Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα σας και στους εορτάζοντες Χρόνια Πολλά!

Φτάσαμε, με τη χάρη του Θεού και στου τελευταίου δεκαήμερου του Νοέμπρη, τις μέρες (22-30/11). Γιορτάσαμε την πολιούχο μας Παναγία, στα Χανιά μας (21/11) και προσευχηθήκαμε ως έπρεπε στη χάρη Της!

Στο διπλανό μας Καστέλι Κισσάμου, τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολιτή μας κ. Αμφιλόχιου στις (23/11), τιμήθηκαν ως ωφείλετo πρεπόντως, και οι ευχές μας στον Σεπτό μας Ιεράρχη, θερμές και εγκάρδιες.

Χθες, εξάλλου, Πέμπτη (25/11) η Μεγαλομάρτυς Αγία Αικατερίνη μας οδήγησε με σεβασμό και πίστη, ευλαβείς προσκυνητές στον περικαλλή ναό της, εδώ στη γειτονιά μας: Νέα Χώρα, ενώ σήμερα (26/11), εορτή του Αγ. Στυλιανού και Νίκωνος του Μετανοείτε, οδεύουμε προς την έξοδο της πόλης (Κλαδισός- Λόφος Αγ. Στυλιανού), για ν’ ανάψουμε το κερί μας και να προσευχηθούμε στη χάρη Των!

Κι ο ευλογημένος Νοέμβρης θα κλείσει με τη γιορτή Ανδρέου του Πρωτόκλητου Αποστόλου, μεγάλη η χάρη Του! Στους εορτάζοντες: τις ευχές μας! Παράκλησή μας θερμή: Να μας προστατεύουν οι ευχές όλων των Αγίων, γιατί είναι πολλοί οι κίνδυνοι που μας τριγυρίζουν. Γένοιτο!

*** *** ***

Και ύστερα από το πλούσιο εορτολόγιο των ημερών, καιρός να σταθούμε και σε λίγα σημαίνοντα ιστορικά γεγονότα, μιας και γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από το 1821, που συμπίπτουν μ’ αυτήν την περίοδο. Πάμε, λοιπόν:
21-22/11/1867: Οι Κρήτες Επαναστάτες επιχειρούν νυχτερινή επίθεση στη Ζούρβα, όπου ευρίσκεται το στρατόπεδο του Χουσεΐν Αβή πασά και φονεύουν πολλούς Τούρκους. Συνεχίζουν να τους πολεμούν και την επόμενη μέρα, όποτε οι εναπομείναντες Τούρκοι υποχωρούν και αποχωρούν.
23/11/1836: Με διάταγμα του Όθωνα ιδρύεται ο βοτανικός κήπος Αθηνών.
24/11/1826: Πανωλεθρία των Τούρκων στη μάχη της Αράχωβας. Την αρχηγία είχε ο Καραϊσκάκης. Φονεύεται ο αρχηγός των Τούρκων Μουσταφάμπεης. Ξεψυχώντας παρακαλεί τον αδελφό του να του κόψει το κεφάλι, για να μην πέσει στα χέρια των Ελλήνων πολεμιστών. Το έκαμε, γιατί βρέθηκε στις αποσκευές του, γιατί είχε κι εκείνος φονεύθει. Οι Έλληνες απέκοψαν τις κεφαλές 300 Τούρκων και έστησαν πυραμίδα και έβαλαν επιγραφή: «Τρόπαιον των Ελλήνων, κατά βαρβάρων Οθωμανών» ανεγερθέν: Νοεμβρίου 24, του 1826, εις Αράχωβαν».
25/11/1943: Αντάρτικες δυνάμεις με Άγγλους αξιωματικούς ανατινάζουν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Έτσι, ανέκοψαν τη συγκοινωνία των γερμανοϊταλικών στρατευμάτων Κατοχής.
29/11/1912: Ο ποιητής και επικεφαλής Λόχου Γαριβαλδινών Λορέντζος Μαβίλης μαχόμενος ηρωικά στον Δρίσκο, πέφτει από σφαίρες του εχθρού.
30/11/1940: Ο ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει το Πόγραδετς, όπου έπαθαν οι Ιταλοί «δεινήν ήττα». Το μέτωπό τους διεσπάσθη. Μεγάλες ποσότητες πολεμικού υλικού τους και σημαντικός αριθμός αιχμαλώτων τους περιήλθε στα χέρια του Στρατού μας. Ο Μουσολίνι αποθαρρύνθηκε και ζήτησε να συνεννοηθεί σχετικά με τον Χίτλερ.
2013: Στήνεται “Παγκύπριο Μνημείο Πεσόντων Εφέδρων Αξιωματικών” που πολέμησαν για την Κύπρο το 1974 στη Λεμεσό! Στο μνημείο αναγράφονται 103 πεσόντες και αγνοούμενοι Έφεδροι Αξιωματικοί, που πολέμησαν γενναία, και ανάμεσα τους, 35ος καταγράφεται ο Σελινιώτης (από την κοινότητα Σκάφης) Μπιτσάκης Σταύρος του Ευτυχίου (1949 – 1974), έφεδρος Ανθ/γός, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη μάχη της Κερύνειας, 6-8-1974. Ήταν ο Διοικητής του 2ου Λόχου (Τ.Φ. 256 Τ.Π.).- Αθάνατος!»
Και η ενότητα αυτή έφτασε στο τέλος της, εδώ!

*** *** ***

Θα ξεκινήσει σήμερα, η παρουσίαση βιβλίων και περιοδικών εκδόσεων, με πρώτη την περιοδική έκδοση του Οικουμενικού Ελληνισμού: “5+1”, τεύχος 95, Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, δωρεάν διάθεση, έγχρωμο, σχ. 21χ28, σελ. 40. Αφιερωμένο στο 1821-2021. Από τα εκλεκτά μελετήματα των σελίδων 14-36, τα αφιερωμένα στην εφέτος εορταζόμενη Διακοσιαετηρίδα μας (1821-2021) αναφέρουμε τους τίτλους:
Αφιέρωμα 1821-2021
Η πνευματική προϊστορία του Εικοσιένα, ο ρόλος του Αδαμάντιου Κοραή και η στάση του απέναντι στην Ορθόδοξη Εκκλησία, του Ηρακλή Εμμ. Καλλέργη.
Η Συμβολή της Κύπρου στην Εθνική Παλιγγενεσία του 1821, του Νίκου Αγγελίδη
«Ο αγώνας των Ελλήνων και η Επανάσταση του 1821 ως αφετηρία γέννησης του Ελληνικού Κράτους», του Αθανάσιου Γεωργιάδη
Η επανάσταση στην Αττική και η απελευθέρωση της Αθήνας, του Πέτρου Φιλίππου.
«Η Συμβολή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην ανάπτυξη αλληλεγγύης και η Συμμετοχή Ρώσων Φιλελλήνων στον Ελληνικό Αγώνα», της Μαργαρίτας Δημητριάδου.
«Είμαστε στο “εμείς” κι όχι στο “εγώ”»- της Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου
200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση- της Soraya Ochoviet
Ενώ στις πρώτες (2-13) σελίδες, υπό τον γενικό τίτλο: “Τα νέα μας” παρουσιάζονται αναλυτικά: Πέντε αποστολές τεχνολογικού εξοπλισμού, στα δημοτικά σχολεία: α) Χυδήρων Λέσβου, β) Μανταμάδου Λέσβου, γ) Ξηροκάμπου Λέρου, δ) Κάτω Τρίτους Λέσβου, και ε) Πηγής Λέσβου, στα οποία σχολεία η γνωριμία μας, εισαγωγικά, και η μελετημένη σωστά και μεθοδευμένα, ώθησή μας για δράση, είναι έργο μας οφειλόμενο. Επαινούμε την πρωτοβουλία και συγχαίρουμε από καρδιάς το επιτελούμενο έργο. Επέκταση, λοιπόν, και καλή συνέχεια!

*** *** ***

Και συνεχίζουμε με το θαυμάσιο, περιεκτικότατο έργο της χαρισματικής αρχόντισσας του ήθους, του έργου, και της όλης της προσφοράς, συνταξιούχου δ/σσας Ειρήνης Ταχατάκη, που πήρε πάλι μολύβι και χαρτί «κι έγραψε και σγουράφισε» τον πανάξιο Πατριώτη, συγχωριανό της, Εμμ. Μιχ. Καλοχριστιανάκη.
Όντως, το έργο της είναι πληρέστατο και τιμά πρεπόντως τον αναφερόμενο πανάξιο πατριώτη, καθώς και την ίδια εκλεκτή συντοπίτισσα του, κα Ειρήνη Ταχατάκη, που το ’στησε και το εξέδωσε φέτος, 2021, με δαπάνη Σπύρου Λ. Λορεντζιάδη και Δαρείας Π. Τσαγκαράκη – Παπαδάκη.
Κρητικός αγωνιστής ο Μανώλης Μ. Καλοχριστιανάκης, που το ‘λεγε η καρδιά του, από νεαρός φοιτητής. Ενώ φοιτούσε στη νομική, διέκοψε και συμπεριελήφθη στο Τάγμα Εθελοντών Φοιτητών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, 1912-1913, στις 6 Οκτωβρίου 1912. Και πολεμιστής γενναίος, και πολεμικός ανταποκριτής, από το μέτωπο έστελνε στις εφημερίδες “Ομόνοια” και “Ταχυδρόμο” ανταποκρίσεις. Στην Αίγυπτο που βρισκόταν 1941-45 αναδείχθηκε ευεργέτης για την Αντίσταση της Κρήτης 1941-45. Επανεγκατασταθείς στη γενέτειρα του, Αρχάνες, ίδρυσε την εκεί Περιηγητική Λέσχη και ως δήμαρχος προσέφερε ιδιαίτερα αξιόλογη προσφορά. Έφυγε από τη ζωή, 98χρονος, με πολύτιμο έργο και προσφορά στον Τόπο του.
Το έργο για το οποίο ο λόγος, έκτασης 350 σελίδων τετάρτου σχήματος, παρουσιάζεται σήμερα στους αναγνώστες μας, απλά σαν προτροπή να το εξασφαλίσουν, να μελετήσουν το βιογραφικό του αείμνηστου Καλοχριστιανάκη και να χαρούν μεσ’ από τα εκατοντάδες, πρωτότυπα έγγραφα, διαταγές και πολλά άλλα πολύτιμα στοιχεία του βίου του, την προσωπικότητά του, συγχαίροντας ολόψυχα την ακούραστη συνάδελφο κ. Ειρήνη Ταχατάκη, για το ένα ακόμα έργο που μας προσφέρει! Ο Αρχανιώτης Εμμ. Μιχ. Καλοχριστιανάκης, αθάνατος· και η ιδιαίτερα αγαπητή συνάδελφος κ. Ειρήνη Ταχατάκη, πάντα άξια, πάντα ξεχωριστή!

*** *** ***

Έχουμε προγραμματίσει για την επόμενη εβδομάδα, ανέ θέλει ο Θεός, να παρουσιάσουμε μερικά από τα Ημερολόγια του 2022, που μας έρχονται, και τα οποία έχουμε ήδη λάβει. Είπα, όμως, κλείνοντας, τα σημερινά μας Πνευματικά γεγονότα να ξεχωρίσω τρία, τέσσερα ανέκδοτα από το “Ημερολόγιο – Καλαντάρι του 2022”, του ξεχωριστού Νεαπολίτη φίλου Μιχ. Χουρδάκη, Νίσπιτα, για σήμερα.
Χαρείτε λοιπόν, και κάμετε ευχάριστη διάθεση, διαβάζοντας ανέκδοτα της συλλογής Νίσπιτα (=Μιχ. Χουρδάκη) από το Ημερολόγιο 2022:

ΕΙΝΤΑ ΔΙΑΟΛΟ ΔΑ ΤΟ ΚΑΜΕΙΣ
Πρόβλημα ήβαλε τω μαθητάδω ντου ο δάσκαλος:
– Έχω 20 κολλαριστά χιλιάρικα και θέλω ν’ αγοράσω καλαμπόκι προς 50 δρχ. Το κιλό. Πόσο καλαμπόκι δα πάρω;
Την άλλη μέρα, ξανοίγει ο δάσκαλος το τετράδιο του Ξυγκονικολιού απού είχενε άλυτο το πρόβλημα.
– Γιάντα Νικολιό παιδί μου δεν ήλυσες το πρόβλημα;
– Να σου πω δάσκαλε; Όλη την αργατινή οψές, εντουχιούντιζα, ίντα διάολο δα το κάμεις εσύ τόσονά καλαμπόκι!

ΤΟ ΣΩΜΑΡΙ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ
Ήπεμπε ο Διακάκης ο δάσκαλος ένα μαθητή ντου να πα να φέρει το σωμάρι του γαϊδάρου ντου από το Βαρδαντώνη το σωμαρά:
– Άμε παιδί μου και ‘πε του Αντωνάκη να σου δώσει το σωμάρι του δασκάλου. Όι, όι, μην του το πεις ετσά! Πε του να σου δώσει το σωμάρι του γαϊδάρου του δασκάλου, μα μηδ’ ετσά πάει! Να του ‘πεις, δώσε μου του δασκάλου του γαϊδάρου το σωμάρι. Στάσου μωρέ παιδί μου γιατί μουδ’ ετσά πάει. Πε του καλλιά, δώσε μου το σωμάρι απού σου ‘πεψε ο δάσκαλος.

ΤΑ ΔΟΔΙΑ ΤΣΗ ΓΡΑΣ
Και δε μου λες μπρε μάνα, κάνει ο γιος τση γρας για να τηνέ πειράξει. Είντα θες πλεια καλά. Ένα πιθαράκι μέλι γή να βρω κιανένα να πα να σε παντρέψω;
– Ντα έχω ‘γω παιδί μου αντόντια για το μέλι; απηλοήθηκε η γρα!

ΤΟ ΦΙΡΜΑΝΙ ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ!
Από τη Χώρα εγιάγυρε ο Νικολής τση Παγώνας τση χήρας και για να κουρντίσει ‘δα τη μάνα ντου, κάνει τζη:
– Φιρμάνι λέει εβγήκε γρα, να παντρευτούνε όλες οι χήρες απού περνούνε τα 75.
– Ε να πάω παιδί μου ν’ ανεγογυρευτώ, μη φάω κιανένα πρόστιμο!

Σας εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο, και καλό μήνα με Υγεία!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα