Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί μας αναγνώστες, Καλημέρα σας, Χρόνια Πολλά – Καλά Χριστούγεννα!

Είμαστε, με τη χάρη του Θεού στην προτελευταία βδομάδα (20-26/12) του Δεκέμβρη. Στις χριστουγεννιάτικες, όπως λέμε, μέρες.
Το εορτολόγιο των ημερών αυτών αρχίζει με τη γιορτή Ιγνατίου του Θεοφόρου (20/12), και δεν ξεχνούμε τις θερμές ευχές μας, στον πατέρα Ιγνάτιο Χατζηνικολάου, Αρχιμανδρίτη, Θεολόγο και πρώην Λυκειάρχη με έργο πολύτιμο.
Eξάλλου την Τρίτη (22/12) γιορτάσαμε την Αγία Αναστασία και την επομένη (23/12) την ιερή μνήμη των Εν Κρήτη 10 Μαρτύρων των μαρτυρησάντων επί Δεκίου, το 251 μ.Χ. Χθες, επίσης, Ευγενίας της Οσιομ. Παραμονές των Χριστουγέννων, από την επομένη. Έχομε γράψει πολλές φορές τα ήθη, έθιμα κλπ. των Χριστουγέννων, όπου σας παραπέμπομε. Για το χατήρι όμως των μαθητών των σχολείων μας, κι ας μη μπορέσουν φέτος, λόγω κορωνοϊού, να πουν τα κάλαντα στη γειτονιά τους έστω, εμείς θα τους θυμίσουμε λίγους στίχους των, να τους ψάλλουν στο σπίτι τους.
Να ψάλλουν, χαρούμενα:
«Καλήν εσπέραν άρχοντες, αν είναι ο ορισμός σας,
Χριστού τη Θεία γέννηση να πω στ’ αρχοντικό σας.
Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει
οι ουρανοί αγάλλονται χαίρει η φύσις όλη.
Εν τω σπηλαίω τίκτεται, εν φάτνη των αλόγων,
ο Βασιλεύς των ουρανών κι ο Ποιητής των όλων.
Πλήθος αγγέλων ψάλλουσι, το “Δόξα εν Υψίστοις”,
και τούτο άξιον εστίν, η των Ποιμένων πίστις.
Εκ της Περσίας έρχονται τρεις Μάγοι με τα δώρα
άστρον λαμπρόν τους οδηγεί χωρίς να λείψει η ώρα.
Ιδού όπου σας είπομεν όλην την υμνωδίαν,
του Ιησού μας του Χριστού, γέννησιν την αγίαν.
Και σας καληνυχτίζομεν, πέσετε κοιμηθείτε,
ολίγον ύπνον πάρετε κι ευθύς σηκωθείτε, στην εκκλησία τρέξετε με όλη προθυμία και του Θεού ν’ ακούσετε
τη θεία λειτουργία».
Αύριο Σάββατο (26/12), η Εκκλησία μας εορτάζει την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου και η ευλογημένη βδομάδα μας λήγει!
Ευχόμαστε, Χρονιάρες Μέρες, σ’ όλους τους αναγνώστες, πρώτιστα στο εκλεκτό επιτελείο των “Χανιώτικων νέων” (Ιδρυτή κ. Γιάννη Ε. Γαρεδάκη), εκδότη, δ/ντή, προσωπικό της σύνταξης, των ρεπορτάζ, αθλητικών, κλπ., και βέβαια τους διορθωτές, σελιδοποιητές και πιεστές, με το επίμοχθο έργο τους, που δεν φαίνεται. Κι ύστερα στην Καραϊσκάκη, όπου τα γραφεία διαχείρισης, διακίνησης και συλλογής διαφημίσεων, και σ’ όλους όσους μοχθούν, για να ‘χουμε στα χέρια μας, καθημερινή και σκόλη, τα πάντα πληρέστατα ενημερωμένα: “Χαν. Νέα” μας.
***
Χρονιάρες μέρες, και λέμε να ξεκινήσουμε τις σημερινές παρουσιάσεις της στήλης, με Ημερολόγιο και μάλιστα θρησκευτικό. Το Ημερολόγιο 2021 της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου. Είναι ευπαρουσίαστο, σε σχήμα τσέπης, 192 σελίδων, πλουσιότατο αφιέρωμα, στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως (1821-2021).
Ξεκινά με το εμπνευσμένο “Εισοδικόν” του Σεβ/του κ.κ. Δαμασκηνού, στο οποίο τονίζεται το χρέος τιμής και μνήμης όλων μας, για τους δημιουργούς της ένδοξης Ιστορίας μας 200 χρόνων (1821 – 2021), καθώς και το χρέος ημών των επιγενομένων, «για την διαφύλαξη των κεκτημένων από τους λαμπρούς και ένδοξους αγώνες των προγόνων μας». Εισοδικό: ευλογία και ευχή πατρική! Έπεται η φωτισμένη: “Αφιέρωσις” του κ. Ευστρ. Χατζηδάκη, στις γραμμές της οποίας ενθυμούμαστε τα χρόνια εκείνα, ξυπνά τις συνειδήσεις μας, και μας προβάλλει πρόσωπα αγωνιστών της Πίστης, της Ελευθερίας, της Πατρίδας μας, από τους ιερούς χώρους της Μητροπόλεώς μας. Χώρους αγιασμένους με τους αγώνες, τις θυσίες και το αίμα των μοναχών/ζουσών των ιερών Μονών μας. Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός με το πλούσιο και χαρισματικό κείμενο, συμμετοχή Του, στο Ημερολόγιο, τονίζει την προσφορά της Αγ. Τριάδας κατά την Επανάσταση, προσφορά επίσης θαυμάσια και από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευμενείας, κ. Ειρηναίο, για την Ι. Μονή Γουβερνέτου. Έπονται (σελ. 21-33) τα ιερά κείμενα: α) Της Οσιοτ. Μοναχής Θεομνήστης της Ι.Μ. Χρυσοπηγής, β) της Οσιοτ. Καθηγουμένης Θεοφόρας, της Ι.Μ. Κορακιών, γ) του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργ. Περάκη, Γενικού Αρχιερ. Επιτρόπου της ΙΜΚΑ το θέμα: «Η Εκκλησία της Κρήτης στον αγώνα κατά των Τούρκων» (σελ. 34- 44).
Στη συνέχεια, το Μηνιαίο Εορτολόγιο, με ιστορικές αναφορές μεγάλων γεγονότων της περιόδου του 1821. Ακολουθεί Ημερολόγιο χρήσιμων σημειώσεων και κλείνει με “Ιστορικούς σταθμούς της Εκκλησίας Κρήτης” και η απαραίτητη οργάνωση της Ι. Μητροπόλεώς μας, αναλυτικά. Ημερολόγιο περιεκτικότατο, θαυμάσιο. Καλή Χρονιά!
***
Συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε σήμερα, με την παρουσίαση δύο εκλεκτών συναδέλφων έργα. Το πρώτο, είναι η γνωστή “τοις πάσι”, ποιητική συλλογή “Τα Χελιδόνια του Μοναχού”, του φίλτατου Βαγγέλη Κακατσάκη έργο, στη δεύτερη οριστική έκδοσή του. Για το έργο, γράψαμε από τους πρώτους στη στήλη μας αυτή, και δεν θα επανέλθουμε. Θα σιγοψιθυρίσουμε μόνο, «Των Ειρηναίων» (σελ. 39) την ευχή: «…Ν’ αργήσει η ώρα,/ που θα βρεθούνε για πάντα μαζί,/ Μόνο αυτό ζητά ο Παππούς/ από το Θεό/ περισσεύουν οι ανάγκες/ των ζώντων», και επίκαιρα θα χαρούμε ξανά, των σελ. 66-68, “τα Χριστουγεννιάτικα” της συλλογής: “Χριστούγεννα”, “Χριστουγεννιάτικο τραπέζι” και “Άγιος Βασίλης έρχεται”, μ’ όσα σηματοδοτούν οι μετρημένες λέξεις των:
Αγαπητέ Βαγγέλη, πάντα άξιος και να ‘σαι βέβαιος, πως το νέο σου αυτό έργο, πολλά σκαλιά στση ποίησης το θρόνο σ’ ανέβασε. Θέλω να γίνει αυτό το έργο, απόκτημα σ’ όλες τις βιβλιοθήκες!
***
Κι από τον Αποκόρωνα των Χανίων,στο Χαρασό Πεδιάδας Ηρακλείου. Πάμε να συναντήσουμε και σήμερα ένα συνάδελφό μας, χαρισματικό ποιητή, εμπνευσμένο άνθρωπο, που τιμά την Κρήτη, τ’ όνομά του, την πένα του. Μιλούμε για τον δημιουργό του έργου: «Τση Κρήτης η πορπατηξά,/ στη στράτα τσ’ Ιστορίας» (Ηράκλειο, 2020) Κωστή Λαγουδιανάκη. Το έργο του 8ου σχήματος, δεμένο, σελ. 830, εικονογρ. έγχρωμα, από τον αυτοδίδακτο ζωγράφο, Δάσκαλο Κώστα Πατεράκη.
Ο ξεχωριστός από χρόνια φίλος Κ. Λαγουδιανάκης, πραγματοποίησε έργο τεράστιας δυσκολίας. Έγραψε την Ιστορία της Κρήτης από Αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, στο Κρητικό ιδίωμα. Εμπνευσμένος και χαρισματικός ο δεκαπεντασύλλαβός του, γράφει την Ιστορία του νησιού μας, θαυμάσια. Συναρπάζει τον αναγνώστη της, κι ενθουσιάζει τον μελετητή της!
Ένα τέτοιο έργο κι αυτής της έκτασης χρονικά, και να μην του βρίσκεις ψεγάδι, είναι επίτευγμα, είναι κατόρθωμα! Οδεύοντας από την Νεολιθική Κρήτη (…2600 π.Χ.), συνεχίζονται με την Μινωική (2600-1100 π.Χ.), τη Δωρική (1100-69 π.Χ.), την Κλασική (500-323 π.Χ.), τους Ελληνιστικούς χρόνους (323-69 π.Χ.), τη Ρωμαιοκρατία (69 π.Χ.-320 μ.Χ.), Την Α’ Βυζ. Περίοδο (320-824 μ.Χ.), την Αραβική κατάκτηση Αραβοκρατία (824 μ.Χ.-961 μ.Χ.), την Β’ Βυζ. Περίοδο (961-1204 μ.Χ.), την Βενετοκρατία (1211-1669 μ.Χ.), Κρητικός πόλεμος (1645-1669), τα χρόνια 1669-1821, Δασκαλογιάννης 1770, Επανάσταση 1821 στην Κρήτη, Αιγυπτιοκρατία στην Κρήτη (1830-1840), Η Μεγ. Κρητ. Επανάσταση (1866-1869), Οργανικός νόμος – Σύμβαση Χαλέπας, Αυτονομία – Ένωση (1913), η Εκκλησία της Κρήτης, Οι Κρήτες στον Μακεδον. Αγώνα, Μάχη Κρήτης…
Μελετώντας το καταπληκτικό αυτό έργο, ενθουσιάζεσαι γιατί εκτιμάς στην τοπική σου γλώσσα τον πολιτισμό και την διαμέσου των αιώνων, πατρογονική σου γη!
Αγαπητέ μου Κωστή, χρονιάρες μέρες κι οι ευχές μου, όσες και να ‘ναι είναι λίγες!
Πρέπει να ζεις στον ενθουσιασμό έργου τιτάνιου, πρέπει ατομικά, οικογενειακά, κι όπου βρίσκεσαι, να καμαρώνεις· σ’ αξίωσε η δύναμή σου, η παιδεία σου, το ήθος σου, να φτάσεις ως εκεί που δεν έχει παραπέρα! Χαρούμενος κι ευτυχισμένος, Καλές γιορτές και Υγεία!
Από τα Χανιά που σ’ εκτιμούν πάρα πολύ. Γεια σας!

 

  • O Σταματης Απ. Αποστολακης, είναι δάσκαλος – λαογράφος

Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα