Αγαπητοί αναγνώστες Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!
“Εμέσαρε” κι ο λαμπριάτικος μήνας Απρίλης, με τη χάρη του Θεού και ήδη σήμερα: Παρασκευή (17/4), εορτή της Ζωοδόχου Πηγής -που γιορτάζει και το ιερό Μοναστήρι της Χρυσοπηγής- βρισκόμαστε μόνο δύο μέρες πριν από το Αντίπασχα, δηλ. την Κυριακή του Θωμά. Ο καιρός είναι πια ανοιξιάτικος! “Γλύκανε”, όπως λένε στα χωριά μας γεωργοί και ποιμένες. Ξαναγυρίζουμε στα σχολειά μας -όλων των βαθμίδων- από μεθαύριο (20/4) και η ζωή συνεχίζει την ευλογημένη πορεία της! Καιρός, να δει και η στήλη μας τι έχει για την ώρα να μας παρουσιάσει, γιατί με τα απαραίτητα και επιβεβλημένα εορταστικά των ημερών δημοσιεύματά μας, από τις στήλες των φιλόξενων “Χανιώτικων νέων”, έχουμε προσώρας αφήσει χωρίς αναφορά μας πνευματικές συνάξεις και βέβαια τα νέα βιβλία και τις περιοδικές εκδόσεις, για τα οποία οι συγγραφείς και αναγνώστες των περιμένουν και τις απόψεις της στήλης μας. Για να δούμε, λοιπόν, τι θα προλάβουμε να παρουσιάσουμε και να σας προτείνουμε για την ώρα…
*** * ***
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΑΪΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αύριο, Σάββατο (18/4) και ώρα 10 π.μ., στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (Κολυμπάρι) πραγματοποιείται ενημερωτική ημερίδα με κεντρικό θέμα το “Ενεργειακό μέλλον της Κρήτης” και συζήτηση για την ίδρυση Εταιρείας Λαϊκής Βάσης για την ενέργεια. Μετά το καλωσόρισμα και τις εισαγωγικές σκέψεις του γεν. δ/ντή της Ο.Α.Κ. κ. Κων/νου Ζορμπά, θα ομιλήσει επί του θέματος ο αξιότιμος κ. υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γεώργιος Σταθάκης. – Θ’ ακολουθήσουν οι ομιλίες: α) της κας Περάκη Χριστίνας, προϊσταμένης Νομ. Υπηρεσίας Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Α.Ε., β) του κ. Ι. Βουρδουμπά, καθηγητή Εφαρμογών Τ.Ε.Ι. Κρήτης, γ) του κ. Βασ. Μπέλλη, χημ. μηχ/κού, γεν. δ/ντή Αναπτυξιακής Καρδίτσας, θ’ ακολουθήσουν ερωτήσεις – τοποθετήσεις και θα γίνει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Συλλογικότητα και οφέλη από τη λειτουργία συνεταιρισμού για την ενέργεια στην Κρήτη», με συντονιστή τον γεν. δ/ντή της Ο.Α.Κ. δρα κ. Κων/νο Ζορμπά. Το κλείσιμο της ημερίδας θα κάνει ο σεβ. μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και με την ολοκλήρωση θα υπογραφεί η ιδρυτική πράξη για την εν λόγω εταιρεία! Ευχές για την ευόδωση της παραπάνω πρωτοβουλίας!
*** * ***
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΔΙΣΚΟΥ: ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΑΤΑ ΠΑΥΛΟΥ ΒΛΑΣΤΟΥ
Τη Δευτέρα (20/4) και ώρα 7 μ.μ. στο Ενοριακό Κέντρο Αγ. Χριστοφόρου, στο Καμίνι (Λεωφόρος Σούδας) θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του ψηφιακού δίσκου: «Εκκλησιαστικά Μελοποιήματα Π. Βλαστού», για τον οποίο δίσκο, η στήλη μας αφιέρωσε αρκετό χώρο της στις 6/2 (σ. 36) και μάλιστα έλαβε θερμές ευχαριστίες και ευλογία, από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο. Τη διοργάνωση της παρουσίασης έχουν αναλάβει: Η Ι.Μ. Κυδωνίας & Αποκορώνου, το Ιστ. Αρχείο Κρήτης και ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ν. Χανίων “Γεώργιος ο Κρης”. Μετά τους χαιρετισμούς των διοργανωτών θ’ ακολουθήσουν οι ομιλίες των: Αριστ. Μιχελουδάκη, Εμμ. Σουργιαδάκη και Εύας Περπυράκη. Υμνους θ’ αποδώσουν: η Χορωδία Παραδοσ. Μουσικής “Π. Βλαστός” και ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Χανίων. Τον όλο συντονισμό της παρουσίασης θα έχει ο αγαπητός φίλος από τα παλιά Θεόδωρος Ρηγινιώτης, εκλεκτός θεολόγος, λαογράφος, λογοτέχνης και σύμβουλος της χορωδίας “Π. Βλαστός”. Είμαστε βέβαιοι ότι θα προγραμματίσουμε την παρουσία μας στην πνευματική και μουσική αυτή πανδαισία, στο φιλόξενο Ενοριακό Κέντρο του Αγ. Χριστοφόρου, στο Καμίνι, Λεωφόρου Σούδας, Δευτέρα βράδυ, στις 7 μ.μ.
*** * ***
Και τώρα στον χώρο του βιβλίου: Θεοχάρη Ι. Φραγκιουδάκη “Ανθρωποτοπωνύμια του Νομού Χανίων”, Χανιά 2014, σχ. 8ο, σ. 332, δεμένο. Ανάλογη τοπωνυμική εργασία, που ν’ αναφέρεται -σε τέτοια έκταση στον Νομό μας- δεν είχαμε μέχρι σήμερα. Είχαμε, μόνο συμβολές!.. Παλαιότερα μάλιστα, με το ξεκίνημα, το 1949, της πολύτιμης μηνιαίας περιοδικής έκδοσης των Χανίων: «ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ», καθιερώθηκε και συνέχισε ως τον Δεκέμβριο του 1984 που σταμάτησε η έκδοσή της, τοπωνυμική σελίδα, όπου φιλοξενήθηκαν σημαντικές συμβολές συνεργατών, στον ειδικό αυτό χώρο. Ανάμεσά τους οι αλησμόνητοι: Ιδομ. Ι. Παπαγρηγοράκης, Στυλ. Μοτάκης, Αντ. Καμπίτης, Γ. Ριζίτης, Δημ. Οθουλάκη, Γ. Α. Σήφακας, Ε. Λιναρδάκη, Γ.Δ. Δαφέρμος, Ευάγγ. Φραγκάκι, Νικ. Παναγιωτάκης, Ι.Σ. Αλεξάκης, Σ. Βασιλάκης, Ευάγγ. Φρόνιμος, Νικ. – Β. Πιμπλής, Αγησ. Παπαδογιάννης, Ελευθ. Πλατάκης, Μιχ. Δρακάκης, Νικ. Στρατάκης και άλλοι πολλοί, οι οποίοι με τις τοπωνυμικές συνεισφορές τους, στην έγκριτη αυτή περιοδική έκδοση, αλλά και τις κάποτε εκφρασμένες διαφορετικές εκδοχές και απόψεις, στα δημοσιευόμενα, προσέφεραν έργο πολύτιμο στον τοπωνυμιολόγο ερευνητή.
Εξάλλου θυμίζουμε ότι: Το 1986 η Ακαδημία Αθηνών εξέδωσε το: «Μικρο-Τοπωνυμικό της Επαρχίας Κισάμου» (σελ. 212, 8ου σχήματος), πολύτιμη συμβολή – υπόδειγμα, στον τοπωνυμικό και μικροτοπωνυμικό πλούτο της Κρήτης, αλλά και έργο ζωής της δημιουργού του, ανεκτίμητο! Λίγο αργότερα μάλιστα, το 2010, από τις εκδόσεις «Σήμα» των Αθηνών, εξεδόθη σε επιμέλεια: Ελένης Παπαδοπούλου και Ιωάννας Ρεμεδιάκη, επιβλητικός τόπος 4ου σχήματος 662 σελίδων, αφιερωμένος στην Ελευθερία Γιακουμάκη, συν/χο πλέον του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών -του οποίου ήταν διευθύντρια από το 1991 και βέβαια η πονήσασα το Τοπωνυμικό της Επαρχίας της (ως αναφέρθηκε πιο πάνω)- και στον οποίο τόμο αποθησαυρίζονται πολύτιμες, σχετικές και όχι μόνο, μελέτες. Όλα τα παραπάνω τα σημειώσαμε, αφ’ ενός σαν μνημόσυνο και αναγνώριση της προσφοράς προαπελθόντων εργατών του χώρου, αλλά και σαν αναφορά εκτίμησης στην πολύτιμη προσφορά του πονήσαντος τα: «Ανθρωποτοπωνύμια του Νομού Χανίων», συντοπίτη μας κ. Θεοχ. Ι. Φραγκιουδάκη. Και το τονίζουμε:
– Δεν είναι εύκολο ένα τέτοιο έργο να ’ρθει σε πέρας, γιατί απαιτεί πλούσια γνώση, αρκετό χρόνο και ασίγαστο πάθος. Γι’ αυτό συγχαίρουμε από καρδιάς τον κ. Θεοχ. Ι. Φραγκιουδάκη, για το έργο του αυτό, το οποίο πρέπει -αν δεν το ’χει ήδη κάνει-να το γνωστοποιήσει στη Δ/νση του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών καθώς και στην Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία, υψηλούς πνευματικούς χώρους, όπου συγκεντρώνεται και μελετάται ο γλωσσικός τοπωνυμικός πλούτος της χώρας μας, και όχι μόνο, αλλά και αναγνωρίζεται επίσημα κάθε ανάλογη προσφορά και αναφερόμαστε στον πονήσαντα τα: «Ανθρωποτοπωνύμια του Νομού Χανίων» κ. Θεοχ. Ι. Φραγκιουδάκη, για τον οποίο τα δικά μας συχαρίκια είναι φτωχά μεν, αλλά ειλικρινή και μέσ’ απ’ την καρδιά μας. Ανημένουμε τα παραπέρα, ώστε και η Πολιτεία να εκτιμήσει την προσφορά του δημιουργού του έργου Φραγκιουδάκη, όχι σαν αμοιβή, αλλά σαν έναυσμα για παραπέρα έργο. Εμείς απλά συγχαίρουμε και προτρέπουμε να συνεχίσετε, μιας και έχετε τις απαιτούμενες υποδομές! Ο μικροτοπωνυμικός πλούτος της περιοχής σας, σας ανημένει! Χρέος σας η αποθησαύρισή του!
*** * ***
Εδώ όμως, συν Θεώ, φτάσαμε στο τέλος για σήμερα· τα ξαναλέμε, λοιπόν, την άλλη βδομάδα· ως τότε: Γεια σας· Χριστός Ανέστη, ευχές σε όλους!