Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα Σας και τον Σεπτέμβρη με υγεία!
Συν Θεώ, από την Κυριακή, μπήκαμε στον Τρυγομηνά Σεπτέμβρη τον μήνα, όπως και το Μάρτη, που:
«- Του Σεπτεμβριού και του Μαρθιού,
ισιά ν’ τα μερονύχθια!».
Τον Σεπτέμβρη, που ύστερα από τη γιορτή των Αγίων Σαράντα Παρθένων, της πρωτομηνιάς, τ’ Αϊ – Μάμα την επομένη (2/9), του Προφήτη Ζαχαρία στις (5/9), έχομε μεθαύριο Κυριακή (8/9) το γενέσιο της Παναγίας, γιορτή μεγάλη. Το λέει εξάλλου και ο λαός μας:
«Οντεν ειν’ τση Παναγίας,
μη ρωτάς αν είναι αργία!».
Οι γιορτές λοιπόν και τα πανηγύρια τ’ Αυγούστου, συνεχίζονται κι αυτόν τον μήνα, μήνα αρχής του Εκκλησιαστικού έτους.
Και βέβαια, μήνα έναρξης, προετοιμασίας και ξεκινήματος της νέας σχολικής χρονιάς: 2019-2020, την οποία ευχόμαστε να διέλθουν τα παιδιά και οι συνάδελφοί μας, με καλή διάθεση και έργο πλούσιο!
Ευχή της στήλης μας, εξάλλου, για όλους τους αναγνώστες:
– Καλό μήνα! Καλό φθινόπωρο και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες/ουσες, των ημερών!
1. Σεπτέμβρης λοιπόν, από προχθές, και η στήλη μας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση και συγκυρία, να μας παρουσιάσει μιά πολύτιμη μαθητική δραστηριότητα – υπόδειγμα, για όλα τα σχολεία μας, κυρίως Μέσης Εκπ/σης. Αναφερόμαστε:
– Στα Πρακτικά Μαθητικής Θεολογικής Εσπερίδας του Γενικού Λυκείου Ατσιπόπουλου – Ρεθύμνης, της 9-5-2018, έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, 2019, σχ. 8ο, σ. 80+φωτογρ. υλικό!
Διοργάνωση: Γενικό Λύκειο Ατσιπόπουλου, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ατσιπόπουλου. Θέμα του συνεδρίου: “Η εκκλησία σε διάλογο με τον κόσμο”. Εισηγητές/τριες, οι μαθητές Β’ Λυκείου:
1. Στέλιος Κιμιωνής: “Ο Χριστός στο έργο του Ν. Καζαντζάκη”.
2. Ηλιάνα Λιβανού: “Εκκλησιαστικός λόγος και σύγχρονη νεότητα”.
3. Μαρία Κεραμιανού, Ραφαηλία Σταγάκη: “Η Ορθοδοξία και η μετανάστευση”.
4. Ζαχαρίας Θεοδωράκης: “Παγκοσμιοποίηση και Χριστιανική Οικουμενικότητα”.
5. Ευαγγελία Μυστράκη: “Πάθη και Ανάσταση στην ελλ. Ποίηση”.
6. Ευαγγελία Κεριμάκη: “Η Εκκλησία και το Οικολογικό πρόβλημα”.
Ολες οι εισηγήσεις εκπονήθηκαν στα πλαίσια του μαθήματος των θρησκευτικών, τα δε θέματά των, διαθεματικά επεξεργασμένα, καταθέτουν απαντητικά, τον θεολογικό λόγο, τον λόγο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στα σύγχρονα προβλήματα. Με θαυμασμό και χαρά, οι συμμετασχόντες γονείς και μαθητές, οι προσκεκλημένοι Τοπικοί Αρχοντες και Φορείς, οι Σχολικοί Σύμβουλοι, Εκπ/κοί, Εφημέριοι των τοπικών ενοριών, με πρώτο τον Σεβασμιώτατο Επίσκοπο της Τοπικής Εκκλησίας των Ρεθυμνίων, άκουσαν τους μαθητές – εισηγητές να παρουσιάζουν τον θεολογικό εκκλησιαστικό λόγο, ως ανωτέρω αναφέρθηκε, καθώς και τους προβληματισμούς των, σε θέματα τέχνης και πολιτισμού. Εισηγήσεις όλες «καρπός επίπονης εργασίας εκπονημένες μέσα στις πιεστικές συνθήκες του εκπ/κου μας συστήματος», καθώς εύστοχα τονίζει στο “Προλόγισμά” του, ο δ/ντής του ΓΕΛ Ατσιπόπουλου κ. Ιωάννης Κανιολάκης, (σ. 13-15)…
Το πολύτιμο αυτό τεύχος, εξεδώθη από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, φέτος (2019) και συνοδεύεται από το Σεπτό Πατριαρχικό γράμμα, ευλογία, στο εκπ/κό έργο του εν λόγω Λυκείου (σ. 7) και τον ιδιαίτερης σημασίας “Πρόλογο” του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Ευγενίου, στον οποίο τονίζει, μεταξύ των άλλων και ότι «πλήρωσε την ύπαρξή Του, από αισιοδοξία και ελπίδα. Οι εισηγητές – μαθητές, μας έδωσαν μάθημα, μ’ όσα μας είπαν, με τρόπο μοναδικό…» (σ. 9-12).
Μελετώντας τις πολύτιμες 80 σελίδες του τεύχους, η συγκίνησή μας είναι μεγάλη, η εκτίμηση μας για την εν λόγω μαθητική προσφορά, διά του δημιουργικού, βέβαια, έργου της Δ/νσης και των εργατικών εκπ/κών μας, μας κατενθουσιάζουν.
Συγχαίρομε από καρδιάς όλους τους συντελεστές της υποδειγματικής αυτής προσφοράς και ευχόμαστε στους εργατικούς μαθητές του ιστορικού Ατσιπόπουλου, πάντα επιτυχίες στη ζωή τους. Στον δε Σεβ/το Ρεθύμνης κ. Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο, που παρακολούθησε, χαιρέτισε και εξέδωσε τα του συνεδρίου, όσες ευχαριστίες και ευχές κι αν κάνουμε, είναι λίγες. Ο Θεός να ενισχύει το έργο Σας!
***
2. Συνεχίζουμε να ‘μαστε στο πολυπροικισμένο Ρέθεμνος, μιας και λάβαμε από εκλεκτό και διακεκριμένο φίλο, τον Χάρη Στρατιδάκη, την πρόσφατη έκδοση – αφιέρωμα, στον αείμν. Μανόλη Κούνουπα (1926-2018), που ποιος και στα Χανιά, δεν γνώριζε την προσφορά του. Τίτλος του τόμου:
“Ως χαρίεν άνθρωπος, όταν άνθρωπος ή!”.
– Μανόλης Κούνουπας (1926-2018) – Εκδοση: “Ρεθεμνιώτικα Νέα”, Ρέθυμνο, Αύγουστος 2019, σχ. 8ο, σ. 60 + φωτογρ. υλικό.
Συγγραφείς: Κατερίνα Τσακάλη – Δομαζάκη, Γ. Βλατάκης, Φέφη Βαλαρή, Μπ. Πραματευτάκης, Μιχ. Τζεκάκης, Κ. Ηλ. Παπαδάκης, Γ. Φρυγανάκης, Χάρης Στρατιδάκης και Χ. Καλαϊτζάκης.
Επιμέλεια: Χάρης Στρατιδάκης.
Η εκδήλωση μνήμης στον Μ. Κούνουπα, έγινε στις 26-8-2019 το βράδυ, στον κήπο του Ιστορικού και Λαογρ. Μουσείου Ρεθύμνης.
Ο ιδιαίτερα φροντισμένος τόμος – αφιέρωμα, ανοίγει με το Εισαγωγικό σημείωμα του Επιμελητή του, Χάρη Στρατιδάκη στο οποίο, μεταξύ των άλλων διαβάζουμε και τα παρακάτω:
«…Μισό περίπου χρόνο μετά την εκδημία του Μανόλη Κούνουπα, ερχόμαστε με την εκδήλωση της 26ης Αυγούστου 2019 στο Μουσείο και με τον ανά χείρας τόμο να ξεπληρώσουμε ένα μέρος της οφειλής μας και προς αυτόν.
Στους οργανωτικούς φορείς της εκδήλωσης έχει προστεθεί ο Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής “Το Αρκάδι”, αποδει- κνύοντας ότι οι πνευματικοί φορείς του Ρεθύμνου μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους και να καλλιεργούν κουλτούρα συμμετοχής. Εκείνο που τους ένωσε στην κοινή προσπάθεια είναι η προσωπικότητα του Μανόλη Κούνουπα, ενός ευπατρίδη των γραμμάτων.
Ενός ανθρώπου που παρέμεινε μέχρι το τέλος οραματιστής ενός Ρεθύμνου πνευματικού, με τις αξίες που είχε προλάβει να το γνωρίσει πριν ενσκήψει η λαίλαπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου.
Από τη θέση αυτή, του συντονιστή της εκδήλωσης και του επιμελητή τού ανά χείρας τόμου, θα ήθελα να ευχαριστήσω καταρχάς τους προέδρους των οργανωτικών φορέων Φαλή Βογιατζάκη, Θωμά Κρεβετζάκη και Γεώργιο Βλατάκη. Οφειλόμενες είναι φυσικά οι ευχαριστίες μου στους συγγραφείς του τόμου, ιδιαίτερα δε στον εκδότη του, και εκδότη της εφημερίδας “Ρεθεμνιώτικα Νέα”, Μανόλη Χαλκιαδάκη των Ρεθεμνιώτικων Νέων για τη χορηγία της έκδοσής του..».
Χαίρεσαι το τεύχος και συγχαίρεις τους εισηγητές της περιεκτικής αυτής εκδήλωσης:
Εισαγωγικό σημείωμα του επιμελητή
Κατερίνα Τσακάλη-Δομαζάκη “Βιογραφικό σημείωμα”
Γεώργιος Βλατάκης “Ο ευπατρίδης Μανόλης Κούνουπας ως απόδημος Αττικής”
Φέφη Βαλαρή “Ο Μανόλης Κούνουπας και το Λύκειο των Ελληνίδων Ρεθύμνης”,
Μπάμπης Πραματευτάκης “Με απόλυτο σεβασμό στην ιερότητα της τέχνης”, Μιχάλης Τζεκάκης “Οι κόκκινες γραμμές στο Ρέθυμνο. Η περίπτωση του Μανόλη Κούνουπα”, Κωστής Ηλ. Παπαδάκης “Τα βιβλία του Μανόλη Κούνουπα: Ακόμα ψηλότερα!, Αναβολέματα και Νίκησε δυο φορές τον θάνατο”, Γεώργιος Φρυγανάκης “Τα βιβλία του Μανόλη Κούνουπα: Στενοποριές και στενορύμια και Μισαλλοδοξία”, Χάρης Στρατιδάκης “Οι επιφυλλίδες του Μανόλη Κούνουπα”, Χάρης Καλαϊτζάκης “Ο Μανόλης Κούνουπας όπως τον θυμάμαι”, και συγχαίρεις και ευχαριστείς, από καρδιάς, τα έγκριτα: “Ρεθεμνιώτικα Νέα” για την σημαντική και πάλι, προσφορά τους.
Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της οργάνωσης και έκδοσης του ενδιαφέροντος για όλους μας, αυτού τόμου!
Πάντα άξιοι!
***
3. Στον λίγο χώρο που μας μένει, μια σύντομη αναφορά μας, σ’ ένα ακόμη Ρεθεμνιώτικο γεγονός.
Αναφερόμαστε στη δίκαιη απόφαση της ανωτάτης τιμητικής διάκρισης της Εκκλησίας Κρήτης να απονείμει τον Σταυρό των Αγ. Αποστόλων Παύλου και Τίτου, διά των χειρών του Σεβ. Μητροπολίτου κ.κ. Ευγενίου, στον ελλογιμ. κ. Κωστή Ηλία Παπαδάκη, φιλόλογο καθηγητή, θεολόγο, συγγραφέα και φίλο μας από τα παλιά, για την όλη του, πέραν των κρητολογικών και των προς τα Εκκλησιαστικά Γράμματα της Κρήτης μας, ανεκτίμητης προσφοράς του.
Η Εκκλησία Κρήτης, μ’ αυτήν την τιμή που απένειμε στον αγαπητό Κωστή, έπραξε και πάλι, τα άριστα!
Θερμότατα τα συγχαρητήρια μας και οι ευχές μας, στον επάξια τιμηθέντα!
Εδώ όμως τελειώσαμε για σήμερα. Καλό Σαββατοκύριακο με Υγεία!