Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

“Το θεόπνευστο συγγραφικό έργο του Μακαριστού Ιεράρχη Ειρηναίου Γ. Γαλανάκη, των χρόνων: 1937-2013” (Μέρος Στ’)

Αγαπητοί μας αναγνώστες,
με τη Χάρη του Θεού, συνεχίζουμε την παρουσίαση της περιοδικής έκδοσης της Ι.Μ. Γερμανίας: “Ορθόδοξος Μετανάστης” των χρόνων 1972-1980, αρχιερατείας του από Κισάμου και Σελίνου, Μητροπολίτου Γερμανίας, Ειρ. Γ., που είχαμε αρχίσει την προηγούμενη εβδομάδα. Συνεχίζομε λοιπόν:
Το τελευταίο τεύχος (Νοε. – Δεκ.) του 1974 είναι αφιερωμένο στο χαρμόσυνο πανανθρώπινο γεγονός της Ενανθρώπισης του Σωτήρα Χριστού, και ανοίγει με το απολυτίκιο της Γέννησης και το εόρτιο μήνυμα του Σεβ. Γερμανίας Ειρ. Γ., ενώ οι σελ. 2-3 διατίθενται για το Πατριαρχ. Μήνυμα. Ιστορική σελίδα μεγίστης σημασίας η σ. 8 του τεύχους, όπου «ανακοινώνεται η αναγνώριση -επί τέλους- διά Νόμου του Κράτους Ρηνανίας – Βεστεφαλίας Νο 63/74 της Ελληνικής Ορθοδόξου Μητροπόλεως Γερμανίας, ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, εν τη επικρατεία αυτού» και «ελπίζεται ότι συντόμως θα γίνει το αυτό και εις τα λοιπά κράτη της Ομοσπονδιακής Γερμανίας».
Η αναγνώριση αυτή -υψίστης σημασίας απόφαση- είχε τις δυσκολίες της, η δε σχετική διαδικασία κράτησε πάν’ από δύο έτη.
Ο Σεβασμ. Γερμανίας Ειρηναίος, την υπέβαλε από 20-12-1972, η δε επίτευξή της προέκυψεν ασφαλέστατα: από την ακτινοβολία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου εις τον οικουμενικόν διάλογον, από την εκ μέρους της Γερμανίας αξιολόγηση της προσφοράς των χιλιάδων εργαζομένων Ελλήνων παραγωγικά, και ασφαλέστατα από την θαυμάσια οιακοστρόφο διαποίμανση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γερμανίας Ειρηναίου Γ., αφ’ ης στιγμής ανέλαβε τον θρόνον της ορθοδόξου εκκλησίας εις την Γερμανίαν, και βεβαίως εις τα πρόσωπα των αξίων συνεργατών του.
Ο “Ορθόδοξος Μετανάστης” τη νέα χρονιά 1975, ξεκινά με τις “Ευχές και τους προγραμματισμούς” σελ. 1-2 τεύχ. Ιαν. – Φεβρ. του Σεβασμ. Μητρ. Γερμανίας Ειρηναίου, πατρικές ευχές και υποδείξεις υπεράξιου ποιμένα, προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας Του, θέτοντας ταυτόχρονα και προγραμματισμούς- μακρόπνοους και άμεσους- για: ανεγέρσεις Εκκλησιών, δημιουργία Παιδικών Σταθμών, Μαθητικών Εστιών και λοιπών παρεμφερών Ιδρυμάτων στις ενορίες, για έντονη δραστηριοποίηση των Ομάδων Ορθοδόξου Διακονίας κάθε Ενορίας (φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, επισκέψεις ασθενών, εκθέσεις λαϊκής τέχνης) για όσα καλά και χρήσιμα, μ’ ένα λόγο έργα.
Στις σ. 8-9 του ίδιου τεύχους, ύστερα από άλλα ενδιαφέροντα κείμενα συνεργατών του Σεβασμιώτατου, το δικό του άρθρο: “Για να μη γινόμαστε λαμαρίνες και λουκάνικα…” είναι ιδιαίτερα καθοδηγητικό κείμενο υψηλής διδαχής και σημασίας.
Στο τεύχος Μαρτίου – Απριλίου του ίδιου χρόνου – 1975 ξεχωρίζουμε το πατριωτικότατο, και πάλι, μήνυμα του Σεβ. Ειρηναίου “επί τη 25η Μαρτίου” απ’ όπου το παρακάτω απόσπασμα:
«Αγωνιστική και πολυκύμαντη υπήρξε πάντα η ζωή και η Ιστορία μας κι αν και τούτη η εποχή φέρνει στο Εθνος μας προβλήματα και δυσκολίες, εμείς θα σταθούμε και πάλι ορθοί, οπλισμένοι με την Πίστη μας με την καρτερία και την θέλησή μας κι ακόμη οπλισμένοι με την ενότητα και την ομόνοιά μας.
Ελληνες της Γερμανίας.
Καμπάνες και κανόνια δεν θα χτυπήσουν σε μας εδώ τούτη τη μεγάλη Ημέρα της Παλιγγενεσίας του Εθνους μας.
Θα χτυπήσουν όμως οι καρδιές μας και τα μάτια μας θα βουρκώσουν. Θα χτυπήσουν οι καρδιές μας κι όλα τα σήμαντρα της ψυχής μας θα σημάνουν για την αγνή και πεντακάθαρη Ελευθερία.
Στέλνομε στην Πατρίδα μας το χαιρετισμό και την αγάπη μας. Στέλνομε στους τάφους και στα ηρώα των προγόνων μας την δάφνη και την ευγνωμοσύνη μας. Και στέλνομε στο Λαό, στο Στρατό και τους Αρχοντές μας την υπόσχεση και τον πατριωτισμό μας.
Ιδιαίτερα στέλνομε στους Κυπρίους αδελφούς μας την ευχή μας για την ελευθερία των και την αποκατάστασή των αλλά και τη συνδρομή και συμπαράστασή μας.
Ελληνες λεβέντες, ανδρειωμένοι, Πατριώτες, Θρήσκοι, φιλότιμοι, εργατικοί και τίμιοι άνθρωποι.
Χαρήτε παιδιά μου τούτη την δοξασμένη μέρα της Λευτεριάς και της παλιγγενεσίας μας.
Ελληνίδες, Σουλιώτισσες και Σπαρτιάτισσες, Ελληνίδες χριστιανές, αρχόντισσες. Νοικοκυράρδες, σεμνές Γιαγιάδες, μητέρες και κόρες: Χαρήτε Παιδιά μου τούτη τη μεγάλη μέρα της Παρθένου Μαρίας και της Ελλάδος μας.
Σηκώστε το κεφάλι σας ψηλά, Παιδιά μου, και γιορτάσετε τούτη τη μεγάλη μέρα, όπου κι αν είσθε, όποιοι κι αν είσθε. Κι αν είμαστε εργάτες, είμαστε Ελληνες και έχομε στο αίμα και στο Πνεύμα μας πολιτισμούς και ανθρωπιά, λεβεντιά και περηφάνεια.
Δεν είμαστε οι σκλάβοι της καπνιάς και της μουτζούρας των Εργοστασίων της Ευρώπης. Κι αν είμαστε εργάτες κτίζομε με τη δουλειά μας το σπίτι και τον τόπο μας, την Γερμανία και την ανθρωπότητα. Πολεμούμε και μεις σαν τους προγόνους μας να αναστήσομε την Ελλάδα, να προκόψωμε την Ελλάδα. Οι 400 χιλιάδες των Ελλήνων της Γερμανίας, δεν είμαστε ένα μπουλούκι αθλίων και αχρείων μεταναστών. Είμαστε μια στρατιά τιμίων ανθρώπων και δίνομε μια μάχη για την τιμή και την προκοπή της Πατρίδας μας.
Είμαστε μια στρατιά που κρατούμε τη σημαία μας και δουλεύομε κι αγωνιζόμαστε και τραγουδούμε:
Και σαν πρώτα ανδρειωμένη χαίρε, ω χαίρε λευτεριά.
– Ζήτω ο Ελληνισμός της Γερμανίας!
Ζήτω το Ελληνικό μας Εθνος!
+ Ο Γερμανίας Ειρηναίος
**** **** ****
Και να ψάλλει καταλήγοντας, γονατιστός και δακρυσμένος το:
“Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια,
ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια,
αναγράφω σοι η πόλις σου, Θεοτόκε,
αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον,
εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον,
ίνα κράζω Σοι: Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε!».
ενώ από το τεύχος Μαΐου- Αυγούστου (του 1975): “Η Πεντηκοστή στην καθημερινή μας ζωή” σ. 6-7 και χαρακτηριστική φωτογραφία του Σεβ/του Ειρηναίου σε εργοστάσιο με εργαζόμενους Ελληνες ανάμεσα στα μηχανήματα, συγκινούν βαθύτατα τον αναγνώστη, τον ξενιτεμένο συμπατριώτη μας, τον εργάτη μας στην Γερμανία.
Αυτά τα κείμενα καθοδηγούν και θωρακίζουν σωστά, να κρατιέται Πατρίδα και Θρησκεία ψηλά, στις ψυχές των μεταναστών μας. Αυτά είναι που τους κρατούν και τους ενισχύουν.
Στο φθινοπωρινό τεύχος (Σεπτ. – Οκτω.) του “Ορθόδοξου Μετανάστη” του χρόνου 1975 που διερχόμαστε, μελετούμε πρωτοσέλιδα, τις σκέψεις του Σεβ. Ειρηναίου, για “Ενα σημαντικό πρόβλημα του Ελληνισμού της Γερμανίας” και συγκεκριμένα για το θέμα της ορθής Διαχείρισης και τοποθέτησης των οικονομιών τους, κάτω από σωστές και πραγματοποιήσιμες προϋποθέσεις.
Πρόκειται για όντως καθοδηγητικό κείμενο που πράγματι “άνοιξεν δρόμους”.
Στο ίδιο τεύχος, ευρύτατη παρουσίαση του “Διαλόγου Ορθοδόξων και Παλαιοκαθολικών στο Σαμπεζύ της Γενεύης, από 20 έως 28 Αυγ. 1975” σ. 3-4 καθώς και της μνημειώδους και παρά Θεού φωτισμένης: “Προσφωνήσεως, επί τη ενάρξει του επισήμου διαλόγου Ορθοδόξων και Παλαιοκαθολικών” από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας Ειρηναίο Γ. στο Σαμπεζύ τον Αύγουστο του 1975, σελ. 4-6.
Στο τεύχος Νοε. – Δεκ. 1975 του “Ορθόδοξου Μετανάστη” μελετούμε τα μηνύματα α) του σεπτού Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Δημητρίου (σελ. 1-2) και του σεβασμ. Γερμανίας Ειρηναίου Γ. (ΣΕΛ. 3-4) “Επί ταις εορταίς των Χριστουγέννων”, ενώ έπονται (σελ. 5-6): οι κρίσεις και τα συμπεράσματα από τον “Διάλογο Ορθοδόξων και Παλαιοκαθολικών στο Σαμπεζύ της Γενεύης” από τον συμμετέχοντα στον διάλογο σεβασμιώτατο μητροπολίτη Γερμανίας Ειρηναίο.
Στα περιεκτικά πέντε (5) τεύχη του “Ορθόδοξου Μετανάστη” του έτους 1976, πολλές και αξιόλογες οι συνεργασίες που δημοσιεύονται.
Ξεχωρίζουμε: το κείμενο “οραματισμών και προσδοκιών” της ραδιοφωνικής ομιλίας του Σεβ/του Ειρηναίου, της 3.1.1976, με τίτλο “Καινούργιος χρόνος” (σ. 1-2) τον πλούσιο “Απολογισμό του 1975” του έργου της Ι.Μ. Γερμανίας, από τον Προκαθήμενό της Σεβ. Ειρηναίο, (σ. 10-11) καθώς και τα ιδιαιτέρως αξιόλογα κείμενα των συνεργατών της Μητροπόλεως.
Στο τεύχος Μαρτ. – Απρ. τα καθιερωμένα πασχαλινά μηνύματα και οι λοιπές τρέχουσες συνεργασίες.
Ξεχωριστή μνεία για το άρθρο: “Η Πατρίδα και η ξενιτιά” του Σεβ. Ειρηναίου, πρωτοσέλιδα στο τ. Ιουλίου – Αυγούστου 1976, το οποίο κατασυγκινεί τον αναγνώστη του με τις διδαχές και τις προτροπές του, όπως στο παρατιθέμενο μικρό απόσπασμα:
«…Οσοι βρισκόμαστε έξω από την Ελλάδα, ας κρατούμε τ’ όνομά της καθαρό και τιμημένο ανάμεσα στους λαούς που ζούμε κι ας το υπερασπίζωμε από παρεξηγήσεις κι επιβουλές. Κι όσοι ζούμε μέσα στην Ελλάδα ας φυλάμε πιστά και σταθερά το χώμα και το πνεύμα της, γιατί κανείς δεν μπορεί να μιλή στους άλλους για το σπίτι του όταν ο ίδιος το γκρεμίζει.
Αγαπητοί μου Ελληνες της Γερμανίας.
Η Πατρίδα μας περνά την εποχή αυτή μια ιδιαίτερη ανησυχία και χαρειάζεται την ενότητα και την συμπαράσταση όλων μας. Τα ατομικά και τα οικογενειακά μας προβλήματα δεν πρέπει να μας απορροφούν τόσο ώστε να λησμονούμε εκείνο που ζητά απ’ όλους η Πατρίδα…»
+ Ο Γερμανίας Ειρηναίος
**** **** ****
Το έτος 1977, ο “Ορθ. Μετανάστης” κυκλοφορεί ανά τρίμηνο. Η παραδομένη οργάνωση των σελίδων περιεχομένων, συνεχίζεται.
Στο πρώτο τεύχος (Ιαν. – Φεβ. – Μαρτ.) ξεχωρίζει και πάλι η καθιερωμένη ομιλία του Σεβ. Ειρηναίου, για την “25 Μαρτίου 1977” από την ελληνική εκπομπή του ραδιοσταθμού του Μονάχου με τον υπότιτλο: “Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα: Ενα ιδιαίτερο χρέος του Ελληνισμού της Ευρώπης” με τις σοφές, όπως πάντα και επίκαιρες προτροπές του φωτισμένου Ιεράρχη μας στην Ι.Μ. Γερμανίας, που βλέπει μακριά και ξεχωρίζει σωστά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του εγχειρήματος!
Σημαντικό επίσης και το κείμενο του πρωτοπρεσβύτερου π. Ι. Ψαράκη, εφημερίου του Dusseldorf στο ίδιο τεύχος, με θέμα του, την “Ορθόδοξη Εκκλησία και Ελλάδα στη Γερμανία” σ. 8 – 10.
Εξαιρετικά, επίσης, και τα άρθρα: “Ο Δεκάλογος του Μετανάστη της Γερμανίας” του Σεβ. Ειρηναίου, σ. 9 και του π. Πολύευκτου Γεωργακάκη: “Η Εκκλησία και οι απόδημοι Ελληνες” σ. 7-8 στο τεύχος του δευτέρου τριμήνου του 1977.
Συνεχίζοντας τη μελέτη των σελίδων του “Ορθοδ. Μετανάστη” χαιρόμαστε στο τ. Ιουλίου – Αυγ. – Σεπτ. το πρωτοσέλιδο του Σεβ. Ειρηναίου με θέμα του: “Την Παιδεία και Εργασία” με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους, ενώ στο τελευταίο τεύχος του χρόνου (Οκτ. – Νοε. – Δεκ. 1977) πέραν των καθιερωμένων εόρτιων μηνυμάτων, ξεχωριστής σημασίας είναι και το ιδιαίτερα διαφωτιστικό κείμενο: “Προς την Μεγάλη Σύνοδο” ο θεολογικός δηλ. διάλογος με τη Δύση, κείμενο που συνεχίζεται και σ’ επόμενα τεύχη.
Και κατά το επόμενο έτος 1978, ο “Ορθόδοξος Μετανάστης” κατά τρίμηνο. Σημειώνουμε: Οπως κάθε χρονιά κι εφέτος, τον από ραδιοφώνου εόρτιο λόγο του Σεβ. Ειρηναίου, κατά την 25η Μαρτίου. Φέτος, με τίτλο “Κρατούμε ακοίμητη την αγάπη στην Πατρίδα μας Ελλάδα”, φωτίζει, συγκινεί, διδάσκει, συγκλονίζει χριστιανικά, πατριωτικά. Ευτυχώς, πλήρες το κείμενό του, αποθησαυρίζεται στις σ. 1, 2 και 5 του τεύχους Ιαν. – Φεβ. – Μαρτ. του 1978.
Κυρίαρχο θέμα -εξάλλου- στο επόμενο τεύχος Απρ. – Μαΐου- Ιουνίου, είναι τα εγκαίνια του εν Βόννη Ιερού Καθεδρικού Ναού της Αγ. Τριάδος, Ι.Μ. Γερμανίας που τελέσθηκαν στις 18 Ιουνίου 1978, με κάθε επισημότητα!.
Ερχόμαστε τώρα στο πρώτο τεύχος του 1979 του “Ορθοδ. Μετανάστη” του περιοδικού δελτίου της Ι.Μ. Γερμανίας αφ’ ής τον θρόνον της ανέλαβεν ο από Κισάμου και Σελίνου Σεβ. Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης.
Στο εν λόγω τεύχος, σ. 1-3, το κείμενο: “Ορθόδοξη αντίληψη της Κοινωνικής Διακονίας” του φωτισμένου Ιεράρχη της και ακολουθεί η περιγραφή της υψηλής Τιμητικής Διάκρισης που απενεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδ. Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Walter Scheel, «στον Σεβασμ. Μητροπολίτη και Πνευματικό Ηγέτη της Ορθοδοξίας στην Γερμανία κ.κ. Ειρηναίο».
Στο τρίτο τεύχος, ξεχωριστής σημασίας το κείμενο του Σεβ. Ειρ. Γ. για την “Ιστορική συνάντηση Πάπα και Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη” στις 29 Νοε. 1979, και βέβαια τα κείμενα των επισήμων χαιρετισμών και λόγων, εκατέρωθεν.
Τέλος, στο πρώτο τεύχος του ένατου χρόνου (1980) κυκλοφορίας του “Ορθ. Μετανάστη” τα πασχαλινά μηνύματα, το μελέτημα: “Αι διεκκλησιαστικαί σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν τη Δυτική Ευρώπη” σ. 6-12 του Δ/ρος Θεολογίας, Αθαν. Μπασδέκη και όπως πάντα τα “Εκκλησιαστικά Νέα”, “Ειδήσεις και Σχόλια” και το “Χρονικό της Ι.Μ. Γερμανίας”.
**** **** ****
Συμπερασματικά: από τα τεύχη του “Ο.Μ.” της περιοδικής έκδοσης της Ι.Μ. Γερμανίας, των χρόνων: 1972-1980 που μελετήσαμε, διαπιστώσαμε: τον πλούτο των περιεχομένων, τον ανεκτίμητο θησαυρό των θεόπνευστων κειμένων του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ειρηναίου και των άξιων συνεργατών του, και γενικά την αξία του αποθησαυρισμένου υλικού, που αποδελτιώνεται στις πυκνογραμμένες και “καλοστημένες” δεκαέξι σελίδες του κάθε τεύχους του.
Οσοι τυχεροί κατέχουν τα τεύχη του περιοδικού αυτού, πρέπει να εκτιμήσουν ότι κατέχουν πνευματικό θησαυρό και πολύτιμο χρονικό μιας δύσκολης περιόδου Αρχιερατείας του Σεβασμιώτατου Γέροντα Μητροπολίτη Ειρηναίου, περιόδου που παρά την πικρή δοκιμασία του, με θεία αρωγή και βοήθεια η Αρχιερατεία Του στην Ι. Μ. Γερμανίας, μετατράπηκε σε αρχιερατεία υψίστης σημασίας έργου και αγλαών καρπών αποτέλεσμα για τον Ελληνα και Ορθόδοξο Χριστιανό μετανάστη στη Γερμανία, εκείνων των χρόνων.
Τα όντως πολύτιμα αυτά κείμενα του Σεβασμ. Ειρηναίου Γαλανάκη, που αποδελτιώνονται στις σελίδες του “Ορθ. Μετανάστη” οφείλουμε για μια πληρέστερη πληρέστατη μελέτη. Θα είναι έργο παρά Θεού ευλογημένο, για την ορθόδοξη θωράκισή μας!
Εδώ όμως κλείνουμε και για σήμερα. Σας ευχαριστούμε που μας διαβάσατε και θα ‘χετε για δώρο, την επόμενη εβδομάδα, δύο συγκλονιστικά κείμενα του αοίδιμου Αγίου Ιεράρχη Ειρηναίου, που και συγκινήσεις και δάκρυα θα σας φέρουν.
Αναμείνατε λοιπόν!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα