Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες καλημέρα σας.
Ξεκινούμε με το καθιερωμένο εξαρχής από την στήλη μας Εορτολόγιο των ημερών. Έτσι λοιπόν αρχίζουμε: Μεθαύριο Κυριακή (17/10) έχουμε μία μεγάλη Χριστιανική ιδιαίτερα μάλιστα Κρητική γιορτή, την οποία μάλιστα δεν την γνωρίζουν και δεν την εορτάζουν όλοι. Την Κυριακή λοιπόν (17/10), γιορτάζει πάνδημα η Κρήτη μας την Ιερή Μνήμη Πάντων των Κρητών Αγίων Επισκόπων, των συμμετασχόντων είς τας Οικουμενικάς Συνόδους. Το απολυτίκιον της εορτής των, καθώς και της Αγίας Εικόνας των, τα εντοπίσαμε κι εμείς ψάχνοντας χρόνια στη σ. 99, του πολύτιμου έργου: «Ευάγγελου Π. Λέκκου: “Γνωριμία με τους Αγίους της Κρήτης”. Εκδ. (αϊτης, 2013,έγχρωμο, σ. 128, Αθήνα.)
Εκεί, η ευλογία του Σεβ/του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ.κ. Ειρηναίου, σ. 3, όπου μεταξύ των άλλων διαβάζουμε:
«ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ –
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ:
Η ηρωοτόκος και αγιοτόκος Κρήτη, διά μέσου των αιώνων ευτύχησε να δει σημαντικές μορφές του Χριστιανικού πνεύματος να δρουν και να διδάσκουν εις το νησί μας. Από την ανατολική έως τη δυτική εσχατιά, από τα βόρεια μέχρι τα νότια της Μεγαλονήσου διακρίνει κανείς Αγίους και τιμώνται σήμερα από την Εκκλησία και των οποίων τη ζωή και το έργο θέλετε να καταστήσετε γνωστά «τοίς πάσι», με την αφιέρωση του πρώτου
τομου της Σειράς “ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ”
εις τους Αγίους της Μεγαλονήσου μας.
Η “ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ” με τα μυρίπνοα αυτά άνθη του Παραδείσου, όχι μόνον θα μας διδάξει και θα μας παιδαγωγήσει, αλλά και θα μας παρακινήσει για να αρχίσουμε ένα γνήσιον πνευματικόν αγώνα, ωφέλιμο και σωτήριον. Εξάλλου, όποιος θέλει να καλλιεργηθεί, να παιδαγωγηθεί «εις Χριστόν» δεν έχει παρά να γνωρίσει τους Αγίους μας και να μιμηθεί το φρόνημα και τη ζωή των. Έτσι, η μίμηση των Αγίων οι οποίοι είναι μέτοχοι και μέλη του Χριστού είναι εις την πραγματικότητα μίμηση Χριστού και οργανική ένταξη εις το αδαίρετον Σώμα Του, Την Εκκλησία. Εις τους Αγίους επίσης βλέπουμε ξεκάθαρα πώς μπορεί ο άνθρωπος να κατανικήσει τα πάθη του, πως σώζεται ένας αμαρτωλός, πως κάθε κάτοικος αυτής της γης γίνεται ο ίδιος Άγιος. Ακόμα οι Άγιοι, μας διδάσκουν και τα δόγματα της Πίστεως με την ίδια τους τη ζωήν, η οποία υπήρξε «θεωρίας επίβασης». Όσοι λοιπόν, θέλουμε να διδαχθούμε την Πίστη, ας γνωρίσουμε τους Αγίους μας. Μόνο με αυτούς θα στερεωθούμε εις την πίστιν, θα λάβουμε θάρρος εις τον αγώνα κατά της αμαρτίας, θα φωτίσουμε το δρόμο της ζωής μας. Ανέκαθεν οι άνθρωποι της Αγίας μας Εκκλησίας εσέβοντο και ετιμούσαν τους Αγίους «εν λόγοις, εν συγγραφαίς, εν νοήμασι, εν θυσίαις, εν ναοίς, εν εικονίσμασι» ( Συνοδικόν Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου). Ο πολυτελής και καλαίσθητος παρών τόμος προβάλλει την τιμή των Αγίων της Μεγαλονήσου μας. Συγχαίρουμε, επαινούμε και επευλογούμε την έκδοση αυτήν, η οποία δίδει την δυνατότητα εις τους αναγνώστες να γνωρίσουν και να προσεγγίσουν τους Κρήτες Αγίους. Είμαστε βέβαιοι, ότι η ενδελεχής μελέτη του έργου τούτου, θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους φιλαγίους, να μεταβάλουν τον καθημερινό αγώνα τους σε ποθούμενή αγιότητα και κατά Χριστόν πορεία». Και το απολυτίκιο “Πάντων των Κρητών Αγίων Επισκόπων των συμμετεχόντων, εις τας Οικουμενικάς Συνοδούς” έχει ως εξής: «Απολυτίκιον. Ήχος α’ “Της ερήμου πολίτης” (Χαραλάμπους Μπούσια).
Ορθοδόξων δογμάτων, τους προμάχους τιμήσωμεν, πνευματοκινήτους Πατέρας, τα πυξία της χάριτος, της Κρήτης Ιεράρχας θευαγείς, και θείους των Συνόδων των σεπτών, φρυκτωρούς αξιοχρέως, των ευσεβών οι δήμοι ανακράζοντες· Δόξα τω αγιάσαντι υμάς, δόξα τω στεφανώσαντι, δόξα τω ακραιφνούς υμάς σεπτοί, σοφίας πλήσαντι».
Παρατίθεται και η εικόνα Των! Να έχουμε την ευλογία Των!
*** *** *** ***
Και τώρα μια ματιά σε τοπικά έργα που τιμούν μέσα από τις γραμμές των, και τα αναφερόμενα θέματα και τους συγγραφείς των, που έσκυψαν με πολλή αγάπη, στον τόπο τους! Πρώτο από τα βιβλία αυτά “Οι εκκλησίες της Κάϊνας”, του ξεχωριστού φίλου, από τα χρόνια της υπηρεσίας του στον Ο.Τ.Ε. Χανίων, και αργότερα (1991-98) της επιτυχημένης Δημαρχίας του, στην Κάινα, Ιάσονα Στυλ. Μαυροματάκη.
Ξεκινώντας από τις επιβεβλημένες αφιερώσεις του, φτάνουμε στους προλόγους (σ.13 κ.ε). Εδώ μελετώντας τις πυκνογραμμένες σειρές του Σεβασμιωτάτου Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνού, τονίζεται μεταξύ άλλων, «η πολύτιμη διακονία μία ζωή, του αγαπητού μας Ιάσονα στον τόπο και στην παράδοση του. Ο ιστορικός τρόπος παρουσίασης της Κάινας και των Ναών της», δηλώνουν «την συνύπαρξη Πίστης και Ζωής του, σ’ ό,τι στεγάζεται αιώνες τώρα, στην ιστορική Κάινα. Οι εκκλησίες και οι άνθρωποι της, η καθημερινή τους ζωή, παράδοση και πίστη!». Να γιατί αυτό το βιβλίο, το πανέμορφα στημένο και εμπλουτισμένο, δεν μπορεί να λείπει από κανένα σπίτι της Κάινας του Αποκόρωνα των Χανίων! Το τονίζει εύστοχα, και ο ειδικός στο θέμα, φίλτατος Μιχάλης Ανδριανάκης επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων στον δικό του χαιρετισμό (σ.14-15) για την έκδοση γράφοντας μεταξύ των άλλων και ότι: «Ο λόγος του Ιάσονα πάντα ακριβής και ευχάριστος, κάνει το βιβλίο ιδιαίτερα προσιτό σε όλους όσους επιθυμούν να γνωρίζουν για τον τόπο, τους ανθρώπους του, και τα έργα τους».
Ανάλογες και οι επόμενες ευχάριστες και συγκινητικές γραμμές των: Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη (σ.16-17) και Γεωργίας Καφεσάκη (σ.18-19), για το εν λόγω έργο του αγαπητού Ιάσονα. Ολόψυχα λοιπόν να ευχηθούμε στον ακούραστο Ιάσονα, ό,τι του ευχήθηκε σε παλαιότερο ανάλογο χαιρετισμό του ο πολυσέβαστος εφημέριος της Κάινας π. Χρήστος Παπουτσάκης: Του είπε: «Καλοτάξιδο το βιβλίο και στο άλλο με το καλό! (σ.20). Και εμείς κλείνοντας, του ευχόμαστε: «Αγαπητέ μας Ιάσονα, πάντα άξιος. Σε συγχαίρουμε ολόψυχα. Καλή συνέχεια»!
Η σημερινή συνεργασία μας, θα κλείσει με την σύντομη παρουσίαση του φυλλαδίου 30 σελίδων, ογδόου σχήματος, αφιερωμένου: «Στην εκκλησία των Αγίων: Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, των Αρχανών».
Το λάβαμε πρόσφατα τιμής ένεκεν, από τον εκλεκτό μας φίλο, Νίκο Χριστινίδη με ιδιαίτερη θέρμη αφιέρωση ο οποίος και το επιμελήθηκε θαυμάσια όπως και κάθε προηγούμενο έργο του. Ξεκινάμε με την: “Εισαγωγή” της Eπιτροπής ανέγερσης του ναού, όπoυ διαβάζουμε: «Με τη βοήθεια του Θεού και των Αγίων Του, Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, που μας όπλισαν με υπομονή και ελπίδα, αξιωθήκαμε να φέρουμε σε αίσιο πέρας ένα Ναό στο όνομα τους, Βυζαντινού ρυθμού με τρούλο σε μία δεσπόζουσα φυσική θέση, πάνω στην ιστορική πόλη των Αρχανών. Ο Ναός αυτός αποτελεί προϊόν αγάπης και ευσέβειας όλων των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο. Σήμερα ατενίζοντας τον, τελειωμένο, θεωρούμε ότι αποτελεί το αποκύημα προσευχών προς το Μεγαλοδύναμο και τους Αγίους Του, στους οποίους παραδίνεται με σεβασμό ως τόπος λατρείας τους. Το ειδυλλιακό τοπίο της περιοχής του, με τις κατάφυτες από ελιές κι άλλα δέντρα πλαγιές του και το αποκορύφωμα της απεραντοσύνης του μας δημιουργούν να αισθανόμαστε χειροπιαστά, το φαινόμενο το πραγματικό, το φυσικό και το πνευματικό του Παραδείσου. Τώρα που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, θερμές ευχαριστίες απευθύνονται από μέρους μας, σε όλους όσους μας βοήθησαν ποικιλότροπα και μας έδωσαν δύναμη, ελπίδα και προοπτική στη συνέχιση του έργου που είχαμε αναλάβει, ώστε σήμερα, δίκια να το καμαρώνουμε όλοι μας τελειωμένο, υμνώντας το Θεό που μας κράτησε ζωντανούς μέχρι τώρα, ώστε να μπορούμε να του αποδώσουμε το ελάχιστο από ό,τι μας πρόσφερε.
Θεωρήσαμε ακόμα πρόσθετο χρέος, όπως και με τη βοήθεια του επιμελητή του παρόντος να καταγραφεί το μικρό ιστορικό της ανέγερσης του εν λόγω Ναού, τόσο προς εκδήλωση σεβασμού και αναγνώρισης των συντελεστών του, όσο και για παρακαταθήκη και παραδειγματισμό των νεότερων. Προσωπικά πιστεύουμε ότι πράξαμε το καθήκον μας ως Αρχανιώτες και ως ορθόδοξοι χριστιανοί, προσθέτοντας, με το έργο μας αυτό, ένα μικρό πετράδι στην πολιτιστική και πνευματική αναβάθμιση των κατοίκων της περιοχής μας. Ευχόμαστε και ευελπιστούμε ότι ο εν λόγω Ναός, από το ιστορικό ύψωμα όπου βρίσκεται θα προστατεύει και θα ευλογεί όλους όσους θα τον ατενίζουν στους επερχόμενους αιώνες». Η παραπάνω αναδημοσίευση έγινε με πολλή ευχαρίστηση. Συνιστά δε, παράδειγμα και προτροπή για ανάλογα ιερά έργα, όπου λείπουν.
Συγκινητικές οι προσφορές των πάμφτωχων ενοριτών, για να επιτευχθεί το έργο. Ευλογία Θεού, το επίτευγμα. Προσωπικά, στην ώρ’ απάνω η ανάμνηση μας από την ανέγερση του κεντρικού ναού του χωριού μας στον Καμπανό του Ανατολικού Σελίνου, μας συγκινεί βαθύτατα. Είναι όντως Ευλογία Θεού, το ξανά λέμε, αυτές οι ιερές ανεγέρσεις και οι Αρχάνες, με τους χαρισματικούς κατοίκους των, είναι πάντα μπροστά σε τέτοια έργα.
Ευλογία Θεού, τα επιτεύγματα τους! Όντως.
Και ευχαριστίες από καρδιάς στον αγαπητό κ. Χριστινίδη για τις τιμητικές πάντα αποστολές των βιβλίων του στην ταπεινότητά μας. Εδώ όμως, με τη χάρη των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης σας αφήνουμε να ξεκουραστείτε. Και όταν βρεθείτε στις Αρχάνες το προσκύνημα σας ευλαβικό και το κεράκι σας, στην εκκλησία των μνημονευθέντων Αγίων, θα αναμένει να ανέψετε, προσκυνώντας. Καλό Σαββατοκύριακο!
Υ.Γ. Κλείνοντας, δεν ξεχνάμε να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας την προχθεσινή επέτειο των εγκαινίων της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στη Γωνία 13/10/1968 που και φέτος γιορτάστηκε κατά τα καθιερωμένα, προχθες το απόγευμα 13/10/2021. Για ερευνητές θυμίζουμε το πρώτο κείμενο μας, για τα εγκαίνια στην «Κρητική Εστία» τεύχος 187/ Οκτ.1968, σ: 456-9 και φωτογραφία. Μας στοίχισε πολλά μέχρι και ανακρίσεις από την V Μεραρχία, ευτυχώς τελικά ανώδυνες! Δεν ξεχνιούνται όμως! Ευχές στην Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης για το έργο και την προσφορά της. Πάντα επιτυχίες και στο εκλεκτό επιτελείο της, δύναμη και αντοχές. Πολύχρονοι! Γεια σας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα