοποιούν εύγλωττα, το έργο των συναδέλφων (που βέβαια προηγήθηκε) για να φτάσουν οι μαθητές των, σ’ αυτές τις εμπνεύσεις.
Ευχές για Καλή Σχολική Χρονιά, με Υγεία, στη Δ/νση, στους συναδέλφους και βέβαια στα παιδιά μας 3ου Δ.Σ. και 3ου, 4ου Ν/γείων Χανίων κι όλα τ’ άλλα! Για το ωραίο σας ημερολόγιο θερμά συγχαρητήρια και καλή πρόοδο!
7. Συλλόγου Προβολής Κισάμου: “Η Γραμπούσα” Ημερολόγιο 2019 αφιερωμένο στην “Ενετική έπαυλη, της Κισαμίτικης υπαίθρου”.
Ο ιστορικός για το έργο και τις δραστηριότητές του σύλλογος Κισσάμου: “Η Γραμπούσα” συνεχίζει και φέτος (2019) το σημαντικό έργο του, με δεύτερη συνεισφορά του για την προβολή της Κισαμίτικης υπαίθρου: “Ενετική Επαυλη” μέσ’ από τα καλαίσθητα φύλλα του Ημερολογίου τους, του 2019. Στο χαιρετισμό τους, συνθεμένο από την κα Λαϊνάκη Νεκταρία, Αρχιτέκτονα Μηχ/κό και Υποψήφια Ph.D. πληροφορούμαστε για τα του εφετινού ημερολογίου προβαλλόμενα μνημεία.
Ετσι στα δώδεκα μηνιαία φύλλα, διαστάσεων 30χ21 οδεύουμε για τη Χαρβάτα, την Κρύα Βρύση, τη Μαλάθυρο, τον Μάκρωνα, τα Χουδαλιανά, τα Παλαιά Ρούματα, τον Πύργο Καμάρτσου, το Καβούσι, τα Δερμιτζιανά το Βλάτος, την Κερά και τις Λουσακιές για να χαρούμε μεσ’ από τις θαυμάσιες φωτογραφίες κάθε χώρου, τα αρχιτεκτονικά κ.λπ. μνημεία τους και να εκτιμήσουμε τους θησαυρούς της ενετικής περιόδου που βρίσκονται κοντά μας, στα σπίτια και στις αυλές μας, στον τόπο μας γενικά και να φροντίζουμε να παραμένουν ως διατηρήθηκαν ως τα σήμερα, θησαυρός ανεκτίμητος και ιστορική μας παρακαταθήκη.
Συγχαίρουμε τη “Γραμπούσα” και για το εφετινό σας ημερολόγιο, επιτελέσατε έργο ιδιαίτερης σημασίας. Καλή Χρονιά! Πάντα θαυμάσιοι!
Η σημερινή συνεργασία μας θα κλείσει με την υπενθύμιση ότι: Αύριο Σάββατο (19/1) το απόγευμα (ώρα 7 μ.μ.) στο πάντα φιλόξενο Πνευματικό Κέντρο Χανίων θα γίνει οργανωμένη από το ιστορικό βιβλιοπωλείο Πετράκη (το αρχαιότερο, χρονολογικά, των Χανίων), η παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος του Ν. Ψιλάκη: “Και οι θάλασσες σωπαίνουν” από εκλεκτούς εισηγητές και τον συγγραφέα του έργου. Το θέμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον θα μας θυμίσει την αποτρόπαιη τραγωδία του πλοίου “Ταναΐς” και τον πνιγμό όλων των Εβραίων της Κρήτης, πολλών Ιταλών και Ελλήνων, στα νερά του Κρητ. πελάγους, την αποφράδα νύχτα της 9-6-1944.
Οσα θ’ ακουστούν θα μας συναρπάσουν, θα μας συγκινήσουν. Είμαι βέβαιος πως θα ‘μαστε όλοι μας εκεί, γιατί: και πρέπει, και το έργο τ’ αξίζει!
Γειά σας λοιπόν, και τα λέμε αύριο τ’ απόγευμα στο Πνευματικό μας Κέντρο!