Αγαπητοί αναγνώστες
καλημέρα σας και καλό μήνα!
Για την πρώτη βδομάδα του Φλεβάρη θυμίζουμε τις γιορτές της πίστης μας: Τ’ Αγίου Τρύφωνα (Δευτέρα και πρωτομηνιά), της Υπαπαντής (την επομένη), τ’ Αγίου Σταματίου (στις 3/2) και έπεται συνέχεια…
Την ίδια ώρα, δεν ξεχνούμε να σημειώσουμε πως: ο πιο μικρός μήνας του χρόνου, ο Φλεβάρης, φέτος -χρονιά δίσεκτη- πήρε τ’ απάνω του, με μία ακόμη μέρα, κι έτσι τις έκανε σωστές: 29!
Ετσι· για τις γεωργικές εργασίες μας, έχουμε μια μέρα παραπάνω, για να προφτάσουμε κλαδέματα και φροντίδες στ’ αμπέλια μας· και να φυτέψουμε τα “ψιμικά” μας: πατάτες, φασόλια, ρεβίθια και κηπευτικά, χωρίς βέβαια να ξεχνούμε πως:
«Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει·
μ’ ανεν τύχει και θυμώσει μες στο χιόνι θα μας χώσει!»
κι ακόμη πως: «Παπαντή, καλοβρεμμένα και τ’ αμπάρια γεμισμένα»!
Ο φετινός Φλεβάρης να θυμίσουμε πως δεν έχει Αποκριές στις μέρες του, γιατί είναι όψιμο το Πάσχα, την Πρωτομαγιά! Εχει πάντως, τις δύο πρώτες Κυριακές του Τριωδίου: (Α’ Τελώνου και Φαρισαίου (21/2) και Β’ του Ασώτου (28/2), αλλά γι’ αυτές στα επόμενα.
***
Και τώρα να δούμε κάποια ωραία ημερολόγια του 2016 που λάβαμε τελευταία. 1. Του Πολιτιστικού Συλλόγου “Το Ρόδο”.
Ημερολόγιο (τοίχου) αφιερωμένο στον Κρητ. Οπλισμό του 19ου αι.
Οι πρώτες σελίδες του περιλαμβάνουν τους χαιρετισμούς για την έκδοση: α) της αντιδημάρχου Πολιτισμού Δήμου Χανίων κας Βαρβάρας Περράκη, φιλολόγου και β) του δραστήριου προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου κ. Νίκου Μαθιουδάκη. Ακολουθεί εισαγωγικό ιστορικό σχόλιο του επίτιμου μέλους του Συλλόγου, συλλέχτη και ερευνητή κ. Ευτύχη Τζιρτζιλάκη και έπεται μία θαυμάσια ιστορική φωτογραφία Κρητών επαναστατών, με τους οπλισμούς των, χρονολογημένη στα 1905 – Επανάσταση Θερίσου!
Στη συνέχεια σε κάθε μήνα έχουμε: Το εορτολόγιό του και ως κύριο θέμα της σελίδας: όπλα της περιόδου· κρητικά γιαταγάνια με επάργυρες και επίχρυσες θήκες, τουφέκια -πολλά με στολίδια μοναδικά- μπιστόλες, “μπασσαλήδες” με τις περίτεχνες θήκες των και βέβαια με τα απαραίτητα κρεμάμενα κοσμήματά των, συνήθως αργυρά νομίσματα και κοράλλια!
Οι περισσότερες φωτογραφήσεις του εικονιζόμενου οπλισμού ανήκουν στον κ. Νίκο Μπασιά. Δύο είναι του κ. Γ. Πατρουδάκη. Στεκόμαστε στον μήνα Αύγουστο, με το ενδιαφέρον συνοδευτικό κείμενό του και την πολύτιμη φωτοτυπία αποκόμματος εφημερίδας της 8-9-1881, για τα ρόπαλα (ματσούκια), τον ξύλινο δηλ. οπλισμό ανδρών μας, κατά του δυνάστη των χρόνων εκείνων. Κατασυγκινούμαστε ειλικρινά. Εκτιμούμε την προσφορά του φετινού ημερολογίου σας. Ολα τα θαυμάσια, π.χ. τα εμπροσθογεμή τουφέκια που στολίζουν τον Οκτώβρη, αλλά και όλο το θέμα. Δέστε και καμαρώστε Κρήτες Οπλαρχηγούς (μήνας Νοέμβρης) και βέβαια τις αναπαραστάσεις των Καλησπέριδων (μ. Δεκέμβρης) από τα μέλη του δραστήριου ΡΟΔΟΥ, που βέβαια τους καμαρώνουμε στις παρελάσεις των εθνικών μας επετείων στην πόλη μας!
Αγαπητοί φίλοι του ΡΟΔΟΥ: πάντα άξιοι. Σας συγχαίρουμε για την προσφορά σας στην παράδοσή μας και βέβαια και για το φετινό σας ημερολόγιο, το οποίο αξίζει να το προμηθευτούμε όλοι μας. Καλή χρονιά.
2. Του Εκπολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Δραπανιά Κισάμου: “Ο Δραπανιάς” ημερολόγιο (τοίχου) αφιερωμένο: “Στο περιβόλι του Θεού” (Μέρος Β’).
Γράφαμε πέρυσι τέτοιες μέρες, σ’ αυτήν εδώ τη στήλη, ότι το ημερολόγιο του Συλλόγου του Δραπανιά προσφέρει πολύτιμη γνώση. Φέτος επιβεβαιώνεται και πάλι η διαπίστωσή μας με τρόπο πανηγυρικό!
Πρώτα – πρώτα μας συγκινεί η αφιέρωσή του στον μακαριστό ιεράρχη Ειρηναίο Γαλανάκη “τον καλό σπορέα του Ευαγγελίου” όπως σημειώνεται· ύστερα γιατί σε κάθε φύλλο: το εορτολόγιο και το ανάλογο θέμα, ακολουθεί τη σωστή σειρά: Τα μυθολογικά της θεάς Δήμητρας, μάνας των δημητριακών και στη συνέχεια στα λαογραφικά του αφιερώματος: βασιλόπιτα (Γενάρης) και θαυμάσιες φωτογραφίες από σκηνές του αγροτικού μας βίου, με τα απαραίτητα συνοδευτικά κείμενα, για όλους τους μήνες, σπορά, ζυμωτό, φούρνισμα ψωμιού κ.λ. σχετικά.
Οργάνωσαν δηλ. ένα ημερολόγιο με επιτυχία, βοήθημα για τα Δημοτικά μας Σχολεία και Νηπιαγωγεία, αλλά και αφορμή για συγκρίσεις της αγροτικής μας ζωής, παλιά και σύγχρονα.
Αγαπητοί φίλοι του Συλλόγου “Ο Δραπανιάς” τιμάτε τη γενέθλια γη σας θαυμάσια και γι’ αυτό σας αξίζουν οι έπαινοι όλων μας! Καλή χρονιά με υγεία και πάντα άξιοι!
***
Μία ματιά τώρα σε πρόσφατες εκδόσεις που λάβαμε:
Αριστοφάνη Χουρδάκη: “Παραμύθια επαρχίας Μαλεβιζίου”
Ηράκλειο, 2015, σχ. 8ο, σ. 210
Ο δικαιότατα και επάξια βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών (Δεκ. 2013) για τη συνολική προσφορά του στην κρητική παράδοση, μάς έχει χαρίσει πέραν από τη λίαν ευδόκιμη 35ετή εκπαιδευτική προσφορά του στη Δημοτική μας Εκπαίδευση και δύο δεκάδες έργων του, συλλογών παραμυθιών, ιστοριών και ανεκδότων απ’ άκρου σ’ άκρο την Κρήτης στην κυριολεξία, μιας και οι συλλογές του απλώνονται από τα χωριά της Σητείας ανατολικά, ως τα Κισαμοσελινιώτικα, τα δικά μας, εδώ, δυτικά χωριά της Κρήτης μας!
Αξιέπαινος και πάντα ακμαίος ο συνήλικός μου Αριστοφάνης, εύχομαι από καρδιάς να ’ναι γερός, δραστήριος κι ακούραστος για χρόνους πολλούς, γιατί έχει ακόμη πολλά να προσφέρει στην κρητική μας παράδοση και στην ανθρωπιά της Κρήτης μας!
Τα -27- εκλεκτά παραμύθια από το Μαλεβίζι, που μας αποθησαύρισε στον σημερινό εικοστό (20ό) τόμο του, είναι συναρπαστικά, παιδαγωγικά, λογοτεχνικά και αξίζει να τα προμηθευτούμε όλοι μας, ανάγνωσμα πολύτιμο για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, αλλά και για μας τους ίδιους!
Αριστοφάνη, φίλε αγαπητέ, πολύχρονος και πάντα άξιος!
***
Με την περιπέτεια της υγείας μας και την εκτός Χανίων παραμονή μας το θαυμάσιο βιβλίο του Μιχ. Αγγελάκη: “Εκ των έσω”, Αθήνα, 2014, σχ. 8ο μικρό, σ. 86, εικονογράφηση: του συγγραφέα, μόνο σήμερα βρίσκεται στα χέρια μου.
Ο δημιουργός του, ο κ. Μιχ. Αγγελάκης, είναι, όπως μάθαμε, χαρισματικός ζωγράφος και χαράκτης, με πλούσια καλλιτεχνική εικαστική δημιουργία καθώς και με έντονη και μαχητική παρουσία στα κοινά του καλλιτεχνικού κόσμου. Σαν αγιογράφος, πληροφορούμαστε επίσης ότι έχει φιλοτεχνήσει πλήθος φορητών εικόνων και έχει αγιογραφήσει Ιερούς Ναούς. Ζει στην Αθήνα όπου και έχει παρουσιάσει αρκετές εκθέσεις έργων του, ενώ μετέχει και σε ομαδικές!
Παράλληλη με την παραπάνω προσφορά του είναι και η λογοτεχνική του παραγωγή σε ποιητικό και πεζό λόγο.
Ετσι, στη συλλογή του: “Εκ των έσω”, που κρατάμε στα χέρια μας, δυσκολευόμαστε, ποιο από τα ποιητικά του δημιουργήματα (των σ. 21 – 50) και ποια σελίδα από τα πεζά του (σ. 55 – 81), τα αφιερωμένα στο Ηράκλειο, τη γενέθλια γη του, να σας κορφολογήσουμε, έστω σαν δείγμα της γραφής του.
Παίρνουμε, λοιπόν, την απόφαση: Σταματούμε κι απαγγέλλουμε το: “Εις την ερημίαν επορεύτηκα” της σ. 34 αντί των: “Στη μέση της ερήμου”, της σ. 39 και του: “ως πότε” των σ. 49 – 50, για την οικονομία του χώρου.
«Εις την ερημίαν επορεύτηκα
Εις την ερημίαν επορεύτηκα.
Αφήνω πίσω μου σημάδια
στο διάβα της μέρας
που χάνονται στον κουρνιαχτό.
Νυχτώνει…
Το λιγοστό φως των αστεριών
παρηγορεί εναγώνιες καταστάσεις απ’ της ζωής την αδυσώπητη πορεία.
Νυχτώνει…
Και το περπάτημα συνεχίζεται…
“Πόσο μακριά είσαι ακόμα Κύριε;”».
Εξ άλλου τα τόσον συναρπαστικά πεζά των τελευταίων τριάντα σελίδων του βιβλίου του πώς είναι δυνατόν να τ’ αγνοήσουμε;
Αυτή “η συνομιλία με το χθες” (σ. 55 – 57), “το μπεντενάκι” (σ. 58 – 60), στην ακρογιαλιά του Μεγ. Κάστρου, “η κυρα – Ασημίνα”, “η κυρα – Κατερινιώ”, “η κυρά Σκαρπαθιώτισσα” και “η Τουρκομαρία”, των σ. 61 – 67, πώς μπορούμε να τα αντιπαρέλθουμε, που τα διαβάζουμε ξανά και ξανά και δεν τα χορταίνουμε. Θέλαμε ακόμη να πάμε ως “στα ψυχικού πάθους ρήματα” των σ. 68 – 70, για να ζήσουμε από κοντά τον θαυμάσιο “τύπο” του φιλόλογου Ξανθάκη και να φτάσουμε στις σκέψεις “Του Μαρτινέγκο του προμαχώνα” σ. 72 – 78 με τις αναμνήσεις και τους προβληματισμούς του χαρισματικού πεζογράφου Μ. Αγγελάκη ή στις επίσης πνευμ. ανατάσεις του, στο πεζογράφημά του: “στο κοιμητήρι” του χωριού του (σ. 80 – 81).
…Ομως σώθηκεν για σήμερα ο χώρος που μας χαρίστηκε κι έτσι κανένα, δυστυχώς, από τα παραπάνω πεζά δεν θα διαβάσετε εδώ· είμαστε όμως βέβαιοι πως θα φροντίσετε να ’ρθει στα χέρια σας αυτό το ωραίο βιβλίο και να το απολαύσετε. Εχει τόσα πολλά που θα σας συγκινήσουν, οι 84 ιδιαίτερα φροντισμένες και τυπογραφικά σελίδες του!
Εδώ, λοιπόν, τελειώσαμε και σήμερα· τα ξαναλέμε -συν Θεώ- την άλλη βδομάδα, ως τότε γεια σας και καλό μήνα!
Υ.Γ. Διάκριση που τιμά τα Χανιά μας:
– Στο τυπογραφείο η συνεργασία μας, όταν μάθαμε την ιδιαίτερα ευχάριστη είδηση που ακολουθεί: Πρόκειται για τον συντοπίτη μας Παυλή Πολυχρονάκη, ο οποίος κατέκτησε και φέτος (10.1.2016) τρία πρώτα λογοτεχνικά βραβεία (σατιρικό στίχο, λυρική ποίηση, ευθυμογράφημα) από τον Εθνικό Πολιτιστικό Ομιλο Κύπρου. Ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία. Η στήλη μας τον συγχαίρει και του εύχεται πάντα επιτυχίες.