Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα Σας!
Την τρέχουσα βδομάδα, που λήγει αύριο (16-22/2), γιορτάσαμε τον Αγιο Θεόδωρο τον Ζήρωνα (17/2), την Τετάρτη (19/2) την Αγία Φιλοθέη την Αθηναία, πανηγυρίσαμε την Τσικνοπέμπτη, κατά τα έθιμα του τόπου μας, με αγαπημένες οικογενειακές συντροφιές, και σήμερα Παρασκευή (21/2), γιορτάζομε τον Αγ. Ευστάθιο αρχιεπίσκοπο Αντιόχειας, και κάνομε τις παραδοσιακές μας προετοιμασίες, για το Ψυχοσάββατο, αύριο (22/2), στις εκκλησίες μας.
Μεθαύριο Κυριακή (23/2) η Εκκλησία μας γιορτάζει τον Αγιο Πολύκαρπο, Επίσκοπο Σμύρνης και Αποστολικό Πατέρα, που έζησε από το 68 μ.Χ. ως το 155 μ.Χ. οπότε μαρτύρησε, στη Σμύρνη, μόλις επέστρεψε από τη Ρώμη, όπου είχε πολεμήσει με επιτυχία τους αιρετικούς.
Δε λησμονούμε επίσης, ότι ήταν μαθητής των Αποστόλων και ιδιαίτερα του Ιωάννη.
Αυτά από το εορτολόγιο της λήγουσας βδομάδας!
Κι όσο για τα λαογραφικά των ημερών, όπως προαναφέραμε, η Τσικνοπέμπτη (20/2), είναι μέρα ιδιαίτερα χαρούμενη, γιατί σε κάθε σπίτι απόψε, το ψητό μυρωδάτο κρέας “ξετσικνίζει” κι η μέρα είναι μέρα γλεντιού και κεφιού, αλλά και μέρα “ανθρωπιάς”, γιατί το πατρογονικό έθιμο να κάνουμε “μεστά”, διατηρείται.
Και στέλνομε στα φτωχικά σπίτια του χωριού, της γειτονιάς μας, απ’ ό,τι μαγειρεύουμε. Η παράδοση της ημέρας τονίζει:
«-Τση Τσουκνοπέφτης η δωρά,
και τση Μεγάλης Πέφτης,
και της ημέρας τση Λαμπρής,
στον Ουρανό ανεβαίνει!».
Πράξη που κρύβει μεγαλείο ψυχής!
«- Δεν μπορεί να σου κολλήσει, παιδί μου, το καλό φαί, όντε, δεν το ‘χει κι ο γείτονας σου!», μας ορμήνευγαν οι μακαρίτες σήμερα, γονιοί μας, στο χωριό μας.
– Και την “παραγγελιά” τους, δεν την ξεχνούμε, και τη μεταδίδουμε και στα παιδιά μας!
***
Πηγαίνει, συν Θεώ – προς το τέλος του, κι ο δεύτερος μήνας του χρόνου, ο Φλεβάρης, κι η λήψη Ημερολογίων του 2020, δε λέει να σταματήσει. Κι εμείς πάλι, που είχαμε την τιμή να είμαστε αποδέκτες τους, δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε. Εγχρωμο, περιεκτικό, πλούσιο, καθώς είναι, το Ημερολόγιο 2020, του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου: Σκάφης, Αργαστηρίου και Τζαγκαριάκου: “Τα Σκαφιδάκια”, θέλει και του πρέπει μια σύντομη παρουσίαση, γιατί είναι νοικοκυρμένο!
Η λήψη του, κι εφέτος, μου έδωσε χάρα. Βρήκα στις σελίδες του, γνώριμα, φιλικά πρόσωπα, που είχαν και έχουν προσφέρει στα χωριά σας. Η αναφορά σας, στην ιστορική αναδρομή της πρώην κοινότητάς σας και των διατελεσάντων προέδρων της, είναι ιδιαίτερα τιμητική και πρέπουσα. Κι όταν τα παιδιά σας, θα σας ρωτούν για τούτο και για ‘κείνο το έργο στα χωριά σας, εσείς μ’ αυτό σας το ημερολόγιο θα τους απαντάτε, κι αυτά θα εκτιμούν το τι κληρονόμησαν, παρά τις δυσκολίες της τότε εποχής. Και το επιστέγασμα του Ημερολογίου σας, Δεκέμβριος του 2020, η φωτογραφία και η μνεία της προσφοράς του αοίδιμου ιεράρχη μας Ειρηναίου, θα μας στέλνει από κει πάνω που βρίσκεται, τις ευχές και την ευλογία του, να είναι το έργο σας καρποφόρο.
Θερμότατα συγχαρητήρια σ’ όλους σας, Διοικ. Συμβούλιο και μέλη του Συλλόγου σας, και σ’ όλους τους χωριανούς σας. Πάντα άξιοι, Καλή χρονιά με Υγεία.
***
– Και τώρα μια ματιά, σε πολύτιμες εκδόσεις, που έχει λάβει η στήλη μας.
– Πάνω από τρεις μήνες ανημένει υπομονετικά το όντως μνημειώδες έργο: “Τα Σακτούρια Αγίου Βασιλείου, και η Ιστορία τους”, του ξεχωριστού φίλου Αντώνη Εμμ. Στιβακτάκη, στο γραφείο μου, για να βρω χρόνο να το μελετήσω προσεκτικά, και να γράψω δύο έστω λόγια, για το περιεχόμενο του έργου, για τους αναγνώστες μας. Τι να πούμε όμως, αφού τα προβλήματά μας, δε λένε να μας αφήσουν…
– Εχομε λοιπόν ένα έργο πολύτιμο, μπρος στα μάτια μας με πολύν κόπο οργανωμένο, συνθεμένο και τελειωμένο.
Και δεν είναι υπερβολική η εκτίμησή μας, γιατί δεν είχε λόγο. Ξεκινά με του Κωστή Λαγουδιανάκη, τ’ άλλου αδελφικού μας φίλου, το έμμετρο εμπνευσμένο “Προλογισμα”, που παραθέτουμε:
«Στα αγιοβασιλιώτικα ξέκορφα και παπούρια
χρόνους ριζοσκελώνουνε κι αθούνε τα Σακτούρια.
Αμάλαγοι με τσ’ ανθρωπιάς τσι επικεφαλίδες
τση προκοπής Σακτουριανοί κι ανθρώπιο μερακλήδες
Κέντρος και Ασιντέρωτας του αοριού κοινάτο
για τα Σακτούρια ζυμπραγό, τα Πάνω και τα Κάτω
Τίμια ζάλα κι άγια στω Σακτουριώ τα χνάρια
του Αποστόλου των εθνών, τση πίστης θυμητάρια
Ορθρος βαθύς Σακτουριανός, σταυρό τση πίστης κάνει
στσι εκκλησιές τσι είκοσι άφτει κερί, λιβάνι
Υπέρ αγώνων λευτεριάς με αίματα ραέτι
Σακτούρια και Σακτουριανοί βάνουν ομπρός το μπέτη

Ρέγεται η παράδοση να χτίση τα Σακτούρια,
βάνει θεμέλια στα ψηλά των πειρατώ η φούρια ,
Ιστορικό και μυθικό πλούσιο το λογάρι
οπλαρχηγοί Σακτουριανοί και Δαίδαλου σπηλιάρι
Ανοίγουνε τση όρεξης και νοστιμιάς τσι λήτες
βρουβάσταχα Σακτουριανά, χοχλιοί και ομανίτες».
και συνεχίζει, με “την ευλογία της τοπικής Εκκλησίας”, το “Μήνυμα του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου, και τον “Πρόλογο” του εκλεκτού επίσης φίλου κ. Κωστή Παπαδάκη.
Ιδιαίτερα προσεγμένη η “Εισαγωγή” στο έργο (σ. 19-24) του συγγραφέα, και η αγάπη του, για «το πανέμορφο, το παραδοσιακό, δωρικό χωριό του ευλογημένου Κρητικού Νότου, που κατέκτησε την ψυχή της ψυχής του».
Εργο όντως μοναδικό, σε περιεχόμενο, με την ιστορία των Σακτουρίων, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Συγγραφή, η οποία, πρωτ’ απ’ όλα επιβεβαιώνει: «την αληθινή αγάπη των δημιουργών του έργου, για το πατρογονικό τους χωριό». Βιβλίο, μ’ ένα λόγο, πραγματικός θησαυρός και εγκαλλώπισμα, του τοπικού μας πολιτισμού.
Στις σ. 25-416 απλώνεται το κυρίως έργο, ενώ από τη σ. 417 και έπειτα, ως το τέλος του τόμου (σ. 480), έχομε τις βιβλιογραφικές σημειώσεις και τη βιβλιογραφία.
Το πολύτιμο έργο, απλώνεται σε επτά ενότητες:
1. Γενικά στοιχεία
2. Συνοπτική Ιστορία των Σακτουρίων.
3. Συμπληρωματικά ιστορικά στοιχεία.
4. Το φυσικό περιβάλλον
5. Οικονομική ζωή
6. Πολιτισμικές αναφορές και
7. Οι άνθρωποι,
στις οποίες παρουσιάζονται διεξοδικά και γλαφυρά τα πάντα.
Αγαπητέ Αντώνη, πάντα άξιος! Κι αυτό σου το έργο, μαζί με το πλήθος των άλλων σου, επιβεβαιώνει την πολύτιμη προσφορά σου. Συνέχιζε, με τη βοήθεια του Θεού, που όντως σε καθοδηγεί, μεγάλη Χάρη Του!
Το έργο σου είναι πολύτιμο, είναι θεοδώρητο μη σταματάς!
Τιμητική εκδήλωση για την κα Καίτη Αλέξη.
Θα κλείσουμε τη σημερινή μας συνεργασία, με δύο γραμμές αφιερωμένες στην ιδιαίτερα αγαπητή “ροδαρά”, όπως την έλεγα τα χρόνια που κάθε Πέμπτη απόγευμα 5-6, συνεργαζόμασταν στην ΕΡΑ Χανίων, στην εκπομπή που είχε τον τίτλο: “Πνευματική και Καλλιτεχνική κίνηση της Κρήτης”.
Το βράδυ λοιπόν της 12/2, “Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου” τα Χανιά μας, τίμησαν στο φιλόξενο ιστορικό “Καφέ – Κήπος”, την κα Καίτη Αλέξη, τη για χρόνια εκφωνήτρια και δημοσιογράφο του Σταθμού αυτού. Το αφιέρωμα, υπό τη δ/νση του κ. Δημ. Νικολακάκη, ήταν πλουσιότατο και η αίθουσα υπερπλήρης, με εκλεκτό ακροατήριο. Χαιρέτισαν πολλοί, με πρώτο τον θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δορυλαίου κ. Δαμασκηνό.
Συμμετείχαν και μέλη της χορωδίας Μικρασιατών, υπό τον κ. Γεώργιο Ρακόπουλο! Ηταν τελικά ένα ποιοτικό, περιεκτικό βράδυ. Ο οικοδεσπότης “του ιστορικού Καφέ – Κήπος”, εκλεκτός φίλος κ. Σταθάκης, προσέφερε στην τιμώμενη πολύτιμο τόμο και την πρόταση να ξαναγυρίσει στην ΕΡΑ, η τιμώμενη κα Αλέξη.
Ευχαριστίες στους ομιλήσαντες και στους παρευρεθέντες, και στην κα Αλέξη υγεία και πάντα άξια!
Εδώ όμως βάζουμε τελεία για σήμερα, την άλλη Παρασκευή, -συν Θεώ- τα ξαναλέμε!
Γεια σας!
Στους εορτάζοντες: Χρόνια Πολλά!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα