Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα Σας!

Βρισκόμαστε -συν Θεώ- στο τέλος της προτελευταίας βδομάδας, του βροχερού και συχνά καταρρακτώδη, φέτος, Μάρτη. Απόψε Παρασκευή βράδυ (22/3), στις Εκκλησίες μας, η Β’ στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας, κι αύριο Σάββατο (23/3) γιορτάζεται “ο άγιος Νίκωνας ο Ιερομάρτυρας με τους “συν αυτώ 199 μαθητές” του!
– Μεθαύριο Κυριακή (24/3) Β! των Νηστειών, Γρηγορίου του Παλαμά, και τα προεόρτια του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και βέβαια της Εθνικής μας εορτής της 25ης Μαρτίου, με τις σχολικές μας γιορτές και τις όλες προετοιμασίες της επομένης -25η Μαρτίου – με εκκλησιασμούς, Δοξολογίες, καταθέσεις στεφάνων στα Μνημεία των Πεσόντων μας, και τις παρελάσεις!
Μέρες φορτωμένες θρησκευτικά και πατριωτικά, στις οποίες μετέχουμε όλοι, με πίστη και ενθουσιασμό! Χρέος μας και απαίτηση των καιρών!
***
– Από τον χώρο των εκδόσεων που έχομε τελευταία μελετήσει, θα σας παρουσιάσουμε με πολλήν χαρά, τα παρακάτω με τη σειρά λήψης των.
Α. Από την Ανατολική Κρήτη την πανέμορφη, και συγκεκριμένα από τον Αγ. Νικόλαο, μας ήρθε δώρο πολύτιμο, το έργο του πρωτοπρεσβύτερου πατρός Ευαγγέλου Γ. Παχυγιαννάκη: “ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ – ο καλός άγγελος, του ιερέως”, Αγ. Νικόλαος, 2019, σχ. 8ο μικρό, σ. 84.
Βιβλίο αφιερωμένο στην αγιασμένη πρεσβυτέρα του, την αγαπημένη του Μαρία, το γένος Σουλαδάκη. Ποιος θα μελετήσει αυτό το έργο και θα μείνει ασυγκίνητος, αδάκρυτος; Κανένας!
Μια ομόψυχη κι ολόψυχα βιωμένη ζωή, πληγώθηκε βαρύτατα.
Η πρεσβυτέρα Μαρία, βοηθός, συνεργάτης, αρωγός, ενισχυτής στο έργο του ιερέα συζύγου, συνοδοιπόρος και πάντα “παρά το πλευρό του”, όπως λέμε, φεύγει. Κι όταν φτάνει η μεγάλη ώρα τ’ αποχωρισμού, και το ταξίδι τελειώνει, ο ιερέας σύζυγος «στο πλάϊ της, κρατώντας το χέρι της καρδιάς της και μετρώντας τους αργούς, πια, ρυθμικούς παλμούς», ψιθυρίζει με δάκρυα την ευχή:
«- Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον την δούλην Σου!» κι αμέσως μετά: «Ελέησον και ανάπαυσον την δούλην Σου Μαρίαν Πρεσβυτέραν…» (σ. 19)
Μελετώντας, βλέπετε, αυτό το έργο, ζεις στιγμές συγκλονιστικές, βαθειά ανθρώπινες, που ποια καρδιά αντέχει;
Το σύνολο υπόλοιπο έργο, μετά την τελευτήν της αγιασμένης συνοδοιπόρου του ιερέως πατρός Ευαγγέλου, συγκλονίζει με την ευαισθησία του, με τις κατευθυντήριες σκέψεις των σχ. σημαντικών θεμάτων, από “το μυστήριο του ανθρώπου” (σ. 19-23) ως το ερώτημα – πρόβλημα: “Εγγαμοι και άγαμοι κληρικοί” (σ. 24-30), “Παρθενία και γάμος” (σ. 31-36), “η κατ’ οίκον εκκλησία” (σ. 37-43), “ο μυστηριακός θεσμός: Ιερέως – Πρεσβυτέρας” (σ. 44-47) “Η Πρεσβυτέρα μέτοχος της ιερατικής κλήσεως” (σ. 48-50), “η ανδρεία γυναίκα” (σ. 52-58) και το “Αντί επιλόγου” (σ. 59-66) του συγγραφέα, όλα συγκλονίζουν με την παρρησία της γραφής και την βαθειά πίστη, του συντάκτη των! Επονται: “Ο Χαιρετισμός στην Πρεσβυτέρα Μαρία” (σ. 67-70) της κας Ορφανάκη – Λασιθιωτάκη, επικήδειος λόγος, και το κλείσιμο του έργου, με δύο ακόμη βαρυφορτωμένες συνεισφορές – κείμενα, του π. Ευαγγέλου, που συγκλονίζουν.
Κλείνοντας καταλήγουμε στο να αναδημοσιεύσουμε εδώ, ποίημα της αείμν. πρεσβυτέρας Μαρίας(;) τυπωμένο πίσω από Εικόνα της Παναγίας. Λέει:
“Σαράντα μέρες βρίσκομαι βαθιά μέσα στο χώμα,
όμως δεν σας εξέχασα σαν ενθυμούμαι ακόμα.

Γιατί κι εσείς με προσευχές με φέρνετε σιμά σας,
κι εγώ ανταποκρίνομαι κι είμαι πάντα κοντά σας.

Εδώ που τώρα βρίσκομαι δάκρυα δεν ταιριάζουν,
θέλω μονάχα προσευχές αυτές με ξεκουράζουν.

Κι ο Κύριος τις δέχεται ως προσφορά θυσίας,
γιατί ‘ναι αγάπης γέννημα, πίστεως και ελπίδας.

Οσοι πενθούν και θέλουνε το φάρμακο να βρούνε,
στου Αναστάντος τον Σταυρό εκεί θα γιατρευτούνε.

Κι όλοι μας μόνο μια ευχή συχνά ας μελετούμε,
να ευδοκήσει ο Θεός παράδεισο να βρούμε.

Ολους σας σας ευχαριστώ την σήμερον ημέρα
και θα προσεύχομαι για σας, Μαρία πρεσβυτέρα».
Σάββατον, 21 Απριλίου 2018.
– Πατέρα Ευάγγελε, θερμά συλλυπητήρια, στην αείμνηστη πρεσβυτέρα Σας, καλό παράδεισο, και το έργο Σας αυτό ιερό μνημόσυνο της εσαεί!
***
Β. Από την ανατολική Κρήτη, η διαδρομή μας σήμερα, κάνει στάση στο κέντρο της, στο ονομαστό Ηράκλειο, στο Μεγάλο Κάστρο.
Ασφαλώς, όποιος φτάνει στο Ηράκλειο, στο κέντρο του, οδεύει πρώτα απ’ όλα ως την εκκλησία του Αγ. Μηνά, ν’ ανάψει το κερί του, να προσκυνήσει και να προσευχηθεί κι ύστερα να κατέβει τα λίγα σκαλοπάτια που οδηγούν στην Αγία Αικατερίνη των Σιναϊτών, όπου το θαυμάσιο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης.
Οδεύοντας στη συνέχεια για την πλατεία “των λιονταριών”, προχωρούμε ως τον ιστορικό μεγαλοπρεπή ναό του Απ. Τίτου, για το προσκύνημά μας. Ξαναγυρίζομε στα “Λιοντάρια”. Απέναντι μας η Βικελαία Βιβλβιοθήκη μας περιμένει, και το πωλητήριό της στο ισόγειο έχει τόσα ενδιαφέροντα να μας δείξει!
– Να μας λοιπόν μέσα. Το προσωπικό: καλοσυνάτο, πρόσχαρο, εξυπηρετικό, κι εμείς να διερευνούμε τα ράφια και τις βιτρίνες.
– Μια πρώτη στάση στο επανεκδοθέν σημαντικό περιοδικό:
“Παλίμψηστον”
Ηράκλειο, Φθινόπωρο 2018, τευχ. 35,
σχ. 8ο, σελίδες: 230.
Το τεύχος περιλαμβάνει πολύτιμα και ενδιαφέροντα -όπως και κατά το παρελθόν- μελετήματα, και είναι -πολύ σωστά και δίκαια- αφιερωμένο στον ιδρυτή του, αείμνηστο δ/ντη της Βικελαίας, για χρόνια, Νίκο Χ. Γιανναδάκη, τον επιμελητή σπουδαίων εκδόσεων, τον διοργανωτή σειράς εκθέσεως και των εκδόσεων του “Πολύτυπου”.
Τα περιεχόμενα του πρόσφατου -35ου- τεύχους του “Παλίμψηστου”:
Σωτήρης Γουνελάς
“Ελληνικών και χριστιανικών προτύπων θηρευτής. Η δημιουργική πορεία του Ν. Γιανναδάκη σε αναζήτηση της Αλήθειας”.
Παρή Στιβακτάκη
“Ο Αφοσιωμένος ψυχή τε και σώματι οραματιστής Εφορος της Βικελαίας Βιβλιοθήκης”.
Ελένη Κοσμά
“Βιβλικά κείμενα για τέσσερα χέρια. Μεταφράζοντας τον Εκκλησιαστή”.
Κωνσταντίνος Π. Παζαρακιώτης
“Βεργιλίου, Εκογή 6η”.
Συμεών Γρ. Σταμπουλού
“Φρήντριχ Νίτσε Διθύραμβοι του Διόνυσου (Dionysos – Dithyramben), Γενικό Σχόλιο, Μετάφραση και Επιμέρους Σχολιασμός, του “Πρώτου Διθύραμβου”.
Βασίλειος Π. Βερτουδάκης
“Η κρίση της επιστήμης και η Κλασική Φιλολογία στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης”.
Κωνσταντίνος Φουρναράκης
“εις σε, φίλτατή μου Πατρίς, θα ‘κδώσω ιστορίαν”: Ιστορία και Ποίηση στο έργο της Αντωνούσας Καμπουροπούλας”.
Ιωάννης Μ. Μαρκάκης
“Περί της μαρτυρουμένης από τον Αριστοτέλη για τους κόσμους της Δωρικής Κρήτης ελλείψεως λήμματος”.
Παναγιώτης Μιχ. Παρασκευάς
“Το Κοινόν των Κρηταιέων στα Ελληνιστικά χρόνια”.
Κώστας Ανδρουλιδάκης
“Το Φθινόπωρο του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου. Μια αισθητκή – φιλοσοφική θεώρηση”.
Λάμπης Καψετάκης
“Λορεντζάτος, Τριανταφυλλόπουλος και Αλεξίου”.
Και μία μόνο, πρώτη διερευνητική ματιά, επιβεβαιώνει την ως και το σημερινό 35ο τεύχος, ποιότητα των δημοσιευομένων μελετών στις -230- πολύτιμες σελίδες του, και βέβαια το επιστημονικό κύρος των συγγραφέων των!
– Συγχαίρουμε από καρδιάς, την εκλεκτή Συντακτική Επιτροπή της σημαντικής αυτής ετήσιας έκδοσης της Βικελαίας, κ.κ. Κ. Ανδρουλιδάκη, Κ. Γραμματικάκη, Γεωργία Ορφανού και Δημήτρη Πολυχρονάκη, την επιμελήτρια, τυπογραφικά, της έκδοσης κα Σοφία Γιανναδάκη και βέβαια την ιστορική Βικελαία για τις φωτισμένες πάντα δραστηριότητές της!
Από τα Χανιά, με το θαυμασμό μας, για το τεράστιο πνευματικό έργο Σας στην Κρήτη και παγκόσμια. Καλή συνέχεια!
***
Γ. Κι από το Μεγάλο Κάστρο, οδεύοντας δυτικά, να μας στα Χανιά μας τ’ αγαπημένα στη βάση μας! Δε μας μένει χρόνος για ξεκούραση, γιατί στο γραμματοκιβώτιό μας, φτάνοντας κι ανοίγοντάς το, πήραμε στα χέρια μας, το έργο: Ευτυχίου Ι. Λαμπουσάκη: “Τα Ασκληπιεία της Κρήτης”, Χανιά, 2019, σχ. 8ο μικρό, σ. 78+πλούσια έγχρ. εικονογράφηση.
Δε μας ξάφνιασε η νέα ενδιαφέρουσα προσφορά του ιδιαίτερα αγαπητού συνεπαρχιώτη μας Ευτύχη Λαμπουσάκη, για τα Ασκληπιεία της Κρήτης.
Γιατί ύστερ’ από τα πολύτιμα έργα του: “Ιατρική περίθαλψη στην επαρχία Σελίνου”, και τον ογκώδη τόμο του, 256 σελίδων για “Την Επαρχία Σελίνου”, τα οποία είχαν ιδιαίτερα αξιόλογη υποδοχή και απήχηση, δεν μπορούσε ν’ αφήσει ανεξερεύνητα τα Ασκληπιεία της Κρήτης μας, γιατρός ο ίδιος, εξάλλου, αλλά και γείτονας κοντινός (από την Παλαιόχωρα Σελίνου εκείνος, γέννημα κι ανάθρεμμα), με την αρχαία Λισσό και το εκεί ονομαστό Ασκληπιείο της! πολύ κοντά του.
Ετσι με τις επισκέψεις του στα Ασκληπιεία όλης της Κρήτης, με τις μελέτες των πηγών και τις συζητήσεις του με τους αρχαιολόγους μας, προέκυψε το πρόσφατο έργο του: “Τα Ασκληπιεία της Κρήτης”, Χανιά, 2019, το οποίο μελετήσαμε προσεκτικά.
Σας μεταφέρουμε από το “Προλογικό Σημείωμα” της αρχαιολόγου και Επιτ. Προϊσταμένης της ΚΕ. Εφ. Αρχαιοτήτων κας Σταυρούλας Μαρκουλάκη, ένα μικρό απόσπασμα:
«…Ο γιατρός Ευτύχης Λαμπουσάκης δίνει αρκετές πληροφορίες για το Ασκληπιείο της Λισσού αλλά και της αρχαίας Λεβήνας, στη νότια ακτή της κεντρικής Κρήτης, μέσα από την υπάρχουσα βιβλιογραφία. Ιδιαίτερα γοητευτική ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, θα βρει ο αναγνώστης την ιστορία του ίδιου του Ασκληπιού και τη θεραπευτική διαδικασία στα απανταχού Ασκληπιεία που ξετυλίγεται στις σελίδες του». (σ. 11)
Ακολουθεί και δεύτερο “Προλογικό σημείωμα”, γραμμένο από την δρα ιατρό – λογοτέχνη κα Πηνελόπη Ντουντουλάκη, στο οποίο τονίζεται η αξία και η σημασία της προσφοράς του νέου έργου του κ. Λαμπουσάκη, για τα Ασκληπιεία της Κρήτης. Και εύχεται να τύχουν της προσοχής των αρμοδίων τα επισημαινόμενα εις το έργο αυτό του κ. Λαμπουσάκη, το οποίο συνέγραψε “με πολλή αγάπη και έγνοια” (σ. 16).
Στα “Προλεγόμενα” του, ο συγγραφέας του έργου, τονίζει τον πλούτο και την ακμή της περιοχής Σελίνου, καθ’ όλες τις εποχές: Αρχαιότητα, Ελληνιστ. χρόνια, Ρωμαϊκή περίοδο, Βυζαντινή, κ. νεότερα χρόνια. Γενικά στην ενδιαφέρουσα αυτή εργασία του αγαπητού μας Ευτύχη Λαμπουσάκη, πιστοποιείται η διεξοδική μελέτη και η κατοχή της πλούσιας βιβλιογραφίας και βέβαια οι επιτόπιες επισκέψεις στα Ασκληπιεία της Κρήτης μας. Γι’ αυτά όλα, είναι άξιος συγχαρητηρίων, μας γνωρίζει τον τόπο μας και τον ανεκτίμητο πλούτο του, και μας υποβοηθά, να τον επισκεφτούμε κι εμείς, μ’ οδηγό το νέο του αυτό έργο. Το βιβλίο του, είναι όντως πολύτιμος οδηγός και συντροφιά απαραίτητη. Ευτύχη μας, αγαπητέ συνεπαρχιώτη, πάντα άξιος!
Εδώ όμως τελειώσαμε για σήμερα. Ευχές για το εορταστικό τριήμερο, στους εορτάζοντες μεθαύριο Βαγγέλη, Βαγγελιώ, και στους Πανέλληνες για τη Μεγάλη Μέρα της Εθνικής μας Γιορτής.
Χρόνια Πολλά σε όλους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα