Αγαπητοί αναγνώστες,
καλημέρα σας!
– Η βδομάδα που διανύουμε -προτελευταία του Ιούλη- άρχισε με τη γιορτή του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτη (20/7), του οποίου η λατρεία, όπως τονίζει και ο καθηγητής Δ. Λουκάτος, στα “Καλοκαιρινά” του (σ. 88), «είναι από τις δημοφιλέστερες στην Ελλάδα. Ιδιότυπη, είναι η συνήθεια να χτίζονται μικρά εκκλησάκια Του, στις κορφές των βουνών και των λόφων, με πρωτοβουλία κυρίως των κτηνοτρόφων, αλλά και με γενική διάθεση των πιστών, ν’ ανεβαίνουν “κάθε γιορτή Του”, καρδιά του καλοκαιριού, στα ξάγναντα και στα ξέφωτα των ψηλών αυτών τόπων». Φέρετε στη σκέψη σας, τον Προφήτη Ηλία των Σελινιωτών και Σφακιανών, στην κορυφή παν’ από του Χαρέη, την αρχαία Ποικιλασσό και την Τρυπητή!
– Την Τετάρτη (22/7) γιορτάστηκε η ιερή μνήμη Μαρίας της Μαγδαληνής, της Μυροφόρου, σήμερα γιορτάζεται Χριστίνη η μεγαλομάρτυς και αύριο (25/7) η Κοίμηση της Αγίας Αννας.
– Την Κυριακή (26/7), εξ άλλου, «μνήμη ποιούμεθα Παρασκευής της Οσιομάρτυρος», Αγία η οποία -και πάλι, κατά τον Λουκάτο Δ. (“Καλοκαιρινά”, σ. 96) έχει «στην Ελλάδα μας τη μεγαλύτερη λατρεία γυναικός, μετά την Παναγία. Πολλές οι εκκλησίες και τα πανηγύρια της, στην καλύτερη εποχή του καλοκαιριού, που έχουν τελειώσει και οι αγροτικές απασχολήσεις, πολλά και τα βαπτιστικά ονόματα των Ελληνίδων: Παρασκευή, Παρασκή, Παρασκευούλα, Σκεβούλα, Βιβή κ.ά.π. και βέβαια πολλά τα Μοναστήρια και οι εκκλησίες, σ’ όλη την Ελλάδα, οι αφιερωμένες στη χάρη της!».
– Να μην ξεχάσουμε πως τ’ απόβαρο της γιορτής Της τελείται ο Εσπερινός της εορτής του Αγίου Παντελεήμονος του Μεγαλομάρτυρα και Ιαματικού, «του από τους πλέον δημοφιλείς Αγίους της Ορθοδοξίας, που τον τιμούν και οι Καθολικοί την ίδια μέρα!».
«- Είναι ο θεραπευτής της οποιασδήποτε ασθένειας, μαζί με τον Απόστολο Λουκά και τους Αγίους Αναργύρους», γράφει ο καθηγητής Δ. Λουκάτος, στα “Καλοκαιρινά” του, σελ. 99 κ.έ.
– Μεγάλες γιορτές, μαζικές συνάξεις του λαού μας, στις εκκλησίες των εορταζόντων Αγίων μας καθώς και πανηγύρια πατροπαράδοτα, όπως σημειώναμε και την προηγούμενη βδομάδα.
Συντελείται έτσι, αβίαστα, η στερέωση της Πίστης μας, με τη συνειδητή συμμετοχή μας στις ιερές ακολουθίες της εκκλησίας μας, ενώ τονώνεται, με τα ακολουθούντα πανηγύρια και η αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία μας για το Αύριο, όσο δύσκολο κι αν είναι τους τελευταίους καιρούς, για την πατρίδα μας!
*** * ***
– Και ύστερα από το παραπάνω, καθιερωμένο πια στη στήλη μας εορτολόγιο της βδομάδας που διερχόμαστε -και για το οποίο παίρνουμε πολλές ευχαριστίες από τους αναγνώστες μας- συνεχίζουμε με τη λοιπή τρέχουσα ύλη:
Η ΦΕΤΙΝΗ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΟΙΔΙΜΟ ΙΕΡΑΡΧΗ ΜΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟ
Η συλλογική πρωτοβουλία των Αρχών και Φορέων: Ι.Μ.Κ.Σ. & Ένωσης Προβολής του Έργου του από Κισάμου & Σελίνου Ειρηναίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά, οργανώνουν φέτος την 1.8.2015, ημέρα Σάββατο και ω. 7 μ.μ. στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (Ο.Α.Κ., Κολυμπάρι), την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση τιμής στο πρόσωπο και το έργο του αοίδιμου ιεράρχη μας Ειρηναίου.
Το αφιέρωμα έχει, φέτος, τίτλο: «Ειρηναίος ο Απόστολος της Ειρήνης» και μας φέρνει στη μνήμη -εμάς που τα ζήσαμε και τα βιώσαμε- συγκλονιστικά μηνύματα και ώρες μοναδικού μεγαλείου. Ας θυμηθούμε το σχετικό χρονικό μέσ’ από τις σελ. 55-57 του μνημειώδους έργου: «Μαρτυρία Ειρήνης» της Ι.Μ.Κ.Σ., Καστέλι, 1987, σχ. 8ο, σ. 58:
Από τον Πρόλογο, του Σεβ. Ειρ. Γ.: «…Μέσα στις γενικώτερες προσπάθειες της παγκόσμιας Εκκλησίας του Χριστού για την Ειρήνη του σημερινού κόσμου και η ταπεινή μας Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου με διάφορες πρωτοβουλίες του ποιμνίου της υψώνει τη φωνή της και στρατεύει τις δυνάμεις της για την ειρήνη: Την ειρήνη των ψυχών και την ειρήνη των λαών…» (Μάρτιος 1987) Ο Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος.
*** * ***
Και πάμε στο Χρονικό:
1982
«- 16 Απριλίου Μ. Παρασκευή: Στην πλατεία Καστελίου αργά τη νύχτα στη λιτάνευση των Επιταφίων άνθρωποι του λαού καταθέσανε τα όπλα των κάτω από έναν πελώριο Σταυρό και διαβάσαμε ευχές για τον αφοπλισμό και την ειρήνη του κόσμου.
18 Απριλίου, ημέρα του Πάσχα, στην ώρα του Εσπερινού της Αγάπης και στην ίδια πλατεία κάψαμε, αντί για Ιούδα, ομοίωμα πυραύλου, σαν σημείο καταστροφής των πυρηνικών όπλων.
24 Δεκεμβρίου 1982: Νυχτερινή λειτουργία των Χριστουγέννων στο Ιστορικό Σπήλαιο Τοπολίων Κισάμου με μήνυμα Ειρήνης, που υπογράφτηκε από χιλιάδες προσκυνητές.
25 Δεκεμβρίου: Δέηση Ειρήνης στην πλατεία Καστελίου και ίδρυση του Κέντρου Μελέτης Προβλημάτων Ειρήνης (ΚΕΜΕΠΕ) με συμμετοχή πολλών προσκυνητών από Αθήνα (καθηγητών, οικονομολόγων, ιατρών κ.λπ.)».
*** * ***
1983
«8 Μαΐου Πάσχα: Εσπερινός Αγάπης στην Κάντανο, πρωτεύουσα της Επαρχίας Σελίνου και μήνυμα: Διάλογος των τριών μεγάλων θρησκειών, που γεννήθηκαν στην πατρίδα του Χριστού την Παλαιστίνη (Ιουδαϊσμού, Χριστιανισμού, Μουσουλμανισμού) για την Ειρήνη στη Μεσόγειο.
Δείπνο Αγάπης και Ειρήνης του λαού Καστελίου στην Κεντρική Πλατεία της Κωμοπόλεως.
25 Δεκεμβρίου: Νυχτερινή λειτουργία και μήνυμα Ειρήνης στο Ιστορικό Σπήλαιο Τοπολίων.
Η μετατροπή της πολεμικής βιομηχανίας σε ειρηνική. Πορεία Ειρήνης με εξαπτέρυγα από Ταυρωνίτη έως Κολυμπάρι».
*** * ***
1984
«22 Απριλίου Πάσχα: Εσπερινός Αγάπης και μήνυμα Ειρήνης στην Πλατεία Βουκολιών. Στην τελετή παραβρέθηκαν και πολλές προσωπικότητες ευρωπαϊκών εκκλησιών.
5 Μαΐου: Λειτουργία στον ναό Αγίας Ειρήνης Καληδονίας και ανακήρυξη του Ακρωτηρίου Σπάθας σε Ακρωτήρι Ειρήνης.
28 Αυγούστου: Εσπερινός του Προδρόμου στο Μεγάλο Προσκύνημα του Γκιώνα (Ροδωπού) μέσα σε χιλιάδες προσκυνητών υψώνεται η σημαία της Ειρήνης και επίσημα καθιερώνεται το Ακρωτήρι Σπάθας σε Ακρωτήρι Ειρήνης.
22 Σεπτεμβρίου: Με την ευκαιρία της Εβδομάδας του Ο.Η.Ε. λειτουργία στον Ναό Αγίας Ειρήνης (Καληδονία) παρουσία και του διευθυντή Γραφείου του Ο.Η.Ε. στην Αθήνα κ. Loir (Λουάρ).
Καθιέρωση Ειρηνοδομίας από το Αεροδρόμιο Μάλεμε (τόπος Μάχης της Κρήτης) ως τον Ναό Αγίας Ειρήνη Καληδονίας».
*** * ***
1985
«14 Απριλίου: Εσπερινός Αγάπης στην Πλατεία Ενορίας Βουλγάρω με μήνυμα Ειρήνης.
5 Μαΐου: Σύσκεψη κοινοταρχών, εφημερίων, Γυναικείων Συλλόγων της περιοχής Ακρωτηρίου Ειρήνης στο χωριό Καληδονία.
20-22 Σεπτεμβρίου: Εβδομάδα του Ο.Η.Ε. Εκδηλώσεις και καθιέρωση βραβείων Ειρήνης στο Ακρωτήρι Ειρήνης.
25 Δεκεμβρίου: Λειτουργία και μήνυμα Ειρήνης στο Σπήλαιο Τοπολίων».
*** * ***
1986
4 Μαΐου: Εσπερινός Αγάπης στην Κάντανο και μήνυμα Ειρήνης.
14 Σεπτεμβρίου: Εκδηλώσεις Ειρήνης στο Ακρωτήρι Ειρήνης: Μνημόσυνο του δολοφονημένου πρωθυπουργού Σουηδίας Ούλαφ Πάλμε παρουσία της συζύγου του. Καθιέρωση Σταυρού Ειρήνης σε προσωπικότητες που εργάζονται για την Ειρήνη.
25 Δεκεμβρίου: Νυχτερινή λειτουργία με προσευχές Ειρήνης στο Σπήλαιο Μαραθοκεφάλας (πλησίον Κολυμπαρίου).
Μαζί με τα ανωτέρω υπάρχει πλήθος δημοσιευμάτων, μηνυμάτων και εγγράφων που αναφέρονται σε συνέδρια, οργανισμούς και πρόσωπα ειρήνης και δείχνουνε τη συμβολή της Επισκοπής Κισάμου και Σελίνου στο μεγάλο και παγκόσμιο αυτό θέμα των καιρών μας». (σ. 55 – 57).
– Να σημειώσουμε για την Ιστορία ότι τη Συντονιστική Επιτροπή απάρτιζαν: Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισ. – Σελίνου Ειρηναίος, οι κοινοτάρχες και εφημέριοι περιοχής του Ακρωτηρίου της Ειρήνης, ο λογοτέχνης – δημοσιογράφος Δημ. Κακαβελάκης, ο Ντένης Σαργέντης και ο Ηλ. Φιλιππίδης, καθηγ. Κοινωνιολόγος (σ. 54).
– Στη φετινή εκδήλωση ομιλητές θα είναι: Ο κ. Γεώργ. Κατσανεβάκης, πρόεδρος Δ.Σ. της ΑΝΕΚ, πρώην νομάρχης Χανίων και ο κ. Δημ. Κακαβελάκης, δημοσιογράφος – λογοτέχνης, στενοί συνεργάτες και οι δύο του μακαριστού Γέροντα Ειρηναίου.
– Χρέος μας να παρευρεθούμε και να τιμήσουμε με την παρουσία μας τη σημαντική αυτή εκδήλωση και ν’ απολαύσουμε τον μεστό και περιεκτικό χαρισματικό λόγο των κ. ομιλητών: Γ. Κατσανεβάκη και Δ. Κακαβελάκη και βέβαια του Σεβασμ. Μητροπολίτου Κισ. Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, του αξ. προέδρου της Ένωσης Προβολής του Έργου του Ειρηναίου, κ. Δημ. Κυριτσάκη, επίτιμου προέδρου του Αρείου Πάγου και του δημάρχου Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη, που μας καλούν!
** * ***
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΝΙΑ ΧΩΡΙΑ – ΚΙΣΑΜΟΥ
Το Σαββατοκύριακο (8-9/8/15), οργανωμένη από το Δ.Σ. της ΙΛΑΕΚ, διημερίδα για τα Εννιά Χωριά – Κισάμου, στο Ενοριακό κέντρο του Κάμπου Εννιά Χωριών, θα μας φέρει όλους εκεί, προκειμένου να απολαύσουμε τους -22- εισηγητές, με τις επιστημονικές ανακοινώσεις των, για το Χθες, το Σήμερα και το Αύριο, της ιστορικής αυτής περιοχής.
Θα φωτιστούν καίρια θέματα αφορώντα στην Ιστορία, Αρχαιολογία, Εκκλησίες, Παράδοση, Πολιτισμό, Εκπαίδευση, Περίθαλψη, Δραστηριότητες, Ασχολίες, Καλλιέργειες κλ. σχετικά καθώς και Προοπτική, Ανάπτυξη, Πρόοδος και Μέλλον της περιοχής. – Χρέος μας να συγχαρούμε σύσσωμη την Οργανωτική Επιτροπή για το ιδιαίτερα χρήσιμο εγχείρημά τους, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς και βέβαια τις εκλεκτές: Επιστημονική και Τιμητική, Επιτροπές του Συνεδρίου.
Προσφέρουν έτσι πολλά και σ’ αυτήν τη δραστηριότητα!
– Εδώ όμως φτάσαμε και σήμερα στο τέλος. Τα ξαναλέμε -συν Θεώ- την άλλη βδομάδα. Ως τότε, γεια σας!