Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

«Το θεόπνευστο συγγραφικό έργο του Μακαριστού Ιεράρχη Ειρηναίου Γ. Γαλανάκη, των χρόνων: 1937 – 2013» (μέρος Β’)

Αγαπητοί αναγνώστες
Χριστός Ανέστη – Καλημέρα σας!
Με την παρουσίαση του πρώτου μέρους της Εργογραφίας του αοίδιμου, πλέον, από 30-4-2013 Ιεράρχη μας Αγίου Ειρηναίου Γ. Γαλανάκη (στη σελίδα της Παρασκευής 8/5), στα έγκριτα “Χανιώτικα νέα”, είχαμε υποσχεθεί ότι θα συνεχίσουμε και σήμερα τον πολύτιμο αυτό κατάλογο, για τον οποίο δεχτήκαμε πολλές ευχαριστίες, όλες αυτές τις μέρες· κι ευχαριστούμε κι εμείς θερμά όλον αυτόν τον κόσμο φίλων και αναγνωστών μας και πρώτιστα βέβαια τα “Χ.Ν.”, που μας φιλοξενούν όλ’ αυτά τα χρόνια!
Με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του αγιασμένου πολυσέβαστου Παππού μας Ειρηναίου Γ., συνεχίζουμε και σήμερα την παρουσίασή μας αυτή, για το όντως θεόπνευστο συγγραφικό έργο του Μακαριστού Ιεράρχη μας, με το παρόν β’ μέρος:
18. Σεβ. Μητρ. Ι.Μ.Κ.Σ. Ειρηναίου Γαλανάκη: “Εκκλησία και Σύγχρονος Κόσμος” (Αθήνα 1971, σχ. 8ο, σελ. 102). Πρόκειται για σημαντικού περιεχομένου κείμενα, αναφερόμενα «στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, με βαθιά συναίσθηση του πόνου, του χρέους και της ευθύνης, για την εποχή μας και τον τόπο μας!».
19. Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας Ειρηναίου: “Η αποστολή της Ελληνικής Ορθοδοξίας, στο σύγχρονο Κόσμο” (Βόννη, 1973, σχ. 8ο, σελ. 14). Κείμενο διάλεξης του Σεβ/του, στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, στην Αθήνα, στις 16-5-1973, στους Κισαμοσελινιώτες των Αθηνών και Πειραιώς. Κατάμεστη, θυμάμαι, η αίθουσα, μεγάλη η συγκίνηση του κόσμου για το ιερό πρόσωπο του “ξορισμένου μας Δεσπότη, στην Γερμανία, Ειρηναίου”, από τον Γενάρη του 1972 ως το 1981. Να θυμήσουμε εδώ τους πρωτοφανέρωτους αγώνες του Ποιμνίου Του, για την Επιστροφή Του, στην Ι.Μ. Κισσάμου και Σελίνου.
20. Του ιδίου: “Στρατευομένη Εκκλησία” (Αθήναι, 1975, σχ. μικρό, σελ. 64), με Πρόλογο του συγγραφέα. Από τα τόσα ενδιαφέροντα κεφάλαια του έργου, και τα παρακάτω: – Στρατευομένη Εκκλησία! – Σιωπώσα ή Ομολογούσα Εκκλησία; – Το μεγάλο σκάνδαλο της Χριστιανικής Ιστορίας – Η Χριστιανική Εκκλησία δεν είναι κατεστημένο – Πνευματικός προσανατολισμός στην εποχή μας – Δοξολογία ή Μνημόσυνο στην Ελευθερία μας; (Ραδιοφωνική ομιλία του Σεβασμιοτάτου από τον Ραδ. Σταθμό Μονάχου, την 23η Μαρτίου 1974, που τέλειωσε ο Σεβ/τος κλαίοντας και ψάλλοντας τον Εθνικό μας ύμνο). (Χρέος μου εδώ, ιερό, να θυμηθώ τον αείμνηστο θεολόγο από την Κάντανο, συμμαθητή μου στο Α’ Γυμν. Χανίων, Γιάννη Δημ. Αναστασάκη, συνεργάτη του Ειρηναίου μας, ο οποίος μου χάρισε κασέτα με όλα τα παραπάνω. Αγιασμένος!)
21. Του ιδίου: “Η εβδομάδα, μια επταήμερη γιορτή!” – Φυλλάδιο οκτασέλιδο, 16ου σχήματος (Βόννη 1977, διανεμόμενο στους εκκλησιαζόμενους Ελληνες, κατά την είσοδό τους, στους ορθόδοξους ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας).
22. Του ιδίου: “Από εδώ πέρασαν οι Ελληνες” (Θεσ/νίκη, 1978 σχ. 16ο, σελ. 72). Περιέχει αποσπάσματα ομιλιών του Σεβ/του Γερμανίας Ειρ. Γ., που γίνονταν τα Σαββατόβραδα, από την ελληνική εκπομπή του Ρ.Σ. Μονάχου, τα χρόνια της εκεί Αρχιερατείας Του.
23. Του ιδίου: “Συνεργασία – Αλληλεγγύη Αποδήμου και Ντόπιου Ελληνισμού” (Θεσ/νίκη, 1979, σχ. 8ο, σελ. 24). Κυκλοφορήθηκε ευρύτατα και στον Ελληνισμό της Γερμανίας (απόδημους, μετανάστες) και στην Ελλάδα.
Περιέχει σοφές σκέψεις, προβληματισμούς και οράματα του συγγραφέα και βασικού συντελεστή στη δημιουργία της πρωτοπόρου Ναυτιλιακής Εταιρίας Κρήτης ΑΝΕΚ, κ.ά. Εταιριών Λαϊκής Βάσης, στην Κρήτη μας.
24. Του ιδίου: “Εγκύκλιος Β΄” (Χανιά, 1983, σχ. 8ο, σελ. 24). Πρόκειται για την ιστορική εγκύκλιο που απηύθυνε ο Σεβ/τος Ειρ. Γ., μετά την επιστροφή Του στην Ι.Μ.Κ.Σ., προς τον ιερό κλήρο και τον φιλόχριστο λαό των Επαρχιών Του! Βαθυστόχαστο κείμενο “απολογισμού έργου και ιερής παρακαταθήκης του Ποιμένα”, προς το Ποίμνιό του, το ηγαπημένο.
25. Του ιδίου: “Η Πρωτοχριστιανική Εκκλησία και το Μήνυμά Της, στο σύγχρονο Κόσμο” (Ιούνιος 1983, σχ. 8ο, σελ. 14). Εκδόθηκε με αφορμή τις ετήσιες εκδηλώσεις της Πεντηκοστής, στην Ι.Μ.Κ.Σ., και περιλαμβάνει Πρόλογο και την ομιλία του Σεβ. Ειρ. Γ. κατά τον ως άνω εορτασμό.
26. Του ιδίου: “Επανάσταση των Συνειδήσεων” (Αθήνα, 1984, σχ. 8ο, σελ. 26). Ομότιτλη, πολυσυζητημένη ομιλία του Σεβ. Ειρ. Γ., για την οποία και παρακάτω αναφορά μας. Αναμείνατε για περισσότερα στον αρ. 43.
27. Του ιδίου: “Ομιλία στ’ αποκαλυπτήρια Μνημείου του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Κισσάμου – Σελίνου Μελχισεδέκ Δεσποτάκη (1821)”. Πολύτιμο φυλλάδιο 16 σελίδων, 8ου σχήματος (Κίσσαμος 1984), με Πρόλογο και το πλήρες κείμενο της ιστορικής πλέον αυτής ομιλίας, του Σεβ/του Ειρ. Γ. στη Ροτόντα (Επισκοπή – Κισσάμου) στις 16-5-1982. Σκοπός της έκδοσης, γράφει ο Σεβ. Ειρ. Γ. στον Πρόλογό Του «είναι να δοθεί απάντηση σε κείνους που στις μέρες μας θέλουν να παραχαράξουν την Ιστορία μας και να παρουσιάσουν αρνητική τη στάση της Εκκλησίας μας, στους Αγώνες της Ελευθερίας και της Παλιγγενεσίας του Εθνους!»
28. Του ιδίου: “Χειραφέτηση της Γυναίκας στην Ελληνορθόδοξη Παράδοση” (Χανιά, 1986, σχ. 8ο, σελ. 80). Συνέκδοση Ι.Μ.Κ.Σ. και των Συλλόγων Γυναικών των Ενοριών της. Το έργο, προλογίζεται από τον Σεβ/το Ειρ. Γ. Φροντίζει τα της έκδοσης και προβαίνει στην ανασκόπηση του έργου των Γυναικείων Συλλόγων των Ενοριών της Ι.Μ.Κ.Σ., καθώς και “των Ομάδων Ορθοδόξου Διακονίας” κατά την περίοδο 1972-1980. Στη συνέχεια, με τίτλο: “Εις Μνημόσυνον αιώνιο”, μας προσφέρεται βαθύτατα συναισθηματικό κείμενο του Σεβ/του Ειρ. Γ., και το έργο ολοκληρώνεται με τον Απολογισμό του έργου των Γυν. Συλλόγων της Ι.Μ.Κ.Σ.
29. Του ιδίου: “Μαρτυρία Ειρήνης” (Καστέλι Κισσάμου, 1987, σχ. 8ο σελ. 58). Στις σελίδες του περιλαμβάνονται κείμενα και γεγονότα μαρτυρίας Ειρήνης, ομιλίες, πρωτοβουλίες κ.λ. σχετικά, που μπορούν να ενθαρρύνουν και άλλους συλλόγους, για ανάλογη συστράτευση και αγώνες!
30. Του ιδίου: “Μηνύματα Ευθύνης και Αφύπνισης” (Χανιά, 1988, σχ. 8ο, σελ. 120, επιμελητής της έκδοσης ορίστηκε ο Στ. Α. Αποστολάκης). Περιλαμβάνονται: Πρόλογος του συγγραφέα, και έπονται 34 θέματα, μηνύματα ευθύνης και αφύπνισης. Κατευθυντήριες σκέψεις για την ορθή πορεία μας!
31. Του ιδίου: “Ιστορία της Επισκοπής Κισσάμου – Σελίνου, 1900 – 1970” (Χανιά, 1990, σχ. 8ο, σελ. 160). Το έργο ξεκινά με τον Πρόλογο του Συγγραφέα και έπονται τα 8 κεφάλαια της Ιστορίας και ο Επίλογος.
Στις σελίδες του πολύτιμου αυτού έργου, μελετάται η ζωή και η δράση της Μητροπόλεως: Επισκοπή, Επίσκοποι, Εφημέριοι, Ενοριακά Συμβούλια, Αναγνωστάδες, Διακόνισσες, κ.λπ., καθώς και πορτραίτα ιερέων της ως άνω περιόδου. Επίσης: κεφάλαια για τις πρεσβυτέρες, τα μοναστήρια (και την περιουσία τους), τα ιερά προσκυνήματα, κ.λπ. Και βέβαια ο κατάλογος Επισκόπων Κισσάμου – Σελίνου, σε άλλες Επισκοπές. Επίσης: Σημαντικά γεγονότα από την πορεία της Ι.Μ.Κ.Σ., τα Εκκλησιαστικά της ιδρύματα και το Προσωπικό τους, Αναμνήσεις οικότροφων, κ.λπ., Κεφάλαιο για τους Αγιογράφους και για τους Ηρωικούς Αρχηγούς των Επαρχιών: Σκαλίδη, Κριάρη, κ.ά. Και το έργο κλείνει με τα: “Ηθη και Λαϊκή ευσέβεια”, και την “Ευχαριστία – Παρακαταθήκη” του Σεβ/του Ειρ. Γ. Η επιμέλεια και αυτού του έργου είχε ανατεθεί στον υπογράφοντα Σταμ. Α. Αποστολάκη.
32. Του ιδίου: “Στοχασμοί από την Αγία Σοφία” (Αθήνα, 1991, σχ. 8ο, σελ. 134). Περιλαμβάνονται 34 κείμενα του Σεβ/του Ειρ. Γ. Δημοσιευμένα παλαιότερα στην εφημ. “Φωνή του Αποκορώνου” από το 1978 και μετά, σελ. 4-86. Στη συνέχεια, σελ. 87-129, κείμενα αναφερόμενα στην προσωπικότητα του Σεβ/του Ειρηναίου. Το έργο προλογίζει και επιμελείται ο Δ/ρας Νικ. Β. Πετρουλάκης.
33. Του ιδίου: “Η υγεία του Ανθρώπου στην Ελληνοχριστιανική Παράδοση”. Πρόκειται για το κείμενο ομιλίας του Σεβ/του Ειρ. Γ., στο Πανελλήνιο Συνέδριο “της Ιατρικής Εταιρείας Χανίων”, το 1990, στα Χανιά. Η ομιλία είχε ευρύτατη απήχηση στους απ’ όλη την Ελλάδα Συνέδρους και ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων το εξέδωσε και το διένειμε σε όλους.
34. Του ιδίου: “Το τάξιμό μου” (Αθήνα, 1992, σχ. 8ο, σελ. 88). Το έργο προλογίζεται από τον εμπνευστή Του και έπονται τα 23 κεφάλαιά του. Συναρπαστικό εκ βαθέων· κλείνει με ποίημά Του και Επίλογο. Το αφιερώνει δε, με πολλή συγκίνηση στο Μοναστήρι της Αγ. Τριάδας, όπου βίωσε τα εφηβικά Του χρόνια και έκανε το… τάξιμό Του!
Συγκλονιστικό το σύνολο περιεχόμενο του έργου. Διαβάζουμε στη σελ. 9: «Τέλη Σεπτεμβρίου του 1927, όμορφο φθινοπωρινό δειλινό· ώρα του Εσπερινού στον Υπέροχο Ναό… Θυμούμαι ακόμη πολύ καλά, τη θέση και τη στιγμή εκείνη· και στην καρδιά μου υπήρχαν ‘κείνες τις στιγμές, δυο μεγάλα και δυνατά πράγματα: Η γοητεία του Ναού και η αγωνία των αυριανών μου εξετάσεων στο Ιεροδιδασκαλείο… Και τότε αναπάντεχα και μυστηριακά, κινήθηκε η καρδιά μου σε μια απροσδόκητη υπόσχεση: – Κύριε, να μπω στο Ιερό Σχολείο και να μείνω για πάντα σ’ Αυτόν τον τόπο!..»
Τέλος, το έργο, εξαντλημένο χρόνια, επανεκδόθηκε το 2014 σε σχ. 8ο, σελ. 108 και με φωτογραφικό υλικό από την Ι. Μονή Αγ. Τριάδας, με σημείωμα του Ηγουμένου της Ι. Μονής και των Μοναχών, και με Πρόλογο του Σεβασμ. Μητρ. Κυδωνίας & Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού.
Την επιμέλεια της επανέκδοσης, έκανε ο Θεολόγος – Ιστορικός π. Μιχ. Βλαβογιλάκης.
Επεται συνέχεια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα