Αγαπητοί αναγνώστες,
καλημέρα σας!
1. Δύο μέρες ακόμη και θα ‘΄χουμε εκλέξει τη νέα μας κυβέρνηση από την οποία πολλά ανημένουμε και αρκετά προσδοκούμε!
Η στήλη μας εύχεται -μέρες που ’ναι- να φωτίσει ο Θεός της πατρίδας μας τους ψηφοφόρους για το καλό και την προκοπή της Ελλάδας μας!
2. Ημερολογιακά διανύουμε την προτελευταία βδομάδα του Γενάρη. Μια ματιά στο εορτολόγιό της: Την Τρίτη (20/1) γιορτάσαμε τον Αγιο Ευθύμιο τον Μεγάλο· και την επομένη (21/1) Μάξιμο τον Ομολογητή. Την Τετάρτη (22/1) θυμηθήκαμε με σεβασμό και τιμήσαμε τον Οσιο Ιωσήφ τον Ηγιασμένο (1440 – 1511 μ.Χ.) από τον Αζωκέραμο της Σητείας καθώς μας τον θύμισε το Κρητικό Αγιολόγιο.
3. Τώρα· ως προς τις καιρικές συνθήκες των ημερών: η βδομάδα μας αυτή, που πηγαίνει προς το τέλος της, μπορούμε να πούμε, πως δεν χρεώθηκε με ακραία φαινόμενα· ήταν γεναριάτικος καιρός, αλλά σε ύφεση. Ετσι: στα χωριά μας, αυτές τις μέρες ρίχτηκαν όλοι στο μάζεμα του ελαιοκάρπου, του “χρυσού αυτού της Κρήτης μας”, γιατί: “Οντε καιρό θωρείς, καιρό μην ανημένεις” κατά τη λαϊκή μας ρήση· κι έτσι άφησαν τα κλαδέματα των αμπελιών για παρα-ύστερα, παρ’ ό,τι οι γερόντοι μας μάς θυμίζουν:
“- Γενάρη μήνα κλάδεψε/ φεγγάρι μην ’ξετάζεις!”.
** * ***
4. Και τώρα στα λοιπά θέματα της σημερινής συνεργασίας μας:
– Συνεχίζουμε κι αυτήν τη βδομάδα με Ημερολόγια του Νέου Χρόνου, που λάβαμε αυτές τις μέρες και επιβάλλεται να τα συμπεριλάβει η στήλη μας στις σύντομες, έστω, παρουσιάσεις της.
Το Ημερολόγιο του Γυμνασίου Αλικιανού για το 2015 έχει γίνει πλέον θεσμός, κάθε αρχή του χρόνου. Φέτος, είναι αφιερωμένο “Στους Ανθρώπους του Τόπου μας”, τον Νεομάρτυρα Αγιο Γεώργιο Διβόλη, από τον Αλικιανό (1846 – 1867), τον Σαρρηδαντώνη (1769 – 1832), τον Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη (1831 – 1916), τον π. Γιώργη Καβρουλάκη (19ος αι.), τον Χαράλαμπο Αναγνώστη Μάντακα (1819 – 1918), τον Γεώργιο Ι. Γαλάνη (1877 – 1963), τον Γεώργιο Κολοκοτρώνη (1861 – 1936), τον Ιωάννη Χαρ. Μαυρογένη (1872 – 1944), τον Εμμ. Θ. Παπαδερό (1918 – 1941), τον Αντώνιο Γιάνναρη (1852 – 1909), τον Βασιλ. Ψιλάκη (1829 – 1918) και τέλος τον ιδρυτή του ιστορικού αυτού Γυμνασίου (1936) σοφό θεολόγο – γυμνασιάρχη και αγωνιστή, αείμνηστο Γεώργιο Θ. Καψωμένο (1908 – 1978).
Ως διαπιστώνεται το Ημερολόγιο αυτό συνιστά πολύτιμη προσφορά και γι’ αυτό εκτιμάται απ’ όλους.
Το τονίζει, εξάλλου, ακριβοδίκαια και ο αγαπητός δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης στο προλογικό σημείωμά του στο πρωτοσέλιδο του ημερολογίου, σημειώνοντας εύστοχα ότι: «…Το μοναδικής ιστορικής αξίας ημερολόγιο του Γυμνασίου Αλικιανού δεν αναδεικνύει μόνο λησμονημένες σελίδες της τοπικής ιστορίας, αλλά και άγνωστες πολλές φορές πτυχές της.
Πρωτίστως, όμως, επιτρέπει στους μικρούς μαθητές να γνωρίσουν την ιστορία του χωριού τους και να συνδεθούν με το οικογενειακό τους παρελθόν μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας…», καταλήγοντας δε, συγχαίρει τη Δ/νση και την Εκπαιδευτική Κοινότητα του Γυμνασίου Αλικιανού για τη συγκέντρωση του τόσο ενδιαφέροντος ιστορικού υλικού, που περιλαμβάνεται στα καλλιτεχνικότατα μηνιαία φύλλα του ημερολογίου.
Ο δε δραστήριος δ/ντής του Γυμν. Αλικιανού δρας κ. Γ. Καρκάνης, στα Προλεγόμενά του, στο ημερολόγιο, μας καταθέτει: «…Το φετινό ημερολόγιο, καρπός ερευνητικής δουλειάς μικρής ομάδας μαθητών, καθοδηγούμενης από την καθηγήτριά τους Ευγενία Αποστόλου, προσπαθεί να προβάλει προσωπικότητες της περιοχής που συνέβαλαν, μέσα από το μετερίζι που κλήθηκαν να διακονήσουν, στην ανάδειξή της.
Προσωπικότητες όπως ο ιστορικός Βασίλειος Ψιλάκης, ο πανεπιστημιακός Αντώνιος Γιάνναρης, οπλαρχηγοί όπως ο Χατζη-Μιχάλης Γιάνναρης, δήμαρχοι όπως ο Γεώργιος Θ. Κολοκοτρώνης, αλλά και νέοι που ύψωσαν το ανάστημά τους στον Γερμανό κατακτητή, όπως ο νεαρός Παπαδερός, παρελαύνουν μέσα από τις σελίδες του σχολικού μας ημερολογίου.
Στόχος μας να ευαισθητοποιήσουμε τους μικρούς μας μαθητές πάνω στην τοπική ιστορία. Να τους βοηθήσουμε να ανασκαλίσουν τις ρίζες της οικογένειάς τους, να συνειδητοποιήσουν ότι είναι φορείς μιας παράδοσης που γέννησε καπετανοχώρια, όπως αυτό των Λάκκων και άνδρωσε στις ψυχές των προπάππων τους ένα νέο είδος ελευθερίας, την ορεσίβια ελευθερία.
Να τους εμφυσήσουμε αξίες για τον καθημερινό τους βίο, όπως φιλοπατρία και αυτοθυσία, αξιοπρέπεια και ελευθερία, φιλομάθεια και φιλαλήθεια.
Να τους υποδείξουμε πρότυπα ζωής προερχόμενα από τα ίδια τους τα χωριά…».
– Η στήλη μας προσυπογράφει τα παραπάνω και συγχαίρει τους εργατικούς μαθητές και βέβαια πρώτιστα, τους εκλεκτούς καθηγητές των, οι οποίοι τους κατευθύνουν ώστε να μελετήσουν και να γνωρίσουν τα ιερά πάτρια του τόπου τους· και ν’ αγαπήσουν, εν τέλει, την αγιασμένη πατρογονική τους γη! Η σοφή καθοδήγηση απ’ όλο το εκπ/κό δυναμικό του ιστορικού Γυμνασίου Αλικιανού επιβεβαιώνεται και με το εφετινό τους ημερολόγιο.
– Πάντα άξιοι! – Πάντα επιτυχίες και προόδους!
*** * ***
– Κι από του Γυμνασίου Αλικιανού το ημερολόγιο σ’ ένα Ημερολόγιο κοινωνικής ευαισθησίας με βαθύτατα ανθρωπιστικούς σκοπούς, στους οποίους οφείλουμε την προσωπική μας ενίσχυση και συμβολή. Πρόκειται για το καλλιτεχνικής ευαισθησίας:
“ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ (τοίχου) 2015”, της Κοινων. Κουζίνας Χανίων.
Τα έργα που χαιρόμαστε στα φύλλα του ημερολογίου έγιναν πριν από χρόνια. «Αρχικά (μας εξηγεί ο κ. Τσουκάτος) ξεκίνησαν σαν σκιτσάκια δίπλα στους στίχους του Σεφέρη, αργότερα πήραν την τελική τους μορφή, μικρές ακουαρέλες, παρουσιάστηκαν μάλιστα στην έκθεση: “Αφθαρτη ύλη” στο Γιαλί Τζαμισί, πέρυσι 15 – 22/11/2014».
Στο Προλογικό “της Κοινωνικής Κουζίνας Χανίων” (σελ. 2η) του Ημερολογίου, διαβάζουμε μεταξύ των άλλων και τα παρακάτω: «…Πιστεύουμε ότι οι αξίες της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας και της αυτοοργάνωσης αποτελούν ισχυρή απάντηση στην πολύμορφη βία που υφίσταται η κοινωνία μας. Δεν χρηματοδοτούμαστε από κάποιον φορέα, θεσμό ή πολιτικό κόμμα. Αντίθετα αυτοοργανωνόμαστε και λειτουργούμε χάρη στην ανιδιοτελή παροχή τροφίμων και υπηρεσιών από συλλογικότητες, επαγγελματίες, μαγαζάτορες, φουρνάρηδες και προπαντός πολλούς συμπολίτες μας.
Κάθε βράδυ τα μέλη της Κουζίνας μαγειρεύουν και φέρνουν φαγητό το οποίο σερβίρεται ή διανέμεται χωρίς φυλετικές, θρησκευτικές, πολιτισμικές ή οποιεσδήποτε άλλες διακρίσεις.
Αστεγοι, άνεργοι, άποροι, άρρωστοι, μονογονεϊκές οικογένειες, εξαρτημένοι, νέοι και ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, Ελληνες και μετανάστες περνούν καθημερινά την πόρτα της Κουζίνας…».
Η αλληλεγγύη και η ευαισθησία μας θα συμβάλλουν!
** * ***
Και θα κλείσει η σημερινή συνεργασία μας με την παρουσίαση της περιοδικής έκδοσης του Συλλόγου των Αποφοίτων της Φιλοσοφ. Σχολής Πανεπ. Θεσ/νίκης: “ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ” τεύχος 158, Δ’ Τριμήνου 2014, “Αφιέρωμα στον Εμμ. Κριαρά”.
Το ογκώδες και περιεκτικότατο τεύχος 158/2014 του “Φιλολόγου”, ύστερ’ από “Τα αυτονόητα” (σ. 506-508) που προβληματίζουν καίρια τον εκπ/κό μας κόσμο, ξεκινά το “Αφιέρωμα στον Εμμ. Κριαρά”, όπου μέσα στις σαράντα και πλέον σελίδες του, φιλοξενεί πολύτιμες μελέτες, για το επιστημονικό, εκπ/κό, συγγραφικό και λοιπό έργο του τιμώμενου αειμν. Εμμ. Κριαρά. Και μόνο η αναγραφή των τίτλων των εργασιών των υψηλού κύρους πανεπιστημιακών και άλλων συγγραφέων των, επιβεβαιώνει τη βαρύτητα του αφιερώματος αυτού, στο οποίο φιλοξενούνται οι μελέτες:
«Εμμανουήλ Κριαράς, το επιστημονικό του έργο»
Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος
«Ο Εμμανουήλ Κριαράς (1906 – 2014) και η σημασία του έργου του»
Ι.Ν. Καζάζης
«Το εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο του Εμμανουήλ Κριαρά»
Κομνηνή Δ. Πηδώνια
«Ο Εμμανουήλ Κριαράς και ο φιλόλογος»
Γιάννης Τζανής
«Επιστολή του Εμμανουήλ Κριαρά προς τον πρόεδρο του φιλόλογου»
«Εγκαίνια Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεπτοκαρυάς “Εμμανουήλ Κριαράς” 9-6-2012»
(+2012) Χρίστος Λ. Τσολάκης
«Χρονικό της βράβευσης του Εμμανουήλ Κριαρά με το Βραβείο “Διδώ Σωτηρίου” της Εταιρείας Συγγραφέων…»
Αλέξης Ζήρας
«Αναμνήσεις από τη μαθητεία και τη θητεία μου κοντά στον Εμμανουήλ Κριαρά»
Νίκη Παπατριανταφύλλου – Θεοδωρίδη
«Ο προοδευτικός Αχιλλέας Τζάρτζανος»
Εμμανουήλ Κριαράς
«Ομιλία στην εναρκτήρια συνεδρία του Α’ Πανελλήνιου Συνεδρίου…»
Εμμανουήλ Κριαράς
«Δύο εργαλεία για τη γλώσσα (απόσπασμα από εισήγησή του στο Β’ Πανελλήνιο Συνέδριο…»
Εμμανουήλ Κριαράς
ενώ στις υπόλοιπες σελίδες του τεύχους, δημοσιεύονται επίσης ενδιαφέροντα μελετήματα, απαραίτητα για τον ερματισμό των λειτουργών της Μέσης Παιδείας και όχι μόνο. Οι τίτλοι των:
«Η αξία της Βυζαντινής Λογοτεχνίας υπό το πρίσμα της λογοτεχνικής κριτικής και αισθητικής θεωρίας των Βυζαντινών»
Βασίλης Κατσαρός
«…Ευδοκίμως και φιλοπόνως διδάσκει…»
Βασίλης Α. Φούκας
«Το στάσιμο ταξίδι των Αχαιών»
Παναγιώτης Βούζης
«Ο Χρίστος Τσολάκης και οι δάσκαλοι του εκπαιδευτικού δημοτικισμού»
Σπύρος Ν. Ρίζου
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
«Η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στο Γενικό Λύκειο: Διαπιστώσεις και προτάσεις»
Πηνελόπη Στρατή
«Δραστηριότητες ενεργητικής μάθησης στα Ελληνικά του Ξενοφώντα»
Γρηγοριάδου Χ. Αναστασία
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
«Για τον Α. – Φ. Χριστίδη και την ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας…»
Αργύρης Αρχάκης
«Αντώνη Σαχπεκίδη, ο Πελοποννησιακός Πόλεμος στον 21ο αιώνα»
Θεόδωρος Μαυρόπουλος
«Χριστίνα Αργυροπούλου. Γυναικεία πορτρέτα στα Ομηρικά Έπη, ρόλοι γυναικών, θνητών…»
Πέτρος Μπέσπαρης
«Ζωή Σαμαρά, Και είναι πολύ μακριά η Δύση. Γκοβόστης 2012»
Αλέξης Ζήρας
«Η οδυνηρή πορεία της μεταμόρφωσης ως άρση του δυισμού, στην ποίηση του Στέλιου Θ. Μαφρέδα»
Αννα Αφεντουλίδου
Και το πλούσιο τεύχος κλείνει με τις νεκρολογίες και τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις (που ήταν αφιερωμένες, επίσης, στον Εμμ. Κριαρά και το Βυζάντιο), του τελευταίου τριμήνου του 2014.
– Συγχαίρουμε το υπεράξιο Δ.Σ., τη Συντακτική Επιτροπή και τους Συμβούλους επί της ύλης και βέβαια τους εκλεκτούς συνεργάτες του “Φιλολόγου”, που μας χαρίζουν τον μόχθο τους.
Καλή χρονιά με υγεία και πάντα πρωτοπόροι!
Εδώ όμως φτάσαμε με -συν Θεώ- στο τέλος και σήμερα· τα ξαναλέμε την άλλη βδομάδα και πάλι· ως τότε γεια σας!