Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώτες,
Καλημέρα Σας και καλό μήνα.
Φτάσαμε, με τη χάρη του Θεού, στο τέλος του πρώτου μήνα του χρόνου, τον οποίο, αποχωρήσαντα χθες βράδυ (Πέμπτη 31/1), ευχαριστήσαμε για τις βροχές και τα χιόνια του, του “γκρινιάσαμε” όμως, για τις καταστροφές που μας έφεραν, μερικές ακραίες καιρικές συνθήκες, στις μέρες του, ώστε ούτε και τις Αλκυονίδες ημέρες του, μπορέσαμε να χαρούμε, όπως έπρεπε!
Ας ευχηθούμε, ο σήμερα αφιχθής δεύτερος μήνας του χρόνου,  ο Φεβρουάριος, να είναι γλυκύς και ευχάριστος, αφού έχει στις 28 μέρες του, πολλές γιορτές και πανηγύρια, από τον Μάρτυρα Αγιο Τρύφωνα, σήμερα (1/2) Πρωτομηνιά, την Υπαπαπαντή του Κυρίου, αύριο (2/2) Σάββατο, κι ακολουθούν την Κυριακή (3/2) η ιερή μνήμη “των Αγίων: Σταματίου και Ιωάννου των αυταδέλφων, και του συνοδίτη αυτών Νικολάου, των εκ Σπετσών Νεομαρτύρων”.
Στις 10/2 η γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους του Ιερομάρτυρα, και βέβαια η έναρξη του Τριωδίου, με την Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου, στις 17/2. Για τη συνέχεια, στα επόμενα…
***
Κι ύστερα από το Εορτολόγιο των ημερών, τα λαογραφικά τους, έχουν σειρά. Μια πρώτη μας στάση: στα λιομαζώματα που ακόμη συνεχίζονται και από σιγά – σιγά, φτάνουν στα “ξετελέματα” τους, κι οι μαζώχτρες ξαναγυρίζουν στα πατρογονικά τους. Για τις “φάμπρικες” -σ’ όσα χωριά δεν έχουν ελαιουργείο, η δουλειά, ιδίως τα βράδια, δεν έχει τελειωμό. Εχει βέβαια και την ομορφιά της, τις παρέες της, με τους αλιτριβιδιάρηδες να σιγοτραγουδούν, τους “στέτες” να σφυρίζουν, τους “ξεντρομπαδιαστές”, ν’ αγκομαχούν, τους φορτωτές της πυρήνας στα φορτηγά, έξω, να βρέχονται, κι όλοι όμως να ευχαριστούν το Θεό, γιατί το λάδι τρέχει, χαμηλά από το πιεστήριο των “ντορμπάδων”, και γεμίζει το βαρέλι του παραγωγού, αφού πάρει “το ξάϊ” του (=την αμοιβή του) το ελαιουργείο. Ευχαριστώ τον Θεό, με την ευκαιρία, που το χωριό μας, μ’ έβαλε διευθυντή του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού του, στον Καμπανό Σελίνου, το 1952 (μόλις τελείωσα την Ακαδημία) κι έμαθα όλα τα παραπάνω, τον αξέχαστο εκείνο χειμώνα. Μια εμπειρία με ιδιαίτερη αξία!
«Ο Φλεβάρης -καιρικά- για ν’ αλλάξουμε και θέμα, κι αν φλεβίσει/ καλοκαίρι θα μυρίσει/ μα αν του δώσει και κακιώσει/ εις τα χιόνια θα μας χώσει!»
Και για την αυριανή μεγάλη μέρα της Υπαπαντής (2/2) δεν ξεχνούμε τις λαϊκές παροιμίες των γερόντων μας, που λένε:
«Παπαντή καλοβρεγμένα, και τ’ αμπάρια γεμισμένα»
και πως:
«Ο,τι καιρός τσ’ Υπαπαντής, θα ‘ναι σαράντα μέρες!» αλλά και: «Καλός καιρός τσ’ Υπαπαντής, Μαρτιάτικος χειμώνας!».
Στη συνέχεια θα σας παρουσιάσει η στήλη μας ένα – δυο βιβλία κι αν προλάβει και κάποια ημερολόγια π’ ανημένουν. Ξεκινούμε από τα Ρεθεμνιώτικα, με την:
“Νέα Χριστιανική Κρήτη”
την επιστημονική περιοδική έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, που έθεσε πρόσφατα σε κυκλοφορία (2018) τον 36ο τόμο (τεύχος) της σε σχ. 8ο και σ. 504 + εικονογρ.
Η Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, έχει ορίσει τον κ. Μιχ. Τρούλη, Αρχοντα Ιερομνήμονα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ως υπεύθυνο της σύνταξης της ως άνω επιστημονικής περιοδικής της έκδοσης, και τα αποτελέσματα είναι ζηλευτά.
Χρόνια τώρα, έχει καθιερωθεί, η “Νέα Χριστιανική Κρήτη” να δημοσιεύει πρωτότυπες επισημονικές εργασίες σχετικές με την Ιστορία της Εκκλησίας Κρήτης, και σπάνια για την Τοπική Ιστορία. Στον πρόσφατα (36ο) τόμο, ο μελετητής του, θα γίνει κοινωνός των επιστημονικών εισηγήσεως του συνεδρίου: “Μνήμη Φ. Κόντογλου – 50 χρόνια από την κοίμηση του (1965 – 2015)”, που διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε την 15-6-2015, στην αίθουσα εκδηλώσεων των Αγ. Τεσσάρων Μαρτύρων (πλατεία πόλεως Ρεθύμνης) από την Ι.Μ. Ρ. καιΑυλ/μου, την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης, και τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Χανίων: “Γεώργιος ο Κρης” στις σ. 1-180 του τόμου.
Στις επόμενες σελίδες (σ. 181 – 504) φιλοξενούνται οκτώ άκρως ενδιαφέροντα μελετήματα και ο τόμος κλείνει με τα χρησιμότατα: Βιβλιογραφικά σημειώματα, από τον Επιμελητή του Τόμου και υπεύθυνο της σύνταξής του κ. Μιχ. Τρούλη.
Πριν χαρούμε τους τίτλους των επιστημονικών ανακοινώσεων του ως άνω συνεδρίου και τα λοιπά θέματα που φιλοξενούνται στον παρόντα 36ο τόμο, θεωρούμε χρέος μας, να σταθούμε στο “Προλόγισμα” του τόμου, που γράφτηκε από τον χαρισματικό και παρά Θεού ευλογημένο ιεράρχη, της θεοσώστου Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, σεβ/το κ.κ. Ευγένιο, η σεβασμιότητα του οποίου, συνεπλήρωσε το 2018, οκτώ ακριβώς χρόνους Αρχιερατείας στη Μητρόπολή Του!
Από το “Προλόγισμα” Του, λοιπόν, το ακόλουθο απόσπασμα:
«Συνεχίζοντας ταπεινά το έργο των μακαριστών προκατόχων μου, με πολλή αγάπη περιβάλλοντας το επιστημονικό περιοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως μας Νέα Χριστιανική Κρήτη, θέλησα να εξακολουθεί η καταγραφή σε αυτό αυτής της προσήλωσης που ανέφερα παραπάνω και ευχαριστώ τους καλούς μου συνεργάτες που αγρυπνούν για να γίνεται πνευματικό γεγονός η έκδοσή του κάθε φορά. Εξι τεύχη από το έτος 2011, από τα οποία το πρώτο διπλό, και κάποια Παραρτήματα έχουν παραδοθεί στην Ιστορία. Ηδη από τον γράφοντα χαράσσονται αυτές οι γραμμές ως προλογικό σημείωμα στο έβδομο τεύχος της Γ’ Περιόδου της εκδόσεως του επιστημονικού αυτού περιοδικού, που έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα και να παραδοθεί με τη σειρά του στους ερευνητές, στους φιλίστορες, στον ευλογημένο τόπο μας και την εξαιρετική γραμματεία του, που του έχει χαρίσει δικαιολογημένα τον επίζηλο τίτλο του τόπου των γραμμάτων.
Ευχαριστούμε με ευγνωμοσύνη όλους τους εκλεκτούς επιστήμονες και συνεργάτες που πρόσφεραν τις γραφές τους για δημοσίευση στο τεύχος αυτό, αναγνωρίζοντας την επιστημονική του προσφορά.
Ευχαριστούμε, για μια ακόμη φορά, τους δικούς μας καλούς συνεργάτες, τον κ. Μιχαήλ Τρούλη και την κα Ελενα Νταντή, οι οποίοι φροντίζουν και επιμελούνται στοργικά κάθε τεύχος του περιοδικού μας και μας δίδουν τη δυνατότητα να καυχώμαστε εν Κυρίω για την προσφορά της Τοπικής μας Εκκλησίας στην Επιστήμη και την Παιδεία…».
Ακολουθούν οι τίτλοι των περιεχομένων του τόμου:
Α’ Μνήνη Φώτη Κόντογλου
50 χρόνια από την κοίμησή του, 1965-2015
Νικόλαος Γιαννακάκης, Εργογραφία Φώτη Κόντογλου
Ερατοσθένης Καψωμένος, Ο Φώτης Κόντογλου και η Ρωμιοσύνη.
Δημήτριος Δασκαλόπουλος, Ο Φώτης Κόντογλου και η γενιά του ‘30.
Ν.Ε. Παπαδογιαννάκης, Η Ρωμιοσύνη της γλώσσας του Φώτη Κόντογλου.
Ελπινίκη Νικολουδάκη – Σουρή, Φώτη Κόντογλου, Ο Άγιος Γιώργης ο Χιοπολίτης: τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.
Βασίλειος Τζουράς, Η κοσμική ζωγραφική του Φώτη Κόντογλου.
Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Οι εικόνες του Φώτη Κόντογλου σε Ναούς της πόλεως του Ρεθύμνου.
Ηλίας Λουλούδης, Ο Πέτρος ο Κρητικός (Pedro di Candia) στην Ιστορία και στο έργο του Φώτη Κόντογλου.
Σταμάτης Αποστολάκης, Το περιοδικό Κιβωτός (1952 – 1955).
Αντώνιος Μιχελιουδάκης, Η συμβολή του Φώτη Κόντογλου στην ανάδειξη της πατρώας εκκλησιαστικής μουσικής.
Μιχαήλ Αγγελάκης, Φώτης Κόντογλου, ο πρωτοπόρος μαχητής της Ορθόδοξης Εικονογραφίας.
Μαρίνα Αρετάκη, Από το Αϊβαλί, η πατρίδα μου του Φ. Κόντογλου στο Αϊβαλί του Soloup.
Β’ Οι άλλες μελέτες του τόμου:
Μιχάλης Τρούλης, Η Εικονογράφηση του Αγίου Μάμα στους τόπους της λατρείας του.
Μιχάλης Τρούλης, Το Καστρί, το Πανωκάστρι, το Κάστρο του Μυλοποτάμου, Παναγία η Πανωκαστριανή και ο Αλέξιος Καλλέργης, ο Μέγας Άρχων και Επαναστάτης του 13ου αιώνα.
Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, Ο Αγιος Ιωάννης ο Ερημίτης και το πρόβλημα ταύτισης του προς τον Άγιο Ιωάννη τον Ξένο.
Μανόλης Α. Βουρλιώτης, Μαρτυρίες αγωνιστών του 1821 από την Κρήτη
Νικόλαος Ι. Δερεδάκης, Οι αποδοχές των Επισκόπων της Εκκλησίας της Κρήτης (1861-1913).
Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης, Η εκπαίδευση και η παιδεία στο Ρέθυμνο κατά το β’ μισό του 19ου αιωνα. Χειρόγραφο Μαθηματάριο Σπουδαστού της Σχολής του Αγίου Πνεύματος, της Επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης Κρήτης, του έτους 1870 – 1871.
Ντενίζ – Χλόη Αλεβίζου, Τα έργα του Διονύσιου Καστρινογιαννάκη στο τέμπλο του καθολικού της Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού στο Βώσακο (1905 – 1906)
Αλεξάνδρα Ζερβού, Το Αρκάδι, ο Κρητικός Απελευθερωτικός Αγώνας και η Γαλάτεια Καζαντζάκη: Η διαχείριση της ιστορικότητας και η Μικρή Ηρωίδα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Παιδικής Λογοτεχνίας.
Μιχάλης Τρούλης, Βιβλιογραφικά Σημειώματα
Ευχή μας: πολύχρονος με Υγεία ο Σεπτός Ιεράρχης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Σεβασμ. κ.κ. Ευγένιος, και η υπό την προστασία Του, περιοδική έκδοση να συνεχίσει απρόσκοπα το πολύτιμο έργο της. Θερμά, επίσης, και συγχαρητήρια μας, στους συνεργάτες και τον επιμελητή της Νέας Χριστ. Κρήτης”.
***
Στον λίγο χώρο που μας μένει, η εύφημη μνεία μας στο καλαίσθητο Ημερολόγιο 2019, του 13ου Δημ. Σχολ. Χανίων, είναι υποχρέωση της στήλης μας! Ανοίγει με την σοφή “Κιβωτό των ανθρώπινων αξιών” σωστό στόχο και διδαχή για τους μαθητές μας και όχι μόνο. Συνεχίζει με “τις οφειλόμενες καθημερινές φροντίδες για τα ζώα”, ενώ σ’ άλλη σελίδα για τη γη μας. Τα περιεκτικά έμμετρα συνθήματα σ’ άλλο φύλλο, επιβεβαιώνουν τη σωστήα παιδεία και το πλούσιο έργο που επιτελείται αθόρυβα, και δεν ξεχνώ πως κι εγώ δίδαξα στο 13ο για μια πενταετία!
Η μεγαλύτερη όμως χαρά, στον κατόχο του Ημερολογίου, είναι οι φωτογραφίες των μαθητών όλων των τάξεων και τμημάτων, έγχρωμες, πανέμορφες μ’ όλα τα παιδιά γελαστά κι ευτυχισμένα! Συγχαρητήρια στη Δ/νση, στους αγαπητούς συναδέλφους και στο λοιπό προσωπικό και ευχές και πρόοδο στους μαθητές σας. Επιτελείτε έργο, παρά Θεού ευλογημένο κι ενισχυμένο!
Καλή χρονιά με Υγεία!
Εδώ όμως τελειώσαμε για σήμερα. Ευχές και Καλό μήνα, γεια Σας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα