Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί μας αναγνώστες, Καλημέρα και Καλό μήνα!
Από χθες (1/10), με τη χάρη του Θεού έχουμε Πρωτομηνιά, γιορτάστηκε η Παναγία η Γοργοϋπήκοος και μπήκαμε με τη χάρη Της, στο δέκατο μήνα του χρόνου! Το μήνα της σποράς των σιτηρών, παλιότερα και σήμερα στα γεωργικά χωριά μας.
Δεν ξεχνιέται, εξάλλου πως:
«Απού σπέρνει τον Οχτώμπρη/ κάνει οχτώ σωρούς, στ’ αλώνι,/ κι απού σπέρνει το Γενάρη/ τρώει την… ανεμοζάλη!»
Μήνας τ’ άι-Δημήτρη του Μεγαλομάρτυρα (26/10) και της Εθνικής μας επετείου της 28ης Οκτωβρίου, η μεγάλη μέρα!
Μήνας, επίσης, των σχολείων μας, που έχουν μεν αρχίσει πριν από δυο βδομάδες, όμως τώρα είναι στο δρόμο τους, για τα καλά, φορούν τη μάσκα τους όλοι και προετοιμάζονται κιόλας για την παρέλαση της Εθνικής μας επετείου!
Και το ξαναλέμε: Κανένας εκπαιδευτικός ή μαθητής, δεν ξεχνά να φοράει τη μάσκα του, συντροφιά και προ πάντων προφύλαξη, από τον καταραμένο κορωνοϊό, που μας τριγυρίζει…
Από το Εορτολόγιο των ημερών, μετά της Παναγίας (1/10) που γράψαμε πιο πάνω, έχομε την επομένη (2/10) τη γιορτή των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης και αύριο (3/10) Σάββατο, Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, μεγάλη η Χάρη Του!
*** *** ***
Και τώρα, να δούμε, ποιo βιβλίο, από το πλήθος που έχομε λάβει, έχει σειρά για παρουσίαση από τη στήλη μας
– Ζαχαρία Δ. Καλοχριστιανάκη: “Ο Άγιος Κοσμάς, ο ερημίτης και Ομολογητής”, έκδοση Ι.Μ. Κουδουμά, Αθήνα 2020, σχ. 8ο, σελ. 264 και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Πασίγνωστος και βαθύτατα εκτιμώμενος, για το Πρόσωπο και το Έργο του, ο ιδιαίτερα αγαπητός συνάδελφος, στη Δημοτ. Εκπ/ση, o κ. Ζαχαρίας Δ. Καλοχριστιανάκης, μας έχει χαρίσει τα πολύτιμα έργα του: 1. “Οι Τρεις Εκκλησίες των Αστερουσίων”, 2003, 2. “Ο Πύργος Μονοφατσίου: Ιστορία, Θρησκεία, Λαογραφία”, 2009, 3. “Ο Πύργος και οι Τρεις Εκκλησίες, στον Πόλεμο του 1940”, 2014, 4. “Ο Ιωσήφ Φιλάγρης και τα Αστερούσια”, 2018, 6. “Ο Καπετάν Ιωάννης Αϊνικολιώτης” (συνεργ. Με Ειρ. Ταχατάκη), 2018.
Ήταν δίκαιη και πρέπουσα η τιμητική εκδήλωση που του έγινε στη γενέτειρά του, στον Πύργο Μονοφατσίου, πέρυσι (2019), από το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, καθώς επίσης και η απονομή Ευεργετηρίου Γράμματος της Ι.Μ. Γόρτυνος και Αρκαδίας, τον Δεκ. 2019, «διά την προσφοράν του εις την τοπικήν Εκκλησίαν». Του οφείλονταν αυτές οι υψηλές διακρίσεις, γιατί το εκτιμώμενο παρά πάντων έργο του και η βιωτή του, τα αξίζουν. Δεν ξεχνούμε πως όλων του των έργων τα έσοδα πώλησής των, τα έχει παραχωρήσει σε κοινωνικούς, πολιτιστικούς φορείς.
Και τώρα, μια ματιά στο σημερινό του, πολύτιμο πόνημα.
Στην “Ευλογία – Χαιρετισμό” Του ο Σεβ/τος Γόρτυνος και Αρκαδίας γράφει, μεταξύ των άλλων: «Δεν είναι η πρώτη φορά που παρέχουμε την ευλογία της Εκκλησίας για τις εκδοτικές και άλλες δραστηριότητες του κ. Ζαχαρία Δημ. Καλοχριστιανάκη, συγγραφέα σημαντικών και αξιόλογων μελετών, ο οποίος ασχολείται ευφήμως και επιτυχώς με την έρευνα, ανάδειξη και συγγραφή γύρω από την ιστορία του τόπου μας. Τον συγχαίρουμε και τον ευχαριστούμε για την ανά χείρας επίπονη συγγραφή του για τον Όσιο Κοσμά τον Ερημίτη και ευλογούμε λίαν ευχαρίστως και ολοθύμως τη νέα του αυτή εργασία…»
Και καταλήγει: «Το θαυμαστό αυτό βιβλίο του κ. Ζαχαρία Δημ. Καλοχριστιανάκη προσθέτει νέα ιστορικά στοιχεία από λατινικές πηγές, σχετικές με τον Όσιο Κοσμά, μεταφρασμένες και προσβάσιμες πλέον σε όλους…».
Και στο “Προλογικό σημείωμα”, στη συνέχεια, του Ηγουμένου της Ι.Μ. Κουδουμά, κ. Μακαρίου, διαβάζομε: «Ο Άγιος Κοσμάς ο Ερημίτης και Ομολογητής, ο Άγιός μας, επέστρεψε στην πατρίδα του μετά από πολλά χρόνια. Όλα είναι “πολλά” σε αυτόν τον άνθρωπο του Θεού. Αγωνίστηκε πολύ, νήστεψε πολύ, προσευχήθηκε πολύ και τιμήθηκε πολύ τόσο από το Θεό όσο και από τους ανθρώπους της εποχής του. Γι’ αυτό και πολεμήθηκε πολύ, ακόμα και μετά θάνατον ώστε να εξαφανιστεί από τις δέλτους της ιστορίας για δέκα αιώνες…
…Στη σημερινή κατάσταση, της πλήρους απομάκρυνσης από τον Θεό και της ευμάρειας, ο Άγιος Κοσμάς ομολογεί εκ νέου την αξία της ασκήσεως, το άφημα στα χέρια του Θεού και την εμπιστοσύνη στην βούλησή Του. Μάθαμε να εμπιστευόμαστε μόνο τον εαυτό μας και να κυνηγάμε την απόλαυση. Ο Άγιος έρχεται στις μέρες μας για να μας εμπνεύσει, λιπόσαρκος και ανέστιος, γυμνός από κάθε πρόσκαιρο και φθαρτό που ελέγχει τους ανθρώπους της εποχής μας και δη εμάς τους μοναχούς…
…Ο Άγιος Κοσμάς ο Ερημίτης αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους μας. Συνεπώς, δε θεωρείται διόλου τυχαίο το γεγονός ότι ενεφύσησε και στον αγαπητό κ. Ζαχαρία Καλοχριστιανάκη την ιδέα και το αίσθημα του χρέους, ώστε να ασχοληθεί δημιουργικά και να μελετήσει ενδελεχώς τα κείμενα και την ιστορική περίοδο κατά την οποία έζησε ο Άγιος, κατορθώνοντας έτσι να μας δώσει αυτό το υπέροχο και αξιόλογο έργο, κάνοντας τον Άγιο πιο προσιτό και το παράδειγμά του τρανότερο. Τέλος, ευχόμαστε το παρόν πόνημα να καταστεί πηγή έμπνευσης και οικοδομής προς όλους τους αναγνώστες οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν τα περί του βίου και της εποχής του Αγίου Κοσμά του Ερημίτη».
Ενώ, στον ακολουθούντα “Πρόλογό του”, ο Καθηγ. Πανεπ. Κρήτης, αγαπητός κ. Κων/νος Ι. Ανδρουλιδάκης, σημειώνει ακριβοδίκαια, και ότι: «…το βιβλίο αυτό και η συγκυρία της συγγραφής του αποτελούν μια πολύ σημαντική και άκρως ευπρόσδεκτη συμβολή στην αδελφική συνεργασία και αλληλοκατανόηση μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το παρόν βιβλίο, αποτελώντας εξαιρετικό δείγμα νηφάλιας και απροκατάληπτης μελέτης, καταδεικνύει πως η ενότητα των Εκκλησιών και του Χριστιανισμού μπορεί και πρέπει να οικοδομείται όχι μόνο μέσω του επίσημου θεολογικού διαλόγου και της συνεργασίας στην κορυφή, αλλά και με τις πράξεις των ίδιων των πιστών. Τούτο ισχύει, και μάλιστα κατ’ εξοχήν, για τα πνευματικά έργα και τις επιστημονικές έρευνες, λ.χ. τις ιστοριογραφικές, τηρώντας τη βιβλική προτροπή: “ίνα συνεργοί γινώμεθα τη αλήθεια” (Επιστολή Ιωάννου, Γ’, 8). Με το νόημα τούτο αποτελεί χωρίς υπερβολή μια συμβολή στην οικουμενική κίνηση για την ενότητα των χριστιανικών Εκκλησιών, την οποία εγκαινίασαν και εμπράκτως προώθησαν οι προκαθήμενοί τους»…
Νομίζομε πως οι δικές μας γραμμές, πάνω στο πολύτιμο έργο, που μας γνωρίζει την επίγεια πορεία του Αγ. Κοσμά του Ερημίτη και Ομολογητή, την περιπέτεια του λειψάνου Του, στην Κρήτη, την αρπαγή του ιερού Του σκηνώματος, από τους Ενετούς, και την επιστροφή Του· την όλη συμβολή της Ιεράς Μονής Κουδουμά, στα έκτοτε συνεχιζόμενα, αρκούν!
Το έργο του αγαπητού συναδέλφου και από χρόνων πολλών διαλεχτού φίλου, κ. Ζαχαρία Καλοχριστιανάκη, παιδαγωγικό, ιστορικό, λαογραφικό, κ.λπ., τιμά τα Κρητικά Γράμματα, τον Πολιτισμό μας, την Ιστορία μας.
Ευχή μας ολόθερμη από τα Χανιά: Υγεία και Καλή συνέχεια. Το έργο σου αγαπητέ Ζαχαρία τιμάται απ’ όλους μας, κι όσοι δεν το έχουν προμηθευτεί, να φροντίσουν για την απόκτησή του κι οι δυνάμενοι να μεταβούν προσκυνητές “τασιμάρηδες”, ως την Ιερά Μονή Κουδουμά. Είναι τόσο εύκολο: Από το Ηράκλειο φτάνομε στην αρχαία Γόρτυνα. Συνεχίζουμε ανατολικά και να μας, στους Αγ. Δέκα, στ’ Ασήμι, απ’ όπου κατηφορίζοντας από τον Πύργο και τον Πλατανιά, μας περιμένει μ’ ανοιχτές τις πόρτες της, εκεί νότια, στο περιγιάλι η Ιερά Μονή Κουδουμά, να προσκυνήσουμε, ν’ ανάψουμε κερί και να κάψουμε λιβάνι στη χάρη τ’ άι Κοσμά του Ερημίτη, κι όλων των Εικόνων. Κι ύστερα στην αυλή, να χαρούμε το σύνολο μαγευτικό τοπίο, π’ αξιωθήκαμε να φτάσουμε!
Ζαχαρία, σ’ ευχαριστούμε γιατί με τη μελέτη του βιβλίου σου αυτού, αξιωθήκαμε να χαρούμε όλα τα παραπάνω!
Εδώ όμως τελειώσαμε και σήμερα. Τα ξαναλέμε -συν Θεώ- την άλλη βδομάδα· ως τότε γεια σας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα