Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί μας αναγνώστες, Καλημέρα σας!
Οδεύουμε -συν Θεώ- την τρίτη βδομάδα του Δεκέμβρη. Φροντίζουμε, όσο μπορούμε, την προφύλαξή μας, προσωπική και οικογενειακή. Περιορισμένες οι κινήσεις μας, μάσκες, αποστάσεις και καθαριότητα, σχολαστικά και μένομε μέσα. Εξάλλου κι οι καιροί το απαιτούν. Κρύο, βροχές και χιόνια, περιορίζουν τις εξόδους μας, σπίτι, βιβλίο, λίγη τηλεόραση, είναι τώρα η εποχή τους. Ιδιαίτερα τα καλά βιβλία, είναι τόσα πολλά!
Και τώρα το Εορτολόγιο της βδομάδας, η καθιερωμένη μας αρχή.
Την Τρίτη λοιπόν (15/12) προχθές, είχαμε τη γιορτή του Αγίου Ελευθερίου, και της μητέρας του Ανθίας. Έζησαν τον 2ο μ.Χ. αιώνα. Ο Ελευθέριος έμεινε από πολύ μικρός ορφανός από πατέρα. Η μητέρα του φρόντισε πάρα πολύ για τη χριστιανική ανατροφή και τη θεολογική κατάρτισή του. Τον ανέθεσε στον Επίσκοπο Ρώμης, γι’ αυτά. Χειροτονήθηκε Διάκονος και αργότερα αξιώθηκε να εκλεγεί Επίσκοπος Ιλλυρικού.
Κατά τους διωγμούς Σεπτημίου Σεβήρου, διώχτηκε απάνθρωπα, βασανίστηκε σκληρά κι Αυτός και η Μητέρα του Ανθία και τέλος τους αποκεφάλισαν.
Το απολυτίκιο της εορτής Του, σε ήχο πλάγιο Α’ ψάλλει: «Ιερέων ποδήρει κατακοσμούμενος, και αιμάτων τοις ρείθρεις επισταζόμενος, τω Δεσπότη σου Χριστώ, μάκαρ ανέδραμες, Ελευθέριε σοφέ, καθαιρέτα του Σατάν. Διό μη παύση πρεσβεύων, υπέρ των πίστει τιμώντων,την μακαρίαν σου άθλησιν».
Για τους έχοντες την ευλογία, να φέρουν το όνομά Του: Ελευθέριος, Ελευθερία, Χρόνια Πολλά με Υγεία!
*** *** ***
Και τώρα στα τρέχοντα περιεχόμενα της στήλης μας:
Όντως πολλές και ενδιαφέρουσες οι πρόσφατες εκδόσεις. Ξεκινούμε από του εκλεκτού μας συναδέλφου Βαγγέλη Κακατσάκη την έντυπη πλέον, Β’ έκδοση, της πολυπαινεμένης και δίκαια, ποιητικής συλλογής του: “Τα χελιδόνια του μοναχού”. Επαινούμε και συγχαίρουμε τις Εκδόσεις: Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης: “Πυξίδα της Πόλης”, του ξεχωριστού μας φίλου Μαθιού Φραντζεσκάκη, και γι’ αυτή του την έκδοση και βέβαια την οικογένεια του αείμν. Γεωργ. Κ. Παπαδάκη, για την ευγενική τους υποστήριξη, οικονομικά. Χρέος μας κι ας έχομε την ψηφιακή, της συλλογής μορφή, να φροντίσουμε και για της παρούσας έκδοσης το τόσον καλαίσθητο αντίτυπο, αλλά και για μικρή μας έστω, ενίσχυση του Ιδρύματος “Αγ. Σοφίας”, με τις τόσες καθημερινά, ανάγκες του.
Βαγγέλη, πάντα άξιος! Τ’ αξίζεις, γι’ αυτό και σε τιμούμε όλοι!
*** *** ***
Ενός ακόμη πολύτιμου έργου, η αναγγελία της πρόσφατης έκδοσής του, ακολουθεί, ώσπου να ‘ρθει η ώρα της αναλυτικής παρουσίασής του, που βέβαια δεν θ’ αργήσει!
Πρόκειται για τον καλαίσθητο, ογκώδη τόμο, 830 σελίδων 8ου σχήματος, του έργου του επίσης αδελφικού φίλου – συναδέλφου, του Κωστή Λαγουδιανάκη, από το Χαρασό Πεδιάδος, Ηρακλείου, με τον τίτλο: «Τση Κρήτης η πορπατηξά, στη στράτα τσ’ Ιστορίας».
Δηλαδή: Ολόκληρη η Ιστορία της Κρήτης, σε έμμετρο 15/σύλλαβο συνθεμένη και γραμμένη, και πλουμισμένη με ζωγραφιές από το χαρισματικό χέρι του εκλεκτού φίλου Κώστα Πατεράκη. Έκδοση όντως φροντισμένη από την ΤΥΠΟΚΡΕΤΑ. Σύντομα η στήλη μας θα καταφέρει την πρέπουσα παρουσίαση του μνημειώδους αυτού έργου, της Ιστορίας μας, από αρχαιοτάτων χρόνων, ως τα σήμερα, έμμετρη και στης Κρήτης μας τη γλώσσα. Αναμείνατε λοιπόν.
*** *** ***
Κι από την Κρήτη μας, στην αγαπημένη μας αδελφή Μακεδονία και μάλιστα στην πρωτεύουσά της, τη Θεσσαλονίκη.
Από εκεί, κι από τον Σύλλογο Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παίρνομε κάθε τετράμηνο, χρόνια τώρα, την πολύτιμη περιοδική τους έκδοση:
“ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ” (τεύχος 179/Σεπτ. – Δεκ. 2020, σχ. 8ο, σελ. 96).
Έκδοση που 42 τόσα χρόνια, τιμά επάξια της φιλολογικές μας επιστήμες. Θα βεβαιωθείτε επ’ αυτού, μελετώντας τους τίτλους των περιεχομένων, του πρόσφατου 179 τεύχους, του 2020. Είναι οι ακόλουθοι:
186 Απόψεις και απόψεις
«“Ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση”: Ένα σχόλιο»
Το Δ.Σ. του “Φιλολόγου”
188 Άρθρα
«Παράδοση και νεωτερικότητα στο έργο του Ντίνου Χριστιανόπουλου»
ΜΑΡΙΑ ΙΑΤΡΟΥ
195 «Ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα στην πεζογραφία του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Ένα διακεκριμένο δείγμα»
ΝΙΚΗ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ
223 «Βίος και λόγος: Χαρά I. Συκουτρή, “Ιωάννης Συκουτρής, 1901-1937”»
Χ. Μ. ΝΙΦΤΑΝΙΔΟΥ
234 «Η Λογοτεχνία στο σχολείο σήμερα: Θεωρητικές αρχές, μεθόδευση εργασίας, αξιολόγηση των μαθητών υπό το πρίσμα των Πανελλαδικών εξετάσεων»
ΛΙΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
244 Διδακτικές προτάσεις
«Ο προφορικός λόγος ως “λάθος” στα μαθητικά γραπτά: Διδακτική εφαρμογή και διδακτικές προτάσεις»
ΕΥΑ ΖΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ
263 Ψήφισμα για τον θάνατο του Ντίνου Χριστιανόπουλου.
264 Σημείωμα της Συντακτικής Επιτροπής.
Έχομε δηλ. με κάθε τεύχος, και με το παρόν βέβαια, πολύτιμη δέσμη: άρθρων, μελετών, διδακτικών προτάσεων, ψηφισμάτων και σημειωμάτων της Συντακτικής Επιτροπής, που συμβάλλουν στο έργο του Φιλολόγου.
Ευχές για καλή συνέχεια.
*** *** ***
Και επιστρέφομε στην Κρήτη:
Κυκλοφόρησε πρόσφατη, η περιοδική έκδοση “ΥΠΕΡ – Χ”, των σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκη, το τεύχος αρ. 95, του Φθινοπώρου 2020, έγχρωμο και όπως πάντα: δωρεάν διανεμόμενο. Σύμβουλος της έκδοσης, ως γνωστόν, η δραστήρια και εργατική κόρη του ζεύγους Νίκου και Μαρίας Ψιλάκη, κα Έφη Ψιλάκη. Αρχίζοντας από τα “Φωτογραφήματα” των σελ. 6 -15, με φωτό και κείμενα Ν. Ψιλάκη, που συνεπαίρνουν με τη θεματολογία τους, όπως πάντα!
Μας συνεπαίρνει στη σελ. 18, «ένας χοχλιός… με ρίζες», με τις ιδιωματικές, πανελλήνια ονομασίες του. Φυτό, λουλούδι, κλπ., «Πλούτος ψυχής είναι η μαντινάδα», σελ. 24 κ.έ., ανυπόγραφο, με μαντινάδες, μέσα στο όλο κείμενο που αξίζουν πολλά!
Στις σελ. 32-34 του τεύχους, με τον τίτλο «Δυο σπουδαίοι λόγιοι της Κρήτης, παρουσιάζουν το περιοδικό μας», οι θερμές ευχαριστίες Δ/νσης και Συνεργατών, για τον κ. Γ.Ν. Αικατερινίδη κι εμάς μας συγκινούν βαθύτατα. Ευχαριστούμε από καρδιάς.
Ο αγαπητός και πάντα ανεξάντλητος Νίκος Ψιλάκης, με το τόσον ενδιαφέρον, πρωτότυπο μελέτημά του: «Τα ασκιά, οι ασκοντάβλες και οι αραγοί στην Κρήτη», σελ. 40-48, κείμενο και φωτ., μας κατευχαρίστησε, όπως και η επόμενη στο τεύχος συνεργασία του «Άνθρωπος ήτανε, κι ο μελίτακας», των σελ. 54-57.
Ο αγαπητός και εκλεκτός επιστήμονας Λαογράφος κ. Γεωργ. Ν. Αικατερινίδης, τιμά το περιοδικό και τους αναγνώστες του, με τη μελέτη του, στις σελ. 60- 61, «Μελέτιος Πηγάς: Ο Κρης Άγιος του Οκτωβρίου».
Έπεται (σελ. 62-68), με τον τίτλο: «Ο Θέμος Κορνάρος, στη Σπιναλόγκα του 1928», μια επίσκεψη, ένα ρεπορτάζ, μια άγνωστη περιγραφή της «Ζωής στο Λεπρονήσι», του Θ. Κορνάρου.
Και το τόσον περιεκτικό τεύχος, ολοκληρώνεται, με τα κείμενα: «Τα γλυκά και τα ποτά των Κρητικών, στον Καπετάν Μιχάλη», του Κ.Ν.Μ. Καζαμιάκη και «Ο λεκτικός πλούτος και οι μεγάλου μήκους λέξεις» του ποιητικού έργου “Πανώρια”, των Ανδρέα και Γεωργίου Μανιού.
Ένα τεύχος, που μας ανοίγει ορίζοντες και μας πλουτίζει τη γνώση. Θερμά, θερμότατα συγχαρητήρια στον εκδότη και στους εκλεκτούς συνεργάτες του.
Εδώ όμως σταματούμε για σήμερα. Ευχές στους εορτάσαντες και Καλό Σαββατοκύριακο, και τον κορωνοϊό ξορκισμένο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα