Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα Σας!
Η τελευταία αυτή βδομάδα του Φλεβάρη (23-29/2) μας οδηγεί σιγά – σιγά από τις Απόκριες και τη γιορτή τ’ Αγίου Πολύκαρπου (23/2), στη μεθαυριανή Κυριακή της Τυρινής (1/3) και την Καθαρή Δευτέρα, αρχή της νηστείας της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Εισερχόμεθα δηλ. συν Θεώ, στο στάδιο των αρετών, την νηστεία των πέντε εβδομάδων, την Βαγιοβδομάδα και τη Μεγαλοβδομάδα, για ν’ αξιωθούμε (19/4) το Αγιο Πάσχα!…
– Και ο καιρός, από σιγά – σιγά γίνεται ανοιξιάτικος και η φύση παίρνει τη χαρούμενη όψη της, χαρά Θεού!
Ευχόμαστε στους αναγνώστες μας και σ’ όλο τον κόσμο, Υγεία και κάθε καλό, κατά την ευλογημένη αυτή πορεία μας!
***

Και τώρα, σειρά έχουν οι πολύτιμες εκδόσεις που λάβαμε:
Κατά πρώτο λοιπόν, έχει σειρά, το όντως μνημειώδες έργο, του εκλεκτού και αγαπητού συναδέλφου στη Δημοτική Εκπαίδευση, του Μανόλη Μακράκη, δ/ντη Α/βάθμιας Εκπ/σης Λασιθίου, με τον τίτλο: “Εν Λασιθίω…”.
Αθήνα, 2019, σχ. 8ο, σ. 538, έκδοση Δήμου Οροπεδίου – Λασιθίου.
Αφιερωμένο “στην Εκπαίδευση, στην επαρχία Λασιθίου, και στα σχολεία της, 1868 – 2019”, το πολύτιμο αυτό, έργο ζωής, του αγαπητού Μανόλη Κ. Μακράκη, «αποτελεί συγγραφικό θησαυρό και πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη, για την Παιδεία και τον Πολιτισμό του Οροπεδίου Λασιθίου», όπως πολύ σωστά και δίκαια, επισημαίνει στο “Προλογικό” του σημείωμα, ο δήμαρχος του Οροπεδίου κ. Ι. Στεφανάκης (σ. 11).
Στο δε “Προλογικό σημείωμα” του συγγραφέα του έργου, κ. Μανόλη Μακράκη (σ. 13-17) τονίζεται εύστοχα, ότι ένας από τους βασικούς λόγους για την συγγραφή, του έργου, ήταν ότι: «η μελέτη της Ιστορίας της Εκπ/σης στην υπό εξέταση περιοχή, ιδιαίτερα της περιόδου 1868-1913, ήταν ελάχιστα γνωστή», καθώς και οι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, τον χειμώνα.
Κι όσο για τον χρονικό ορίζοντα που καλύπτει το έργο, αυτός εκτείνεται από την Τουρκοκρατία, ως τις μέρες μας, με ιδιαίτερη αναφορά στο διάστημα, μετά το τέλος της Κρητικής Επανάστασης του 1866-68, μέχρι την Ενωση (1913), περίοδο συνεχούς μετάβασης από την σκλαβιά, στην Αυτονομία και από την Αυτονομία στην Ελευθερία και την Ενωση (1913).
Το σύγγραμμα αυτό, παρουσιάζει διεξοδικά την Εκπαιδευτική Ιστορία της επαρχίας Λασιθίου, και ειδικότερα τις προσπάθειες των Τοπικών Δημογερόντων, να ανεγείρουν διδακτήρια, και να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς, την πορείαν των.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η ως άνω περιοχή, πατρίδα μεγάλων ανδρών, σπουδαίων προσωπικοτήτων, Επισκόπων, Μητροπολιτών κ.ά.
Τονίζεται δε, το μέγεθος της προσφοράς των σπουδαίων ευεργετών του Λασιθίου στην Εκπ/ση και επισημαίνεται η σημαντική προσφορά των Διδασκάλων της εποχής, στον τόπο τους.
Μελετούνται επίσης τα οικήματα που διαβιούσαν οι μαθητές, η φτώχεια των γονιών τους και η κατάσταση των διδακτηρίων τους, το είδος των βιβλίων, και πώς αυτά, έφταναν ως εδώ.
Επίσης: πώς πληρώνονταν οι δ/λοι και ποια εμπόδια συναντούσαν κατά την φοίτησή των, τα παιδιά.
Ολ’ αυτά, για να ερευνηθούν και να μελετηθούν πλήρως, απαιτούσαν πολυετείς έρευνες και συστηματική μελέτη των υπαρχόντων αρχείων, εφημερίδων και λοιπών πηγών. Συγκεντρώθηκε έτσι, ένας αμητός γραπτών τεκμηρίων, πολύτιμος, που μελετήθηκε εντελεχώς, επεξεργάστηκε και αξιολογήθηκε, για τα περαιτέρω!
Το μνημειώδες, πάντως, αυτό έργο, που μελετούμε μέρες τώρα, απαρτίζεται από δύο μέρη.
– “Το πρώτο μελετά την Εκπ/ση στο Οροπέδιο, μεσ’ από την γενικότερη Εκπ/κή Ιστορία της Κρήτης, ως το 1913, και το δεύτερο, την ιστορία των 15 σχολείων της πρώην επαρχίας Λασιθίου, από την ίδρυσή της, ως τις μέρες μας”.
Τεκμηριωμένα όλα, με έγγραφα, φωτογραφικό υλικό σπάνιο, πολύτιμο, χάρτες κ.λπ. Μ’ έναν λόγο, το βιβλίο αυτό, έβδομο του εργατικού συγγραφέα πόνημα, πραγματεύεται διεξοδικά, την ιστορία της Εκπ/σης, στο Οροπέδιο Λασιθίου.
Eπιστημονική εργασία πολύμοχθη, ενός τόπου ορεινού, δυσπρόσιτου και απομονωμένου, και με επιπρόσθετες, δυσχέρειες στη διαβίωση των κατοίκων του.
Το σύγγραμμα αυτό, έχει δύο ισχυρά και πολύτιμα τεκμήρια: Τα αδημοσίευτα ιστορικά έγγραφα· και το δυσεύρετο φωτογραφικό υλικό 552 φωτογραφιών, εξαιρετικού, ιστορικού, εκπ/κού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος!
– Συνιστά θησαυρό ανεκτίμητο, για κάθε κάτοχό του, και πηγή γνώσης του θέματός του, πληρέστατης!
– Είμαστε βέβαιοι ότι οι εκεί Δημοτικές Αρχές, θα μεριμνήσουν χωρίς καθυστέρηση, για τη βράβευσή του, από την Ακαδημία Αθηνών, γιατί και του πρέπει και το αξίζει!
Από τα Χανιά τους χαιρετισμούς και τη βαθύτατη εκτίμησή μας, για το έργο σας αυτό!
– Τιμά το θέμα του άριστα, καθώς και τον δημιουργό του. Και πάλι θερμότατα συγχαρητήρια! Μανόλη, πάντα άξιος!
***
Κι’ από τ’ ανατολικά της Κρήτης μας, πάμε στα δυτικά, στο Καστέλλι Κισάμου, όπου η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου.
Εδρα της περιοδικής έκδοσης: “Χριστός και Κόσμος”, που φτάνει φέτος τα ΝΗ! (58) χρόνια κυκλοφορίας, με το τεύχος 66 του τέταρτου τριμήνου του 2019, (σχήμα 4ο, σ. 32).
Ιδιαιτέρως αξιόλογα, όπως πάντα, τα περιεχόμενα του:
Ξεκινούν με “την Πατριαρχική απόδειξι επί τοις Χριστουγέννοις”, της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού μας πατριάρχου, συνεχίζουν με την “Εγκύκλιο των Χριστουγέννων”, του σεβασμ. μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.
Επεται: “Η νύχτα των Χριστουγέννων”, κείμενο του αοίδιμου μητροπολίτη Κισάμου – Σελίνου Ειρηναίου, και ακολουθούν:
“Ο Σταυρός των πειρασμών”, του πανοσιολογ. αρχιμ. Ιγνατίου Χατζηνικολάου, και η “Χειροτονία του Θεοφιλ. Επισκόπου Κνωσσού κ. Προδρόμου”.
Επεται “η εκλογή και χειροτονία των Βοηθών Επισκόπων, δύο Ηγουμένων των Ι. Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών της Ι.Μ.Κ.Α οι οποίοι και εξωνομάστηκαν βοηθοί Επίσκοποι του Παναγιωτάτου Οικ. Πατριάρχου: ο Καθηγούμενος της Ι. Πατριαρχ. και Σταυροπηγιακής Μονής Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου, πανοσιολ. αρχιμ. κ. Ειρηναίος, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ Επισκοπής Ευμενείας, και ο πρωτοσύγγελος της Ι.Μ.Κ. κ’ Α., καθηγούμενος της Ι. Πατρ. κ. Σταυροπηγιακής Μονής Αγ. Τριάδος Τζαγκαρόλων πανοσιολ. αρχιμ. κ. Δαμασκηνός, εις τον οποίο εδόθη ο τίτλος, της πάλαι ποτέ, διαλαμψάσης Επισκοπής Δυρολαίου.
Στις σ. 108-109 του τεύχους, φιλοξενείται το τόσον ενδιαφέρον άρθρο του σεβ. κ. Αμφιλοχίου, με τον τίτλο: “Ακούει κανείς;” Η σ. 110 είναι αφιερωμένη στις νέες εκδόσεις της Ι.Μ.Κ. κ’ Σ. “ Ημερολόγιο – Εορτολόγιο 2020” και Μητρ. Ειρ. Γ. “Ρήματα Ζωής”.
Στη συνέχεια, σ. 111-127, αναλυτικό “το Χρονικό της Ιεράς Μητροπόλεως μας”, για το τρίμηνο: Οκτ. -Δεκ. 2019.
Ητοι: Στον Αποκόρωνα η Κινητή Ιατρική Μονάδα του Αννουσάκειου. Η συνάντηση αντιπροσωπείας της Εκκλησίας Κρήτης, με την υπουργό Πολιτισμού, ιερατική σύναξη, η σύζυγος του πρωθυπουργού στην Ι. Μονή Παρθενώνος, στην Κίσαμο ο πρωθυπουργός, ο επίσκοπός μας στο Αγιον Ορος, ενισχύοντας την Δημόσια Υγεία, εκδηλώσεις, εορτές, δωρεές κ.λπ.
– Τεύχος, με μία λέξη, πολύτιμο, πλούσιο, ψυχωφελές και ιδιαίτερα ενισχυτικό, για την πίστη μας.
– Χρέος της στήλης μας, να συγχαρεί θερμότατα τους άξιους και φωτισμένους πρωτεργάτες, συντάκτες και συντελεστές της πολύτιμης ιστορικής αυτής θρησκευτικής έκδοσης, της τοπικής μας Εκκλησίας. Ευχή μας η μόνιμη συνέχισή της, γιατί συνιστά πηγή φωτισμού, για τους αναγνώστες της!
– Εδώ όμως τελειώσαμε για σήμερα τα ξαναλέμε -συν Θεώ- την επόμενη Παρασκευή, με τους Πρώτους Χαιρετισμούς!
Γειά σας και Καλό μήνα και Καλή Σαρακοστή, μεθαύριο!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα