Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα Σας!

Φεύγει κι ο Μάρτης μεθαύριο, με τις ευλογίες της Γ’ Κυριακής των Νηστειών (31/3), της Σταυροπροσκύνησης, μεγάλης γιορτής της Πίστης μας!
Απόψε το βράδυ, στις εκκλησίες μας, η Γ’ στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας, και αύριο Σάββατο (30/3) η εορτή Ιωάννου της Κλίμακος!
– Δύο γραμμές, για το τι πιστεύει ο Λαός μας, για το Μεσοσαράκοστο, δηλ. τη μεγάλη γιορτή της Σταυροπροσκύνησης, έχομε χρέος, να σας θυμίσουμε:
Την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης, η Εκκλησία μας προβάλλει τον Σταυρό του Χριστού, «τη δόξα αυτή της Εκκλησίας και του ανθρώπου, γιατί με τη δύναμη Του, ο άνθρωπος σηκώνει το δικό του σταυρό».
«Διά του Σταυρού, χαρά εν όλω τω Κόσμω…», ψάλλουμε χαρμόσυνα και πιστεύουμε ακράδαντα!
Αλλά ας δούμε τη μεγάλη αυτή μέρα της Σταυροπροσκύνησης, από τη λαογραφική πλευρά της, στην περιοχή μας.
Από την παραμονή της, συγκεντρώνονται “τα λουλούδια του Σταυρού” στην εκκλησία, δεντρολίβανα και κατημέρια, μπαρμπαρούσες και άλλα της εποχής. Τοποθετούνται με τάξη σ’ ένα μεγάλο δίσκο ή πανέρι, με το Σταυρό στη μέση, θαρρείς κι αναβλάστησε το άγιο ξύλο Του, εκεί μέσα!
Το Μεσοσαράκοστο, το πρωί, έτσι λέμε την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης, γιατί είναι η μέση της Σαρακοστής, πηγαίνουμε όλοι στην εκκλησία. Στο τέλος της λειτουργίας παίρνουμε, ευλογημένα, από του παπά το χέρι, “τα λουλούδια του Σταυρού”, όπως τα λέμε.
– Τα λουλούδια αυτά δεν τα μυρίζονται οι μεγάλοι, γιατί είναι αμαρτία.
– Αν τα φυτέψουμε, ριζώνουν, γιατι είναι αγιασμένα.
– Μ’ αυτά θυμιάζουν ασθενείς ή ματιασμένους και γίνονται καλά, γιατί των αποδίδουν ιαματικές ιδιότητες.
– Σ’ όσα σπίτια φυλάσσουν αγιασμό (αν φυλάσσουν, του έχουν πάντα αναμμένο το καντήλι), βουτούν τα λουλούδια της Σταυροπροσκύνησης μέσα και ραντίζουν έπειτα τον άρρωστο…
Κι οι απλοί μας άνθρωποι μιλούν, συζητούν και λένε: «Δόξα Σοι ο Θεός, ήρθεν η Σταυροπροσκύνηση κι δυναμώσαμε, τη φάγαμε τη Σαρακοστή! Ως ταχιά ‘ναι Λαμπρή!». Και συνεχίζουν με πίστη και αυτοπεποίθηση “το στάδιο των αρετών”, την πορεία για την Αγίαν Ανάσταση! Κι εμείς:
– Ας ευχηθούμε, όσο είναι καιρός, να ‘ρθει ξανά, η φευγάτη απλότητα κι αγνότητα, στον ταλαίπωρο άνθρωπο των καιρών μας! Το κέρδος θα ‘ναι δικό του!
***
Και τώρα σειρά έχει η σύντομη παρουσίαση δύο εκλεκτών, πολύτιμων έργων.
Το πρώτο είναι: του ιδιαίτερα αγαπητού και σεβαστού, πανοσιολογιώτατου Αρχιμ. πατρός Ιγνατίου Χατζηνικολάου, θεολόγου, τ. λυκειάρχου ιερακήρυκα: “Λυτρωτικά βαδίσματα”, Χανιά, 2019, σχ. 8ο μικρό, σελίδες: 176, εικοστό όγδοο βιβλίο του, παρακαλώ! Ο φωτισμένος συντάκτης του, «ο ταπεινός συντάκτης αυτού του βιβλίου…», γράφει εκείνος (σ. 7), «περπατώντας στούς δρόμους καί στά σοκάκια της ζωής αυτής κατέγραψε τούς στοχασμούς του, κάτι πού, χάριτι Θεού, κάνει καί μέ άλλα έντυπα. Οι στοχασμοί αυτοί είναι καί παλαιοί και σύγχρονοι και καταγράφονται στό βιβλίο αυτό έπειτα και από ευγενική πρόταση αγαπητών μας αναγνωστών.  Όμως, ο λόγος τού Θεού είναι πάντοτε νέος. Πάντοτε επίκαιρος. Μα καί πάντοτε αναγκαίος. Είναι δια­χρονικός καί λυτρωτικός. Τρέφει, ανακαινίζει, καθοδηγεί παιδαγωγεί έν Χριστώ καί οδηγεί εις οδούς σωτηρίας.
Τό ίδιο συμβαίνει και μέ τό βιβλίο μας αυτό. Δέν πρόκειται για “αναπαλαίωση” και “ανακύκλωση” πα­λαιών αντικειμένων. Πρόκειται γιά συλλογή από τόν λειμώνα γραπτών μας, που τά χαρακτηρίζει η έπικαιρότητα και συνοδοιπορούν μέ τόν κάθε αναγνώστη. Δέν πρό­κειται γιά τήν προσθήκη νέου βιβλίου τού συγγραφέα, άλλά για την συντροφικότητα που την χρειαζόμαστε όλοι μας, γιατί, άλλωστε, δέν έχομε άνάγκη μόνο από υλική τροφή, αλλά καί από πνευματική. Αλλωστε, μας το είπε και ο Χριστός: «ούκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος, αλλ’ επί παντί ρήματι εκπορευομένω διά στόματος Θεού» (Ματθ. 4, 4)». (σ. 7-8).
Και το βαθυστόχαστο αυτό έργο ξεκινά: “-Με την χριστιανική πίστη, πηγή δυνάμεως και ελπίδας” (σ. 11-20), συνεχίζει με “την θεία λατρεία και τον σύγχρονο άνθρωπο” (σ. 21-27), την οποία μελετά μέσα από τις απαραίτητες φωτισμένες παραμέτρους του όλου θέματος. Και η συνέχεια:
1. Η θεία λατρεία ως έκφρασις της κοινωνίας και της ενότητας εν Χριστώ.
2. Ποιόν άνθρωπο διακονεί σήμερον η θεία λατρεία;
3. Ποιαν λατρείαν προσφέρομεν σήμερον – πώς την προσφέρομεν;
4. Η αγωνία της εποχής μας και η χριστιανική αγωνία,
5. Ορθόδοξη Πίστις και Ζωή
6. Λυτρωτικά μονοπάτια στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή
7. Κεφάλαιο αγάπης και ευθύνης
8. Από την Ταπείνωση στην Ανύψωση
9. Το μυστήριον της Φάτνης σήμερα.
10. Επίλογος.
– Στέκομαι με σκέψεις θαυμασμού και συγκίνησης, για όσα πολύτιμα και εμπνευσμένα μελέτησα, και κλείνοντας το θαυμάσιο αυτό νέο έργο του πατρός Ιγνατίου, ίσως, δεν βρίσκω την ανάλογη έκφραση, με την οποία πρέπει να κλείσω αυτές μου τις σημειώσεις.
Τέλος, καταλήγω: Συμφωνώντας με τον επίσης ξεχωριστό πνευματικό άνθρωπο της Κρήτης μας και όλης της Ελλάδας Δημ. Κακαβελάκη στο προχθεσινό του δημοσίευμα στα έγκριτα: “Χανιώτικα Νέα” της 23-3-2019, σελ. 21, όπου προτείνει όπως: «Η Τοπική μας Εκκλησία πάρει την πρωτοβουλία, για την έκθεση σε εκδήλωση, των 28 εμπνευσμένων έργων, του πατρός Ιγνατίου». Είναι και χρέος και υποχρέωση όλων μας, ή εν λόγω ενέργεια – αναγνώριση! Γένοιτο!
***
– Μία σημαντική πνευματική εκδήλωση – βιβλιοπαρουσίαση, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, το βράδυ της Παρασκευής 22/3.
Αφιερωμένη στις πρόσφατες συγγραφικές εργασίες του ξεχωριστού πνευματικού ανθρώπου της Κρήτης μας, του αγαπητού και σεβαστού Γιώργη Μαρκάκη: “Οι Πρωτοθυγατέρες”, και: “Αναλαμπές σε σκοτεινό θάλαμο” (το ιστορικό του… ιατρικού ιστορικού”) – Εκδόσεις Μουσείου: “Λυχνοστάτης”, 2018. (Σημ.: Το δεύτερο έργο, σε τέταρτη έκδοση, παρακαλώ, και επαυξημένο!).
Η εκλεκτή συνάδελφος, εκπαιδεύτρια ενηλίκων, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Σχολ. Ζωής, στα Νεροκούρου – Χανίων, και πρωτεργάτης στην ίδρυση του εν λόγω Μουσείου κα Μαρία Δρακάκη έκαμε μια σύντομη αναφορά στα μέχρι σήμερα εκδοθέντα έργα, του χαρισματικού επίκουρου καθηγητή Οφθαλμολογίας κ. Μαρκάκη, του εμπνευστή και ιδρυτή, και του “Λυχνοστάτη” στη Χερσόνησο, του μοναδικού αυτού θησαυρού της Κρήτης μας, Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής και Λαϊκού Πολιτισμού της!
Αποσπάσματα από τα παραπάνω έργα του κ. Γ. Μαρκάκη, διάβασαν, με τον χαρακτηριστικό τους τρόπο, η ηθοποιός και συγγραφέας κα Μαρινέλλα Βλαχάκη, και ο ραδιοφωνικός παραγωγός κ. Λευτέρης Μποτωνάκης. Συμμετείχαν επίσης στην παρουσίαση, και ο κ. Γιάννης Μαρκάκης, νομικός και δ/ντής του “Λυχνοστάτη”.
Συντόνιζε την όλη εκδήλωση, ο αγαπητός κ. Μαθιός Φρατζεσκάκης, ο ακαταπόνητος δ/ντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στα Χανιά μας.
– Το εκλεκτό ακροατήριο, έζησε μια πνευματική εσπέρα ποιότητας και δεν ξεχνά, ασφαλώς, κατά την παρουσίαση τις: “Πρωτοθυγατέρες” μαντινάδες, 24 τον αριθμό, που αριθμούσεν ο συλλέκτης των Γιώργης Μαρκάκης, κι απήγγειλαν: ο αγαπητός μας Λευτέρης Μποτωνάκης και ο γιος του κ. Γιώργη, Γιάννης Μαρκάκης, εναλλάξ.
– Δεν ξεχνά, επίσης, κανένας του ακροατηρίου, τα αποσπάσματα που διάβασαν με σαγηνευτικό τρόπο οι παραπάνω, ενώ στη συνέχεια ο δημιουργός των αναφερομένων έργων (Γιώργης Μαρκάκης), στάθηκε με πολλή συγκίνηση, σε περιστατικά στο ιατρείο του (μια ζωή), που απαθανατίζονται στις: “Αναλαμπές” του. Ανέλυσε πολλά συμβάντα της όλης του οφθαλμολογικής προσφοράς στον τόπο, και παρουσίασε με χιούμορ και σε βάθος, την εικόνα των ασθενών του. Αυτά τα ιστορικά, του… ιατρικού ιστορικού, που εκθέτει ο σεβαστός μας κ. Γιώργης, μέσα από τις 214 σελίδες του πυκνοτυπωμένου και ιδιαίτερα φροντισμένου έργου του: “Αναλαμπές” στη νέα τους έκδοση, συνεπαίρνουν και μαγεύουν.
– Διαβάσετε και χαρείτε τις! Σε κάνουν να βρίσκεσαι κι εσύ, στον προθάλαμο του ιατρείου και ν’ απολαμβάνεις συνεννόηση ασυνεννόητη, σε κάποτε τραγικές στιγμές, που εκφράζονται στο περιβάλλον του ιατρείου του θεραπευτή των, μετά από τις γραφικές -κάποτε- ασυνεννοησίες και τ’ αξέχαστά τους περιστατικά!
Ολ’ αυτά, μας τα χαρίζουν απλόχερα, τα ιστορικά… των ιατρικών ιστορικών του εκλεκτού χειριστή της πέννας και του λόγου και βέβαια της επιστήμης, του σεβαστού Γιώργη Μαρκάκη.
– Να στε πολύχρονος να χαίρεστε το θαυμάσιο νοικοκυριό που στήσατε με την αγαπημένη σας σύζυγο, τον “Λυχνοστάτη” τον μοναδικό, και το σύνολο συγγραφικό Σας έργο. Καλή συνέχεια. πάντα άξιος!
***
– Εδώ, και για σήμερα, τελεία! Τα ξανάλεμε -συν Θέω- την άλλη βδομάδα, ως τότε γεια Σας και με καλό να μας έρθει ο Απρίλης, Καλό Σαββατοκύριακο!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα