Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλό μήνα με υγεία!

neomartis Maria– Πρωτομαγιά σήμερα, ανοιξιάτικη μέρα θαυμάσια! Χαρά Θεού! – Στη μέση της η Πεντηκοστή, μιας και μεθαύριο (3-5-15) η τέταρτη Κυριακή από το Πάσχα είναι αφιερωμένη στο θαύμα του Παραλύτου.
– Σήμερα, εξάλλου, Πρωτομαγιά, κατά το Κρητικό Αγιολόγιο, εορτάζουμε τη Νεομάρτυρα Μαρία Μεθυμοπούλα (+1.5.1826) από την Κάτω Φουρνή Μεραμπέλλου, η οποία θανατώθηκε άσπλαχνα σε νεώτατη ηλικία, από Τουρκαλβανό της περιοχής, επειδή δεν ενέδωσε στις ορέξεις του.
Το εμπνευσμένο απολυτίκιο της εορτής της Αγίας, σε ήχο δ’, τα λέει όλα. Ας το σιγοψάλλουμε:
«- Χριστόν καθικέτευε, υπέρ ημών εκτενώς, Φουρνής εγκαλλώπισμα, και Νεοάθλων τερπνόν, Μαρία λευκάνθεμον· έρωτα γαρ απίστου, ἀρνηθείσα εδέχθης, βλήμα θανατηφόρον, εξ αυτού ως στρουθίον, και πτέρυγας προς τον Κτίστην, ψυχής σου επέτασας».
*** * *** *
– Σήμερα, εξάλλου, αγαπητοί μου, ο λαός μας  γιορτάζει πατροπαράδοτα και ολόψυχα την Πρωτομαγιά, που οι ρίζες της κρατούν από τα αρχαιότατα Ανθεστήρια των προγόνων μας και συνεχίζουν στους επόμενους αιώνες και περιόδους της ιστορικής μας ύπαρξης, με την ίδια πάνδημη συμμετοχή και διάθεση!
– «Κεντρικός άξονας της Πρωτομαγιάς -καθώς μας τόνιζε ο αειμν. καθηγητής μας, της Λαογραφίας, ο μεγάλος Δημ. Λουκάτος- είναι η ανθρώπινη χαρά για την άνοιξη, η αυθόρμητη λατρεία της βλάστησης και η προσπάθεια μετάληψης από τις δυνάμεις της!».
– Η φύση είναι στην ανθοφορία και βλάστησή της, μας μαγεύει και μας προτρέπει να χαρούμε, να πλέξουμε στεφάνια και μπουκέτα, να τραγουδήσουμε τις ομορφιές π’ απολαμβάνουμε και ζούμε και να γλεντήσουμε και να χαρούμε όλες τις συνακόλουθες εκδηλώσεις κοντά της! Γι’ αυτό βγαίνουμε πρωτομαγιάτικα στη φύση! Κι εκεί: στεφανωνόμαστε με λουλούδια, χορεύουμε, τραγουδάμε, διασκεδάζουμε, ντυνόμαστε Μάηδες κι ευχόμαστε θερμά σε όλους!
– Δεν ξεχνούμε βέβαια και τις απ’ αιώνων λαϊκές μας παραδόσεις για τα μάγια του Μάη. Γι’ αυτό κι ο λαός μας, στο στεφάνι του Μάη, που ετοιμάζει πρωί – πρωί, για την κυρία είσοδο του σπιτιού, δεν παραλείπει να βάλει και σκόρδο ή κρεμμύδι ή κι ακόμη αγκάθι, αποτρόπαια του κακού ματιού. Τα μουτζουρώματα, εξάλλου, οι σταυροί στις πόρτες ή τ’ ανώφυλλια, από την πρώτη Ανάσταση, οι αποχές όλο το Μάη από φυτεύματα λουλουδιών, η αποφυγή τέλεσης γάμων τον Μάη, όλ’ αυτά είναι απόρροια της παραδοσιακής λαϊκής προφύλαξής μας από του Μάη… τα μάγια!
Κι όλ’ αυτά: τα στεφάνια του Μάη στις πόρτες μας, οι πρωτομαγιάτικες ανθοδέσμες κ.λ. σχετικά, θα καούν στις φωτιές τ’ Άι – Γιάννη, παραμονή 24ης Ιουνίου.
Για την ιστορία, επίσης, να σημειώσουμε, πως οι πορείες, τα συλλαλητήρια και οι λοιπές εργατικές διεκδικήσεις κατά την Πρωτομαγιά, την Εργατική Πρωτομαγιά, όπως λέμε, ξεκινούν από το 1886 με τη διεκδίκηση του 8ώρου, κατά την αιματηρή απεργία των εργατών της Βορ. Αμερικής.
«Η Πρωτομαγιά, πάντως, σαν εργατική γιορτή, μας θυμίζει ο αείμν. φίλος, γείτονας και πιστός συνεργάτης των “Χανιώτικων νέων” Μιχ. Γρηγοράκης, στα “Κρητικά Λαογραφικά για τους Μήνες” του (έκδοση: “Χαν. νέων”, Χανιά, 2002, σελ. 49), καθιερώθηκε το 1889 από το Διεθνές Σοσιαλιστικό Συνέδριο του Παρισίων».
*** * *** *
Αγαπητοί αναγνώστες, ας προϋπαντήσουμε όλοι, με χαρά, τον Μάη, τραγουδώντας το αξέχαστο σχολικό τραγούδι:
«- Ο Μάης μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ
να τον προϋπαντήσουμε παιδιά στην εξοχή.
– Φέρνει τραγούδια και χαρά, λουλούδια και δροσιά
και μυρωδάτη φόρεσε, ωραία φορεσιά!
Δώρα στα χέρια του πολλά και εύοσμα κρατεί
και τα μοιράζει γελαστά σε όποιον τα ζητεί.
– Πάμε κι εμείς να πάρουμε, μη χάνουμε καιρό,
μας φτάνει ένα τριαντάφυλλο κι ένα κλαδί χλωρό!».
Και πάλι καλή Πρωτομαγιά με υγεία· και του χρόνου!
*** * *** *
exofillo Eirhnaioy– Και τώρα μια ματιά σε πρόσφατες εκδόσεις:
Θα σας παρουσιάσουμε την καλαίσθητη επανέκδοση του πολύτιμου έργου του μακαριστού ιεράρχη σεβασμ. μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γ. Γαλανάκη “Μηνύματα Ευθύνης και Αφύπνισης”, με νέο ιδιαίτερα καλαίσθητο εξώφυλλο, καλής ποιότητος χαρτί και φωτεινά τυπογραφικά στοιχεία.
– Το βιβλίο (σχ. 8ο, σ. 134, έκδοση Ι.Μ.Κ.Σ.) προσφέρθηκε «ως ελάχιστο ευχαριστιακό αντίδωρο» και ευλογία, από την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, την Κυριακή των Μυροφόρων (26-4-2015), στο όντως πολυπληθές εκκλησίασμα, με το πέρας του πολυαρχιερατικού διετούς μνημοσύνου του μακαριστού Ειρηναίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστελίου.
– Για το πολύτιμο αυτό έργο έχουμε γράψει αρκετές φορές.
– Πρωτοεκδόθηκε το 1988 και μελετήθηκε πολύ. Τα -34- κεφάλαιά του προβληματίζουν και καθοδηγούν θετικά τον αναγνώστη τους, «με τον καθάριο, αυθεντικό προφητικό και εποικοδομητικό λόγο» του συγγραφέα τους, όπως σωστά και εύστοχα σημειώνει στον Πρόλογο της β’ αυτής έκδοσης του έργου ο σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος επίσης τονίζει (σ. 5 – 7):
«- (1988 – 2015). Σχεδόν τριάντα χρόνια πέρασαν από τότε που ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, μακαριστός πλέον γέροντας και προκάτοχός μας κυρός Ειρηναίος Γαλανάκης εξέδωσε το βιβλίο του “Μηνύματα Ευθύνης και Αφύπνισης”.
Και όμως… ο λόγος του, τα μηνύματα και αυτού του πονήματός του παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά. Λόγος καθάριος, προφητικός, αφυπνιστικός, επικριτικός, για τούτο και εποικοδομητικός. “Αλατι ηρτυμένος”, λιτός μεν και σύντομος, αλλά μεστός και ζείδωρος, όντως Θεόπνευστος εκ του πληρώματος και πυρώματος της καρδίας του, εισέρχεται στις ακοές μας, ως πόκος του Γεδεών και ως λάλον και ζων ύδωρ αναζωογονεί και ευφραίνει τον νου και διανοίγει τις καρδιές μας “του συνιέναι τας γραφάς” και τι το θέλημα του Κυρίου.
Ομιλεί για τα “σημεία των καιρών”, δηλαδή για την κρίση στην Οικονομία, την Παιδεία, τη Δημοκρατία, τις διεθνείς και ανθρώπινες σχέσεις και σ’ αυτήν ακόμη τη Θρησκεία. Για την επιδημία της “υπερκατανάλωσης” που ροκανίζει τα “πνευματικά” αγαθά του πολιτισμού, για τη δημαγωγία των υποσχέσεων, την αλλοτρίωση της προπαγάνδας, τα είδωλα της βίας και του ψευδοπολιτισμού. Για την αδικία, την εκμετάλλευση, τα αδιέξοδα του πολιτισμού, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τους “ψευδοπροφήτες”. Ομιλεί όμως και για την ανάγκη μεταμόρφωσης και μετασχηματισμού του κόσμου, για τις κρυμμένες και σιωπηρές ειρηνικές δυνάμεις της καλοσύνης, της συγγνώμης και της πραότητας. Για την ευθύνη των Χριστιανών και την ανάγκη αναστήλωσης της εικόνας του ανθρώπου.
Ως γνήσιος παιδαγωγός και άριστος διδάσκαλος που υπήρξε, οδηγεί στη μάθηση και προπαντός στην τέχνη για μάθηση, μ’ έναν δικό του τρόπο που γυμνάζει τις έσω αισθήσεις και κάνει να βλέπει ο καθένας σε πράγματα απλά, φαινομενικά ασήμαντα, την αρμονία, την τελειότητα και την ιερότητα της Θείας Δημιουργίας…».
Φροντίσετε -αγαπητοί μας αναγνώστες- να εξασφαλίσετε το αντίτυπό σας, οδηγό στην πορεία σας και ευλογία στο νοικοκυριό σας!
– Εδώ όμως τελειώσαμε και σήμερα· τα ξαναλέμε -συν Θεώ- την άλλη βδομάδα. Ως τότε γεια σας και καλή Πρωτομαγιά! Καλό μήνα!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα