Αγαπητοί αναγνώστες, καλημέρα σας!
Η βδομάδα που διανύουμε (11-17/11) άρχισε με τη γιορτή του πολιούχου τού Μεγάλoυ Κάστρου: Μηνά του Μεγαλομάρτυρα, που έζησε -ως γνωστό- τα τέλη του 3ου αι. στα χρόνια του Μαξιμιανού. Στρατιωτικός στις αρχές της σταδιοδρομίας Του, λευκογένης αξιωματικός ύστερ’ από 1500 χρόνια, το Πάσχα του 1826 διασκόρπισε τους Τούρκους που ορμούσαν να κατασφάξουν τους Χριστιανούς που παρακολουθούσαν στην εκκλησία Του, την πρώτη Ανάσταση, στο Μεγάλο Κάστρο! Ε! πως να μην ονομαστεί πολιούχος του Ηρακλείου, ο μεγαλομάρτυρας Μηνάς, ο προστάτης τους, μεγάλη η χάρη Του!
Κι ο Αγιος Μηνάς παραδίδει την επομένη (12/11) το εκκλησίασμα στον εορτάζοντα Αγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα κι εκείνος την (13/11) στον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, για να συνεχίζει το εόρτιο κλίμα την επομένη, με την εορτή τ’ Αϊ-Φιλίππου του Αποστόλου, ενώ από σήμερα (15/11), αρχίζει η νηστεία των Χριστουγέννων.
– Δεν ξεχνούμε, βέβαια, παρά το πυκνότατο εορτολόγιο της εβδομάδας, να σημειώσουμε και την αυριανή (16/11) γιορτή του Αγ. Ματθαίου του Αποστόλου και Ευαγγελιστή και τοπικά Προστάτη της Εκκλησιαστικής μας Σχολής εδώ στα Χανιά (Αγ. Ματθαίος).
Να ευχηθούμε με την ευκαιρία: Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες και στους Καθηγητές και Μαθητές της Σχολής: Υγεία, Προκοπή και επιτυχίες στους στόχους και στις σπουδές των!
– Για την Κυριακή (17/11) μνημονεύουμε επίσης, την Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στις εκδηλώσεις της οποίας έχομε Χρέος και να μετέχουμε και να θυμούμαστε…
– Και τώρα στη λοιπή ύλη της στήλης μας, με πρώτη την παρουσίαση του έργου του Τιμολέοντα Κ. Φραγκάκη:
“Ο Πλατανιάς της Ιστορίας και των Αναμνήσεων”.
Χανιά, 2013, σχ. 22×22, σ. 264 με πλούσια εγχρ. εικονογράφηση.
Το με πολλή αγάπη συνθεμένο και γραμμένο, για τη γεννέθλια γη έργο: “Ο Πλατανιάς της Ιστορίας και των Αναμνήσεων” του εμπνευστή του, αγαπητού Τιμολέοντα Φραγκάκη, είναι όντως γραμμένο -ως ώφειλε- με απέραντη αγάπη, λατρεία να πω σωστότερα, για τον σαγηνευτικό Πλατανιά. Ξεφύλλισε τις ιστορικές σελίδες του διαχρονικά, από τα αρχαιότατα χρόνια ως την Ενετοκρατία, την Τουρκοκρατία και τα μετέπειτα χρόνια, φτάνοντας ως το χτες και το σήμερα. Κι όλες τις ιστορικές του στάσεις, τις πλουτίζει με φωτογραφικά και λοιπά ντοκουμέντα, των δε τελευταίων δεκαετιών και με ονόματα συγχωριανών του, που αξίζει να μνημονεύονται για τους επιγενόμενους, κυρίως, Πλατανιανούς!
Στην ενότητα: Κοινωνία, που ακολουθεί: η οργάνωση του Πλατανιά σε Κοινότητα, με τους διατελέσαντες Προέδρους της ονομαστικά, οι Εκκλησίες, που αγιάζουν τη γη του ιστορικού Πλατανιά και τον κόσμο του, με όλα τα απαραίτητα μνημειακά και ιστορικά τους στοιχεία διαχρονικά, η Εκπαίδευση, με την ιστορία της ίδρυσης και λειτουργίας της, από τα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας ως το σήμερα και στη συνέχεια τα της καθημερινής ζωής και των τοπικών δράσεων συλλογικά (σύλλογοι, πολιτιστικό και λοιπό έργο τους), οι μαγαζάτορες και η κίνησή των καταστημάτων τους και η ιστορία που έγραψαν στην εξελιχτική πορεία του Πλατανιά, πρωτοπόροι εκείνοι, στην πρόοδο και την ανέλιξη της περιοχής των και ευρύτερα.
Ο κ. Φραγκάκης δεν παραλείπει στη συνέχεια και τα των καλλιεργειών της περιοχής και βέβαια τις ενδιαφέρουσες και τόσο υγιεινές παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των κατοίκων μέχρι και συνταγές μαγειρικής, μας παραθέτει! Σειρά στη συνέχεια, δίδεται στον αθλητισμό του Πλατανιά, στις χορωδιακές απόπειρες και τους ντόπιους μουσικούς, την ψυχαγωγία του νεόφερτου (τότε) κινηματογράφου και τους πρωτοστάτες του, στη δημιουργική κωμόπολή τους.
Στην ενότητα: “Περιβάλλον και Ανθρωποι”, το άλσος, οι νερόμυλοι, τα ιστορικά Θοδωρού, οι οικογένειες και οι γενάρχες των, οι άνθρωποι και οι δραστηριότητές των, ακόμη και κάποια… παρατσούκλια τους – και μακάρι να ήταν ο κατάλογός τους εκτενέστερος, γιατί είναι πολύτιμο υλικό λαογραφικό, που πολλοί το παραλείπουν, από τις ανάλογες εργασίες των… από λάθος εκτίμηση…
Πολύτιμες και οι βιογραφίες που ακολουθούν με τα στοιχεία δράσης και προσφοράς των βιογραφουμένων, γιατί συνθέτουν την παρουσίαση της προσφοράς των, απαραίτητο οδηγό στους επιγενομένους!
– Κύριε Φραγκάκη, σας θυμάμαι στην αγροτική τράπεζα ιδιαίτερα ικανό και μετρημένο στέλεχός της, Σας καμαρώνω τώρα μεσ’ από τις σελίδες της συγγραφής σας -προσφοράς για τον Πλατανιά και όχι μόνο- και σας συγχαίρω από καρδιάς, ευχόμενος να ’στε γερός και να συνεχίσετε ν’ αναδεικνύετε τα πλούτη της γενέτειράς Σας. Τ’ αξίζει!
Θερμά, θερμότατα τα συγχαρητήριά μας!
***
– Τα βιβλία που περιμένουν σειρά είναι βουνό. Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες των ημερών, επίσης πλήθος. Πλουσιότατες και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της βδομάδας που μας πέρασε. Αν και η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας τις παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια, εν τούτοις και η στήλη μας οφείλει να κάνει μια διακριτική στάση τουλάχιστον στις παρακάτω:
(Σημ.: Ο περιορισμός, μόνον λόγω χώρου εξηγούμαστε…)
ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ: 1.150 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…
Το ταξίδι στο έργο των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μεγάλη Μοραβία, μέσα από ζωντανές εκφραστικές εικόνες και λόγο, που εκτίθενται στον Φιλολογ. Σύλλογο “Χρυσόστομος” της πόλης μας από τις 9/11 και ως αύριο Σάββατο (16/11), πρέπει να προλάβουμε να επισκεφτούμε. Την Εκθεση και τις εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας συντόνισαν οι: Ι.Μ.Κ.Α., η Περιφ. Ενότητα Χανίων και το επίτιμο Προξενείο της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Κρήτη!
***
ΓΙΟΡΤΗ ΣΑΤΙΡΑΣ, 11-11-2013
Τη Δευτέρα βράδυ 11.11.2013 στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ι.Μ.Κ.Α. απενεμήθησαν τα βραβεία του 4ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Εμμετρης Σάτιρας “Π. Πολυχρονάκης” που έχει γίνει πλέον θεσμός! Και μόνον η ανάγνωση του καταλόγου των αποτελεσμάτων – συμμετοχών, εκπλήσσει. Μπράβο Παυλή και για φέτος, όπου στην στενάχωρη βιωτή μας, ήσουν μια εσπέρα χαρούμενη, πνευματώδης, κεφάτη, που την είχαμε τόσο ανάγκη! Συγχαρητήρια στους Πνευμ. Δημιουργούς μας και σ’ όλους τους συντελεστές και συμμετασχόντες! Και του χρόνου!
***
1866 – Η ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΑ (του Χ’’Μιχάλη Γιάνναρη)
Πνευματικό Κέντρο Χανίων, 11.11.2013, ω. 20.00
Το βράδυ της Δευτέρας 11.11.2013 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, με την αίθουσα και τον εξώστη του κατάμεστα από κόσμο ζήσαμε μιαν επετειακή έξαρση που για κάτι ανάλογο είχαμε καιρό να χαρούμε στην πόλη μας. Γιατί, τη Δευτέρα βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο, και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Ενωσή μας με τη Μητέρα Ελλάδα, χαρήκαμε και καταχειροκροτήσαμε την παρουσίαση της επανέκδοσης της “Κρητικοπούλας” του Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη, σε επιμέλεια και φροντίδα του άξιου Προϊσταμένου του Ι.Α.Κ. κ. Κ. Φουρναράκη. Διαλεχτούς στίχους απήγγειλαν: ο καλλιτεχνκός Δ/ντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. κ. Μ. Αεράκης και η συνάδελφός του ηθοποιός κα Νεκταρία Γιαννουδάκη.
Φορτισμένη και εξομολογητική και η ανάγνωση του κ. Φουρναράκη, τμήματος της εισαγωγής του στο έργο.
Η πρώτη προβολή, στη συνέχεια, του ιστορικού δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ “1866” μας κατασυγκίνησε όλους.
Ο Φώτης Κωνσταντινίδης έστησε την επιτυχία που μας συνεπήρε με άξιους, υπεράξιους, συνεργάτες ηθοποιούς (κ.κ. Καζάκο, Βαλτινό, Αεράκη κ.ά..) και πάνω από 200 κομπάρσους, και έτσι η σύνολη σκηνική παρουσίαση μάς κατενθουσίασε.
Οι θερμές ευχαριστίες μας προς όλους τους συντελεστές, δεδομένες: Αντιπεριφέρεια Χανίων, Δήμος Χανίων, Ι.Α.Κ. και Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, σε αγαστή συνεργασία, βρήκαν όλα τα απαιτούμενα καθώς και τον χορηγό κ. Πλατσιδάκη, και θαυματούργησαν! Πάντα άξιοι! Συγχαρητήρια!
Ομως φτάσαμε και σήμερα στο τέλος τα ξαναλέμε -συν Θεώ- την άλλη πάλι βδομάδα, ως τότε γειά Σας!