Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες καλημέρα σας!

– Σαββατοκύριακο (27 – 28/6) φθινοπωρινό, λένε πως θα ’ναι αύριο και μεθαύριο οι μετεωρολόγοι μας -αν ακούσαμε καλά- αλλά εμείς λογαριάζουμε: Πέτρου και Παύλου των Αποστόλων (Δευτέρα 29/6) και την επομένη (30/6) των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων η σύναξη, γιορτές και πανηγύρια! Και ευχές στους εορτάζοντες!
– Στην καρδιά του καλοκαιριού πια· τα σχολεία κλεισμένα, τα δασκαλάκια (Δημοτικού και Γυμνασίου), «γαερμένα» (=γυρισμένα) έχουν επιστρέψει στα σπίτια μας· ανέλπιστοι βοηθοί στα πρώιμα θερίσματα, αλωνέματα, αλλά και στα ποτίσματα των κηπικών μας, για να ’χουμε: μαρούλια κι αγγούρια, κρεμμύδια και γλυστρίδα, δροσερά, από τον κήπο μας, από τον κόπο μας, από το νοικοκυριό μας…
Φανερή ευλογία Θεού, οι κόποι μας· κι αναφερόμαστε κύρια, στα χωριά μας, γιατί τα ανάλογα στην πόλη, είναι ασφαλώς, για πολύ λίγους!
Σε δυο τρεις μέρες, λοιπόν, μπαίνει κι ο Ιούλης, ο έβδομος μήνας του χρόνου, ο “Δευτερογούλης” μας, ο αλωνάρης μήνας κι ο “μπανιολόγος”, για μας τους νησιώτες!
– Ευχές στους αναγνώστες μας, για καλό καλοκαίρι με υγεία, ευχάριστες διακοπές και χαρούμενες εξόδους, σε βουνά και παραλίες μας, χαρά και ευλογία Θεού!..
– Και τώρα στη σημερινή τακτική ύλη μας, που με “τα επετειακά” και “τα λαογραφικά των κληδόνων”, πήγε λίγο πίσω.
– Θα ξεκινήσουμε τη «ΝΕΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΚΡΗΤΗ», την επιστημονική περιοδική έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Το πρόσφατο ογκώδες και περιεκτικό τεύχος της -αριθμ. 33 του 2014- σε σχήμα 8ο, όπως πάντα και σελίδες 366, είναι ένας θησαυρός, ένα πολύτιμο απόκτημα για όλους μας.
Αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Ενωση της Κρήτης με την ελεύθερη Ελλάδα, φιλοξενεί θαυμάσιες εισηγήσεις πραγματείες, εκλεκτών συνεργατών, πανεπιστημιακών δασκάλων, ιστορικών ερευνητών, κ.λ. πνευματικών ανθρώπων, φροντισμένα όλα από τον υπεύθυνο της σύνταξης της Ν.Χ.Κ. κ. Μιχάλη Τρούλη, άρχοντα ιερομνήμονα του Σεπτού Οικουμενικού μας θρόνου.
Το μελετημένο εισαγωγικό κείμενο στον τόμο, γραμμένο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο μας προϊδεάζει θαυμάσια στο τι έχουμε να μελετήσουμε και να χαρούμε στις περιεκτικότατες σελίδες του τόμου.
Μας γράφει: «…Το τρίτο τεύχος της τρίτης περιόδου της εκδόσεως του περιοδικού είναι αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από την Ενωση της Κρήτης με την ελεύθερη Ελλάδα και περιλαμβάνει κατά βάση εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Ημερίδες, που πραγματοποιήθηκαν στο Ρέθυμνο και το Μελιδόνι για να τιμήσουν το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός. Στην πρώτη από αυτές, με τίτλο “Η Εκκλησία στους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης”, καλωσορίζοντας τους συνέδρους της, είχαμε αναφέρει ότι: “το μεγάλο ιστορικό γεγονός της συμπληρώσεως εκατόν χρόνων από την Ενωση της Κρήτης μας με τη Μητέρα Ελλάδα σήμανε την οριστική επίλυση του περίφημου Κρητικού Ζητήματος, έτσι ακριβώς όπως την είχαν οραματισθεί οι ηρωικοί προπάτορές μας, συμπυκνώνοντας αυτόν τον πανεθνικό πόθο στην παροιμιώδη φράση ‘Ενωσις ή Θάνατος’. Εναν πόθο που ενέπνευσε τους μεγάλους πατριωτικούς αγώνες, τις επανειλημμένες επαναστάσεις του Κρητικού Λαού, του οποίου το φρόνημα για Ελευθερία και Ανεξαρτησία δεν είχαν κάμψει ούτε κατ’ ελάχιστον οι πολλοί αιώνες της παρατεταμένης υποδούλωσης στους διάφορους κατακτητές”…».
Ενώ: «…Στο Παράρτημα περιλαμβάνονται ακόμη τέσσερις πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες με διαφορετική θεματολογία καθώς και βιβλιογραφικά σημειώματα. Ευχαριστούμε τους συγγραφείς και τους συγχαίρουμε για τον πολύ κόπο της αγάπης τους, ο οποίος απέδωσε αυτούς τους καρπούς των πνευματικών τους ενασχολήσεων. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον διευθυντή Συντάξεως κ. Μιχαήλ Τρούλη για την καθοριστική συμβολή του στην έκδοση και αυτού του τεύχους, όπως ευχαριστούμε και όλους τους συνεργούς του στην επιμέλειά του».
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και η επόμενη ανακοίνωση του Σεβασμιωτάτου, κατά την οποία: «- Το περιοδικό μας, από το τεύχος αυτό, εντάσσεται στις εκδόσεις του Επισήμου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης “ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΙΤΟΣ” και θα διατίθεται δωρεάν. Ευχαριστούμε με ευγνωμοσύνη την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, η οποία αποδέχθηκε την πρότασή μας να περιλαμβάνει την έκδοση της Νέας Χριστιανικής Κρήτης στις εκδόσεις του Επισήμου Δελτίου της».
Και τα περιεχόμενα του τόμου, αναλυτικά:
«- Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την ελεύθερη Ελλάδα».
Μιχάλης Τρούλης

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ
1. Διονύσιος Καστρινογιαννάκης, Επίσκοπος Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου
2. Αρκάδι: Ιστορία – Σύμβολο – Μνήμη
3. Τα Μοναστήρια της Κρήτης και ειδικότερα το Αρκάδι ως φάροι πολιτισμού
4. Ιωάννης Ιω. Σταθάκης, αγιογράφος: Η γνωριμία του με τους Οσίους Παρθένιο και Ευμένιο
5. Ο Μυλοπόταμος στην πορεία προς την Ένωση της Κρήτης με την ελεύθερη Ελλάδα: «Ιστορικές» προσωπικότητες Μελιδονίου Μυλοποτάμου Ρεθύμνου».
Γιάννης Μιχ. Γρυντάκης
«Μελιδόνι και Αυτονομία»
Μανόλης Γ. Δρακάκης
«Νομικά κείμενα της πορείας προς την Ένωση»
Μανόλης Γ. Πεπονάκης
«Οι αρμοδιότητες των ιεροδικείων της Κρήτης στην περίοδο της Κρητικής Πολιτείας»
Μάνος Περάκης
«Πληθυσμός και οικονομικές δραστηριότητες στον Μυλοπόταμο από την Επανάσταση του 1821 μέχρι τον Μεσοπόλεμο»
Παράρτημα
Νίκος Παπαγιαννάκος
«Ρέθυμνο: νέα θεώρηση του μνημειακού παραλιακού μετώπου»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ
Κωστής Ηλ. Παπαδάκης
«Εκκλησίες και Μονές (Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών) της πόλης του Ρεθύμνου, κατά την Ενετοκρατία, αναφερόμενες στα Κατάστιχα των Νοταρίων»
Δέσποινα Αθανασιάδου – Στεφανουδάκη
«Κήρυγμα και “παιδαγωγία” του ποιμένα και του ποιμνίου, κατά τον Κρητικό ιεροκήρυκα Νείλο – Ναθαναήλ Μπέρτο»
Μανόλης Α. Βουρλιώτης
«Οι πρώιμες αφηγηματικές πηγές για την επανάσταση του 1821 στην Κρήτη»
Βιβλιογραφικά Σημειώματα
– Ενας τόμος πολύτιμος, συμβολή στα θέματα της Κρήτης μας: Την Εκκλησία μας και την Ιστορία του Νησιού μας, την πολύπαθη!
– Οι έπαινοι και τα θερμότατα συγχαρητήριά μας, είναι φτωχά, όσα και να ’ναι! Πάντα άξιοι!
*** * ***
– Και από το γειτονικό Ρέθεμνος, στης μαγευτικής Παλαιόχωρας τα παραδοσιακά της δώρα.
Αναφερόμαστε στου Κακοδικιανού την καταγωγή, αλλά Παλιοχωρίτη τη μόνιμη διαμονή, αγαπητού Νίκου Γ. Αποστολάκη το πόνημα: «ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΙΜΗ» έκδοση του Πολιτιστικού, Παραδοσιακού Συλλόγου Σελίνου, σε σχήμα 8ο και σελίδες 64, που συνοδεύεται και με ένα CD, δώρο πολύτιμο· στο οποίο περιλαμβάνονται επτά Ριζίτικα Τραγούδια, που τραγουδούν παραδοσιακά, σωστά, μελωδικά, οι υπό τη δ/νση του, τραγουδιστές του Συλλόγου, που έχει ως γνωστό, την έδρα του, από το 1984 που ιδρύθηκε, στη μαγευτική Παλαιόχωρα.
Τα θέματα του βιβλίου:
1. Η Παράδοση στην εποχή μας
2. Ο μουσικοχορευτικός πολιτισμός μας
3. Ριζίτικο τραγούδι και πολιτισμός της παρέας
4. Ρίζες και ριζίτικα
5. Ο πολιτισμός της αντρικής φορεσιάς
6. Άρχοντες και αρχόντισσες
7. Ο ιδιωματικός ποιητικός πολιτισμός μας
8. Η ταυτότητα του μερακλή
9. Ο πολιτισμός της φιλοξενίας
10. Αυθεντικοί και βιωματικοί
11. Ο πολιτισμός του χαιρετισμού και της ευχής
12. Εις τσι χαρές σας
13. Για μια τιμή (Κρητική ποίηση)
14. Επίλογος (ποιητικά)
Επίμετρο
1. Στα 30 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου
2. Στην εκδήλωση “Πλανήτης γη”
Ολα μέσα στις αρχές του παραδοσιακού μας βίου, συνιστούν τη ζώσα καθημερινή ζωή και ομιλία και του συγγραφέα των και της διαλεχτής παρέας των τραγουδιστών του Συλλόγου. Είναι όντως οδοδείκτες της Παράδοσής μας. Μας το επιβεβαίωσαν και ζωντανά, στην προ καιρού τηλεοπτική εκπομπή του ιδιαίτερα αγαπητού μου φίλου Γιώργου Βιτώρου. Μας το επιβεβαίωναν και οι αναγνώστες  των «Σελινιωτών Νέων», της φωνής της επαρχίας μας, όταν πρωτοδημοσιεύονταν εκεί, τα κείμενα του τεύχους.
– Συγχαίρομε τον συγγραφέα των, τον ζωντανό Πολιτιστικό, Παραδοσιακό Σύλλογο του Σελίνου και ευχόμαστε σε όλους σας καλή συνέχεια και πάντα αγονάτιστα, όπως μέχρι σήμερα!
*** * ***
«Του κύκλου τα γυρίσματα» της ΝΕΑ ΤV στον Βουτά – Σελίνου.
Προχθές (23/6) η ΝΕΑ ΤV έφτασε στον Βουτά – Δυτ. Σελίνου, με τον ιδιαίτερα αγαπητό Γιάννη Αγιασμενάκη και του συνεργάτες του (κ. Βαρδή Σελλιανάκη κ.λ.) και “γύρισαν” ένα θαυμάσιο «Αφιέρωμα στον Βουτά», ένα περιεκτικό δώρο, ένα ντοκουμέντο μνήμης και παρουσίας του τόπου. Το σχολειό τους, ένα μουσείο πολύτιμο σήμερα, μια σωστή κιβωτός πολιτισμού, τα παιδιά που χόρεψαν, οι κυρίες που μίλησαν, που πρόβαλαν το έργο των συλλόγων των, μικροί και μεγάλοι που συμμετείχαν ζωντανά, ντόπιοι οργανοπαίκτες που μας κατενθουσίασαν κι η γερόντισσα με σόλο το χορό της, θαυμάσια έκπληξη στην εκπομπή, θα μένουν για πάντα στη σκέψη μας καθώς και η φιλοξενία των κατοίκων η πατροπαράδοτη. Αγαπητέ μας Γιάννη, θαρρώ πως πρέπει πιο συχνά να βγαίνει η θαυμάσια εκπομπή σου στα χωριά μας, γιατί έτσι τους δίνεται βήμα, αναζωντάνεμα, προβολή κι αυτοπεποίθηση, στοιχεία που χρειάζεται η Παράδοση της Κρήτης μας!
Θερμά συγχαρητήρια σ’ όλους τους συντελεστές!
– Εδώ όμως φτάσαμε και σήμερα στο τέλος. Τα ξαναλέμε, συν Θεώ, την άλλη εβδομάδα· ως τότε γεια σας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα