Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες
Kαλημέρα σας!

Η τρέχουσα εβδομάδα (από 13 μέχρι 19/10) που διερχόμαστε είναι, όπως λέμε η καρδιά τ’ Οχτώβρη, “του ζευγαρομήνα”, όπως τον λέγαμε στα χρόνια μας, που ξεχερσώναμε αγριάδες, κλαδοκόβγαμε τα δασερά, καθαρίζαμε τα χωράφια μας και στη συνέχεια οργώναμε, σπέρναμε τα σιτηρά κι ευχαριστούσαμε τον Θεό τελειώνοντας για όσα αξιωθήκαμε και κάναμε κι οφέτος και τα εμπιστευόμασταν στο θέλημά Του, να πάνε καλά οι καιροί, να φυτρώσουν ζωηρά και να τρανέψουν τα σπαρτά μας, ώστε να ’ναι έτοιμα το θέρος για ν’ ακολουθήσει και τ’ αλώνισμα!…
Μ’ αυτά τα σχέδια και τα όνειρα πέφταμε για ύπνο στα χωριά μας, ύστερ’ από αξέχαστες αποσπερίδες με τους γειτόνους μας και τη συνοδεία της φετινής μας τσικουδιάς με μεζέ κάστανα και καρυδαμύγδαλα της σοδειάς μας.
-*-
Κι ύστερ’ από τούτα τα προλογικά, ας ρίξουμε τη ματιά μας στο εορτολόγιο της βδομάδας αυτής: Πρώτα, λοιπόν, από τη γιορτή της Δευτέρας 13 Οκτωβρίου, που γιορτάστηκε:

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ Ο ΠΗΓΑΣ
Θυμίζουμε στους αναγνώστες μας ότι γεννήθηκε στον Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο, στα 1549 μ.Χ. Το όνομα που του δόθηκε ήταν Εμμανουήλ. Τα εγκύκλια γράμματα τα σπούδασε κοντά στον ιερομόναχο Μελέτιο Βλαστό. Στη συνέχεια έφυγε για το Πατάβιο (=Πάδουα), για ανώτερες σπουδές: Θεολογικές, φιλοσοφικές, νομικές και ιατρικές. Το Πανεπιστήμιο όμως, με το πέρας των σπουδών του, αρνήθηκε να του απονείμει το δικαιούμενο πτυχίο, επειδή δεν αποδέχτηκε τις αποφάσεις και τους όρους της Συνόδου της Φλωρεντίας για την Ενωση των Εκκλησιών.
Εκείνος όμως, με τη θερμή πίστη και σοφία που ήταν προικισμένος, επανήλθε στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη, πήγε στην Ιερά Μονή Αγκαράθο και έγινε μοναχός με το όνομα: Mελέτιος!
Πικραμένος αργότερα από την αντιμετώπισή του, από τους κρατούντες, έφυγε για την Αγία Αικατερίνη στο Σινά “όπου αναδείχτηκε ως παράδειγμα αρετής και άσκησης!”.
Στα 1579 μ.Χ. πηγαίνει στα Ιεροσόλυμα, συνοδεύοντας τον αρχιεπίσκοπο Σιναίου Ευγένιο. Εκεί συναντήθηκε με τον πατριάρχη Αλεξάνδρειας Σίλβεστρο, ο οποίος εκτίμησε τις γνώσεις του και το ήθος του και τον χειροτόνησε διάκονο και στη συνέχεια πρεσβύτερο και τον όρισε αμέσως μετά πρωτοσύγκελλό του στην Αλεξάνδρεια. Με τον θάνατο του πατριάρχη, οι πάντες εζητούσαν τον Μελέτιο ως διάδοχό του, οπότε, τελικά χειροτονήθηκε και ανέλαβε το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας στις 5 Αυγούστου 1590 μ.Χ.
Βασικό του έργο ήταν η υπεράσπιση των ορθοδόξων δογμάτων, το θείον κήρυγμα προς καταρτισμό των Χριστιανών και η ευρεία διάδοση της χριστιανικής πίστης! Διετέλεσε δε, για μια διετία, επιτηρητής του Οικουμενικού Θρόνου.
Εξεδήμησε προς Κύριο στις 13-10-1601 σε ηλικία 52 χρόνων. Αφησε σοφά συγγράμματα, ωφέλησε το χριστιανικό πλήρωμα και έχει μόνιμη απήχηση η προσφορά του θετικά.
Για τους φίλους της μελέτης προτείνουμε εκτός των άλλων τη μελέτη των παρακάτω σχετικών συγγραμμάτων: α) Αρχιμανδρίτου – καθηγητού Γυμν. Χανίων Αγαθαγγέλου Νινολάκη “Μελέτιος ο Πηγάς ο Κρης”, Εν Χανίοις, 1905, σχ. 8ο, σ. 208 και β) του ιδίου “Η προς τους Κρήτας αλληλογραφία Μελετίου του Πηγά – Περί των πρωτείων του Πάπα”, Εν Χανίοις, 1908, σχ. 8ο, σ. 144.
Να σημειώσουμε τέλος ότι στην πόλη των Χανίων (περιοχή Νέας Χώρας) ο Μελέτιος Πηγάς τιμάται με κεντρικό δρόμο!
Στη συνέχεια, δυο γραμμές, για την τοπική μας γιορτή, του:

m_luke0AΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ ΛΟΥΚΑ
Απόψε ο Εσπερινός και αύριο (18/10) η κυριώνυμος ημέρα της εορτής του Αγίου ενδόξου και πανευφήμου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά.
Ο Απ. Λουκάς έγραψε το τρίτο Ευαγγέλιο και τις Πράξεις των Αποστόλων. Ηταν από τους πλέον μορφωμένους της εποχής του. Καταγόταν από τη Συρία. Πιθανόν να γεννήθηκε στην Αντιόχεια, όπου και άσκησε το ιατρικό επάγγελμα.
Ηταν συνοδός και συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου, ήδη από τη δεύτερη αποστολική περιοδεία του. Πήγε δε μαζί του στη Μακεδονία και στην Τρωάδα, ενώ παρέμεινε για αρκετό διάστημα στους Φιλίππους. Τέλος, συνόδεψε τον Παύλο από την Καισάρεια για τη Ρώμη.
Κατείχε άριστα την ελληνική παιδεία, όπως διαπιστώνεται και από την προσεκτική μελέτη του Ευαγγελίου του καθώς και των Πράξεων των Αποστόλων, που είναι -ως γνωστόν- από τα πρώτα ιστορικά μνημεία του Χριστιανισμού.
Πέθανε στη Βοιωτία ή τη Βιθυνία, σε ηλικία 84 χρόνων, πιθανόν το 70 μ.Χ.
Τα Χανιά μας τιμούν το ιερό όνομά Του με περικαλλή ναό, σχεδόν στο κέντρο της πόλης. Είναι δε και το κεντρικότερο νεκροταφείο των Χανίων.
Στη χάρη Του θα παρακολουθήσουμε και τον αποψινό Εσπερινό και την αυριανή ημέρα της γιορτής του, όλοι μας και θα Του ζητήσουμε την ευλογία και βοήθειά Του!
Στους εορτάζοντες Λουκά και Λουκία, χρόνια πολλά με υγεία!
-*-
ΒΑΣΤΟΣΚαι τώρα, λίγες γραμμές για το σημαντικής σημασίας Τριήμερο Επιστημονικό Συνέδριο (17, 18 και 19/19) το αφιερωμένο στον
ΠΑΥΛΟ ΒΛΑΣΤΟ (1836 – 1926)
Για τον πατέρα της Κρητικής Λαογραφίας, τον Ρεθύμνιο Παύλο Βλαστό, διοργάνωσαν συνέδριο υψηλού επιπέδου, όπως πάντα, το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, το Ι.Α.Κ. (όπου φυλάσσεται το πολύτιμο Αρχείο Π. Βλαστού), η Ι.Λ.Ε.Ρ. και βέβαια η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Το συνέδριο αρχίζει σήμερα (17/10) το απόγευμα στο Ρέθυμνο (Σπίτι του Πολιτισμού), όπου μετά τους χαιρετισμούς και την κήρυξη έναρξης των εργασιών του συνεδρίου θ’ αναπτυχθούν οι εισηγήσεις των κ. Σωκράτη Σκαρτσή, Στέργιου Μανουρά, Λεωνίδα Καούνη, Ζαχ. Σημανδηράκη, Κων. Φουρναράκη και Εμμ. Ανδρουλιδάκη.
Οι εισηγήσεις της πρώτης ημέρας θα κλείσουν με μουσικό πρόγραμμα με έργα Παύλου Βλαστού, υπό τη δ/νση του κ. Ανδρέα Γιακουμάκη!
Αύριο Σάββατο 18/10 το Συνέδριο συνεχίζεται στο Χρωμοναστήρι (αίθουσα Στρατιωτικού Μουσείου), με ώρα έναρξης την 9 π.μ. και λήξης μετά τις 9 μ.μ.
Την ημέρα αυτή θ’ αναπτυχθούν οι εισηγήσεις των κ. Ιωαν. Βολανάκη, Νάντιας Μαχά – Μπιζούνη, Κωστή Παπαδάκη, Βασ. Χαρωνίτη, Σταύρου Πλανάκη, Οδυσσέα Κουμαδωράκη, Αταλάντης Μιχελογιαννάκη – Καραβελάκη, Σπύρου Κατσαραπίδη, Ευγεν. Περυσινάκη, Νικολ. Παπαδογιαννάκη, Μαριάννας Καβρουλάκη, Αλεξ. Ζερβού, Μανόλη Βαρβούνη, Ανδρέα Λενακάκη, Ειρ. Ροδοσθένους και Χάρη Στρατιδάκη.
Μεθαύριο Κυριακή (19/10), καταληκτήρια ημέρα του Συνεδρίου, θα έχουν τα Χανιά μας τη χαρά, να παρακολουθήσουν τις εργασίες του, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, από ώρας 10.20 πρωινής μέχρι τις 2.30 το απόγευμα.
Στο διάστημα αυτό θ’ αναπτυχθούν οι εισηγήσεις (από 10.30 π.μ.) των κ. Σταμ. Α. Αποστολάκη, Ελπινίκης Νικολουδάκη – Σουρή, Κώστα Μουτζούρη, Βούλας Επιτροπάκη, Αντ. Μιχελιουδάκη, Ανδρέα Γιακουμάκη και Δημ. Σγουρού. Και το συνέδριο θα κλείσει με παρεμβάσεις, συζητήσεις, απολογισμό και τους (απο)χαιρετισμούς!
Είμαστε βέβαιοι ότι οι συμπολίτες μας θα τιμήσουν με την παρουσία τους το ιδιαίτερα ενδιαφέρον αυτό συνέδριο. Ευχής έργο μάλιστα θα είναι να μπορέσουν αρκετοί να οδεύσουν και στο Ρέθυμνο (σήμερα το απόγευμα) και στο ιστορικό Χρωμοναστήρι αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή πρωινό, μετά τη Θεία Λειτουργία εδώ στα Χανιά, στο Πνευματικό μας Κέντρο. Η παρουσία όλων μας τιμά τον Παύλο Βλαστό, τους διοργανωτές και βέβαια τους εισηγητές που μόχθησαν για τις ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις που θα μας παρουσιάσουν!
-*-
Και κλείνουμε με μια είδηση που τιμά τον τόπο μας.
ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΑ Ν. ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ
Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση  να συγχαρούμε τον ξέχωρα σεβαστό και αγαπητό δάσκαλο των δασκάλων, σοφό δρα Νίκο Πετρουλάκη για το Αριστείο Παιδείας, που του απονεμήθηκε σε σεμνή τελετή, προχθές 10/10 στην Αθήνα!
Η βράβευση αυτή συνιστά ιδιαίτερα σωστή και δίκαιη αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς του μια ζωή  στις αξίες της εκπαίδευσης και της παιδείας μας γενικότερα.
Ασπαζόμαστε το χέρι του με σεβασμό και του ευχόμαστε υγεία και έτη πολλά για το καλό όλων μας! Να ’ναι καλά! Ανέβασε ψηλά τον Αποκόρωνα, τα Χανιά μας, τον δάσκαλο, με το έργο και την ανθρωπιά του. Κάθε τιμή του πρέπει!

Εδώ όμως τελειώσαμε και για σήμερα. Τα ξαναλέμε συν Θεώ, την άλλη βδομάδα. Ως τότε γεια σας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα