Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα Σας και Καλή Χρονιά με Υγεία!
Η πρώτη συνεργασία μας φέτος, με τον ως άνω καθιερωμένο τώρα και δεκαετίες τίτλο, ύστερα μάλιστα κι από παράπονα τακτικών αναγνωστών μας γιατί ρωτούσαν – δε γράφομε… “πνευματικά…”.
Η αλήθεια να λέγεται: Σκεπτόμουν να παρατήσω τη στήλη μου αυτή, για χάρη άλλων θεμάτων, στις φιλόξενες σελίδες των “Χ.Ν.”. Oμως: βιβλία ενδιαφέροντα, περιοδικές εκδόσεις αξιόλογες, και ημερολόγια του νέου έτους, που έχομε λάβει, και κάποια μάλιστα από καιρό, μού παραπονιούνται γιατί δεν τους κάνω μια έστω σύντομη αναφορά, από την στήλη μας, για να πληροφορηθούν σχετικά και οι αναγνώστες μας. Eτσι ξαναρχίζουμε.
Η βδομάδα που διερχόμαστε, που πάει προς το τέλος της, είναι πλούσια προικισμένη με τις γιορτές των: Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου οικιστή της ερήμου, σήμερα 17/1 και αύριο Σάββατο 18/1 των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας. Τιμούμε την ιερή μνήμη Των και ευχόμαστε στους εορτάζοντες: Υγεία και κάθε καλό στη ζωή τους.
Γενάρης λοιπόν, μήνας με πλούσια λαογραφικά τελούμενα, ιδίως κατά τις εορτές της πρώτης του βδομάδας, με την Πρωτοχρονιά, τα Φώτα, Θεοφάνεια, Βάπτιση του Κυρίου και λοιπές γιορτές, για τις οποίες γράψαμε σχετικά στην ώρα τους, απ’ αυτήν εδώ τη θέση.
Αρχές του Γενάρη, έθιμο παλαιότατο, η έκδοση Ημερολογίων από τις Αρχές, τους Φορείς, Συλλόγους, Σωματεία, Μητροπόλεις, Ενορίες, κ.λ., για τα μέλη τους, για προγραμματισμούς, για συντροφιά κ.λ. καθ’ όλον τον χρόνο. Παραλήπτης μερικών από τα παραπάνω ημερολόγια και η στήλη μας, έχει χρέος της την παρουσίασή των έστω και με συντομία. Κι αρχίζουμε με το πρώτο Ημερολόγιο του 2020 της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, που πήραμε την ημέρα της γιορτής του Αποστόλου Ματθαίου, στις 16 Νοεμβρίου του παρελθόντος έτους. Πρόκειται για ένα καλαίσθητο ημερολόγιο τοίχου με τις εορτές ανά 15/νθήμερο έγχρωμα εικονογραφημένες. Στα κείμενα των αρχικών τεσσάρων σελίδων, φιλοξενείται σημαντικό κείμενο από τον “Συναξαριστή”, καθοδηγητικό για την πορεία της χριστιανικής ζωής μας. Στο τελευταίο φύλλο, εξάλλου, φιλοξενείται το Σύμβολο της Πίστεως και ο Κανόνας των Νηστειών.
Συγχαρητήρια για τη δομή και το περιεχόμενο του Ημερολογίου σας, θερμές ευχές για την Δ/νση και τους Καθηγητές της Σχολής, για τους φοιτώντες και το λοιπό προσωπικό, της υποδειγματικά λειτουργούσας, πάντα, Εκκλησιαστικής μας Σχολής. Καλή Χρονιά!
Η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, έθεσε πρόσφατα σε κυκλοφορία το Εορτολόγιο τσέπης του 2020, αφιερωμένο στα: “100 χρόνια από την Κοίμηση του Αγ. Νεκταρίου”. Τα “προλογικά” του, ιδιαίτερα φροντισμένα καθώς και το “Εισοδικό”, κείμενα του πολυσέβαστου Οικουμενικού μας Πατριάρχη και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Δαμασκηνού, αντίστοιχα.
Την “παρουσίαση του θαύματος του Αγ. Νεκταρίου, στον ασθενήσαντα βαρύτατα, προ ετών σεβ. μητροπολίτη μας κ.κ. Δαμασκηνό”, έκανε με τον χαρισματικό του λόγο, ο πανοσιολ. πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ.Κ.Α., αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Λιονάκης, Καθηγούμενος της Ι. Πατρ. Μονής Αγίας Τριάδας και από 15/12/19 χάριτι θεία, Επίσκοπος Δορυλαίου, επάξια!
Η “αφιέρωση” του ημερολογίου έγινε από τον κ. Ευστράτιο Χατζηδάκη, θεολόγο Καθηγητή. Στη συνέχεια θαυμάσια κείμενα αφιερωμένα “στον Άγιο της Στοργής και της Συγγνώμης” (σελ. 20-31), και ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό σχετικό με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις και την υποδοχή και παραμονή της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας, για μέρες, με καθημερινές λειτουργίες και εσπερινούς, για το πλήθος των πιστών που προσέρχονταν. Ακολουθεί το μηνιαίο εορτολόγιο του 2020. Το ιδιαίτερα προσεγμένο και πλούσιο αυτό ημερολόγιο τσέπης, του 2020, της Ι.Μ.Κ.Α., κλείνει με τα απαραίτητα στοιχεία Διοίκησης της Μητροπόλεως, Υπηρεσίες, Ενορίες, Ιερείς, Διακονικές θέσεις, Ιερές Μονές, Πνευμ. διακονία, κ.λ. Ημερολόγιο πλούσιο για να μας υπενθυμίζει γιορτές, να μας κατευθύνει και να μας συντροφεύει ολοχρονίς, στην πορεία του χρόνου. Συγχαρητήρια στους άξιους συνεργάτες, συντελεστές της θαυμάσιας αυτής έκδοσης, Καλή Χρονιά με Υγεία και πλούσιο έργο!
Από την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, ελάβαμε και φέτος -όπως και κάθε προηγούμενη χρονιά- το ιδιαίτερα πλούσιο, περιεκτικό και φροντισμένο Ημερολόγιο – Εορτολόγιο τσέπης, του 2020, εκατόν εξήντα σελίδων. Ξεκινά με τους καθιερωμένους Χαιρετισμούς: του Παναγιωτάτου Οικουμ. Πατριάρχη μας και του Σεβασμ. Μητροπολίτου Γερμανίας κ.κ. Αυγουστίνου και έπεται η θαυμάσια μελέτη του Σεβ. Μητροπολ. Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ανθίμου, με θέμα: «Τη θέση του Επισκόπου στην Εκκλησία σήμερα». Στη συνέχεια: Το “Πιστεύω” η “Κυριακή Προσευχή”, κ.ά. σχετικά. Στις επόμενες σελίδες, τα της οργάνωσης και λειτουργίας της Ι. Μ. Γερμανίας. Χρέος μας, να συγχαρούμε εγκάρδια την Ι.Μ. Γερμανίας για το περιεκτικό και πλούσιο ημερολόγιό της, του 2020, και βέβαια τις εκεί γραφικές τέχνες – τυπογραφεία, του συντοπίτη μας κ. Δημήτρη Φραδελάκη, για την τελειότητα της έκδοσης αυτής και βέβαια όλων των άλλων!
Η σημερινή παρουσίαση Ημερολογίων του 2020, θα κλείσει με τη σύντομη παρουσίαση ημερολογίου Ενορίας της πόλεώς μας. Αναφερόμαστε λόγω χρόνου λήψης, στο Ημερολόγιο τσέπης του 2020 της Ενορίας Αγ. Αικατερίνης – Νέας Χώρας Χανίων. Ξεκινά (σελ. 5-7) με το εμπνευσμένο “Πρόλογο” του εφημερίου του ναού, πρωτοπρεσβ. π. Απόστολου Διαμαντούδη, καθώς και τα ακολουθούντα (σελ. 8-40) θαυμάσια κείμενα. Έπεται το κατά μήνα Εορτολόγιο και το Ημερολόγιο κλείνει (σελ. 41-74) με τα κείμενα: “Οι Άγιοι στη ζωή μας”, “Τι είναι λοιπόν η Ορθοδοξία;”, “Τι δεν είναι η Ορθοδοξία;”, “Σου χρειάζεται πολύ”, “Ο Άγιος Πορφύριος (ο Καυσοκαλυβίτης) για το μυστήριο της εξομολόγησης, “Η Εκκλησία ως κρίση του κόσμου” και η “Κρίση της Εκκλησίας μας”, μικρό απόσπασμα από το μνημειώδες έργο του Μακαριστού Ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη: “Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη” και “Προβληματισμοί – Ένας διάλογος με τους νέους” από το έργο του Σαράντου Καργάκου. Ο Επίλογος του Ημερολογίου: “Μνήμη Δικαίων μετ’ εγκωμίων” αναφέρεται σε αείμνηστες ενορίτισσες της Αγ. Αικατερίνης. Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Απόστολος Διαμαντούδης, προσφέρει με το εφετινό Ημερολόγιο της Ενορίας του, ένα πολύτιμο εγκώμιο της Πίστης μας, έναν οδηγό για όλον τον ευλογημένο ενιαυτό της ζωής μας, το 2020! Συγχαίρουμε, επαινούμε και ευχόμαστε: Πάντα άξιος!
Επειδή τα “Χανιώτικα νέα” διαβάζονται παντού, σ’ ολόκληρη τη Κρήτη αλλά και πέραν αυτής -τιμή της εφημερίδας- η στήλη μας δεν περιορίζεται σε εκδόσεις και πνευμ. γεγονότα των Χανίων, αλλά παγκρήτια και όχι μόνο. Έτσι η σημερινή μας συνεργασία θα κλείσει με τη σύντομη έστω παρουσίαση της γνωστότατης περιοδικής έκδοσης: ΥΠΕΡ-Χ, των επιχειρήσεων Χαλκιαδάκη, δωρεάν διανεμόμενης. Αναφερόμαστε στο πρόσφατο τεύχος της, αριθμ. 92-Χριστούγεννα 2019, στις σελίδες του οποίου φιλοξενούνται ενδιαφέρονται θέματα. Μερικά, είναι τα ακόλουθα:
1. “Οι αετοί της Πρωτοχρονιάς”, σύμβολα αειφορίας και θαλερότητας, που ευωδίαζαν τα σπίτια μας, πρωτοχρονιάτικα.
2. “Φωτογραφήματα” (μόνιμη στήλη Ν. Ψιλάκη)
3. “Τα μανουσάκια της λατρείας” (κείμενα, φωτό: Ν. Ψιλάκης)
4. “Το πέρασμα του Χειμώνα (κουβέντες, αναμνήσεις, πειράγματα, Ν. Ψιλάκης)
5. “Η μύγα που μας τρομάζει” (κείμενα, φωτό: Ν. Ψιλάκης)
6. “Ενα ξεχασμένο Χριστουγεννιάτικο έθιμο της Κρήτης” (κείμενα, φωτό: Ν. Ψιλάκης)
7. “Η κολυμπήθρα του Δασκαλογιάννη”
8. “Κουμαριές, κούμαρα, κουμαρόρακη” (κείμενα, φωτό: Ν. Ψιλάκης)
9. “Μια φιλόξενη ομάδα μπάσκετ· η δική μας”
10. “Χριστουγεννιάτικοι μασκαράδες και στο Μαλεβίζι, Ν. Ψιλάκης
11. “Ο λυράρης με τα τρεμάμενα χέρια”, Ν. Ψιλάκης
12. “Παπαδίες… στιφάδο”, Γ. Μανιαδάκης
13. “1643 – 1669: Η βιαιότητα του Κρητ. Πολέμου”, Ανδρέα Μανιού – Γ. Μανιού.
14. “Ο Καζαντζάκης συναντά τον Ντύρερ”, Κ. Καζαμιάκης.
Σύμβουλος της έκδοσης συνεχίζει να είναι η πολυτάλαντη Επιστήμων κα Εφη Ψιλάκη και βέβαια ο από χρόνων πολλών συνεργάτης της έκδοσης, ο κ. Νίκος Ψιλάκης, ο γνωστότατος λογοτέχνης και δημοσιογράφος. Τον υπερευχαριστούμε και από τη θέση αυτή, για τα πρωτότυπα και τόσον ενδιαφέροντα κείμενά του και για την αναφορά του στα ονόματα και της συζύγου μου κι εμένα, για λαογραφικές πληροφορίες που του δώσαμε, τότε που “όργωνε” στην κυριολεξία την Κρήτη, προκειμένου να συγκεντρώσει, να μελετήσει και να προβάλλει, τον λαογραφικό, ιστορικό και μνημειακό πλούτο της. Τον υπερευχαριστούμε και γιατί μας θύμισε περασμένα και για την τόσο θερμή εκτίμησή του, σ’ εμάς. Πάντα άξιος, πάντα δημιουργικός!
Εδώ όμως τελειώσαμε για σήμερα. Σας ευχαριστούμε που μας διαβάσατε· τα ξαναλέμε την άλλη Παρασκευή· ως τότε γεια Σας!