Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες,
καλημέρα σας, καλό χρόνο,
καλό μήνα, με υγεία!

Μαζεμένες οι ευχές μας σήμερα, μιας και οι προηγούμενες των ημερών αυτών συνεργασίες μας, ήταν αφιερωμένες στα απαραίτητα: Λαογραφικά Χριστουγέννων (19/12), Πρωτοχρονιάς (30/12) και Αγίων Θεοφανίων (5-1-15).
Ευχές, λοιπόν, από καρδιάς για καλή χρονιά με υγεία σ’ όλους τους αναγνώστες μας, σ’ όλον τον κόσμο και βέβαια πιο πριν στο μεγάλο και εκλεκτό επιτελείο που διευθύνει, επιμελείται, κοπιάζει και γράφει την εφημερίδα μας και τη διακινεί, για να τη διαβάζουμε εμείς καθημερινά, τώρα και μισό σχεδόν αιώνα! Ευχές για μόνιμες επιτυχίες της!
– Αγαπητοί μου: Είμαστε στον Γενάρη, τον πρώτο μήνα του χρόνου, που φέτος μας το παίζει παραπάνω από ζόρικος, με τα κρύα, τις “νερουσιές” και τα τόσο πολλά χιόνια του!
Οι γερόντοι στα χωριά μας, λένε, πως είχανε πολλές δεκαετίες να ζήσουν τέτοιο άγριο Γενάρη κι είμαστε ακόμη στα μέσα του. Εχουμε όμως τα θάρρη μας στον Θεό και στους Αγίους που γιορτάζουν αυτές τις “παγωμένες” μέρες, πως θα κάμουν έλεος, ν’ ανασάνουμε, “ν’ αναντρανίσουμε” και να πάμε προσκυνητές στη Χάρη Τους, στα πανηγύρια τους! Αύριο κιόλας τ’ Αγ. Αντωνίου και την άλλη (18/1) των Αγ. Αθανασίου και Κυρίλλου, κυριακάτικα! Ευχές στους εορτάζοντες και θάρρος· μα χειμώνας είναι, πού θα πάει, θα περάσει και θα ’χουμε και πλούσια νερά τουλάχιστο φέτος!
– Χρέος μας επίσης να σας θυμίσουμε μέσα από το Κρητικό Αγιολόγιο του Χρόνου (δες: Ευάγγ. Π. Λέκκου: “Γνωριμία με τους Αγίους της Κρήτης”, Αθήνα, 2013), ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη είχαμε τη γιορτή “του οσίου Γρηγορίου, του εν Ακρίτα”, του 9ου μ.Χ. αι. “του μονοχίτωνος και ασκητικότατου τον βίον”, κατά τον συναξαριστήν· και στις 11/1,  τη μνήμη του Νεομάρτυρα Νικηφόρου, του από την Κριτσά – Μεραμπέλλου, ο οποίος, αν και Χριστιανός, αρνήθηκε την πίστη του, ασπάστηκε τον ισλαμισμό· αλλ’ η Χάρη του Θεού τον βοήθησε να μεταμεληθεί “ερχόμενος εις εαυτόν”, να μετανοήσει και να επανέλθει στην πίστη των πατέρων του, την οποία ομολόγησε με θάρρος ενώπιον του βαλή του Χάνδακα Μουσταφά πασά και ο οποίος στη συνέχεια τον θανάτωσε δι’ απαγχονισμού, στις 11-1-1832. Ο νεομάρτυρας Νικηφόρος κατατάχτηκε στη χορεία των Νεομαρτύρων του Γένους και η μνήμη του τιμάται πάνδημα!
*** * ***
– Και τώρα στη λοιπή ύλη της συνεργασίας μας:
– Σήμερα, θα σταθούμε σε Ημερολόγια του Νέου Χρόνου (2015), που έλαβε η στήλη μας. – Αρχίζουμε με το Ημερολόγιο τσέπης, της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου:
“ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ 2015”, σχ. 8Χ12, σελ. 100, έγχρωμο.
Αφιερωμένο ευλαβικά “στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, του επομένου έτους 2016”, με πρόεδρο τον Σεπτό Οικουμενικό μας Πατριάρχη, «θα συμπνευματισθεί και θα λάβει θέση, χάριτι Θεού σε σύγχρονα προβλήματα και θέματα, που απασχολούν και δοκιμάζουν την Εκκλησία μας», σύμφωνα με τον λόγο του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη κ. Ανδρέου.
«Το επικείμενο γεγονός -συνεχίζει ο Σεβ/τος- είναι ξεχωριστό και θαυμαστό, διά τα επί γης εκκλησιαστικά δρώμενα καθώς αποτελεί αντανάκλαση και φανέρωση της Επουρανίου ευχαριστηριακής κοινωνίας, πέριξ του Θρόνου της Δόξης του Τριαδικού Θεού!».
Ακολουθεί εκτενέστατο σχετικό κείμενο (σ. 11 – 35) με θέμα: «Την Προϊστορία, τους προβληματισμούς και τις προοπτικές της ως άνω Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου εκκλησίας», γραμμένο από τον πατέρα Αυγουστίνο Μπαϊραχτάρη, επικ. καθηγητή της Πατριαρχ. Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης (Ηράκλειο).
Επονται: το κατά μήνα Εορτολόγιο, το ετήσιο Κανόνιο, τα Πασχάλια, ιστορικές φωτογραφίες από τη δράση της Μητροπόλεως κατά το παρελθόν έτος, το Κρητικό Αγιολόγιο κατά μήνα, τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Χριστιανικής Κρήτης και η καθιερωμένη Επετηρίδα της Ι. Μητροπόλεως, αναλυτικά, διακονίες (πνευματική, κοινωνική, κ.λ.) και η Τοπική Αγιολογία (εορτές, εικόνες, μνημεία, ιστορικά μνημεία κ.λ.).
Ενα ημερολόγιο θησαυρός περιεχομένου και ευλογία για τον κάτοχό του. Ευχαριστίες στον σεβασμιώτατο και ευχές για υγεία, καλή χρονιά πλούσια σε έργο και ευλογημένη παρά Θεού πορεία.

*** * ***
Κι από την Κρήτη μας, στην αγαπημένη μας Μακεδονία:
– Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Θεσ/νίκη) Ημερολόγιο 2015.
Επιτραπέζιο, σχ. 24,5Χ23, δεμένο, αφιερωμένο: “Στον Εθνικό Διχασμό, στη σκιά του Μεγάλου Πολέμου”.
Ξεκινά με το “Προλογικό”, του προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου, ομ. καθηγητή Παν/μίου κ. Ι. Κ. Χασιώτη, στο οποίο μεταξύ των άλλων τονίζει και την επικαιρότητα της αναδρομής, σήμερα, στον Εθνικό Διχασμό. – Γράφει ο κ. Χασιώτης:
«…Η αναδρομή αυτή φαίνεται επίκαιρη και σήμερα· κι αυτό όχι μόνο εξαιτίας της επετειακής εκατονταετίας του Μεγάλου Πολέμου: Η ενότητα ενός λαού αποτελεί προϋπόθεση για την εθνική του επιβίωση, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων. Η κρίση, λοιπόν, που βιώνει τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός καθιστά, νομίζω, επίκαιρη την ιστορική αναδρομή στα “οικήια κακά”, ακριβώς για να συνειδητοποιήσουμε όλοι την ανάγκη της αποφυγής νέων διχασμών. Δυστυχώς, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για τη σημασία της Ιστορίας, συχνά η συλλογική μας συμπεριφορά δείχνει ότι τελικά τα παθήματα που βιώσαμε ως λαός και ως χώρα δεν αποδείχτηκαν αρκετά διδακτικά μαθήματα, ώστε να αποφύγουμε αποτελεσματικά την επανεμφάνιση ανάλογων καταστάσεων στο εθνικό μας σώμα…».
Ακολουθούν οι Δραστηριότητες του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα τα  τριάντα τελευταία χρόνια (1982 – 2012), οι εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλίων και τεκμηρίων, από το 1983 ως το 2014, οι Εκδόσεις του Μουσείου και το Αρχειακό υλικό· όλα δίγλωσσα!
Το εισαγωγικό κείμενο του θέματος του φετινού Ημερολογίου ανήκει στον καθηγητή του Πανεπ. Θεσ/νίκης, κ. Βασίλη Γούναρη! Εχει τίτλο: “Η μνήμη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στη σύγχρονη Ελλάδα” και είναι κείμενο ιδιαίτερα μελετημένο και περιεκτικό!
Ακολουθεί σχετικό Χρονολόγιο από το 1909 μέχρι το 1923· και στη συνέχεια ανοίγουν οι σελίδες του Ημερολογίου με ένα τόσο πολύτιμο και δυσεύρετο φωτογραφικό υλικό της εποχής εκείνης, που το καθιστά όχι απλά ενδιαφέρον απόκτημα, αλλά συλλεκτικό Ημερολόγιο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας!
Προχωρώντας στη μελέτη του περιεχομένου του Ημερολογίου, χαίρεσαι τις συχνές – πυκνές ιστορικές συνεργασίες πάνω στο θέμα του, γραμμένες από εκλεκτούς συντάκτες, παλιούς και νέους συνεργάτες του Ιδρύματος, που έδωσαν σε συμπυκνωμένο λόγο, τις κύριες όψεις του Εθνικού Διχασμού. Κι όσο για το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό, εκτός από το ψηφιοποιημένο αρχείο του Μουσείου, πολλοί συλλέκτες και συλλογείς, εμπιστεύτηκαν το υλικό τους στο Ιδρυμα, ώστε να έχουμε το άριστο αποτέλεσμα. Πολύτιμο λοιπόν και το Ημερολόγιο αυτό, για όλους μας! Από τα Χανιά, στέλνουμε τον σεβασμό, την αγάπη μας και τα συγχαρητήριά μας και για το φετινό σας ημερολόγιο. Καλή χρονιά και πάντα άξιοι!

*** * ***
– Και από τα βορινά της πατρίδας μας, στα βορειότερα της Ευρώπης, στη Γερμανία, όπου αδέλφια μας συγκροτούν το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, απ’ όπου με συγκίνηση έλαβε η στήλη μας το Ημερολόγιό της, τρέχοντος έτους 2015.
Είναι αφιερωμένο στην επίσημη επίσκεψη της Α.Θ. Παναγιότ. του Οικουμενικού μας Πατριάρχη, εκεί, από 10 – 19 Μαΐου 2014, με την ευκαιρία της 50ης επετείου από την ίδρυση της Ι.Μ. Γερμανίας!
Το περιεκτικό ημερολόγιο ανοίγει με ιδιόγραφο χαιρετισμό του Οικ. μας Πατριάρχη και συνεχίζει με τον ευχαριστιακό χαιρετισμό Του -μήνυμα, από την ιστορική Του επίσκεψη πέρυσι τον Μάιο στην Ι.Μ. Γερμανίας!
Ακολουθεί ο καθιερωμένος χαιρετισμός του σεβασμ. Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, ενώ έπεται το αναλυτικό χρονικό (σ. 22 – 74) της επίσημης επίσκεψης του Πατριάρχη στη Γερμανία (10 – 19/5/2014), γραμμένο από τον πανοσιολ. διάκονο κ. Ιωακείμ Μπίλλη.
Επονται: Το Σύμβολο της Πίστεως, η Κυριακή Προσευχή και Προσευχή στο Αγιο Πνεύμα, το ιστορικό της πορείας της Ι. Μητροπόλεως από της ιδρύσεώς της (5-2-1963) μέχρι σήμερα· η οργάνωσή της, τα Συμβούλια και οι Επιτροπές της, οι Φορείς της (εκπ/κοί και πολιτιστικοί), τα πασχάλια, οι αργίες, οι νηστείες και βέβαια το κατά μήνα ημερολόγιο – Εορτολόγιο και τα λοιπά συναφή.
Ακολουθούν οι Ενορίες της Μητροπόλεως από το 1963 ως το 2013 με τον τίτλο: “Μικρές Πατρίδες – Οι Ενορίες της Ι.Μ. Γερμανίας”.
– Με τον ίδιο τίτλο έθεσε σε κυκλοφορία η Ι.Μ. Γερμανίας πολύτιμο βιβλίο 170 σελίδων, σε σχ. 8ο, έγχρωμο, λεπτομερέστατο, αφιερωμένο στις Ενορίες των ορθοδόξων Ελλήνων της Γερμανίας, με την ευκαιρία των 50 χρόνων από της ιδρύσεώς των. Είναι όντως πολύτιμο!
Επ’ αυτού θα επανέλθουμε σύντομα!
– Εδώ όμως φτάσαμε για σήμερα στο τέλος. Τα ξαναλέμε -συν Θεώ- την άλλη βδομάδα. Ως τότε γεια σας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα