Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες
Χριστός Ανέση! Χρόνια Πολλά με Υγεία!
Πασχαλινή βδομάδα τώρα και πέντε μέρες, συν Θεώ, και ο αναστάσιμος χαιρετισμός: “Xριστός Ανέστη”, μόνο τηλεφωνικά ανταλλάσσεται, καθώς επισκέψεις και πασχαλινά τραπέζια με παρέες είναι ξεχασμένα για την ώρα…
«Κάνε καρδιά μ’ υπομονή, μα ο καιρός διαβαίνει
μεγάλη η Χάρη του Θεού, τον κορωνοϊό θα διώξει!»,
για να γιορτάσουμε κι εμείς με τους δικούς μας, με τους γείτονές μας, με τους συγχωριανούς μας, τη Μεγάλη Λαμπρή!
Για να μνημονεύσουμε, επίσης, τα αδικοχαμένα θύματα του απαίσιου κορωνοϊού, στον τόπο μας, στην Πατρίδα μας, στον κόσμο όλο, που τελικά είναι αμέτρητα!
Για να καθίσουμε ύστερα και να συλλογιστούμε, για την απ’ εδώ και πέρα, πρέπουσα πορεία της ζωής μας, αναθεωρώντας πολλά!..
Πασχαλινές ημέρες διερχόμαστε. Είναι η διακαινίσιμη βδομάδα της Πίστης μας. Γιορτάσαμε ήδη, με πρωτόγνωρο φέτος τρόπο λατρείας, τους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη, προχθές Τρίτη (21/4), δηλ. χωρίς πιστούς, τελέστηκε η θεία λειτουργία και στους δυο μεγαλοπρεπείς ναούς των, ο ένας στην Εθνική οδό, μετά τις Καλύβες, προς Μπαμπαλή, και ο άλλος στα Περιβόλια, λίγο έξω από τα Χανιά.
Γιορτάσαμε -για να επιστρέψουμε στο εορτολόγιό μας- τον Τροπαιοφόρο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο στις 23/4. Ευχηθήκαμε τηλεφωνικά σε δικούς και φίλους/ες: Γιώργηδες και Γιωργίες και θυμίσαμε στους παππουδογιαγιάδες, να πουν το “τραγούδι τ’ Αι- Γιώργη”στα παιδόγγονά τους:
«Άγιε μου Γιώργη αφέντη μου, ομορφοκαβαλάρη,
που ‘σαι ζωσμένος στο σπαθί και τ’ αργυρό κοντάρι,
τη Δόξα και τη Χάρη Σου, θέλω ν’ αναθιβάλω
για το θεριό που σκότωσες τση Χώρας, το μεγάλο…»
Σημ.: Το τραγούδι έχει 69 στίχους και θα το βρείτε στις συλλογές: Στ. Α. Αποστολάκης: Ριζίτικα κ.λπ. (σελ. 152-3), Κριάρης (σελ. 7-10), Γιάνναρης (σελ. 1-3), Παπαγρηγοράκης (σελ. 26-27).
Σήμερα (24/4) της “Zωοδόχου Πηγής”, το προσκύνημά μας, θα είναι φέτος, νοερό, δυστυχώς· στην ιερή ιστορική Μονή Χρυσοπηγής δεν θ’ανάψουμε κερί, και δεν θα φτάσουμε προσκυνητές της Χάρης της.
Κι αύριο (25/4) Μάρκου του Αποστόλου και Ευαγγελιστή, πάλι από το σπίτι μας θα προσευχηθούμε και στον Εσπερινό της ημέρας Του, θα παρακολουθήσουμε τηλεοπτικά – δυστυχώς, τα προεόρτια τροπάρια της εορτής του Θωμά. Κυριακή, Αντίπασχα…
Ευχόμαστε, η Χάρη Των, να μας συνδράμει στις δύσκολες ώρες που πορευόμαστε. Το πιστεύομε όλοι, γιατί ο Θεός είναι μεγάλος!
*** * ***
Πασχαλινή, λοιπόν, το είπαμε κι από την αρχή, η συνεργασία μας σήμερα. Ετσι, θα φροντίσουμε το περιεχόμενό της να μας δώσει χαρά. Κι αρχίζομε:
Ακαδημαϊκός, ο Πανεπιστημιακός Δάσκαλος κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης
Από χρέος ορμώμενοι, συγχαίρουμε θερμότατα τον σεβαστό και ιδιαίτερα αγαπητό κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη (από τη Λευκωσία της μαρτυρικής μας Κύπρου), για την δίκαιη και επάξια αναγνώριση της προσφορά τους, τιμώντας και εκλέγοντάς τον, Ακαδημαϊκό!
Η ενέργεια αυτή, του Ανώτατου Πνευματικού Ιδρύματος της Χώρας μας, το τιμά ιδιαίτερα· γιατί: Ο δραστήριος Πανεπιστημιακός Δάσκαλος κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης, έχει αναλώσει τα χρόνια του στις σπουδές και στη διδασκαλία: (Χάρβαρντ 1978-79), Ειδ. Επιστημών (1980-83), Αναπλ. Καθηγητής (1983-87), Καθηγητής Πολ. Επιστήμης Πανεπ. Αθηνών από το 1987 και Δ/ντής (1980-1994), Γεν. Γραμματέας του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών από το 1995 και Δ/ντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθν. Ιδρύμ. Ερευνών από το 2000 και εξής.
Κι όσο για το συγγραφικό και εκδοθέν έργο του, ο σχετικός κατάλογός του, θα απαιτούσε σελίδες της εφημερίδας μας.
Ετσι θα σας υπενθυμίσουμε ενδεικτικά λίγους μόνον τίτλους του: “Νεότερη Πολιτική Θεωρία” (δίτομο έργο 1984-86), “Ιώσηπος Μοισιόδαξ: Οι συντεταγμένες της Βαλκ. Σκέψης, τον 18ο αι.” (1985), “Πολιτικοί στοχαστές των Νεότερων Χρόνων” (1989), “Η Γαλλική Επανάσταση και η Ν.Α. Ευρώπη” (1990), “Νεοελλ. Διαφωτισμός: Οι πολιτικές και Κοινωνικές ιδέες” (1996), “Ρήγας Βελεστινλής: Θεωρία και πράξη” (1998), κ.α.π. καθώς και πλήθος ξενόγλωσσων.
Τιμούμε βαθύτατα και ευχόμαστε να συνεχίζει για έτη πολλά την πολύτιμη προσφορά του, και μαζί με την εκλεκτή και ιδιαίτερα αγαπητή χωριανή μας (Καμπανός – Σελίνου) σύζυγό του καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κα Μαρία Κωνσταντουδάκη, ν’αναδείξουν όπως ήδη έχει ξεκινήσει και τον αγαπημένο τους γιο Μιχάλη, που προκόβει ήδη στις σπουδές του.
Για μας προσωπικά, μένει αλησμόνητη η επίσκεψή σας – προσκύνημα, στο χωριό μας τον Καμπανό – Σελίνου, το καλοκαίρι του 1995, όπου είχαμε οργανώσει “μνημόσυνο των χωριανών μας Μαρτύρων των στρατοπέδων της Γερμανίας” ανάμεσά τους και ο αδελφός του αείμν. πατέρα της κας Κωνσταντουδάκη, ο μάρτυρας Ελευθέριος Εμμ. Κωνσταντουδάκης!
Η συμμετοχή σας, το προσκύνημά σας στο Ηρώο της Κοινότητας και η πολύτιμη παρέα σας δεν ξεχνιούνται! Να ‘στε πάντα καλά!
*** * ***
Να πάμε τώρα και σ’ένα βιβλίο· έτσι δεν ξεφεύγει η στήλη μας την εξηντάχρονη διαδρομή της, από τα καθιερωμένα.
Μπροστά μας, μια συλλογή με “Μαντινάδες και Τραγούδια της Κρήτης μας” από τον Κωστή Ι.Γ. Καλλέργη (Κ.Ι.Γ.Κ.), οργανωμένη.
Μελετώντας την παραπάνω συλλογή του αγαπητού Κ. Καλλέργη, με τις εξήντα και πλέον ομάδες Μαντινάδων, Τραγουδιών του, και τις λίγες σατιρικές του, βρίσκεσαι στην καρδιά, στην ψυχή της Κρήτης. Κυριαρχούν, εξάλλου: οι ενότητες για την Κρήτη μας και την Ιστορία της, το Ρέθεμνο και οι ομορφιές του, και έπονται: ο συναισθηματικός κόσμος του Κρητικού, τα χαρίσματά του, τα “μερακλίκια” του, η πανέμορφη φύση του νησιού μας, κ.λπ., κι ύστερα στα τραγούδια του (των σελ. 75-86), τ’ ονειρεμένο Ρέθεμνος κι ομορφιές του, ο Άρχοντας Ανδρέας Τσουδερός κι η προσφορά του, η εξέγερση του ’73 των φοιτητών, κ.ά. Και το Κρητικό του λεξιλόγιο, στο τέλος της συλλογής (σελ. 87-108), θησαυρός πολύτιμος, αλλά και εργαλείο για τη γνώση των λέξεών του.
Θέλουμε, για δώρο στις μελέτες σας, να σας χαρίσουμε μια μικρή ανθολόγηση μαντινάδων, από την εν λόγω συλλογή του αγαπητού φίλου, γνήσιου Κρητικού και αισθηματία Ρεθεμνιώτη άντρα Κωστή Ι.Γ. Καλλέργη (ΚΙΓΚ), ώσπου να φροντίσετε ν’ αποκτήσετε κι εσείς, το ως άνω έργο του, αν δεν έχει ως τόσο εξαντληθεί.
Οι ανθολογούμενες μαντινάδες του Κ.Ι.Γ.Κ.:
– «Τη Λευτεριά καλέσανε, Πατρίδα να διαλέξει
κι εκείνη εσηκώθηκε, μια Σούστα να χορέψει».
– «Ρέθεμνο με τ’ Αρκάδι σου και με τον Ψηλορείτη
όμορφα και περήφανα στολίζετε την Κρήτη!»
– «Όντε χορεύει ο Κρητικός η Γης αναστενάζει!
Ποιος είν’αυτός που με πατεί; αντρίστικα φωνάζει!»
– «Μόνο ο λόγος ο καλός ανθεί και λουλουδίζει!
με την κουβέντα την κακή μέσα η ψυχή μαυρίζει».
– «Πάντα στο ντρέτο, το σωστό, το τίμιο, τ’αντρίκειο
εκειά πατώ για να βρεθεί του καθενός το Δίκιο!»
(Αφιερωμένη στον δημιουργό της, γιατί τιμά και το λειτούργημά του, επαγγελματικά!)
Χαρήκαμε λίγα δείγματα διαλεχτών μαντινάδων του Κ.Ι.Γ.Κ., που ασφαλώς σας ενθουσίασαν. Ευχή μας, να συνεχίζει κι αυτό του το χάρισμα, να ’χει την υγειά του, και να συνεχίζει να μας προσφέρει από τους θησαυρούς της σκέψης του! Από τα Χανιά, αγαπητέ Κωστή, έχεις την εκτίμηση και την αγάπη μας, γιατί τιμάς το Ρέθεμνος και τη Λούτρα την πανέμορφη γενέτειρά σου! Πάντα άξιος!
*** * ***
Μια κι είμαστε στα Ρεθεμνιώτικα, λέω στις λίγες γραμμές που μας μένουν, να μην αλλάξουμε τόπο. Εχουμε να σας πούμε ότι ο αγαπητός Κωστής Ι.Γ. Καλλέργης, ο Κ.Ι.Γ.Κ., έθεσε σε κυκλοφορία: “Κρητικά Παραμύθια” έργο του αείμν. πατέρα του Γεωργίου Καλλέργη, “του μαντολινά και παραμυθά της Λούτρας” ύστερ’από 30 χρόνια, από το θάνατό του (1989). Τυπώθηκαν το 2019 αυτά τα σπουδαία και συγκινητικά παραμύθια του και γίνονται βιβλίο, συναρπαστικό ανάγνωσμα, για μας και τα παιδόγγονά μας, με την επιμέλεια του γιου του Κωστή Γ. Καλλέργη. Συγκινητικό και το “Εισαγωγικό σημείωμα” του εκδότη των παραμυθιών του πατέρα του, φίλτατου Κωστή, μας φέρνει στη Λούτρα Χριστουγεννιάτικα, και μέσ’ στα κρύα χειμωνιάτικα βράδια, με τη σπιτίσια ζεστασιά και την αγάπη των γονιών μας, ακούμε τα συναρπαστικά παραμύθια του αείμν. Γιώργη Καλλέργη, του πατέρα του Κωστή, που ευτυχώς βρήκε, ψάχνοντας ντουλάπια και συρτάρια, στο πατρικό τους, ο ακούραστος γιος του.
Η έκδοση είναι ιδιαίτερα φροντισμένη, σε σχ. 8ο και σελ. 192 και το πιο σημαντικό: «Τα έσοδα από τη διάθεση του βιβλίου αυτού, αποδίδονται στα Παιδικά Συσσίτια, ενορίας της Κυρίας των Αγγέλων – Ρεθύμνης”
Φροντίσετε να εξασφαλίσετε το βιβλίο, για να χαρείτε κι εσείς και τα παιδιά σας: “Την αμίλητη Βασιλοπούλα”, “Το κλεφτράκι που έγινε βασιλιάς”, “Τα τρία αινίγματα”, “Το κασιδάκι”, “Την Κατεργαρίνη και Αρπαχτίνη”, “Τη χελώνα Βασίλισσα”, και τον “Μουρτουκάβαλο”, εφτά όντως θαυμάσια παραμύθια· και συγχρόνως βοηθάτε και τα Παιδικά Συσσίτια της ενορίας Κυρίας των Αγγέλων, έργο θεάρεστο και σωτήριο για τα φτωχάκια της περιοχής, που δεν είναι λίγα. Και πάλι, τελειώνοντας, αγαπητέ Κωστή, τα συγχαρητήριά μας για το δημιουργικό έργο σου, είναι λίγα και φτωχικά, και η μνήμη του γονιού σου, ιερή και αιώνια!
Εδώ, συν Θεώ, φτάσαμε και σήμερα στο τέλος· στους εορτάσαντες των ημερών, θερμές οι ευχές μας και μεθαύριο Κυριακή του Θωμά (Αντίπασχα) Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά σε όλους με υγεία!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα