Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες
Χριστός Ανέστη – Καλημέρα σας!
Διανύουμε ήδη και φτάνουμε προς το τέλος της βδομάδας της Κυριακής των Μυροφόρων (3/5) οδεύοντας μεθαύριο (10/5) στην Κυριακή του Παραλύτου! Στο διάστημα 3-10/5, γιορτάσαμε την Αγία Πελαγία (4/5), την Αγία Ειρήνη της Μεγαλομάρτυρα την επομένη (5/5) και σήμερα Παρασκευή (8/5) τον Ιωάννη τον Θεολόγο, Απόστολο και Ευαγγελιστή. Αύριο, τέλος (9/5) Ησαΐα τον Προφήτη και τον Άγιο Χριστόφορο τον Μεγαλομάρτυρα!
Βδομάδα, δηλαδή, με πλουσιότατο εορτολόγιο, βοήθειά μας! Κι ενώ ήταν κλειστές οι εκκλησίες μας, λόγω του απαίσιου κορωνοϊού, εμείς προσευχηθήκαμε, ανάψαμε το καντήλι στο Εικονοστάσι μας, κι ευχηθήκαμε στους εορτάσαντες, θερμά και εγκάρδια. Και τώρα ερχόμαστε στην υπόσχεσή μας, της προηγούμενης συνεργασίας μας (της 1/5) ότι: σήμερα θ’ αφιερώσουμε τα πνευμ. γεγονότα μας, στο αίτημα αρκετών αναγνωστών της σελίδας μας, στα αγαπητά όλων μας “Χανιώτικα νέα”, αφιερώνοντας τις γραμμές αυτές: «Στο θεόπνευστο συγγραφικό έργο του Μακαριστού Ιεράρχη Ειρηναίου Γ. Γαλανάκη, των χρόνων: 1937 – 2013».
Ο κατάλογος των τίτλων των έργων Του, που ακολουθεί, ξεκινά από τις απαρχές της ευλογημένης συγγραφικής πορείας Του, ως τα σήμερα.
1. Πρώτο έργο του θεολόγου καθηγητή Μιχαήλ Γ. Γαλανάκη, είναι οι 126 συνεργασίες του στην εφημ. “Βήμα του Λαού” των Χανίων 1937 – 1940 και στο περιοδ. “Χριστιανικό Φως”, των Χανίων, των χρόνων 1939 – 40. Με τη χάρη του Θεού καταφέραμε την αποδελτίωσή των και όποιος επιθυμεί να τις μελετήσει, θα τις βρει στο ανάτυπο της “Κρητικής Εστίας” της ΙΛΑΕΚ, τόμο 8ο, του 2000- 2001, σελ. 259 – 273. Κάποτε πρέπει να προγραμματιστεί αυτοτελής έκδοσή του γιατί και τότε και πάντα, θαυμάζονται από τους αναγνώστες των. Εχομε κάνει, πάντως όλη την προεργασία της έκδοσης!
2. Τυπωμένο, πρώτο βιβλίο του νεαρού θεολόγου – αρχιμ. Ειρηναίου Γαλανάκη, είναι: “Ο Διδάσκαλος της θρησκείας, διά μέσου των αιώνων” (Αθήναι, 1949, σχ. 8ο, σελ. 70). Τμήμα του έργου, η διάλεξη του αρχιμ. Ειρηναίου Γ., στον “Χρυσόστομο” Χανίων, τέλη του 1948, που άφησε εποχή!
3. Επόμενο έργο του, “Ο Ποιητής των ωραίων ψυχών” (Αθήναι 1950, σχ. 8ο, σελ. 168). Περιλαμβάνει 49 κείμενά Του, ανθολογημένα από τις σελίδες του θρησκ. περιοδικού: “Αναγέννησις” της Ιεράς Επισκ. Κυδων. – Αποκορώνου, των χρόνων 1947-50, που ήταν και Ιεροκήρυκας της Επισκοπής. Το έργο, πολυδιαβασμένο, ανατυπώθηκε το 1964 και το 1998.
4. Ακολούθησαν οι: “Πορείες κι αλήθειες, για τον αγαπημένο μου Χριστό”, συναρπαστικό, θεόπνευστο έργο 128 σελ. σε σχ. 8ο, το 1954. Και σ’ αυτό Του το έργο, αναδημοσιεύονται 27 συνεργασίες του στο ως άνω περιοδικό “Αναγέννησις” με τον τίτλο, τότε: “Πορεία Ιεραποστόλου”. Το έργο έχει επανεκδοθεί το 1997 στα Χανιά και το 2007 στην Αθήνα, εκδόσεις “Ακρίτας”, με πρόλογο του σεβ. αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ.κ. Ειρηναίου, επιμέλεια του Αρχιμ. Μακαρίου Γρινιεζάκη και βιογραφικό του συγγραφέα από τον υπογράφοντα το παρόν, Σ.Α.Α.
5. Επεται το 1956, η κυκλοφορία του έργου Του: “Αθάνατα Λόγια”, σε σχ. 8ο, σελ. 148, Χανιά. Τα 35 κείμενα που το απαρτίζουν, πρωτοείδαν το φως της δημοσιότητας στις σελίδες του π. “Αναγέννησις” της Ιεράς Επισκοπής Κυδωνίας – Αποκορώνου, τα χρόνια 1952 – 56.
6. Το έργο του “Μια ιδιαίτερη αποστολή στη Χριστιανική Γυναίκα της εποχής μας”, είναι μια έκτακτη έκδοση του π. “Αναγέννησις” το 1957, σε σχ. 8ο και σελ. 32, προσφορά του συγγραφέα Του “υπέρ των Παιδικών Κατασκηνώσεων της Ι. Ε. Κυδων. – Αποκορώνου”. Περιλαμβάνει εννέα σύντομα μελετήματα και το ποίημά Του “Γυναίκες Μυροφόρες”.
7. Σύντομο πόνημα του ίδιου, με τον τίτλο “Θρησκεία και Ζωή”, σε σχ. 8ο και σελ. 32, Χανιά 1957, απαντά σοφά σε καίρια ερωτήματα, όπως π.χ.: – Τι είναι θρησκεία; Είναι δύναμις ή αδυναμία; – Είναι η θρησκεία φυγή από την πραγματικότητα; – Ο Χριστιανισμός δεν είναι άρνησις της ζωής και: Αλλ’ οι Χριστιανοί τον κρατούν μακριά από την μεγάλη πράξη της Ζωής! Απαντήσεις θεολογικές, ορθότατες!
8. Το 1957 ο πανοσιολ. αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, εκδίδει σε σχ. 8ο και σελ. 46, το κείμενο διάλεξής Του “Γυναικείαι Προσωπικότητες της Βίβλου”, την οποία είχε οργανώσει η “Προοδευτική Ενωση Γυναικών”. Η έκδοση έγινε “χάριν των σκοπών του Σωματείου τούτου”. Στο κείμενο εξετάζεται η Γυναίκα της Βίβλου, ως Μητέρα, ως Εθνική ηρωίδα και ως θρησκευτική προσωπικότητα! Σύντομο έργο πολύτιμο.
9. Το πρώτο βιβλίο, φυλλάδιο ορθότερα, του νέου θεοφιλέστατου επισκόπου Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γ. Γαλανάκη, με τον “Ενθρονιστήριο Λόγο Του”, έκδοση μετά φωτογραφίας Του, από το περιοδικό “Αναγέννησις”, τεύχος 171- 1.1.1958. Η ενθρόνισή Του έγινε τον Δεκέμβριο του 1957.
10. Αρχές του πρώτου έτους της αρχιερατείας Του, εκδίδει ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Κισσάμου – Σελίνου Ειρηναίος το έργο “Η Αιώνια Γυναίκα” (Χανιά 1958, σχ. 8ο, σελ. 96), με θέμα “τις γυναικείες Προσωπικότητες της Βίβλου”, εμπλουτισμένο, σε σχέση με το προηγούμενο (αρ. 8), και αναδιοργανωμένο σε 23 ενότητες και με επίλογο πάλι το π. “Γυναίκες Μυροφόρες”. Το πολυδιαβασμένο αυτό έργο εξαντλήθηκε σχεδόν αμέσως. Η επανέκδοσή του έγινε μόλις το 2013, με την ευγενική χορηγία Π. Κατάκη, Ι. Βατσολάκη, Συνδ. Φαρμακοποιών, Ειρ. Μαρκάκη και μαθητριών των Οικοτροφείων της Ι. Μητροπόλεως.
11. Το 1960, στα Χανιά τυπωμένο, σε σχ. 8ο, τέθηκε σε κυκλοφορία το νέο έργο του Θεοφιλ. Επισκόπου Ειρ. Γαλανάκη με τίτλο: “Προς ένα Χριστιανικό γάμο”. Στις 17 ενότητες του βιβλίου εξετάζονται όλα τα συναφή θέματα για έναν Χριστιανικό γάμο! Απαραίτητο βοήθημα και ορθός οδηγός, για κάθε οικογένεια που οραματίζεται και στοχεύει σωστά! Η επανέκδοσή του έγινε το 2013, από την δραστήρια Ενορία Αγ. Νικολάου – Χαλέπα. Προσετέθη Βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέως και Πρόλογος από τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Κυδωνίας – Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνό!
12. Από το τυπογραφείο που ήδη οργάνωσε η Ιερά Επισκοπή Κισσάμου – Σελίνου στην έδρα της (Καστέλι), τυπώθηκε το ολιγοσέλιδο (σελ. 32, σχ. 8ο) έργο του σεβασμ. μητροπολίτη Κισσάμου – Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη: “Η Πολιτική ευθύνη του Χριστιανού”, το 1963. Αφετηρία ήταν η διάλεξη του συγγραφέα στα Χανιά (Κινηματοθέατρο “Πάνθεον”, πλατεία 1866), που είχε οργανώσει το “Σωματείο Χριστιανών Διανοούμενων”, με πρωτάκουστη επιτυχία. Τον Μάιο του ίδιου χρόνου επαναλήφθηκε στην Αθήνα (αίθουσα Αρχαιολογικής Εταιρείας), με ασύνηθες σε ποιότητα και πλήθος, ακροατήριο! Πρώτη δημοσίευση του πολυζητημένου κειμένου, της διάλεξης στο περιοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου – Σελίνου “Χριστός και Κόσμος” κι επειδή το ζητούσαν επίμονα πολλοί, εκδόθηκε και αυτοτελώς.
13. Και τώρα: “Από το Μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας, το μήνυμα της Παναγίας, στο σύγχρονο Κόσμο”, 16/σέλιδο φυλλάδιο, σε σχ. 8ο, το 1964. Φυλλάδιο: προσφοράς και ευλογίας στους προσκυνητές της Χρυσοσκαλίτισσας με έξι (6) συναρπαστικά κείμενα, αφιερωμένα στην ιστορία του Μοναστηριού, στους θρύλους και στα γεγονότα της πορείας, ζωής και ύπαρξης της Ιεράς Μονής και βέβαια στα αιώνια μηνύματα της Παναγίας, στο σύγχρονο κόσμο!
14. Ανάλογο φυλλάδιο, αφιερωμένο στο “Προσκύνημα του Γκιώνα – Κισάμου”, έθεσε σε κυκλοφορία το 1966, σε σχ. 8ο και σελίδες 16, ο σεβασμ. Ειρηναίος Γ.
Το φυλλάδιο εξαντλήθηκε σύντομα, από τους πολυπληθείς, κάθε χρόνο, προσκυνητές, στη χάρη του Άι – Γιάννη (29 Αυγούστου). Ανατυπώθηκε από την ενορία Ροδωπού, το 2005 και διανέμεται ως ευλογία στους προσκυνητές της Χάρης Του, έγχρωμο και με φωτογραφία του Αγίου Ειρηναίου.
15. Τον ίδιο χρόνο, 1966, από τα τυπογραφεία της Ι.Μ.Κ.Σ., κυκλοφορήθηκε το έργο του σεβ. Ειρηναίου Γ.: “Το νόημα της Ζωής”, σε σχ. 8ο και σελ. 80. Στα 36 κεφάλαια του έργου δίδονται και οι κεντρικές γραμμές της Χριστιανικής κοσμοθεωρίας για τη ζωή· και βοηθούν τον αναγνώστη τους “να οδηγείται και να βρίσκει σκοπό και νόημα τη ζωή του”. Δεύτερη έκδοση του έργου, πραγματοποίησε το Πνευματικό Κέντρο: “Η Μεταμόρφωση” Θεσ/νίκης, το 1990. Ακολούθησε τρίτη έκδοση το 1996 (Χανιά, σχ. 8ο, σελ. 118) και τέταρτη από την Ι.Μ.Κ.Σ. το 2015.
16. Πολυδιαβασμένο, πασίγνωστο, επίσης, το έργο του Σεβασμ. Ειρηναίου Γ.: “Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη”, εξεδόθη το 1969 στην Αθήνα, σε σχ. 8ο, σελ. 136, με πρόλογο του συγγραφέα και σκίτσα του Ηλία Σκουλά. Το έργο δέχτηκε ευμενέστατες και λίαν κολακευτικές κριτικές από τον ακαδημαϊκό Ηλία Βενέζη, τον καθηγ. Πανεπιστημίου Μιχ. Μερακλή και πλήθους άλλων διασήμων. Δεύτερη έκδοσή του έγινε το 1995, η οποία εξαντλήθηκε κι ακολούθησε και τρίτη έκδοση το 2001, με νέο πρόλογο του συγγραφέα.
17. Τον Αύγουστο του 1971, απ’ αφορμή τις εορτές στην Γραμπούσα (ο σεβασμ. Ειρηναίος Γ., πάντα παρών στις σημαντικές αυτές εκδηλώσεις) συνέγραψε και εξέδωσε το πασίγνωστο έκτοτε φυλλάδιο: “Διατί τα Γραμπούσια;” (Καστέλι Κισσάμου, σχ. 8ο, σελ. 16) όπου οι δύο ομιλίες Του, στα πλαίσια των εορτασμών, των χρόνων 1970 και 1971.
Εδώ όμως τελεία· για να συνεχίσουμε την άλλη Παρασκευή. Ως τότε γεια σας και καλή επιτυχία στα ψαξίματά σας, για την εξεύρεση των παραπάνω θεόπνευστων έργων, που θα είναι ευλογία στο σπίτι σας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα