Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες Καλημέρα σας!
Μας αξιώνει ο Θεός -μεγάλη η χάρη Του- με τα φοβερά προβλήματα που μας πολιορκούν τελευταία, να επικοινωνήσουμε και σήμερα, με τα γραφεία της στήλης μας. Κι ως την επόμενη βδομάδα, έχει ο Θεός!
– Βαδίζομε λοιπόν προς το τέλος της τρίτης βδομάδας του Μάρτη. Τη Δευτέρα (16/3) προσευχηθήκαμε στον Oσιο Χριστόδουλο Πάτμου, συνεχίσαμε (17/3) με τον Oσιο Αλέξιο, την Τετάρτη με τον Αγιο Κύριλλο Αρχιεπίσκοπο Ιεροσολύμων, χθες (19/3) στους Αγίους Χρύσανθο και Δαρεία, σήμερα (20/3) η Τρίτη Στάση του Ακάθιστου Υμνου και η γιορτή του Αγίου Μύρωνα του εξ Ηρακλείου Νεομάρτυρα (+1793). Σας θυμίζουμε το απολυτίκιο της εορτής Του, ποίηση Γερασίμου του φωτισμένου Μοναχού, σε ήχο πλάγιο α’. Ψάλλει:
«Ηρακλείου το άνθος, το ευωδέστατον, ως ευσεβείας Σε μύρον ύμνοις γεραίρομεν, νεομάρτυς του Χριστού Μύρων μακάριε. Ου γαρ νεότητος ακμήν υπερείδες ανδρικώς και ήθλησας στερροψύχως. Και νυν απαύστως δυσώπει, ελεηθήναι τας ψυχάς ημών».
Αύριο Σάββατο (21/3) μνήμη του Αγ. Ιακώβου του Ομολογητού και την Κυριακή (22/3) η γιορτή της Σταυροπροσκύνησης, Γ’ των Νηστειών.
Για τη μεγάλη γιορτή Σταυροπροσκύνησης, ο παραδοσιακός λαός της Κρήτης μας, αλλά και όλης της Ελλάδας, έχει πολλά να μας πει. Η στήλη μας, έχει χρέος να θυμίσει στους αναγνώστες της πολλά.
Την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης, η Εκκλησία μας προβάλλει τον Σταυρό του Χριστού, «τη δόξα αυτή της Εκκλησίας και του ανθρώπου, γιατί με τη δύναμή Του, ο άνθρωπος σηκώνει το δικό του σταυρό».
«Διά του Σταυρού, χαρά εν όλω τω Κόσμω…», ψάλλουμε χαρμόσυνα και πιστεύουμε ακράδαντα!
Αλλά ας δούμε τη μεγάλη αυτή μέρα της Σταυροπροσκήνυσης, από τη λαογραφική πλευρά της, στην περιοχή μας.
Από την παραμονή της, συγκεντρώνονται «τα λουλούδια του Σταυρού» στην εκκλησία, δεντρολίβανα και κατημέρια μπαρμπαρούσες και άλλα της εποχής. Τοποθετούνται με τάξη σ’ ένα μεγάλο δίσκο ή πανέρι, με το Σταυρό στη μέση, θαρρείς κι αναβλάστησε το άγιο ξύλο Του, εκεί μέσα!
Το Μεσοσαράκοστο, το πρωί έτσι λέμε την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης, γιατί είναι η μέση της Σαρακοστής, – πηγαίνουμε όλοι στην εκκλησία. Στο τέλος της λειτουργίας παίρνουμε, ευλογημένα από του παπά το χέρι “τα λουλούδια του Σταυρού” όπως τα λέμε. Τα λουλούδια αυτά δεν τα μυρίζονται οι μεγάλοι, γιατί είναι αμαρτία. Αν τα φυτέψουμε ριζώνουν γιατί είναι αγιασμένα. Μ’ αυτά θυμιάζουν ασθενείς ή ματιασμένους και γίνονται καλά, γιατί των αποδίδουν ιαματικές ιδιότητες. Σ’ όσα σπίτια φυλάσσουν αγιασμό (αν φυλάσσουν, που έχουν πάντα αναμμένο το καντήλι) βουτούν τα λουλούδια της Σταυροπροσκύνησης μέσα και ραντίζουν έπειτα τον άρρωστο… Κι οι απλοί μας άνθρωποι μιλούν, συζητούν και λένε «Δόξα Σοι ο Θεός, ήρθεν η Σταυροπροσκύνηση κι εδυναμώσαμε, τη φάγαμε τη Σαρακοστή! Ως ταχιά ‘ναι Λαμπρή!» Και συνεχίζουν με πίστη και αυτοπεποίθηση “το στάδιον των αρετών”, την πορεία για την Αγίαν Ανάσταση! Κι εμείς:
Ας ευχηθούμε, όσο είναι καιρός, να ‘ρθει ξανά η φευγάτη απλότητα κι αγνότητα, στον ταλαίπωρο άνθρωπο των καιρών μας! Το κέρδος θα ‘ναι δικό του! Για μεθαύριο (Κυρ. 22/3), δυστυχώς, δεν μας επιτρέπεται να ζήσουμε τα παραπάνω πατροπαράδοτα.
Και προχωρούμε:
Φίλος γκαρδιακός, ο αγαπητός Χάρης Στρατιδάκης από το διπλανό μας Ρέθεμνος, σε προχθεσινή επίσκεψή του στο σπίτι μας, ανάμεσα στ’ άλλα πολύτιμα που μας κρατούσε, ήταν και το: “Ημερολόγιο 2020, της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου”, καθώς και το νέο του έργο: Χάρης Στρατιδάκης: “Ιστορικός περίπατος στο Ρέθυμνο, των σπουδαίων γυναικών”. Ρέθυμνο, 2020, σχ. 8ο, σελ. 64 – πολλές φωτό, έκδοση: Περιφ. Κρήτης – Περιφ. Ενότητα Ρεθύμνης – ΧΕΝ Ρεθύμνης. Ευχαριστίες θερμότατες!
Θα σας το παρουσιάσουμε στην επόμενη συνεργασία μας.
Για σήμερα, δυο γραμμές μας, για το ημερολόγιο 2020, Ι.Μ.Ρ & Αυλοποτάμου. Και το εφετινό Ημερολόγιο της Ι.Μ.Ρ και Αυλοποτάμου, τυπώθηκε στο σύνηθες σχήμα του, 8×12, σελίδες: 240 και είναι πλουσιότατου περιεχομένου. Κατευθύνει και θωρακίζει ορθά το χριστεπώνυμο πλήρωμα της ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως, ευθύς εξαρχής του, με το Μήνυμα – Χαιρετισμό του Οικουμενικού μας Πατριάρχη και το επίσης φωτισμένο μήνυμα του Σεβ/του Ποιμενάρχη τη Ι.Μ.Ρ. & Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου.
Ακολουθεί εκλεκτό και εμπνευσμένο μελέτημα, του αγαπητού φίλου κ. Θεοδώρου Ι. Ρηγινιώτη, θεολόγου, με θέμα τις: “Αγιες πέντε Παρθένες, Αργυρουπόλεως Ρεθύμνης”, στις σελ. 20-105. Μια έρευνα πραγματικά πολύτιμη, πληρέστατη, που προικίζει το Κρητικό μας Αγιολόγιο. Θέλουμε, με την ευκαιρία, να συγχαρούμε από καρδιάς τον εκλεκτό φίλο, και άοκνο μελετητή, θεολόγο, κ. Ρηγινιώτη, που τον θυμάμαι νεοδιόριστο στο Γυμνάσιο Παλαιοχώρας – Σελίνου. Πάντα εργατικός, τιμούσε και σεβόταν το έργο του. Να ’ναι πάντα καλά.
Επονται στις σελ. 106-110: το Κρητικόν Πανάγιον και ακολουθούν: Πασχάλιο, Εορτολόγιο, οι Σταθμοί της Εκκλ. Ιστορίας Κρήτης, η Διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως, Ι. Μονές, Ι. Προσκυνήματα, Πνευματική Διακονία, Τοπικό Αγιολόγιο, Ενορίες, Εφημέριοι, Εκδόσεις, Ιστοσελίδα, κλπ. και κλείνει το Ημερολόγιο 2020, με την αναγγελία της κυκλοφορίας του πρόσφατου τεύχους της όντως πολύτιμης επιστημονικής περιοδικής έκδοσης της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθ. & Αυλ/μου: “Νέα Χριστιανική Κρήτη”, καθώς και του επετειακού τόμου “150 Χρόνια Αρκάδι” (ποίηση), έργα πολύτιμα τα οποία πρέπει να αναζητήσουμε, για τις μελέτες μας!

*** * ***

Μιας όμως που γράφουμε για γιορτές και Ημερολόγια σήμερα, κι ας πηγαίνει προς το τέλος του ο Μάρτης, δεν μπορούμε να παραλείψουμε την παρουσίαση, έστω και με δυο φτωχικές γραμμές μας, του “Ημερολογίου 2020, του Γυμνασίου Αλικιανού”, με τον ωραίο τίτλο: “Στη στράτα του Μικρού Πρίγκηπα”.
Γράφει στο ενδιαφέρον “Προλογικό του σημείωμα”, ο αγαπητός φίλος δ/ρας Γιώργος Καρκάνης, ο δ/ντής του δραστήριου Γυμνασίου Αλικιανού:
«Το Σχολικό Ημερολόγιο του 2020 είναι το ένατο κατά σειρά σχολικό ημερολόγιο του Γυμνασίου Αλικιανού. Τούτη όμως η σχολική μας έκδοση διαφέρει από τις προηγούμενες, καθώς δεν είναι τόσο καρπός μαθητικής έρευνας, όσο του πόνου και της θλίψης που γέννησε η περσινή κακοκαιρία και οι καταστροφές που προξένησε στο πέρασμα της στις καρδιές των μικρών μας μαθητών.
Η τραυματισμένη γέφυρα του Κερίτη δεν στέκει εκεί για να θυμίζει μονάχα τη σοφή ρήση του λαού μας «Μην αδικήσεις ορφανό και ποταμού τον τόπο». Συνιστά επίσης και την απτή απεικόνιση της θλίψης που κουβαλά μέσα του ο κάθε κάτοικος της περιοχής που τη διέσχιζε από τα παιδικά του χρόνια, και ταυτόχρονα διαρκής υπόμνηση του χρέους μας προς τις μελλοντικές γενιές του τόπου τούτου, πως, αφού δεν μπορέσαμε να του προσθέσουμε τη δική μας ψηφίδα, ας τους τον παραδώσουμε τουλάχιστον έτσι όπως μας τον κληροδότησαν οι παλαιότεροι.
Σ’ αυτό το ταξίδι μας δεν μπορούσαμε να μην χρησιμοποιήσουμε το αρχέτυπο του “Μικρού Πρίγκιπα”, όπως μας τον κληροδότησε ο Α. Ντε Σαιντ Εξυπερύ. Στις 25/2/2019 η ιστορική γέφυρα των 111 χρόνων τραυματίζεται, αλλά δε σωριάζεται ολοσχερώς. Την ίδια ημέρα ο Μικρός Πρίγκιπας προσγειώνεται στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Αλικιανού, στο άλλοτε ποτέ λιόφυτο του Ησυχάκη. Η επιλογή του τόπου προσγείωσης δε γίνεται τυχαία, καθώς ο χώρος συνδέεται άμεσα με το μαρτυρικό θάνατο των 118 κατοίκων της περιοχής από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Την 1η Αυγούστου 1941 η γέφυρα του Κερίτη καθίσταται αδιάψευστος μάρτυρας και συνάμα τόπος μαρτυρίου των εκτελεσθέντων, καθώς στις όχθες του ποταμού δεν πραγματοποιήθηκαν μόνο οι εκτελέσεις των προαναφερθέντων πατριωτών, αλλά εκεί ετάφησαν αρχικά με τα ορφανά ν’ ανάβουν καθημερινά κεριά στη μνήμη των αδικοχαμένων πατεράδων τους και η ελληνική γραφίδα να μεταγράφει τον Καιρίτη από ποταμό του καιρού σε Κερίτη, ποταμό των κεριών.
Ο Μικρός Πρίγκιπας προσγειώνεται στη γη του Αλικιανού για να επαναπροσδιορίσει στο ταξίδι του αυτό με τους μικρούς μαθητές του Γυμνασίου έννοιες και αξίες που ο τόπος τούτος είχε διαστρεβλώσει. Να επισημάνει την απώλεια του οράματος, να διδάξει πως κανένας δεν ευτυχεί από μόνος του και πως η ρίζα του καθενός μας βρίσκεται στον Ουρανό. Οφείλουμε, αν θέλουμε όλοι μας να βρούμε τον “Μικρό Πρίγκιπα” που κρύβουμε μέσα μας, να συστρατευθούμε με το συλλογικό όραμα του τόπου αυτού και, αν δεν υπάρχει τούτο το Οραμα, να το σμιλεύσουμε, ο καθένας με την ψηφίδα του τόπου τούτου που κουβαλάει μέσα του. Ο “Μικρός Πρίγκιπας” είναι η Ιθάκη που κρύβει ο καθένας μας μέσα του αλλά που πάντα την αναζητάμε σε λάθος στράτες.
Η παιδαγωγική αξία αυτού του Ημερολογίου δεν εδράζεται τόσο στην καθεαυτή έκδοσή του όσο στην πορεία που προηγήθηκε τούτης της έκδοσης. Θα ήταν αδύνατη η έκδοσή του, αν δεν υπήρχαν:
α) Οι μαθητές της Β’ τάξης του Γυμνασίου Αλικιανού του σχολικού έτους 2017-2018, οι οποίοι εμπνεόμενοι από την καθηγήτρια τους Ελπίδα Χελιουδάκη στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας έγραψαν υπό την παρότρυνσή της τα κείμενά τους για το Μικρό Πρίγκιπα.
β) Η εικονογράφος παιδικών βιβλίων Λίλα Καλογερή που μετασχημάτισε τις ιδέες των μικρών μαθητών σε εικόνα, σμιλεύοντας μαζί τους το εξώφυλλο της πρώτης σχολικής τους
έκδοσης.
γ) Ο παλαιός μαθητής του σχολείου μας Απόστολος Βουλγαράκης, που ως αντιπεριφερειάρχης Χανίων δεν ξέχασε το σχολείο του, και του χάρισε την πρώτη σχολική του έκδοση “Ταξιδεύοντας με τον μικρό πρίγκιπα στον Αλικιανό και τα γύρω χωριά”, από όπου είναι ειλημμένα όλα τα κείμενα του σχολικού μας Ημερολογίου.
Τέλος, ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στη μαθήτρια της Γ’ τάξης ΑΘΗΝΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ, η οποία φιλοτέχνησε όλα τα σκίτσα του Μικρού Πρίγκιπα που κοσμούν το φετινό σχολικό μας Ημερολόγιο, καταφέρνοντας με τον απαράμιλλο χρωστήρα της να ζωντανέψει με τον δικό της τρόπο τα κείμενα των συμμαθητών της.
Τους ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου και ιδιαίτερα τους χορηγούς μας.
Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε η χαρά της παρούσας ψηφίδας στη μακραίωνη ιστορία του σχολείου μας».
Συγγνώμη για την παράθεση όλου του Εισαγωγικού κειμένου, του κ. Καρκάνη· το διάβασα, το ξαναδιάβασα, και δεν μπόρεσα να απαλείψω ούτε μια γραμμή, είναι τόσον απαραίτητες όλες!
Ακολουθεί το τόσον ενδιαφέρον και πρωτότυπο εικονογρ. υλικό, με τα σύντομα συνοδευτικά του και οι δύο τελευταίες σελίδες με τις φωτ. των μαθητών και τελειοφοίτων, μάς κατασυγκινούν. Παιδιά, νιάτα χαρούμενα, αισιόδοξα, ευγενικές μορφές, όλα. Αξιώθηκαν να έχουν δασκάλους των εκλεκτούς, που τα εκτιμούν και τα σέβονται!
Αγαπητοί μας: κ. Καρκάνη και κ.κ. καθηγητές, Καλή Χρονιά με Υγεία, κι εσάς και τους μαθητές/τριες σας, σας καμαρώνουμε!
Πάντα άξιοι, πάντα επιτυχίες! Και προόδους στη ζωή σας!

Εδώ όμως φτάσαμε στο τέλος για σήμερα. Καλό Σαββατοκύριακο κι η Χάρη του Σταυρού (της Σταυροπροσκύνησης), να μας προστατεύει από τη δοκιμασία που μας πολιορκεί…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα