Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα Σας!

Αφού ο Μάρτης, που διερχόμαστε, ήταν παλιά, ο πρώτος μήνας του Χρόνου, ας το πάρουμε σαν ευκαιρία, προκειμένου ν’ αναφερθούμε σε κάποια Ημερολόγια του τρέχοντος έτους 2019, που μας ήρθαν κάπως αργοπορημένα ή δεν μας δόθηκε άλλη ευκαιρία παρουσίασής των!

1. Ετσι π.χ. το Ημερολόγιο 2019 της Ιεράς Μηροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, που εκδίδεται “προνοία του Σεβ/του Μητροπολίτου κ.κ. Ευγενίου, και το επιμελούνται με ιδιαίτερη φροντίδα: ο πανοσιολ. Αρχιμ. Ρωμανός Αναστασιάδης και ο θεολόγος Εμμ. Γοργοράπτης, είναι μια ακένωτη πηγή εκλεκτών θρησκευτικών κειμένων, από τη θερμή ευχή του Σεπτού Οικουμενικού μας Πατριάρχη, ως το φωτισμένο απόσπασμα για «την αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις τον σύγχρονο κόσμο», και την εν συνεχεία (σ. 11-17) ευχετήριο εγκύκλιο του Σεβ. Μητροπολίτου κ.κ. Ευγενίου, για το Νέο Ετος!
Στη συνέχεια (σ. 21-26): “Οι εξ αρνησιχρίστων Αγιοι και ο Νεομάρτυρας Ματθαίος ο εκ Γερακαρίου καταγόμενος και εν Ρεθύμνη μαρτυρήσας”, του κ. Εμμ. Κ. Δουνδουλάκη, μόνιμου Επικ. Καθηγητή της Α.Ε.Α. Κρήτης, του Θεολόγου Καθηγητή κ. Θεοδ. Ι. Ρηγινιώτη: “Ο Αγιος Νεομάρτυς Ματθαίος ο εκ Γερακαρίου, ο εν Ρεθύμνης μαρτυρήσας”, στις σ. 29-107, μελέτη πληρέστατη, σωστή μονογραφία, και τα μετ’ αυτήν: Απολυτίκια, Κοντάκιο, οίκος, μεγαλυνάρια και λαϊκή ρίμα (των σ. 108-113), συνιστούν ό,τι απαραίτητο για τον Νεομάρτυρα Ματθαίο, από τ’ αγιασμένο, αλλά και μαρτυρικό Γερακάρι.
Η ύλη των σελ. 115-248 καλύπτεται από το: “Κρητικόν Πανάγιον”, το Ημερολόγιο του τρέχοντος έτους 2019, με τους πανηγυρίζοντες κατά μήνα ιερούς ναούς της Μητροπόλεως, τις ημέρες νηστείας, χρήσιμες οδηγίες για κάθε Χριστιανό, τους σταθμούς της Εκκλ. Ιστορίας της Κρήτης και τα της Οργάνωσης και Διοίκησης των υπηρεσιών, ενορίες, ιερές μονές, ιερά προσκυνήματα, πνευματική διακονία, φιλανθρωπική διακονία, τοπικό αγιολόγιο, επιστημ. περιοδ. εκδόσεις κ.λπ.
Ενα Ημερολόγιο ευλογία, θησαυρός και σύντροφος πολύτιμος ολοχρονίς!

2. To Eoρτολόγιο της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου, του 2019, είναι αφιερωμένο στους Κρήτες – Μακεδονομάχους και στους Ιερολοχίτες Μαθητές του 1ου Γυμν. Χανίων.
Ανοίγει με την ευλογία του Παναγιώτατου Οικουμενικού μας Πατριάρχη, συνεχίζει (σ. 4-7) με τις πατρικές ευχές της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, τονίζοντας ένθερμα τη σημασία της αφιέρωσης του ημερολογίου.
Οι σ. 31-21 αναφέρονται «στη σημασία της αφιέρωσης του Ημερολογίου, στους Κρήτες Μακεδονομάχους και στους Πεσόντες Ιερολοχίτες Μαθητές του 1ου Γυμν. Χανίων και τους Βαλκανικούς Πολέμους», με την γραφίδα του Καθηγουμένου της Ι. Πατρ. κ. Σταυροπ. Μονής Γουβερνέτου και των συν Αυτώ αδελφών της Ιεράς Μονής.
Επονται: Μηνιαίο εορτολόγιο, τα προγράμματα των ιερών Ακολουθιών στην Ιερά Μονή, ενώ στις σ. 51-57 φιλοξενείται “μια σύντομη ιστορική αναδρομή για τη Μακεδονία και τους Μακεδόνες”, καθώς και: “η συγκρότηση και δράση του Κρητικού Φοιτητικού Ιερού Λόχου κατά τους Βαλκανικούς πολέμους”, “Η αναχώρηση και η δράση του φοιτητικού Κρητικού Λόχου”, “Η ανέγερση του Μνημείου προς τιμή των Κρητών φοιτητών στο “Γυμνάσιο Χανίων””, 25.3.1921, και: “Ο Ιερός Λόχος φοιτητών Κρητών” και το “Γυμνάσιο Χανίων”, “Η ιστορία του μνημείου των Ιερολοχιτών Μακεδονομάχων μαθητών, του σημερινού 1ου Γυμν. Χανίων”, “Ο όρκος των Νεο-ιερολοχιτών μαθητών του σχολείου μας”, όπου δημοσιεύεται συγκλονιστική συνέντευξη- ανάμνηση, του αοίδιμου σήμερα Ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη, Καθηγητή, τότε ιδιωτικού γυμνασίου στο Κουμ – Καπί, που συνέβη “το απόγευμα της 28-10-1940, στην αυλή του 1ου Γυμν. Χανίων, κείμενα του δρα Γεωργίου Καρκάνη, Δ/ντή Γυμν. Αλικιανού (σήμερα).
– Πολύτιμο ημερολόγιο, συγκινητικό το περιεχόμενο και η αφιέρωση του, τιμούν τους οργανωτές του. Πάντα άξιοι και παρά Θεού ενισχυόμενο, πάντα, το έργο Σας. Καλή Χρονιά, με Υγεία, και θερμότατες οι ευχαριστίες μου στον αγαπητό Αντώνη Πλυμάκη, που μου το προσέφερε. Είναι δώρο πολύτιμο και για το ότι υπήρξα μαθητής του 1ου Γυμν. Χανίων (1946-1950) και Δάσκαλος στη Δυτ. Μακεδονία (Κορέστια- Καστοριάς) που σκοτώθηκεν ο Π. Μελάς, στις 13-10-1904.
***

3. Στο ίδιο σχήμα (τσέπης) με τα προηγούμενα και το Ημερολόγιο 2019 του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χωραφακίων – Ακρωτηρίου, αλλά με ολιγότερες σελίδες.
Είναι φροντισμένο και περιεκτικό ημερολόγιο Ενορίας. Στις 64 σελίδες του, πέραν του εκκλησιαστικού, κατά μήνα, Εορτολογίου, φιλοξενείται και ένας πολύτιμος “Πρακτικός οδηγός εκκλησιαστικού βίου” (σ. 3-33), μεσ’ από τις σελίδες του οποίου πληροφορείται ο κάθε πιστός, τα πρέποντα, για μια σωστή εκκλησιαστική βιωτή, κατά το θέλημα του Θεού.
Ενας σύντροφος δηλαδή ολοχρονίς, που λύνει απορίες, υπενθυμίζει τις νηστείες και υποβοηθά στην ορθή πορεία της ζωής μας.
Συγχαρητήρια στην Ενορία Χωραφακίων, στον άξιο λειτουργό και στους ενορίτες του, για το Ημερολόγιο που οργανώσατε και καταστήσατε σύντροφο κάθε πιστού της εκκλησίας σας, προς δόξαν Θεού.
Καλή Χρονιά, ευλογημένη και πλούσιο έργο!
***

4. Και να, ύστερ’ από την Εκκλησία, το Σχολείο.
Μας αξιώνει ο Θεός και φέτος, θαρρώ για ένατη χρονιά, να γράψουμε δύο γραμμές, για το όπως κάθε χρόνο, θαυμάσιο Ημερολόγιό σας. Ετσι και φέτος, λοιπόν, το Ημερολόγιο 2019 του Γυμνασίου Αλικιανού, το έχομε μπροστά μας.
Το ξεφυλλίσαμε διερευνητικά, το μελετήσαμε προσεκτικά στη συνέχεια, και χαιρόμαστε ολόψυχα γιατί και φέτος, το αφιέρωμα του:
“Ο Αλικιανός και η Επανάσταση του Γεωργίου Καντανολέου, σύμφωνα με το έργο: Τ. Αμπελά: “Κρήτες και Βενετοί”, είναι ιδιαίτερης σημασίας. Ας παραχωρήσουμε όμως το λόγο, στην πιο αρμόδια πηγή, στη δ/νση του ιστορικού Γυμνασίου Αλικιανού. Γράφει το: “Εισαγωγικό σημείμα”.
«- Το φετινό σχολικό Ημερολόγιο του Γυμνασίου Αλικιανού αποτελεί συνέχεια της περσινής μας έκδοσης με την οποία επιχειρήσαμε ν’ αναδείξουμε ένα ιστορικό γεγονός, άμεσα συνδεδεμένο με την τοπική μας ιστορία, μέσα από την πένα της νεοελληνικής μας λογοτεχνίας: Την επανάσταση των Κρητών του 16ου αι. εναντίον των Ενετών υπό την αρχηγία του Γεωργίου Καντανολέου.
Η φετινή μας σχολική έκδοση φιλοδοξεί να παρουσιάσει την εν λόγω επανάσταση των Κρητών επαναστατών μέσα από τις σελίδες ενός θεατρικού δράματος του 19ου αι., που φέρει τον τίτλο “Κρήτες και Βενετοί” έργο του Τιμολέοντος Αμπελά (1850-1926)…
…Σύμφωνα με τη μαρτυρία του δ/ντη του περιοδικού “Βύρωνος” το θέμα ελήφθη από τους “Κρητικούς Γάμους” του Σπ. Ζαμπελίου, αλλά ο Τιμολέων Αμπελάς ακολουθεί τη δική του πορεία και δίνει τη δική του – ποιητική άδεια – “λύση” στο δράμα αυτό, φροντίζοντας μάλιστα να καταστήσει επίκαιρο το πάθημα των Κρητών επαναστατών του 16ου αι. στους συγχρόνους του.
Αυτή την άλλη εκδοχή του Τιμολέοντα Αμπελά για την επανάσταση των Κρητών επαναστατών του 16ου αι. φιλοδοξούμε μέσα από την παρούσα σχολική μας έκδοση να κοινωνήσουμε στους μαθητές μας και να γνωστοποιήσουμε στην τοπική μας κοινωνία.
Τέλος, το Γυμνάσιο Αλικιανού αισθάνεται την ανάγκη να αφιερώσει το φετινό του Σχολικό Ημερολόγιο στον αείμνηστο υποδιευθυντή του σχολείου Νικόλαο Σχετάκη με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εκδημία του και ο οποίος υπηρέτησε στο Γυμνάσιο Αλικιανού για δεκαοχτώ έτη».
– Χαιρόμαστε φύλλο – φύλλο το ημερολόγιο, μελετώντας το. Τα μαθητικά σκίτσα, αναπαραστάσεις χαρισματικών σκιτσογράφων μαθητών /τριών, είναι ζηλευτά. Ευχόμαστε ολόψυχα στα παιδιά που καμαρώνουμε στο προτελευταίο φύλλο του ημερολογίου σας, καλές επιτυχίες και επίτευξη των ονείρων τους για τη Ζωή! Φοιτούν -και βέβαια το ξέρουν- σ’ ένα σχολείο με Ιστορία, έχουν δ/νση και καθηγητές που τους δείχνουν “δρόμους πορείας φωτισμένους”. – Ευχόμαστε κι εμείς, από την εκτίμηση του ημερολογίου σας, έστω, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σας, να πραγματοποιηθούν και να Σας καμαρώνουν οι γονείς και οι καθηγητές σας!
– Καλή Χρονιά με Υγεία. Με το θαυμάσιο ημερολόγιο σας αναστήσατε ένα συναρπαστικό κεφάλαιο της Κρητικής Ιστορίας, κι ο αείμν. Μ. Σχετάκης που για χρόνια ήταν δίπλα σας, απ’ εκεί πάνω που σας παρακολουθεί, θα βεβαιώνει για την ποιότητα του έργου Σας και θα εύχεται για το λαμπρό σας μέλλον. – Συγχαρητήρια και πάντα να ξεκορφίζετε!
Και κλείνουμε, με τις ακόλουθες υπενθυμίσεις μας, για τους αγαπητούς μας αναγνώστες:
– Σήμερα Παρασκευή (15/3) το πρωί γιορτάζεται ο εκ Σφακίων Αγιος Μανουήλ (τοπικό αγιολόγιο), και το βράδυ, στις εκκλησίες μας, οι πρώτοι Χαιρετισμοί της Παναγίας μας! απ’ όπου δε θα λείψει κανείς!
– Αύριο Σάββατο (16/3) εορτή του εκ Πάτμου Οσίου Χριστόδουλου του θαυματουργού και του θαύματος των κολλύβων Αγ. Θεοδώρου, θ’ ανηφορίσουμε για τον Προφήτη Ηλία στ’ Ακρωτήρι, όπου: Αρχιερατική Θεία λειτουργία και στη συνέχεια το καθιερωμένο ετήσιο αρχιερατικό Μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλων. Μετά την επιμνημ. δέηση και τα λοιπά καθιερωμένα, θα μεταβούμε στην αίθουσα του Πολυκλαδικού, εκεί δίπλα, λόγω καιρού, για το υπόλοιπο πρόγραμμα: Χαιρετισμοί Αρχών και Φορέων και ομιλία.
Το απόγευμα στις 7 μ.μ. στο Ιδρυμα Βενιζέλου (Χαλέπα) η απονομή των βραβείων του εφετινού διαγωνισμού δοκιμίου, η αναγόρευση εταίρων και τέλος ένα δρώμενο από μαθητές του Σχολείου του Ναυστάθμου Κρήτης (Σούδας).
– Την Κυριακή (17/3) της Ορθοδοξίας, η Ιερά Μονή Γωνιάς μας περιμένει για την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία “του Πρωτοκύριακου”, την περιφορά των εικόνων και την εν συνεχεία στην αίθουσα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, καλωσόρισμα, από τη συνεργάτιδα της ΟΑΚ κα Εμμανουέλα Λαρεντζάκη, ομιλία, από τον Γενικό Δ/ντή του Ιδρύματος Δ/ρα κ. Κων/νο Ζορμπά και καταληκτήρια προσλαλιά από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου – Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, Πρόεδρο της ΟΑΚ.
– Ενα ποιοτικό τριήμερο ιδιαίτερης πνευματικής σημασίας, στο οποίο -συν Θεώ- όλοι θα δώσουμε το “παρών”!
Το ευχόμεθα από καρδιάς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα