Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλό Αύγουστο με υγεία!


Είχα γράψει, απ’ αυτήν εδώ τη θέση, στις 26/7 (σ.28) ότι “τον Αύγουστο παίρνω άδεια και δεν θα γράψω ούτε γραμμή!”.
Να όμως που σήμερα Δευτέρα 5/8, βλέπω στο ημερολόγιό μου:
Τρίτη 6 Αυγούστου, “Της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού”
Για την πολύ μεγάλη αυτή μέρα της Πίστης μας, χρέος της στήλης να χαράξει δύο έστω γραμμές, για τους αναγνώστες μας, για τους εορτάζοντες: Σωτήρη, Σωτηρία, για τους αναγνώστες μας, μ’ ένα λόγο.
“Η Μεταμόρφωση του Σωτήρα Χριστού -δίδασκε ο πανεπιστημιακός δάσκαλος Γ. Μαντζαρίδης, στο Πανεπ. Θεσσαλονίκης- έχει κεντρική θέση στην Ορθόδοξη Εκκλησία και Θεολογία. Είναι το γεγονός που αποκαλύπτει τη Δόξα της Εκκλησίας και των πιστών.
Κατά τη Μεταμόρφωση ο Χριστός φανερώνει μεσ’ από την ανθρώπινη φύση Του την άκτιστη δόξα της Θεότητός Του. Ταυτόχρονα μάλιστα, προσλαμβάνει στην άκτιση θεϊκή δόξα, τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν. Ο Μωυσής και ο Ηλίας, μετέχουν στην ίδια λαμπρότητα, με τον Χριστό η μόνη διαφορά είναι ότι ο Χριστός αποτελεί την πηγή, ενώ αυτοί, τους δέκτες της θείας λαμπρότητας!
Ο Χριστός μεταμορφώθηκε ενώπιον των μαθητών Του κι αυτό ήταν η προσέγγιση της ημέρας της Σταυρώσεώς Του, “ίνα όταν σε ίδωσι σταυρούμενον, το μεν πάθος νοήσωσιν εκούσιον”.
Η Μεταμόρφωση του Χριστού είναι γνωστή ως: Του Χριστού, του Σωτήρα, του Παντοκράτορα, τση Μεταμόρφωσης…
Τα λαογραφικά των ημερών, είναι πλούσια και γι’ αυτά θα επανέλθουμε, αφήνοντας χώρο για μια πολύτιμη έκδοση.

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ Ι.Μ. ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
Η επιστημονική περιοδική έκδοση της Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου: “ΝΕΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΚΡΗΤΗ”
Ρέθυμνο, 2018, σχ. 8ο, τ. 36, σ. 504+εικονογράφηση
Τέθηκε πρόσφατα σε κυκλοφορία, ο 36ος τόμος (του 2018) της πολύτιμης επιστημονικής περιοδικής έκδοσης της Ι.Μ. Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου “Νέα Χριστιανική Κρήτη”.
Ο ενδιαφέρων και τόσον περιεκτικός τόμος (υπεύθυνος σύνταξής του, ο αγαπητός φίλος, ακούραστος πνευματικός άνθρωπος κ. Μιχ. Τρούλης), περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος του (σ.9-180) τις Εισηγήσεις στο συνέδριο (Ρέθυμνο, 15-6-20915): “Μνήμη Φ. Κόντογλου -50 χρόνια από την κοίμησή του (1965-2015):
Νικόλαος Γιαννακάκης, Εργογραφία Φώτη Κόντογλου,
Ερατοσθένης Καψωμένος, Ο Φώτης Κόντογλου και η Ρωμιοσύνη
Δημήτριος Δασκαλόπουλος, Ο Φώτης Κόντογλου και η γενιά του ’30
Ν. Ε. Παπαδογιαννάκης, Η Ρωμιοσύνη της γλώσσας του Φώτη Κόντογλου.
Ελπινίκη Νικολουδάκη-Σουρή, Φώτη Κόντογλου, Ό Άγιος Γιώργης ο Χιοπολίτης: τα όρια της ανθρώπινης αντοχής
Βασίλειος Τζουράς, Η κοσμική ζωγραφική του Φώτη Κόντογλου
Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Οι εικόνες του Φώτη Κόντογλου σε Ναούς της πόλεως του Ρεθύμνου
’Ηλίας Λουλούδης, Ο Πέτρος ο Κρητικός (Pedro di Candia) στην Ιστορία και στο έργο του Φώτη Κόντογλου
Σταμάτης Αποστολάκης, Το περιοδικό Κιβωτός (1952-1955)
Αντώνιος Μιχελιουδάκης, Η συμβολή του Φώτη Κόντογλου στην ανάδειξη της πατρώας εκκλησιαστικής μουσικής     Μιχαήλ Αγγελάκης, Φώτης Κόντογλου, ο πρωτοπόρος μαχητής της Ορθόδοξης Εικονογραφίας
Μαρίνα Αρετάκη, Από το Αϊβαλί η πατρίδα μου του Φ. Κόντογλου, στο Αϊβαλί του Soloup
Στο δεύτερο μέρος του τόμου (σ.181-503) φιλοξενούνται τα παρακάτω (τίτλοι) επίσης, ενδιαφέροντα μελετήματα:
Μιχάλης Τρούλης, Η Εικονογραφία του Αγίου Μάμα στους τόπους της λατρείας του
Μιχάλης Τρούλης, Το Καστρί, το Πανωκάστρι, το Κάστρο του Μυλοποτάμου, Παναγία η Πανωκαστριανή και ο Αλέξιος Καλλέργης, ο Μέγας Άρχων και Επαναστάτης του 13ου αιώνα
Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, Ο Αγιος Ιωάννης ο Ερημίτης και το πρόβλημα ταύτισής του προς τον Άγιο Ιωάννη τον Ξένο
Μανόλης Α. Βουρλιώτης, Μαρτυρίες αγωνιστών του 1821 από την Κρήτη Νικόλαος Ί. Δερεδάκης, Οι αποδοχές των Επισκόπων της Εκκλησίας της Κρήτης (1861-1913)
’Ιωάννης Ήλ. Βολανάκης, Η εκπαίδευση και η παιδεία στο Ρέθυμνο κατά το β’ μισό του 19ου αιώνα. Χειρόγραφο Μαθηματάριο Σπουδαστού της Σχολής του Αγίου Πνεύματος, της Επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης Κρήτης, του έτους 1870- 1871
Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, Τα έργα του Διονύσιου Καστρινογιαννάκη στο τέμπλο του καθολικού της Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού στον Βώσακο (1905-1906)
Αλεξάνδρα Ζερβού, Το Αρκάδι, ο Κρητικός Απελευθερωτικός Αγώνας και η Γαλάτεια Καζαντζάκη: Η διαχείριση της ιστορικότητας και η Μικρή Ηρωίδα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Παιδικής Λογοτεχνίας
Μιχάλης Τρούλης, Βιβλιογραφικά Σημειώματα
Ο τόμος ανοίγει -κατά τα καθιερωμένα- με το Προλόγισμα (σ.7-8) του σεβ/του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου στο οποίο τονίζονται τα παρακάτω:
“Συμπληρώνονται σήμερα οκτώ ακριβώς χρόνια από τότε που ο Θεός με αξίωσε να πατήσω το νοτισμένο με αίμα Αγίων Μαρτύρων και Ηρώων χώμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αύλοποτάμου, ως Επίσκοπος και πνευματικός πατέρας του Ιερού κλήρου, των μοναχικών αδελφοτήτων και του φιλογενούς λαού που αποτελούν το πλήρωμά της.
Μέσα σε αυτά τα χρόνια, κατά τά οποία, με της Εκκλησίας την Ιερή Εντολή σκήνωσα ανάμεσά τους, διέκρινα εναργέστατα την προσήλωση όλων στα ζώπυρα της Πίστεως και της προγονικής ευσέβειας, την ταύτιση με όσα δίκαια όσα σεμνά, όσα άγια, όσα προσφιλή διακρατεί ό Ορθόδοξος Πολιτισμός.
Συνεχίζοντας ταπεινά το έργο των μακαριστών προκατόχων μου, με πολλή αγάπη περιβάλλοντας το επιστημονικό περιοδικό της Ίεράς Μητροπόλεως μας Νέα Χριστιανική Κρήτη, θέλησα να εξακολουθεί η καταγραφή σε αυτό αυτής της προσήλωσης που ανέφερα παραπάνω και ευχαριστώ τους καλούς μου συνεργάτες που αγρυπνούν για να γίνεται πνευματικό γεγονός η έκδοσή του κάθε φορά. Εξι τεύχη από το έτος 2011, από τα οποία το πρώτο διπλό και κάποια Παραρτήματα έχουν παραδοθεί στην Ιστορία. ’Ήδη από τον γράφοντα χαράσσονται αυτές οι γραμμές ως προλογικό σημείωμα στο έβδομο τεύχος της Γ’ Περιόδου της εκδόσεως του επιστημονικού αυτού περιοδικού, που έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα και να παραδοθεί με τη σειρά του στους ερευνητές, στους φιλίστορες. στον ευλογημένο τόπο μας και την εξαιρετική γραμματεία του, που του έχει χαρίσει δικαιολογημένα τον επίζηλο τίτλο του τόπου των γραμμάτων.
Το τεύχος αυτό, το υπ’ άριθμ. 36, περιλαμβάνει κείμενα που γράφτηκαν στη μνήμη του μεγάλου πνευματικού ανδρός και αγιογράφου Φωτίου Κόντογλου, πενήντα χρόνια μετά την κοίμησή του και παρουσιάσθηκαν σε Ημερίδα με θέμα: Μνήμη Φωτίου Κόντογλου – 50 χρόνια από την κοίμηση του (1965-2015), που διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης και ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Νομού Χανίων “Γε- ώργιος ο Κρής”, τη Δευτέρα 15η Ιουνίου 2015, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης. Περιλαμβάνει ακόμη εξαιρετικές πρωτότυπες εργασίες, δύο του κ. Μιχαήλ Τρούλη, ο οποίος είναι και διευθυντής Συντάξεως του περιοδικού, του κ. Κωστή Ηλ. Παπαδάκη, του κ. Ιωάννου Ηλ. Βολανάκη, του κ. Νικολάου Ι. Δερεδάκη, της κ. Ντενίζ-Χλόης Αλεβίζου και της κ. Αλεξάνδρας Ζερβού καθώς και κάποια βιβλιογραφικά σημειώματα.
Εύχαριστούμε με ευγνωμοσύνη όλους τους εκλεκτούς επιστήμονες και συνεργάτες που πρόσφεραν τις γραφές τους για δημοσίευση στο τεύχος αυτό, αναγνωρίζοντας την επιστημονική του προσφορά.
Ευχαριστούμε, για μία ακόμη φορά, τους δικούς μας καλούς συνεργάτες, τον κ. Μιχαήλ Τρούλη και την κ. Έλενα Νταντή, οι οποίοι φροντίζουν και επιμελούνται στοργικά κάθε τεύχος του περιοδικού μας και μας δίδουν τη δυνατότητα να καυχώμαστε εν Κυρίω για την προσφορά της Τοπικής μας Εκκλησίας στην Επιστήμη καί την Παιδεία.
Ευχαριστούμε, τέλος, όλους εσάς που προσδοκάτε με καλή αγωνία την ενιαύσια έκδοσή του και με την προσευχή σας και την αγάπη σας έρχεσθε αρωγοί στην προσπάθειά μας.
Σας ευχόμαστε καλή μελέτη των σπουδαίων εργασιών που θησαυρίζονται πλέον στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας και σας ασπαζόμαστε πατρικά με τιμή και αγάπη”.
Ρέθυμνο 16 Οκτωβρίου 2018
+ Ο Ρεθύμνης και Αύλοποτάμου Ευγένιος

Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη και αναγνωρισμένη απ’ όλους η προσφορά αυτής της επιστημονικής περιοδικής έκδοσης, από του πρώτου τεύχους της και μέχρι σήμερα.
Εχει όντως συμβάλλει τα μέγιστα, στην επιστημονική έρευνα, μελέτη και προβολή του Πολιτισμού και της Ιστορίας της Κρήτης μας και όχι μόνο και ευχής έργο, θα είναι η απρόσκοπτη συνέχιση της έκδοσής της, με τους ίδιους στόχους. Η στήλη μας συγχαίρει επαινεί και εύχεται Υγεία και Δύναμη, για τη συνέχιση της προσφοράς της εν λόγω έκδοσης, όλων των συντελεστών της, και όλως ιδιαίτερα του πολυσέβαστου σεβασμιωτάτου κ. Ευγενίου, στον οποίο ανήκει και η παρούσα πρωτοβουλία. Καλή συνέχεια! Πάντα άξιοι!

Κλείνοντας σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά με υγεία, σε όλους και βέβαια στους εορτάζοντες/ουσες.
Ο Δεκαπενταύγουστος που διανύουμε είναι περίοδος περισυλλογής και πνευματικής ανάτασης. Η νηστεία, οι εσπερινοί, η περισυλλογή μας, είναι η ζωή και η άσκησή μας!
Καλό υπόλοιπο “δεκαπεντάρι” σε όλους!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα