Αγαπητοί αναγνώστες, καλημέρα σας!
Ξεκινούμε -όπως πάντα- με το εορτολόγιο των ημερών: Η βδομάδα που διανύουμε (11 – 17/5) και που ήδη φτάνει στο τέλος της, ξεκίνησε: με την εορτή των Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, προστατών Αγίων και της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (Ο.Α.Κ. – Κολυμπάρι), με την εορτή Παχωμίου του Μεγάλου σήμερα (15/5), ενώ η Κυριακή μεθαύριο (17/5) είναι η έκτη (ΣΤ’) του Πεντηκοσταρίου Κυριακή, η αφιερωμένη στον εκ γενετής Τυφλόν. Από σιγά – σιγά δηλαδή μας αποχαιρετά, για φέτος, και το Πεντηκοστάρι, μιας και του μένουν: η επόμενη Κυριακή (24/5), των Αγίων 318 Πατέρων της Α’ Οικουμ. Συνόδου (325 μ.Χ.) και η παραπάνω (31/5) της Πεντηκοστής! Υγεία να ’χουμε, να τις εορτάσουμε!
Εκτός όμως από το εκκλησιαστικό μας εορτολόγιο, τις ημέρες αυτές και ιδιαίτερα από τις 20 του Μάη και πέρα, η μνήμη και το χρέος μας για τους γονιούς και τους προγόνους μας, για την Ιστορία μας τη μοναδική, μας φέρνουν -74- χρόνια πίσω (1941 – 2015) στην αξέχαστη μέρα της 20ής του Μάη του 1941. Τότε, που απρόσμενοι επισκέπτες “από αέρος” ήρθαν να μας εξουθενώσουν, να μας αφανίσουν!
Θυμούμαστε, λοιπόν, κι ετοιμαζόμαστε από σήμερα κιόλας: Να πάμε να τιμήσουμε, ν’ ανάψουμε κερί και να κάψουμε λιβάνι στους ιερούς τόπους των θυσιών των γονιών μας, στα μνημεία των σκοτωμένων μας, στους χώρους των εκτελέσεών των από τον δυνάστη, τον αιμοσταγή Γερμανό!
Σχολεία, Κοινοτικά και Δημοτικά μας διαμερίσματα, η επίσημη Πολιτεία μας με την Εκκλησία, σύσσωμος ο λαός μας, τούτο το δεκαήμερο του Μάη (20 – 31/5) θ’ αποδώσουν τις δέουσες τιμές και θα θυμίσουν και στα παιδιά μας τα γεγονότα και το χρέος μας για την αγαπημένη μας πατρίδα.
Απ’ αυτές τις εκδηλώσεις και τιμές είμαστε βέβαιοι δεν θα λείψει κανείς, γιατί είναι στιγμές τιμής, χρέους και μνήμης!
*** * ***
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Μια και μιλούμε για την επέτειο της Μάχης και της Αντίστασης της Κρήτης μας, 1941 – 45, να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας το διήμερο (αύριο Σάββατο 16/5 και μεθαύριο Κυριακή 17/5) συνέδριο στην πόλη μας -Πνευματικό Κέντρο- το αφιερωμένο στη Μάχη της Κρήτης!
Οργανωμένο από το Κέντρο Κρητ. Λογοτεχνίας, το Τμήμα Πολ. Επιστημών του Αριστοτελ. Πανεπ. Θεσ/νίκης, την Ι.Λ.Α.Ε.Κ. (Χανιά), το Στρατ. Μουσείο Κρήτης, την Περιφερ. Ενότητα Χανίων και την Ι.Λ.Ε. Ρεθύμνης, θα αρχίσει στις 8.30 π.μ. του Σαββάτου και θα λήξει, αργά στις 8 μ.μ. της Κυριακής. Την κήρυξη της έναρξης του συνεδρίου θα κάνει ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταυρ. Αρναουτάκης.
Οι εκλεκτοί ομιλητές – εισηγητές των θεμάτων – ανακοινώσεων του συνεδρίου είναι: Καθηγητές Πανεπιστημίου, αναπλ. καθηγητές, διδάσκοντες στα Παν/μια μας (Κρήτης, Παντείου, Α.Π.Θ., ΑΕΑΚΗ, Ε.Μ.Π. – Ε.Κ.Π.Α., Ιωαννίνων κ.ά.), διδάκτορες, ερευνητές, ιστορικοί, φιλόλογοι, συγγραφείς, λαογράφοι κ.λ. από τους οποίους θα ’χουμε ν’ ακούσουμε και να μάθουμε πολλά και πολύτιμα στοιχεία, πάνω στο τόσο ενδιαφέρον θέμα του συνεδρίου.
Χρέος όλων μας, η συμμετοχή μας. Η παρουσία μας, εξάλλου, στο συνέδριο, τιμά το μέγα γεγονός – θέμα του, τους διοργανωτές του, τους εισηγητές των ανακοινώσεών του, τον τόπο μας και πάνω απ’ όλα: τα γεγονότα που μελετά, ερευνά, προάγει και μας υπενθυμίζει το τόσο ενδιαφέρον αυτό συνέδριο!
Δεν είναι, πιστεύουμε, ανάγκη, να υπενθυμίσουμε και πάλι, το χιλιοειπωμένο: «- Ξεχνάς την Ιστορία σου, είστε: κι Εσύ και η Πατρίδα σου ξεγραμμένοι…» – Λοιπόν: Ξια σας!
*** * ***
ΕΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ 2001, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΗ «ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ»
Σημείωμα του συντάκτη της στήλης: – Στον όντως πολύτιμο και συλλεκτικό πλέον τόμο: «ΚΡΗΤΗ, ΜΑΪΟΣ 1941» έκδοση της έγκριτης εφημερίδας «Χανιώτικα νέα», Χανιά, (2001), σχ. 4ο μεγάλο, τεύχη 7, σελίδες 216, με πλούσια εικονογράφηση, επιμέλεια: αείμν. Μιχ. Γρηγοράκη, αείμν. Ι.Δ. Αναστασάκη, θεολόγου καθηγητή, λυκειάρχη, συγγραφέα και των: Γιάννη Γαλανάκη και Λεωνίδα Βεγλιρή, δασκάλου, ιστορ. ερευνητή, δημοσιεύεται και το παρακάτω προλογικό στο τεύχος: «Θυσίες στο βωμό της Ελευθερίας», σ. 2η, κείμενο του αοίδιμου μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γ. Γαλανάκη, το οποίο με ιερή συγκίνηση αναδημοσιεύουμε σήμερα, ευχαριστούντες και ευγνωμονούντες τη Δ/νση και όλο το επιτελείο της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα», που το αποθησαύρισαν.
– Πρόκειται για κείμενο ξεχωριστής σημασίας, όπως ήταν, εξ άλλου, και όλος ο λόγος, γραπτός και προφορικός, του αείμν. γέροντα της Εκκλησίας της Κρήτης Ειρηναίου Γ.
Μελετήστε το:
«ΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»
– Μαρτυρίες από τη Γερμανική Κατοχή στην Κρήτη (1941 – 1945)
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, που ξέσπασε στην Ευρώπη τον Νοέμβριο του 1939, με την προκλητική επιθετική στάση της χιτλερικής Γερμανίας και κράτησε ως το 1945 κόστισε τη θυσία πολλών εκατομμυρίων ανθρωπίνων υπάρξεων και ανυπολογίστων υλικών ερειπίων και ζημιών.
Στην Ελλάδα η επίθεση άρχισε στις 6 Απριλίου 1941 και συνεχίστηκε με τη Μάχη και κατοχή της Κρήτης Μάιος 1941 και έληξε με το τέλος του πολέμου το 1945.
Τα γεγονότα της γερμανικής επίθεσης και η ηρωική αντίσταση του ελληνικού στρατού και λαού είναι γνωστά και εμείς καταγράφουμε σ’ αυτό το σημείωμα μόνο λίγες προσωπικές εντυπώσεις για τη Μάχη της Κρήτης (Μάης 1941) και την Αντίσταση του κρητικού λαού σ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής. Στη Μάχη αυτή οι Γερμανοί ήρθαν πάνοπλοι μ’ όλα τα σύγχρονα όπλα και οι Κρήτες με τους τότε συμμάχους μας Αγγλους, Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς πολεμήσαμε με τα παμπάλαια όπλα των Επαναστάσεων 1821 – 1898 τουφέκια, μαχαίρια, αλλά και με ραβδιά και με τα χέρια μας ακόμη και προκαλέσαμε τον θαυμασμό του κόσμου.
Οι Γερμανοί με τα αεροπλάνα των (τα φοβερά στούκας), βομβάρδισαν σκληρά και ανελέητα όχι μόνο τα μέτωπα της Μάχης, αλλά και τον άμαχο πληθυσμό στις πολιτείες και τα χωριά της Κρήτης. Αλλά και μετά τη Μάχη του Μαΐου (1941) σ’ όλη την Κατοχή ως το 1945 οι Γερμανοί φέρθηκαν ακόμη σκληρότερα, με τις ομαδικές εκτελέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σ’ όλη την Κρήτη, με φυλακίσεις αθώων και εξορία – εξόντωση άλλων στα κρεματόρια της Γερμανίας. Και πέρα απ’ αυτά στη διάρκεια της Κατοχής πολλοί πέθαναν από την πείνα γιατί οι Γερμανοί με τις επιτάξεις ζώων και προϊόντων της κρητικής γης δεν άφηναν στο λαό τρόφιμα. Σ’ όλα αυτά και μ’ όλα αυτά το χιτλερικό καθεστώς έδειξε τη βαρβαρότητά του την οποία εδοκίμασαν κι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί και οι ίδιοι οι Γερμανοί στη χώρα των.
Απέναντι σ’ όλα αυτά η Κρήτη αντέταξε την ηρωική της άμυνα, την αυτοθυσία και την Αντίστασή της με τις αντιστασιακές ομάδες στα κρητικά βουνά, που έζησαν άλλη μια φορά στα χρόνια εκείνα τη λεβεντιά του ιστορικού λαού της.
Η Κρήτη αντέταξε την εργατικότητα και τη φιλοπατρία της και σε πολλές περιπτώσεις έδειξε την ανωτερότητα και τη φιλανθρωπία της, διότι στη Μάχη του Μάη του 1941 Γερμανοί τραυματίες περιποιήθηκαν από Κρητικούς στα σπίτια τους. Κατά την αρχιερατεία μου στη Γερμανία 1972-1982 συνάντησα πολλούς Γερμανούς, οι οποίοι μου ομολόγησαν τη ντροπή τους για τη συμπεριφορά τους στη γερμανική κατοχή και άλλους οι οποίοι έδειχναν τον θαυμασμό των τόσο για την ηρωική αντίσταση της Κρήτης όσο και για τη φιλόξενη διάθεση και ανεξικακία με την οποία η Κρήτη υποδέχτηκε τους πρώτους μετά τον πόλεμο Γερμανούς τουρίστες.
Και σήμερα εξήντα χρόνια μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και τη Μάχη της Κρήτης εμείς ευχόμαστε να μη ξαναγίνονται παγκόσμιοι πόλεμοι, οι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου να ζουν με ειρήνη και η Κρήτη μας να διατηρεί πάντα το ηρωικό και πατριωτικό εκείνο φρόνημα, με το οποίο υπεράσπισε την ελευθερία της το 1941 – 45 και τίμησε άλλη μια φορά την ιστορία της.
Τιμή και δόξα σ’ όλους εκείνους, που στην ιστορική Μάχη της Κρήτης με τη θυσία των υπερασπίσανε την ελευθερία και την τιμή της Κρήτης.
Ο Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος
*** * ***
– Εδώ όμως τελειώσαμε και σήμερα. Τα ξαναλέμε -συν Θεώ- την άλλη βδομάδα, ως τότε γεια σας. Ευχές για ένα ευχάριστο Σαββατοκύριακο!