Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες
Καλημέρα Σας!
Και η προτελευταία βδομάδα (17-23/6) του Ιούνη, οδεύει προς το τέλος της. Μεθαύριο (23/6) Κυριακή, η Εκκλησία μας γιορτάζει και τιμά πάνδημα, τους Νεομάρτυρες Αγίους της Κρήτης μας: Γεράσιμο, Νεόφυτο, Ιωακείμ Ιερόθεο, Ζαχαρία, Ιωακείμ, Γεράσιμο, Καλλίνικο, Μελχισεδέκ και Καλλίνικο και τους σύν αυτοίς, που έδωσαν τη ζωή τους, ομολογήσαντες με παρρησία, την χριστιανική των πίστη, κατά τα έτη 1821-1822, στην ηρωική Μεγαλόνησο Κρήτη, συμμετέχοντας από την πρώτη στιγμή στην Εθνεγερσία του 1821. Πρωτοφανής υπήρξεν η μανία των Τούρκων, εναντίον των πρωτοστατούντων Επισκόπων, Ιερέων και Μοναχών. Κατέστρεψαν Εκκλησίες και Μοναστήρια, απηγχόνησαν τον Επίσκοπο Κισάμου Μελχισεδέκ, με εξευτελιστικά μαρτύρια, καθώς και τον διάκονό του Καλλίνικο.
Τα ίδια μαρτύρια έλαβε και ο Κυδωνίας Επίσκοπος Καλλίνικος.
Κρέμασαν ζωντανό τον Ρεθύμνης Γεράσιμο και ενώ πραγματοποιείτο Σύνοδος στον Αγιο Μηνά, 23-6-1821, με τον Κρήτης Γεράσιμο, εισέβαλαν ορδές Τούρκων στον ναό και κατέσφαξαν τους εκεί ευρισκομένους, με πρώτον τον σεβάσμιο Γεράσιμο Επίσκοπο Κρήτης, τον Κνωσσού Νεόφυτο, του Χερρονήσου Ιωακείμ, τον Σητείας Ζαχαρία και τον Διοπόλεως Καλλίνικο. 17 Ιερείς και Αγιορείτες Πατέρες. Εστρεψαν, στη συνέχεια, τα ξίφη των εναντίον των εκεί λαϊκών, φονεύσαντες 300 και πλέον.
Ξεχύθηκαν, στη συνέχεια, στους δρόμους του Ηρακλείου, κατασφάζοντες, αδιακρίτως κάθε Χριστιανό που συναντούσαν. Θύμα τους και ο Επίσκοπος Λάμπης Ιερόθεος με τον διάκονό του, καθώς και τον Επίσκοπο Πέτρας Ιωακείμ. Η μνήμη όλων τιμάται την Κυριακή 23 Ιουνίου, σ’ όλη την Κρήτη και παντού. Για περισσότερα στοιχεία στο έργο: Ευαγγ. Π. Λέκκου: “Γνωριμία με τους Αγίους της Κρήτης”, Αθήνα, 2013, σ. 43-46.
***

Εποχικές εργασίες.
Την περίοδο αυτή (17-23/6) στα αγροτικά χωριά μας, κι όπου ακόμη δεν εγκατέλειψαν σπορές, κηπικά κλ.π. σχετικά, οι ασχολίες των γεωργών μας είναι στο φόρτε τους. Τελειώνουν το θέρος και ετοιμάζουν τ’ αλώνια, για τη συνέχεια. Φροντίζουν τους κήπους των, απ’ όπου οι πατάτες, τα φασόλια, τ’ αγγούρια, οι τομάτες κι όλα τα λαχανικά τους.
Ως τόσο, οι προετοιμασίες, της κάθε γειτονιάς, για την γιορτή του Κλήδωνα, τ’ απόγευμα τ’ άϊ-Γιαννιού του Προδρόμου 24 Ιούνη δεν έχουν τελειωμό.
Παλιότερα, είχαμε δημοσιεύσει στα έγκριτα: “Χανιώτικα Νέα” τα “Λαογραφικά των Κληδόνων” και στην “Κρητική Εστία” του 1983, και αυτοτελώς. Ενδεχόμενα, να προλάβουμε και φέτος, μια έστω και σύντομη σχετική δημοσίευσή μας!
***

Και λίγες βιβλιοπαρουσιάσεις.
Από τς πολύτιμες εκδόσεις του: “ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗ”, του πασίγνωστου Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής της Κρήτης, τέθηκε σε κυκλοφορία το ευπαρουσίαστο τεύχος:
“Πράσινος 10/λογος”
(δέκα άνθρωπο-φυτικοί διάλογοι)
σε σχ. 8ο μικρό, 80 έγχρωμων σελίδων, ιδιαίτερα καλαίσθητο.
Κείμενα: Του ιδρυτή του “Λυχνοστάτη” κ. Γ. Μαρκάκη επ. καθ. Οφθαλμολογίας.
Φωτογραφίες: κ. Γιάννη Μαρκάκη, διευθυντή του Λυχνοστάτη.
Επιμελ. έκδοσης: κ. Μαίρη Μπαριτάκη, φιλόλογος, υπευθ. εκπ. προγρ. “Λυχνοστάτη”.
– Χωρίς καθυστέρηση, δίνομε το λόγο, στο: “Αντί Προλόγου”, θαυμάσιο και πράγματι, πρωτότυπο κείμενο, που διαβάσαμε, λέει: «-Ναι! Μπορεί να μην ακούμε τι λένε. Οχι, όμως, πως δε μιλούν. Μιλούν και μάλιστα πολύ, χωρίς ποτέ τους να φλυαρούν. Μιλάνε πολύ, γιατί έχουν τόσα πολλά να πούνε, για την ιστορία και τη σοφία της ζωής πάνω σ’ αυτόν τον ταλαίπωρο πλανήτη. Τη σοφία που τώρα και πεντακόσια εκατομμύρια χρόνια, τρυγούν με την πανίσχυρη ρίζα τους από το σπλάχνο της Γης. Και τη μεταπλάθουν σε ένα πανώριο άνθος κι ένα πάνσοφο σποράκι.
Για τα φυτά, λοιπόν, ο λόγος: κρυφός, αλλά αποκαλυπτικός:
“ -Κρυφός ο λόγος των φυτών, αλάργο δε γροικάται,
χαράς τονε που στένει αφτί, τα λένε ν’ αφουγκράται”».
Να και οι τίτλοι των “δέκα λόγων”, του συγγραφέα, δημιουργού του έργου, για όσα περιλαμβάνονται στις σελίδες του:
Εισαγωγικός λόγος – Λόγος υπέρ του… αδυνάτου (ή κουβέντες με το μεγάλο σοφό αδελφό μας).
Λόγος 1ος – του Λαγουδόχορτου (ή περί γεύσεων και ενοχών τους).
Λόγος 2ος – του Τριφυλλιού
(ή περί Χημείας των φυτών και Αλχημείας των ανθρώπων)
Λόγος 3ος – της Πικροδάφνης
(ή περί λιτότητας και αμοιβής της απαντοχής)
Λόγος 4ος – της Συκιάς
(ή περί αθανασίας και παράδοξων σχέσεων)
Λόγος 5ος – του Κάκτου
(ή περί αγάπης)
Λόγος 6ος – του Μανδραγόρα
(ή περί μαγείας)
Λόγος 7ος – του Καρεμφυλλιού
(ή περί αγνότητας)
Λόγος 8ος – του Κρίνου της θάλασσας
(ή περί σκυταλοδρομίας των εποχών και των θρύλων)
Λόγος 9ος – της Αλόης
(ή περί του εντός μας γιατρού)
Λόγος 10ος – του Γερανιού
(ή περί κάλλους και αλήθειας)
Και τώρα: Πάρετε το συναρπαστικό και πρωτότυπο αυτό βιβλιαράκι, βολευτήτε σ’ ένα αναπαυτικό κάθισμα, μακάρι να ‘ταν σε κάποιο χώρο του όλου μουσειακού συγκροτήματος του “Λυχνοστάτη” και μελετήσετε τις συναρπαστικές σελίδες του, ενώ στη συνέχεια επισκευθήτε ξανά τους χώρους των φυτών που διαβάσατε. Ισως τ’ ακούσετε να σας συμπληρώνουν τα όσα χαιρόσαστε.
Φεύγοντας από τον “Λυχνοστάτη”, δεν ξεχνούμε να προμηθευτούμε αριθμό αντιτύπων του εν λόγω: “Πράσινου 10/λογου” για φίλους και δικούς. Τέτοια συναρπαστικά γραφτά, κι όμορφοστολισμένα, δεν συναντιούνται εύκολα!
***
Κι από τα ανατολικά της Κρήτης μας, να μας πάλι στα Χανιά μας.
– Μας φέρνει, μας ξεναγεί, μας μαθαίνει τόσα ανεκτίμητα το έργο: Μανώλη Μανούσακα: “Ιστορικά κτήρια της πόλης των Χανίων”, Χανιά, 2019, σχ. 8ο, σ. 110, πλουσιότατη εικονογράφηση, εκδόσεις: “Ερεισμα”, Χρ. Μαχαιρίδης – Χανιά!

Στηριγμένο, αφενός, στην πλούσια και πολύτιμη βιβλιογραφία, την οποία εμελέτησε πληρέστατα ο συγγραφέας του έργου, και αφετέρου στις προσωπικές του “αναδρομές”, που μας χάριζε τακτικά και για χρόνια, από τις φιλόξενες σελίδες των “Χανιώτικων Νέων”, ο αγαπητός συμπολίτης μας, φίλος εκλεκτός ο Μανώλης Μανούσακας, διπλωματούχος οπτικός, ο οποίος δραστηριοποιείται παράλληλα και με το αντικείμενο του παρόντος έργου.
Εχει δε καταστεί, με την συστηματική μελέτη του, και την επιτόπια ιστορική έρευνά του, σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και τοπικής μας ιστορίας, πολύτιμος!
Κάτοχος, εξάλλου, σπανίου σχετικού υλικού, που συλλέγει μια ζωή μας δίνει, κάθε τόσο, δημοσιεύματά του ενδιαφέροντα.
Καταλήγοντας, μάλιστα, στον “Πρόλογο”, του παρόντος έργου του, μας ανακοινώνει ότι: «ελπίζει η παρούσα προσπάθειά του, να έχει συνέχεια». – Εμείς και το ευχόμαστε, και το αναμένομε. Οι περιεχόμενες – εξάλλου – μελέτες – ξεναγήσεις του, στον παρόντα τόμο:
1. Το παλιό Διοικητήριο στον λόφο Καστέλι των Χανίων.
2. Το παλιό Δημαρχείο.
3. Ο ενετικός στρατώνας των μισθοφόρων Stradiotti και το σημερινό πρώτο γυμνάσιο Χανίων.
4. Η βίλα της “Βαρώνης Σβάρτς” στη Χαλέπα, ένα ιστορικό και αρχιτεκτονικό παλίμψηστο, σε κίνδυνο.
5. “Κονάκι” ή “Σεράγιο” το τούρκικο διοικητήριο των Χανίων.
6. Ο ιταλικός στρατώνας και το Πολεμικό Μουσείο Χανίων
Θέλουν τη συνέχεια των, κι εμείς όλοι: ξεναγούμενοι και αναγνώστες σου, αγαπητέ Μανώλη, θα περιμένουμε, ευχόμενοι:
– Να ‘σαι πάντα καλά και να συνεχίζεις το έργο σου, για τα Χανιά μας!
***
Εδώ όμως, παρά την πληθώρα των αναμενόντων για παρουσίαση έργων, οφείλομε να σταματήσουμε για σήμερα, γιατί και το φωτογρ. υλικό είναι αρκετό, και για τα έργα που μένουν πίσω έχει ο Θεός!
Γειά Σας, λοιπόν και καλά να περνάτε. Το Καλοκαίρι άρχισε, κι οι θάλασσες μας πεντακάθαρες, μας περιμένουν!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα