Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα σας!
Διανύουμε -συν Θεώ- την τελευταία βδομάδα του Νοέμβρη 2014. Βδομάδα φορτωμένη με γιορτές και πανηγύρια, σ’ όλον τον Ελλαδικό χώρο. Και στα Χανιά μας, την Τρίτη (25/11) τιμήθηκε με κάθε ιεροπρέπεια η μνήμη της μεγαλομάρτυρος Αγίας Αικατερίνης, και την επομένη (26/11) η εορτή του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνος. Και δεν ξεχνούμε πως την ίδια μέρα, είχαμε και τη γιορτή του Οσίου Νίκωνος του Μετανοείτε, του φωτιστή της Κρήτης, τον 10ο μ.Χ. αιώνα. Συνεχιστής του έργου του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, ο Νίκων, βρήκε αγαθή απήχηση στη Μεγαλόνησο. Τους κατοίκους της, τους συνεπήρε ο ασκητικός και ενάρετος βίος του, ώστε τον αποκαλούσαν “δεύτερο Παύλο!”. Περπάτησε και κήρυξε σ’ ολόκληρη την Κρήτη, έκτισε ναούς, εγκατέστησε ιερείς, αναβίωσε στα έρημα από την Αραβοκρατία μοναστήρια τον Μοναχισμό, και γενικά στερέωσε την Χριστιανική πίστη στην Κρήτη μας· ας είναι ευλογημένο το όνομά Του!..
– Μεθαύριο, εξάλλου, Κυριακή (30/11) γιορτάζεται η χάρη του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου. Προεορτίως οι ευχές μας στους εορτάζοντες!
– Και με την εορτή τ’ Αγίου Ανδρέα και με την σκέψη μας πως από την επομένη, θα ’χομε Δεκέμβριο, θυμούμαστε επίκαιρα τις λαϊκές μας παροιμίες, που λένε πως:
• «Απού τ’ Αγ’ Αντρέα, το κρύος αντρειεύγει». Και πως:
• «Απού τ’ Αγ’ Αντρέα, οι μέρες αντριεύγουν»…
Εδώ όμως ας βάλουμε μια άνω τελεία· προκειμένου να δούμε και τι άλλο έχει η στήλη μας για σήμερα:
– Ως αύριο, λοιπόν, είναι Δεκέμβρης και τα κρύα δυναμώνουν. Οι παππουδογιαγιάδες στα νοικοκυριά του Νησιού μας, παίρνουν κοντά τους στην σπιτίσια ζεστασιά, τα εγγονάκια τους και τι ωραιότερο και πιο συναρπαστικό: τους διηγούνται κάποιο κρητικό παραμύθι, που πάντα σαγηνεύει.
– Στον τομέα αυτό, η συμβολή του ιδιαίτερα αγαπητού συναδέλφου Αριστοφάνη Χουρδάκη, είναι καθοριστική. Μας έχει χαρίσει δέκα οκτώ (18) τόμους με “Κρητικά παραμύθια”, διαλεχτά, συλλεγμένα απ’ όλες τις περιοχές του Νησιού.
– Χαρισματικός Δάσκαλος μια ζωή, συνταξιούχος σήμερα με τέσσερα εγγονάκια στην αγκαλιά του, τους διηγείται τα παραμύθια του, και μας δίνει κι εμάς την ευχέρεια να κάνουμε το ίδιο στα δικά μας εγγονάκια, χειμωνιάτικα, απ’ εκείνα που μας μάζεψε· να ’ναι καλά!
Έχομε λοιπόν και λέμε:
Αριστοφάνη Χουρδάκη: “Παραμύθια Αγ. Παρασκευής – Πεδιάδας”
Ηράκλειο, 2012, σχ. 8ο, σ. 208 + εικονογρ. Μανώλη Σπανάκη
– Χαλάλι σου Αριστοφάνη η σύνταξη που σου δίνουν, γιατί από την συνταξιοδότησή σου ως τα σήμερα, μας έχεις χαρίσει δέκα οκτώ (18) τόμους με παραμύθια απ’ όλη την Κρήτη μας και υπάρχει, μας λέεις, κι άλλη πολλή σοδειά, έτοιμη για έκδοση!
– Πρόσφατα έθεσες σε κυκλοφορία τον 18ο τόμο των Παραμυθιών σου, με τα: “Παραμύθια Αγ. Παρασκευής Πεδιάδας – Ηρακλείου”.
Τ’ αφιερώνεις με πολλή αγάπη και καμάρι στα εγγόνια σου.
Στον τόμο, μας χαρίζεις συνολικά είκοσι οκτώ (28) παραμύθια, καταγραμμένα επώνυμα και μάλιστα με βιογραφικά των αφηγητών.
– Τη γλωσσική επιμέλεια του τόμου, την αναθέτει στον βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών ακούραστο φιλόλογο κ. Ανδρέα Λενακάκη, ενώ την εικονογράφηση φρόντισε ο ζωγράφος – αγιογράφος κ. Μαν. Σπανάκης.
Στον Πρόλογο του έργου (σ. 11 – 13) ο αγαπητός Αριστοφάνης, μας ανοίγει την καρδιά του, αναπολώντας τα περασμένα, με τις αποσπερίδες και τα χωρατά· και εξιστορώντας μας, νοσταλγικά βιώματα και ευκαιρίες συλλογής του υλικού του, που δυστυχώς, διαπιστώνει πως φεύγουν ανεπιστρεπτί. – «Δεν λέμε πια παραμύθια στσ’ αποσπερίδες μας», του δήλωναν οι αφηγητές των παραμυθιών που κατέγραφε.
Εκείνος όμως πεισματικά εργαζόμενος συνεχίζει να καταγράφει. Το μεράκι του, το πάθος του και το ασίγαστο, η σωστή εκτίμηση της αξίας του υλικού αυτού του λαού μας -τα παραμύθια- μετρήθηκαν θετικά, και έτσι έχομε αυτόν τον θησαυρό, τον πολύτιμο, τον ανεκτίμητο, δώρο και προσφορά του.
– Του ευχόμαστε από τα Χανιά, του εκλεκτού συνήλικου φίλου Αριστοφάνη, Υγεία παν’ απ’ όλα και δύναμη, για τη συνέχιση του έργου του! Η δικαιότατη, εξάλλου, αναγνώριση της προσφοράς του από το Ανώτατο Πνευματικό Ιδρυμα της Χώρας μας, την Ακαδημία Αθηνών, του δίνει την παρότρυνση, να συνεχίζει το έργο του για χρόνους πολλούς και να χαίρεται το νοικοκυριό του και τα τέσσερα εγγονάκια του, δώρο μεγάλο του Θεού.
Αγαπητέ Αριστοφάνη να ’σαι πάντα καλά!

*** * ***

Ημερολόγιο τσέπης ενορίας Ιερού Καθεδρικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, 2015
Πρόκειται για το πρώτο Ημερολόγιο του 2015 που λάβαμε φέτος.
– Είναι ευπαρουσίαστο, μελετημένο με πλούσιο ψυχωφελές περιεχόμενο. Ανοίγει τις σελίδες του με το ευχετήριο Πατριαρχικό γράμμα, συνεχίζει με τον χαιρετισμό του Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας-Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, και έπεται η εισαγωγή, του π. Στυλ. Θεοδωρογλάκη, ιερατικού προϊσταμένου του Ναού. Ακολουθεί κατατοπιστική και περιεκτική αφιέρωση στο ημερολόγιο, την οποία προσυπογράφουν οι τρεις λειτουργοί του ναού: π. Στυλ. Θεοδωρογλάκης, π. Ευτυχ. Πετράκης και π. Ευάγγ. Γενάρης.
– Επεται η κυρία ύλη του εύχρηστου ημερολογίου, με τις προσδοκίες και τις ευχές της Εκκλησίας για το νέο έτος 2015· το Εορτολόγιο κατά μήνα, με τα αναγνώσματα Κυριακών και Εορτών. Σε κάθε μήνα επίσης καταχωρίζονται συνοπτικό περιεκτικό κείμενο για τη Μετάνοια – Εξομολόγηση, θέμα στο οποίο είναι αφιερωμένο. Χρηστικό ημερολόγιο τσέπης· ευλογία και συντροφιά μας για όλον τον νέον -σε λίγο- ενιαυτόν!
Συγχαρητήρια στους σχεδιάσαντες την έκδοσή του!
Συμβολή στη Βιβλιογραφία αοιδ. Μητροπολίτου Ειρ. Γ.
Η μηνιαία εφημερίδα του Πνευματικού Κέντρου Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου -Ερέτριας- Ευβοίας: “ΕΡΕΤΡΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ”
στο φ. 267/Αυγούστου 2014, σ. 3η, αναδημοσιεύει το ποίημα: “Ν’ απαντήσεις Κύριε…”, από την πρόσφατα κυκλοφορήσασα ποιητική συλλογή του αοιδίμου Ιεράρχη κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη: “Απλές Ωδές”, με επιμέλειά μας.
– Την ανθολόγηση του θαυμάσιου αυτού ποιήματος, για την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και περιεκτική εφημερίδα της Εύβοιας: “Ερετρικοί Παλμοί”, έκανε ο εκλεκτός φίλος μας, συνεργάτης της εφημερίδας διδάκτορας κ. Γεώργιος Ν. Αικατερινίδης, τον οποίο και από τη θέση αυτή θερμότατα ευχαριστούμε!
– Τις ευχαριστίες μας επίσης, στον υπεύθυνο της έκδοσης αιδεσιμ. ιερέα π. Θεοφ. Παπαγεωργίου και στα εκλεκτά μέλη της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας.
– Από τα Χανιά, τις θερμότερες ευχές και ευχαριστίες μας, καθώς και τα συγχαρητήριά μας για την έκδοση της ενορίας Σας. Τα 23 χρόνια κυκλοφορίας της, θα ξεπεράσουν, συν Θεώ, τον αιώνα! Οι “Ερετρικοί Παλμοί” τ’ αξίζουν! Προσφέρουν!
*** * ***

Ιωάννη Αντ. Φατσέα: “Το Έπος του ’40”, Χανιά 2014, σχ. 8ο, σ. 200 + φωτογρ. υλικό
Πρόκειται για την πρόσφατη έκδοση ,την όγδοη παρακαλώ, του αγαπητού συντοπίτη μας Γιάννη Αντ. Φατσέα, από τα διπλανά Νεροκούρου, με τον τίτλο: “Το Έπος του ’40”, που κυκλοφορήθηκε από τον ίδιο και δωρίζεται στους ενδιαφερόμενους, όπως γίνονταν και με τις επτά προηγούμενες ιστορικές κ. άλλες μονογραφίες του.
Να σας τις θυμίσουμε: “Νεροκούρου” (2006), “Ιστορικά και άλλα” (2008), “Όταν ήμουν στρατιώτης – Όταν ήμουν Πρόεδρος (2009), “Ταξιδεύοντας στον τόπο και στον χρόνο (2010), “Βυζάντιο” (2011), “Η Βενετοκρατία στην Κρήτη” (2012), “Οι διάφοροι άνθρωποι και γεγονότα” (2013).
Στην πρόσφατη προσφορά του για “Το Έπος του ’40”, περιγράφει -όπως σωστά τονίζει στον πρόλογο του έργου, ο συν/χος συνάδελφος κ. Παπαδομανωλάκης Δημ.- σε έμμετρο 15/σύλλαβο στίχο, τα γεγονότα “του Έπους του ’40”, με κάθε λεπτομέρεια, από το ξεκίνημά του, μέχρι και την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Γερμανούς.
Η παρουσίαση του Έπους του ’40, με τον τρόπο και την πένα του κ. Φατσέα, είναι όντως συναρπαστική, ολοζώντανη και γλαφυρή, ώστε αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη της, ώσπου να φτάσει στο τέλος της έμμετρης αυτής εξιστόρησης των γεγονότων!
Γεγονότων, που θεμελιώνουν άριστο μάθημα στη νεολαία μας προπάντων, θεμελιώνοντας πατριωτικές αρετές και φρόνημα ανάλογο. Δάσκαλός μας λοιπόν, ο αγαπητός Γιάννης Φατσέας, και όχι, όπως δηλώνει, «αγρότης με περιορισμένες γραμματικές γνώσεις!..».
Εξάλλου, θυμούμαστε και την ευδόκιμη θητεία του στην Κοινότητα Νεροκούρου, ως πρόεδρός της, και δεν ξεχνούμε την προσφορά του αυτή στα κοινά! Αξιος λοιπόν της αναγνώρισης και της πρέπουσας τιμής όλων μας, γιατί -κατά την αγαπημένη του μαντινάδα- «στέκει το μετερίζι τσ’ αθρωπιάς και στση τιμής το χρέος», με το ήθος και την προσφορά του· κι όσο για τα γράμματά του, που παραπονείται· του είναι υπεραρκετά!
Αγαπητέ κ. Φατσέα, πάντα άξιος, συνέχιζε το έργο σου!
– Εδώ όμως φτάσαμε και σήμερα στο τέλος· τα ξαναλέμε -συν Θεώ- την άλλη βδομάδα· ως τότε γεια Σας και πάλι Χρόνια Πολλά στους εορτάσαντες, αυτές τις μέρες!

*** * ***


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα