Αγαπητοί αναγνώστες,
καλό μήνα με υγεία!
Απρίλης, λοιπόν, από σήμερα αγαπητοί μου, ο χαρούμενος, όπως τον λέμε, μήνας της άνοιξης. Ο τέταρτος μήνας στο ρωμαϊκό ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του από το λατινικό aperio = ανοίγω· ανοίγουν τα πάντα, τα δέντρα, τα λουλούδια, ο καιρός.
Τέταρτος μήνας και σε μας, στο Χριστιανικό, το δικό μας ημερολόγιο. Μήνας της άνοιξης ο Απρίλης, κάποτε βροχερός, που οι βροχές του όμως είναι ευεργετικές, όπως το λέει κι η παροιμία:
«Του Απρίλη η βροχή κάθε στάλα και φλουρί!».
Μήνας προπάντων Πασχαλιάτικος, γιατί μας φέρνει το Πάσχα, την πιο μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης -άσχετα πως φέτος είναι πάνω στην αλλαξομηνιά, δηλ. την Πρωτομαγιά. Κι όσο για τη γιορτή τ’ άι Γιώργη, τη μεγάλη, επίσης, αυτή γιορτή της πίστης μας, κι αυτή φέτος μετατίθεται στην επομένη της Λαμπρής, δηλ. στις 2/5 καθώς και του Απ. Μάρκου, από τις 25/4, μετακινείται στις 3/5.
Για σήμερα (1/4, Παρασκευή), δεν ξεχνούμε την υποχρέωσή μας: Στις εκκλησίες μας ψάλλεται απόγευμα ή βράδυ, η Γ’ στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας μας (Ακάθιστος Υμνος) και καλούμαστε να τους ακούσουμε με την πρέπουσα ευλάβεια!
Ενα άλλο λαογραφικό της σημερινής ημέρας είναι το έθιμο του Πρωταπριλιάτικου ψέματος. Εθιμο που μας ήρθε καθώς λένε οι λαογράφοι μας, από τη Γαλλία, άλλοι το θέλουν: έθιμο Κελτικής καταγωγής. Απ’ όπου, πάντως και να το κληρονομήσαμε, προσέξετε σήμερα… μη σας γελάσουν· εκτός κι αν θέλετε να τους δώσετε τη χαρά της ικανοποίησης για την… επιτυχία τους!
Και ύστερα από τα παραπάνω προλογικά μας, ας έρθουμε στα κύρια περιεχόμενα της σημερινής μας συνεργασίας. Αρχίζουμε με τη σύντομη παρουσίαση του πρόσφατου 40ού τόμου του περιοδικού συγγράμματος:
«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ» της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Θεσ/νίκης, 2015, σχ. 8ο, σ. 378.
Η πολύτιμη αυτή ετήσια επιστημονική περιοδική έκδοση, εκδίδεται ανελλιπώς από το 1940 (με τη δικαιολογημένη απουσία των κατοχικών χρόνων). Εχει φιλοξενήσει στις χιλιάδες σελίδες της, πολύτιμες εργασίες, μελέτες, έρευνες: αρχαιολογικού, ιστορικού, γλωσσικού, λαογραφικού κ.λ. περιεχομένου και έχει πλουτίσει τις σχετ. έρευνες των μελετητών, αλλά και όλων μας τις γνώσεις, ορθά, επιστημονικά και προπάντων ελληνικότατα!
Μία και μόνο ματιά στον πίνακα περιεχομένων μελετών του παρόντος τεσσαρακοστού τόμου -που καλύπτει τα έτη: 2013, 2014- θα μας ενθουσιάσει και ασφαλώς θα μας συνεπάρει και θα μας προτρέψει να τον προμηθευτούμε, για το σύνολο των περιεχομένων του, αλλά και ειδικότερα για τη μελέτη του κ. Πασχάλη Βαλσαμίδη, δ/ρα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, για το “Αρχείο του Γεωργίου Παπαηλιάκη” στις σ. 189 – 225, του αείμν. γιου του παπα-Μιχάλη Παπαηλιάκη, από τα Λαμπιριανά Καντάνου Σελίνου, του Νομού Χανίων, που γεννήθηκε το 1884, πήγε στο Δημ. Σχ. Καντάνου, συνέχισε στο Γυμνάσιο Χανίων, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Νομική, απ’ όπου έλαβε στα 1906 το πτυχίο του, ζήτησε στη συνέχεια να σταλεί απ’ το Κομιτάτο, στη Μακεδονία, προκειμένου ν’ αγωνιστεί για την απελευθέρωσή της! Εγινε δεκτός με άκρατο ενθουσιασμό και με το ψευδώνυμο: Χρήστος Γεωργίου, Οθωμανός υπήκοος εκ… Σερρών (!) διορίζεται δ/ντής του ελληνικού Σχολείου Πορόιων. Εκτός από τα εκπαιδευτικά του, βέβαια, καθήκοντα, είχε και την ευθύνη των πληροφοριών προς τις ελληνικές αρχές για τους Μακεδονικούς αγώνες! Η δράση του, βέβαια, γίνεται αντιληπτή από τις τουρκικές αρχές, το 1909, οπότε συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στο Δεμίρ – Χισάρ (=Σιδηρόκαστρο), καταδικάζεται δε σε θάνατο με την κατηγορία της κατασκοπίας. Με τις ισχυρές και αποτελεσματικές επεμβάσεις και μεσολαβήσεις του Αδάμ. Πέτσου και κυρίως του Μητροπολίτη του Μελένικου Αιμιλιανού, σώζεται και απελαύνεται στην Ελλάδα!
Τα παρεχόμενα στοιχεία για τη ζωή και την προσφορά του Γεωργ. Παπαηλιάκη, για την πολύτιμη πατριωτική, πολεμική και εκπαιδευτική δράση του, είναι ανεκτίμητα. Δάσκαλος στη Σμύρνη (1909-1912) με το ψευδώνυμο Στέργιος Ηλιάδης, Λοχίας στο Ανεξάρτητο Σύνταγμα Κρητών, στο Ηπειρωτικό Μέτωπο (Φθινόπωρο 1912), στον Β’ Βαλκανικό πόλεμο (1913) πολεμά στην Καβάλα & Κομοτηνή.
Με τη λήξη του Β’ Βαλκ. πολέμου και έως το 1917, σε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιέννη. Επιστρέφοντας, μένει στη Θεσ/νίκη, όπου διορίζεται ως δ/ντής του Τμήματος Δημοσίων Κτημάτων. Στη Θεσ/νίκη τον βρίσκουμε και Δικηγόρο. Την άνοιξη του 1922 κατατάσσεται στην 6η Μεραρχία. Το 1943 ασθενεί βαρέως και πεθαίνει στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου 1944. Η σύζυγός του δώρισε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών αρκετά προσωπικά του αρχεία (ημερολόγια, έγγραφα, φακέλους, χ/φα, κ.λ. πολύτιμο υλικό).
Η εκτενής αυτή αναφορά μας, από τις σ. 189 – 225 του 40ού τόμου των “Μακεδονικών” για χάρη των εδώ αναγνωστών μας και κυρίως των Σελινιωτών, Καντανιωτών, κ.ά. ενδιαφερομένων!
Και τώρα οι τίτλοι όλων των εργασιών του 40ού τόμου:
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Νικόλαος Ακαμάτης, Μια οικία των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων από την Πέλλα. Η σωστική ανασκαφή στο οικόπεδο Γκόγκαλη.
Νικόλαος Κ. Μουτσόπουλος, Γεγονότα του 9ου – 10ου αιώνα. Η επανάσταση των Κομητόπουλων στην Πρέσπα.
Αγαθονίκη Δ. Τσιλιπάκου, Πρώτη προσέγγιση στο έργο του Λινοτοπίτη ζωγράφου Νικολάου στο καθολικό της Ι. Μ. Κοίμησης Θεοτόκου στο Σπήλαιο Γρεβενών (1649/50).
Ευθύμιος Κ. Λίτσας, Γνωστές και άγνωστες συλλογές χειρογράφων στη Θεσσαλονίκη. Συμβολή στον εορτασμό της 100ης επετείου από το 1912.
Γεώργιος Π. Νάκος, Οι μετά την ελληνική Επανάσταση του 1821 φορολογικοί και λοιποί συναφείς νόμοι, διαμορφωτικοί νομικών χαρακτηρισμών ιδιωτικών δικαιωμάτων.
Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης, Ο κοινοτικός βίος των Ρεβενικίων (Μ. Παναγίας) (1875-1911).
Πασχάλης Βαλσαμίδης, Το Αρχείο του Γεωργίου Παπαηλιάκη.
Triantafyllia Kadoglou, George Frederick Abbott: La Chronique d’unenarration rare pour la Macedoine de 1900.
Ρόζυ Αγγελάκη, Ο αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος και η συνθηκολόγηση του στρατού στο μέτωπο της Αλβανίας τον Απρίλιο του 1941.
Σπυρίδων Σφέτας, Από τη συνθήκη φιλίας και συνεργασίας της Άγκυρας (28.2.1953) στη συνθήκη συμμαχίας πολιτικής συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας του Μπλεντ (9.8.1954): Η επίσκεψη του στρατάρχη Τίτο στην Ελλάδα (Ιούνιος 1954).
Νικόλαος I. Μέρτζος, Βαλκάνια, η ενδοχώρα των Ελλήνων.
Και βέβαια έπονται εκτενείς και ενδιαφέρουσες βιβλιοκρισίες (σ. 321 – 350) καθώς και νεκρολογίες (σ. 351 – 369) κ.λ.
Σε επόμενη συνεργασία μας θα αναφερθούμε και σε άλλα, από τα φιλοξενούμενα στον τόμο, πολύτιμα μελετήματα!
Συγχαίρουμε από καρδιάς το Επιτελείο της Εταιρ. Μακεδονικών Σπουδών: Διοικ. Συμβούλιο, Συντακτική Επιτροπή και Συνεργάτες των “Μακεδονικών” και των λοιπών εκδόσεων για την όντων Εθνική προσφορά των. Από τα Χανιά, με βαθύτατη εκτίμηση!
*** * ***
Κι ενώ είχαμε ετοιμάσει άλλο θέμα για τη συμπλήρωση της σημερινής συνεργασίας μας, μας προέκυψε εκτάκτως αυτό που ακολουθεί, γιατί πολύ μας συγκίνησε, πολύ μας ενθουσίασε!
Με κάλεσαν στο 10ο Δ.Σ. Χανίων (Ευαγγελίστρια) για κάποια συλλογή πληροφοριών με θέμα: “Αναμνήσεις και βιώματά μας από τη Γερμανική Κατοχή”.
Η συζήτηση με τα παιδιά (πανέξυπνα κι ευγενικά όλα τους), μεθοδική, θαυμάσια και οι συνάδελφοι όλοι, με τη δ/ντρια τους κα Μ. Κληματσάκη, ιδιαίτερα αξιόλογοι, εργατικοί, ευγενέστατοι! Φεύγοντας κατενθουσιασμένος, μου πρόσφεραν το εφετινό τους Ημερολόγιο τοίχου, έκδοση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημ. Σχ. Χανίων και Νηπιαγωγείου.
Μπορείς τώρα, κι ας έχει περάσει τρίμηνο από την κυκλοφορία του, να μη γράψεις δυο λόγια; Ασφαλώς όχι!
Πειθαρχώντας λοιπόν στο χρέος μου, σημειώνω ότι: «η ανάθεση, από τον Σύλλογο Γ. & Κ. του 10ου Δ.Σ. και Νηπ/γείου στους μαθητές και στα νήπια, ν’ αποτυπώσουν, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, χαρακτηριστικά κτήρια – μνημεία των Χανίων ασφαλώς με τη βοήθεια των εκπ/κών τους, δημιούργησαν όντων εκλεκτά πρωτότυπα έργα, με θέματα: Το Ενετικό λιμάνι και τον Φάρο, τα Νεώρια, τον Άγ. Ρόκκο, το Βενιζέλειο Ωδείο, το σπίτι του Βενιζέλου, τον Προμαχώνα, τη βίλα Κούνδουρου, το Ρολόι του Κήπου, την Αγορά μας, το Μεγάλο Αρσενάλι, τη Νομαρχία Χανίων, τα Ταμπακαριά, το ξενοδοχείο “Χαλέπα”, κτήρια και μνημεία που προϋποθέτουν επισκέψεις, ξεναγήσεις, εργασία και μόχθο, γι’ αυτό και κατασυγκινεί το αποτέλεσμα με τις μαθητικές ζηλευτές επιδόσεις της απεικόνισή των, στο έγχρωμο, ωραίο ημερολόγιό σας του 2016. Αγαπητοί συνάδελφοι, μαθητές και νήπια, αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες του 10ου Δ.Σ. & Ν/γείου Χανίων, πάντα άξιοι!
Θερμά, θερμότατα τα συγχαρητήριά μας και οι ευχές μας!
Εδώ όμως φτάσαμε και σήμερα στο τέλος· τα ξαναλέμε -συν Θεώ- την άλλη βδομάδα· ως τότε γεια σας και καλό μήνα με υγεία!