Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες, Καλημέρα σας!
Στα μέσα του Γενάρη και περασμένα, η βδομάδα που διερχόμαστε. Ευλογημένη από την πρώτη της κιόλας μέρα, (Δευτέρα 18/1) με τη χάρη των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας.

Να σημειώσουμε τη συμμετοχή στην Α’ Οικ. Σύνοδο (325 μ.Χ.) του Αγ. Αθανασίου, τη σθεναρά στάση του κατά του Αρειανισμού και βέβαια τη σκληρή και απάνθρωπη δίωξή Του. Έγινε Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Πέθανε το 374 μ.Χ. Γιορτάζεται 2 Μαΐου και 18 του Γενάρη. Το όνομά Του, είναι διαδεδομένο ευρύτατα στον χριστιανικό κόσμο, και οι εκκλησίες του αμέτρητες.

Δυο μέρες μετά, την Τετάρτη (20/1), η γιορτή του Αγ. Ευθυμίου, και στο επόμενο διήμερο, (22/1) η γιορτή Τιμοθέου του Αποστόλου και μαζί του: Ιωσήφ του Ηγιασμένου (1440-1511 μ.Χ.), του Κρητός. Για τον Απόστολο Τιμόθεο, όλοι γνωρίζουμε τα της προσφοράς Του, στην Πίστη μας, για τον Όσιο όμως, Ιωσήφ τον Ηγιασμένο, θέλαμε η στήλη μας, να σημειώσει δυο γραμμές: Γεννήθηκε στο Αζωκέραμο της Σητείας. Νέος, σύχναζε στο Μοναστήρι Τοπλού, κοντά στον γέροντα Ηγούμενό του, του οποίου συνέπαιρναν οι διδαχές του.
Μετά τον θάνατο των πλούσιων γονέων του, χάρισε την περιουσία τους, στους φτωχούς και ζήτησε να καρεί μοναχός, και έτσι έγινε. Με την πρόταση του Γέροντά του, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, κι η προσφορά του ήταν μεγάλη. Σε ηλικία 71 χρόνων, τον κάλεσεν ο Κύριος κοντά του.

Εκκλησίες αφιερωμένες στη χάρη Του, πολλές. Σημειώνουμε: Στο Αζωκέραμο, και κλίτος με θυσιαστήριο στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου στη Σητεία, κ.ά.

Στη γιορτή Του, ψάλλομε σε ήχο Α’ το απολυτίκιό Του:
«Της Σητείας τον γόνον, Εκκλησίας το καύχημα, ιερέων κλέος και δόξαν Ιωσήφ τον αοίδιμον, τιμήσωμεν εν ύμνοις και ωδαίς, ου δόξη τη αρρήτω ο Θεός ετιμήσατο το σκήνος και ετήρησεν άφθορον. Δόξα τω αγιάσαντι αυτόν, δόξα τω στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δι αυτού, πιστοίς ιάματα».

*** *** ***

Και μετά τα εορτολογιακά της βδομάδας, χρέος μας, να ρίξουμε μια ματιά, σε εκδόσεις που λάβαμε πρόσφατα.

Αρχίζομε με το έργο του κ. Θεόδωρου Δ. Ηλιάκη: «Ιστορικό της ίδρυσης και λειτουργίας της Ενωσης Κρητών Σελίνου, Αττικής: “Η ΕΛΥΡΟΣ”», Αθήνα 2020, σχ. 8ο, σελ. 128, με πλούσια έγχρωμη εικονογράφηση.

Λάβαμε το ενδιαφέρον αυτό έργο του αγαπητού μας φίλου κ. Θεόδωρου Δ. Ηλιάκη, Νομικού Συμβούλου του Κράτους, επί τιμή και επί σειράν ετών Προέδρου της Ένωσης Σελινιωτών Αττικής: “Η ΕΛΥΡΟΣ”, και τον ευχαριστούμε θερμότατα. Οι ευχαριστίες μας, για το έργο του αυτό, το οποίο με πολύ μόχθο και έρευνες χρόνων, κατόρθωσε να στήσει και να μας αθανατίσει, είναι εγκάρδιες.

Ξεκινώντας από τις προκαταρκτικές επαφές μεταξύ των Σελινιωτών Αττικής για την ίδρυση της σχεδιαζόμενης τότε Ενωσης Κρητών Σελινιωτών, που βρίσκονταν στην Αττική εγκατεστημένοι με την ωραία ιστορική ονομασία: “Η Έλυρος”, μπήκε σ’ έναν δύσκολο δρόμο. Αισθανόταν βέβαια, βαθύτατο το χρέος των εκεί Σελινιωτών, να συνενωθούν σε μιαν Ένωση, από την οποία πολλές δραστηριότητες θα μπορούσαν να οργανωθούν και να προβληθούν, ως άξιζαν.

Ερεύνησε λοιπόν, έψαξε, βρήκε και συγκέντρωσε όλο το απαραίτητο υλικό, το επιβεβαίωσε με φωτογραφικά ντοκουμέντα, ονόματα πρωταγωνιστικά, κ.λπ. μελέτησε θέσεις και στάσεις ορισμένων προσώπων, και τελικά κατέληξε σ’ ένα μελετημένο, πλούσιο ιστορικό της Ένωσης. Έγραψε ιστορία.

Χρέος μας, να συγχαρούμε από καρδιάς τον αγαπητό κ. Ηλιάκη, να του ευχηθούμε καρποφόρα συμμετοχή στο νέο Δ.Σ., και σ’ όλα τα μέλη συνεπαρχιώτες μας, καλή δύναμη, σύμπνοια και έντονη την παρουσία της Επαρχίας μας στην Αττική!

*** *** ***

Κι ερχόμαστε στην πασίγνωστη και πολυδιαβασμένη Αποκορωνιώτικη εφημερίδα: “ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΛΙΣ”.

Τριμηνιαία περιοδική έκδοση των Αρμένων Αποκορώνου, έδρα της η Αθήνα (δ/ντής ο αγαπητός Γιάννης Σ. Τσακιράκης) και τρέχον φύλλο της το υπ’ αριθμ. 99/ Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, σε σχ. 24χ34 και σελίδες 16.

Εικοσιπέντε χρόνια, χωρίς διακοπή, κυκλοφορεί κάθε τρίμηνο η “Ελευθερόπολις”, πολύτιμη φωνή των Αρμένων.

Διατηρεί, προβάλλει, μελετά και πλουτίζει την Ιστορία μας, τον Λαϊκό πολιτισμό μας, την τρέχουσα ζωή και κίνηση των απανταχού Αρμενιανών, το παρελθόν τους, το τοπωνυμικό τους πλούτο, και βέβαια την πολύτιμη προσφορά συνεργατών της.

Στο σημερινό μάλιστα τεύχος (αρ. 99/2020) της, και στις σελ. 6-7 δημοσιεύεται αφιέρωμα στον μια ζωή συνεργάτη και υπερδραστήριο μέλος της, τον αείμνηστο Χαράλαμπο Μπουρνάζο (φωτ. δεξιά), τον “Ελευθεροπολίτη”, που τα γραπτά του γέμιζαν το κάθε τεύχος της “Ελευθερόπολης”, με ιστορίες, λαογραφικά και ιστορικά θέματα, που άφησαν εποχή!

Μελετητής και ερευνητής, όλων των εποχών της Ιστορίας της Κρήτης, του Αποκόρωνα, των Αρμένων, κατέλειπεν έργο σημαντικό, το οποίο προτείνουμε να συγκεντρωθεί και να οργανωθεί σε τόμους. Από τα ιστορικά ως τα λαογραφικά του μελετήματα, ως το ξεχωριστό “Γραμματσάκι του Γέρω”, σε κάθε τεύχος της “Ελευθερόπολης”, μια ζωή, κι όλα τ’ άλλα του, συγκροτείται μια μελλοντική έκδοσή των, πολύτιμη!

Χρέος της γενέτειρας Επαρχίας, και ειδικά των Αρμένων, αυτός ο θησαυρός να μη χαθεί. Θα τον ανημένουν οι νέοι μας, είμαστε βέβαιοι.

*** *** ***

Θα κλείσουμε τη σημερινή συνεργασία μας, με δυο γραμμές αφιερωμένες στο πρόσφατο (αρ. 96, Χριστούγεννα 2020) του πασίγνωστου, δωρεάν διανεμόμενου, περιοδικού “ΥΠΕΡ-Χ”, των επιχειρήσεων Χαλκιαδάκης, Ηρακλείου. Το τεύχος ξεκινά με, τα χρόνια τώρα, καθιερωμένα “Φωτογραφήματα”, των σελ. 12 -κ.έ., κείμενα και φωτογραφίες, του αγαπητού φίλου κ. Ν. Ψιλάκη, τα οποία συναρπάζουν τον αναγνώστη τους, με τη γλαφυρότητά των.

Από το: «Δικό μας ότι αγαπήσαμε» των σελ. 12-13, ως το: «Κάθε χρόνο γεννιέται ο Χριστός» (σελ. 14 κ.έ.) και τα υπόλοιπα της ενότητας… Έπεται «Το ταξίδι στην Κρήτη της καρδιάς μας», με τις μαγευτικές φωτογραφίες και τα κείμενά του, και ακολουθεί η σειρά του ιδιαίτερα ενδιαφέροντος την λαϊκήν μας Τέχνη μελετήματος «Οι βούργες των Κρητικών», κείμενα, λαογραφική έρευνα και φωτογρ. υλικό (σελ. 40-48) Ν. Ψιλάκης.

«Τα πιο ερωτικά Χριστουγεννιάτικα κάλαντα», μας θυμίζουν οι σελ. 54 κ.έ και στη συνέχεια “Ο σταφυλίνακας” το λουλούδι της υπομονής, η γνωστή σε όλους μας «δαντέλα της βασίλισσας», σε κείμενα και φωτ. του υπεράξιού μας κ. Νίκου Ψιλάκη. Του ίδιου, ανεξάντλητου, χαρισματικού συγγραφέα και το επόμενο κείμενο, με τον τίτλο: «Κι αυτείνος ο τραγουδιστής, κι αυτός ο λαουτάρης» (σελ. 66 κ.έ), αφιερωμένο στην Τέχνη του χαρισματικού Γιάννη Ξυλούρη, του ζωντανού θρύλου της Κρήτης μας.

Τελευταία συνεργασία που χώρεσαν οι σελίδες του πλούσιου αυτού τεύχους είναι «Μια συγκινητική ιστορία από τη Νάουσα του 1906». Μας θυμίζει με πολλή συγκίνηση τον Καπετάν Ρούβα, με τους Κρήτες αντάρτες, στη μάχη της Χοντροσούγκλας (Μακεδον. Αγώνας 1906, Απριλίου 11-12), από τον Τάκη Μπραΐτση, τον οποίο ευχαριστούμε όλοι μας.
Και έκλεισε ένα πολύτιμο τεύχος, όντως απόκτημα!

Εδώ όμως φτάσαμε, συν Θεώ, στο τέλος και σήμερα. Ευχή μας, να τα συνεχίσουμε την άλλη Παρασκευή – ως τότε: Γεια σας και ευχές στους εορτάσαντες των ημερών!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα