Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες, καλημέρα σας!
Η βδομάδα που διερχόμαστε και οδεύει προς το τέλος της (16-23/10), είναι παρά Θεού, ευλογημένη όπως κι όλες! Έχει την ευτυχία, να ξεκινά με την γιορτή των Αγίων Πατέρων της 7ης Οικουμενικής Συνόδου, την Κυριακή (17/10), και την επόμενη (18/10), την εορτή του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά. Την Τετάρτη (20/10) γιορτάσαμε τον Μεγαλομάρτυρα Αρτέμιο και τον Κεφαλληνίας Γεράσιμο. Την Πέμπτη (21/10) τον Μεγαλομάρτυρα Ιλαρίωνα, και αύριο Σάββαπο (23/10) γιορτάζεται ο Απόστολος Ιάκωβος, ο αδελφόθεος μαζί και ο Κων/πόλεως Ιγνάτιος. Να ευχηθούμε στους εοαρτάζοντες: Έτη πολλά και Υγεία!
Από ιστορικής μνήμης, επίσης: η εβδομάδα (16-23/10) μας θυμίζει επετειακά πολλά. Στεκόμαστε, στα παρακάτω:
18/10/1944: Φτάνει στην Αθήνα η Κυβέρνηση Εθνικής Απελευθέρωσης, υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου.
18/10/1948: Τα Λ.Ο.Κ. του Στρατού μας, καταλαμβάνουν την κορυφή του Βίτσι.
19/12/1912: Αξέχαστη η μάχη των Γιαννιτσών, σήμερα 30.000 Τούρκοι με 6 πυροβολαρχίες, πολεμούν για ν’ αναχαιτίσουν την προέλαση των Ελλήνων για τη Θεσ/νίκη. Οι ένδοξες δυνάμεις μας, παρά τις μεγάλες θυσίες που υπέστησαν, οδήγησαν τους Τούρκους σε υποχώρηση! Η λαμπρή αυτή νίκη μάς άνοιξε τον δρόμο για τη Θεσ/νίκη.
20/10/326 π.Χ: Ο τροπαιοφόρος Κρητικός Ναύαρχος Μεγάλου Αλεξάνδρου Νέαρχος, εισπλέει στον π. Ινδό με 1.800 πλοία.
Χρέος, νομίζομε, της στήλης, να θυμίζει ιδίως στους νέους αναγνώστες της, αυτές τις ιστορικές στιγμές. Ευχαριστούμε για την ανάγνωσή τους!

Καιρός τώρα, να δούμε και κανένα βιβλίο νέας έκδοσης:
Ξεκινούμε λοιόν, με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον έργο του:
Ιστορικού και λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης:
“Το 1821 και το Ρέθυμνο”
Πρακτικά Ημερίδας, Ρέθυμνο 22 Αυγούστου 2021.
Επιμέλεια: Χάρης Στρατιδάκης, Ρέθυμνο 2021, σχ. 8ο, σελ. 76.
Στις 22 Αυγούστου τρέχοντος έτους (2021), πραγματοποιήθηκε η συνέχεια της παράδοσης, δηλ. των καθιερωμένων χρόνια, από το Μουσείο Ημερίδων, αφιερωμένων πάντα, σε σοβαρά θέματα. Η εφετινή ημερίδα ήταν αφιερωμένη «στο 1821 και το Ρέθυμνο» και περιελάμβανε τις παρακάτω ανακοινώσεις για το θέμα:
Πρόλογος του επιμελητή της έκδοδης
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. ΤΟ 1821 ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ:
Μητροπολίτης Ευγένιος, Ο μεγάλος αρμπεντές και οι Κρήτες Νεομάρτυρες των ετών 1821-1822.
Γιάννης Παπιομύτογλου, Ο ζωγράφος της Επανάστασης Θεόδωρος Βρυζάκης και η μυστηριώδης «παρουσία» του στο Ρέθυμνο.
Χάρης Στρατιδάκης, Τα Κρης-φύγετα: τα σπήλαια της Επανάστασης του 1821 στην Κρήτη.
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ. ΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΓΡΥΝΤΑΚΗ:
Φαλή Γ. Βογιατζάκη, Ο Γιάννης Γρυντάκης και η προσφορά του στην έρευνα της κρητικής ιστορίας.
Γιάννης Γρυντάκης, Αντιφώνηση.
Το Ρέθυμνο στην επανάσταση του 1821.
ΕΠΙΜΕΤΡΟ:
Φέφη Βαλαρή, Φαλή Γ. Βογιατζάκη: μια ευεργέτης του Ρεθύμνου που της χρωστάμε πολλά!
Φαλή Βογιατζάκη, Αντιφώνηση.
Η αγάπη μας για το Ρέθυμνο πάντα θα μας ενώνει.
Χάρης Στρατιδάκης,
Μνήμη Ροδούλας Σταθάκη – Κούμαρη (1925-2021)
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ:
Χάρης Στρατιδάκης, Ιστορικός περίπατος στο Ρέθυμνο του 1821.
Να σημειώσουμε ότι η αντιφώνηση της κας Φαλή Γ. Βογιατζάκη, ήταν αφιερωμένη στόν πασίγνωστο ιστορικό ερευνητή κ. Γιάννη Γρυντάκη «για τη μεγάλη προσφορά του, στην έρευνα της Ιστορίας της Κρήτης», ο οποίος επίσης αντιφώνησε στη συνέχεια με το ενδιαφέρον θέμα: «Το Ρέθυμνο στην Επανάσταση του 1821». Ακολούθως (σ. 61-64) ο ακαταπόνητος και ανεξάντλητος Χάρης Στρατιδάκης μας έκανε ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην αξέχαστη Ροδούλα Σταθάκη – Κούμαρη, που χάσαμε πρόσφατα. Ένας σημαντικός, ιστορικός περίπατος «στο Ρέθυμνο του 1821», από τον ίδιο “ξεναγό” Χάρη, στην προσπάθειά του χρόνων για την «προσέγγιση του Ρεθυμνιώτικου κοινού με την κοινωνική Ιστορία». Πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσα ενέργειά του, για τη γνώση του κοινού, του τόπου που ευρίσκεται και ζει από έναν μάλιστα καταξιωμένο επιστήμονα του χώρου, Ρεθεμνιώτη! Στην παρουσίαση της ξενάγησης αυτής, αφιερώνονται οι σελίδες 65-75, πλαισιωμένες με ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό! Όσες ευχαριστίες και αν εκφραστούν είναι λίγες. Ευχή μας θερμή κι από καρδιας: Να ’ναι πάντα ακμαίος και για χρόνια πολλά να τιμά το όνομά του, τους γονιούς που τον ανάστησαν, και τον πατρογονικό του τόπο, που λατρεύει και υπηρετεί, μ’ όλη τη δύναμη της ψυχής του! – Χάρη, πάντα άξιος!
Δώρο στους αναγνώστες μας, δυό σύντομα αποσπάσματα: Το πρώτο από τον «Πρόλογο», του επιμελητή της έκδοσης: «Ο τόμος που κρατάμε στα χέρια μας συνεχίζει την παράδοση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης να προσφέρει στο κοινό των ημερίδων και των εκδηλώσεών του τις ανακοινώσεις που πραγματοποιούνται σ’ αυτές και σε έγγραφη μορφή. Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να επανέρχονται σ’ αυτές οποτεδήποτε το επιθυμούν, αλλά και ότι, όσοι θα ήθελαν αλλά δεν μπορούν για τον οποιονδήποτε λόγο να παρευρίσκονται, έχουν τη δυνατότητα προσέγγισής τους. Με τη φιλοσοφία αυτή έχουμε εκδώσει μέχρι σήμερα τα βιβλία “Μνήμη Γιάννη Σπανδάγου” το 2013, “Πρακτικά της Ημερίδας Μαρτυρίες για την Μονή Αρκαδίου” το 2017, “Κόσμημα πνευματικόν της Ρεθύμνης. Μαρία Τσιριμονάκη 1925-2017” το 2018, “Άρχων αρχειοφύλαξ τεκμηρίων της ιστορίας του Ρεθύμνου. Μάνος Αστρινός 1928-2013” το 2018, “Ως χαρίεν άνθρωπος όταν άνθρωπος ή”. Μανόλης Κούνουπας 1926-2018” το 2019 και “Η Κρητική διάλεκτος. Ιστορικότητα, εκφραστικό βάθος, διδακτικοί προβληματισμοί” το 2020.»
Και το δεύτερο, από το φωτισμένο “Εισαγωγικό”, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευχενίου, στον Τόμο:
«…Μαρτυρολόγια για τους Νεομάρτυρες μας με τους συνήθεις τύπους των μαρτυρολογίων, διαδικαστικούς ή περιγραφικούς, δεν έχομε ούτε και η σύντομη αυτή παρουσίαση φιλοδοξεί να κάμει κάτι τέτοιο. Προσπαθούμε απλά να συλλέξομε τις πολύ ζωηρές περιγραφές των γεγονότων που διασώθηκαν για τους Νεομάρτυρές μας- έστω κι αν επαναλαμβάνονται συχνά τα ίδια απ’ όλους σχεδόν τους συγγραφείς- αλλά και να τονίσουμε πως η Εκκλησία μας, η Αγιότοκος Εκκλησία της Κρήτης, ποτέ δεν λησμόνησε τη θυσία τους, την ομολογία τους, την προσφορά τους, για αυτό και σήμερα αγάλλεται που τους βλέπει στεφανωμένους με το φωτοστέφανο της θείας δόξας και χαίρεται που τους έχει αγίους πρεσβευτές της πλέον στον ουρανό. Η Εκκλησία της Κρήτης είναι φιλόστοργη μητέρα και τροφός τους και εκείνοι παιδιά της, οι μάρτυρες της πίστεως της, που την ευλογούν και την στηρίζουν. Η ηρωότοκος Κρήτη διαφύλαξε την πίστη της, την παράδοσή της, τις παρακαταθήκες των ευσεβών προγόνων της και απελευθερώθηκε από την τουρκική κυριαρχία έπειτα από πολλούς αγώνες. Στους αγώνες αυτούς η Εκκλησία της έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο και ίσως αποτελεί μοναδικό παράδειγμα σε όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες η θυσία σχεδόν ολόκληρης της Συνόδου των Επισκόπων της. Ο αείμνηστος καθηγητής Μανούσος Μανούσακας, επιφανής ιστορικός του Μεσαιωνικού Ελληνισμού, δίδει μια ανάγλυφη εικόνα του κρητικού αγώνα. «Ο αγώνας της Κρήτης τον καιρό του ’21, γράφει, στάθηκε αντάξιος του γενικότερου εθνικού αγώνα για την Ελληνική ανεξαρτησία και παρουσιάζει πολλές αναλογίες με αυτόν σε πρόσωπα και γεγονότα. Αν η επαναστατημένη Ελλάδα έβγαλε ένα Ρήγα Βελεστινλή, η Κρήτη ανέδειξε ένα Δασκαλογιάννη. Είχε το Σούλι της η Ελλάδα, μα και η Κρήτη είχε το δικό της, τα απάτητα Σφακιά. Οι σφαγές της Χίου και των Ψαρών, έχουν την αντιστοιχία τους στην τραγωδία στις σπηλιές της Μιλάτου και του Μελιδονιού. Όπως ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ ήταν από τα πρώτα θύματα του αγώνα, το ίδιο και ο Μητροπολίτης Κρήτης Γεράσιμος μαζί με τους περισσότερους Επισκόπους του νησιού…»

Παραπομπές:

1. Βλ. και Παν. Χρήστου, Ελληνική Πατρολογία, τομ.β’, Θεσσαλονίκη 1978 , σελ.464-5 και Βασ. ανουργάκη, Μάρτυρες… Νεομάρτυρες. Ανατ. από τα Πρακτικά του Θεολογικού Συνεδρίου εις τιμήν και μνήμην των Νεομαρτύρων, ό.π., σελ.6.
2. Βλ. και Ιωαν. Επιτροπάκη, Η επανάσταση του 1821, άρθρο στο περ. Αμάλθεια, έτος ΛΑ’ Ιαν.- Ιουν. 2000, τευχ.122-123 σελ. 38.

Στο σημείο αυτό, τελεία και παύλα. Η συνεργασία μας ήταν αφιερωμένη στο κοντινό αγαπημένο Ρέθυμνος. Οι δύο προηγούμενες (8 και 15/10), την τράβηξαν Αποκορωνιώτικα, γιατί το άξιζε. Σας ευχαριστούμε που μας διαβάσατε, και την άλλη Παρασκευή, με υγεία! Γεια σας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα