Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2025

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα σας!

Άρχισε η εβδομάδα μας (5/12) την Κυριακή (49η του χρόνου) με τις ευλογίες του Σάββα του Ηγιασμένου, παραμονή της γιορτής Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, του θαυματουργού προστάτη των θαλασσινών, καθώς και όλων μας.

Δεν υπενθυμίζουμε την εκκλησία του στη Σπλάντζια ή στη Σούδα, γιατί είναι πλήθος οι εκκλησίες οι αφιερωμένες στη χάρη Του, ώστε θα εκκλησιαστεί όπου βρεθεί καθένας μας.
Την επόμενη (7/12), του Αγίου Αμβροσίου Επισκόπου Μεδιολάνων η ιερή μνήμη και μαζί Του αρκετών άλλων, μεγάλη η χάρη Τους! Κι ερχόμαστε μεσοβδόμαδα (Τετάρτη 8/12) στην ιερή μνήμη του Οσίου Πατάπιου, και δεν ξεχνούμε την εκκλησία Του, στην αυλή του Γηροκομείου μας στη Χαλέπα, τάμα στις ψυχές των πνιγέντων με το F/B “Ηράκλειον” και όλου του κόσμου.
Η Πέμπτη (9/12) λαμπρύνεται με την ιερή μνήμη της Σύλληψης της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννας, και σήμερα Παρασκευή (10/12) των Αγίων Μαρτύρων Μηνά του Καλλικελάδου, Ερμογένη και Εύγραφου.
Για το Σάββατο (11/12), δηλαδή αύριο, η ιερή μορφή του Οσίου Δανιήλ του Στυλίτη ευλογεί το Σαββατοκύριακο μας, θυμίζοντας μας, πως φτάνουμε στο τέλος του χρόνου 2021, κι ότι γιορτάζουμε την Κυριακή των Προπατόρων, ότι είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και ότι Κυριακή (12/12) επιτρέπεται το ψάρι στο τραπέζι μας, για… ενίσχυσή μας. Συμπληρώνουμε, με τα παιδιά μας, το Χριστουγεννιάτικο μας δέντρο, τις άλλες ετοιμασίες που έχουν μείνει και προσέχουμε φροντίζοντας την υγεία μας, γιατί, όπως βλέπετε, ο Κορωνιός δεν ησυχάζει…

***

Και τώρα το εορτολόγιο μας, παραχωρεί χώρο, για κάποιες υπενθυμίσεις, από το χρονολόγιο της Ιστορίας μας. Μας παραγγένει λοιπόν να μην ξεχνούμε ότι στις:

5-12-1944: Σκληρές συγκρούσεις 5000 Ελασιτών (κομμουνιστών) με τους άνδρες του Συντάγματος Χωρ/κής Μακρυγιάννη, δυνάμεως 480 ανδρών Χωρ/κής, αγωνίστηκαν ηρωικά, κατά του εχθρού.

6-12-1944: Συνεχίστηκαν και σήμερα οι πολύνεκρες χθεσινές συγκρούσεις στην Αθήνα. Η αναρχία δεν ησυχάζει…

7-12-1944: Η Ταξιαρχία Ρίμινι αρχίζει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των Ελασιτών, στις συνοικίες: Καισαριανής και γύρωθεν.

8-12-1942: Το υποβρύχιό μας: “Παπανικολής” βυθίζει στο Αιγαίο εχθρικό ιταλικό πλοίο εφοδιασμού, 8 χιλ. τόνων!

9-12-1898: Ο πρίγκιπας Γεώργιος αναλαμβάνει σήμερα τα καθήκοντα του ως Ύπατος Αρμοστής Κρήτης στα Χανιά!

10-12-1940: Οι νίκες του Στρατού μας γίνονται πανηγυρικά δεκτές σ’ ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο. Ο Τσώρτσιλ εκφράζει ενθουσιωδώς τα συγχαρητήρια του, ελληνικά, φωνάζοντας: «Ζήτω η Ελλάς!»

***

Και μια λαογραφική ματιά, γι’ αυτές τις μέρες:

1. Την ημέρα της γιορτής τ’ άϊ-Νικόλα, τη θεωρούμε μέρα έναρξης του χειμώνα· γι’ αυτό λέμε: «Ως τ’ άϊ- Νικόλα, οι τοίχοι βράζουνε!» και συνεχίζουμε:
«Αγιά Βαρβάρα μήνυσε, Σάββας απολοήθη:
Μαζώχτε ξύλα κι άχερα και σύρετε στο μύλο,
γιατ’ Άϊ- Νικόλας έρχεται, στα χιόνια φορτωμένος!»
Δεν παραπονιόμαστε όμως, γιατί πιστεύουμε πως: «Χιόνι του Δικεμπριού, χρουσάφι του Καλοκαιριού», κι οι βοσκοί μας λένε: «Χειμωνιάτικη γέννα, Καλοκαιρινή χαρά!», γιατί ως τότε θα ‘χουν μεγαλώσει τ’ αρνόριφά τους…
Θα συνεχίσουμε όμως και την άλλη βδομάδα, συν Θεώ!
Η στήλη μας συνεχίζει, με την παρουσίαση ενός μνημειώδους όντως έργου. Τίτλος του: “Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης: Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης: Μεταμορφώνοντας τον Κόσμο”, Αθήνα, Ιούνιος 2021, σχ. 8ο, σ.272, εκδ. “Ακρίτας”.
Αρχές Ιουνίου φέτος, η Ο.Α.Κ. έθεσε σε κυκλοφορία το παραπάνω έργο: επιμέλεια και συντονισμός ύλης του, από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος κ. Κώστα Ζορμπά.
Μνημονεύουμε, χρέους ένεκεν, τους χορηγούς της έκδοσης, συγχαίροντες και ευχαριστούντες θερμότατα: Περιφέρεια Κρήτης, Συν/κη Τράπεζα Χανίων, Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, Ένωση Ξενοδόχων Χανίων και SYNKA. Η προσφορά τους είναι θεάρεστη!
Ο Άγιος Παππούς Ειρηναίος, από τα ουράνια ύψη, ευλογεί το έργο τους και ευχαριστεί θερμά. Και ξεκινούμε τη μελέτη του έργου, μετά τα κείμενα του εξωφύλλου.
“Η εισαγωγή” απόσπασμα από τον Χαιρετισμό της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχη, τονίζει εύστοχα ότι: «[…] Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, σαρξ εκ της σαρκός και σέμνωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την πνευματικήν σκέπην και προστασίαν του οποίου λειτουργεί, ηυλογήθει υπό του παντεπόπτου Θεού, όπως φιλοξενήση την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, καταστάσα ούτω τόπος ιερός και ιστορικός. Αναγνωρίζομεν και επαινούμεν την συμβολήν της Ακαδημίας εις την διοργάνωσιν της Συνόδου και εις την εύρυθμον διεξαγωγήν των εργασιών αυτής.
Το γεγονός τούτο ήτο δια την Ακαδημίαν το επιστέγασμα μιας εντυπωσιακής πορείας πέντε δεκαετιών. Καθ’ όλην αυτήν την περίοδον, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης υπήρξε τόπος συναντήσεως και διαλόγου, περισυλλογής και συλλογικής δράσεως, καλλιέργειας χριστιανικών αξιών, πνεύματος καταλλαγής και ειρήνης, διακονίας του Θεού και των ανθρώπων. Ουδέν άλλο συναφές ίδρυμα εν Ελλάδι προήγαγε, τόσον ευρέως και αποτελεσματικώς, τον διάλογον της Ορθοδοξίας με τον σύγχρονον κόσμον, όσον η Ακαδημία […]» (σ. 11) και στη συνέχεια “ο Λόγος του Επισκόπου”, κείμενο του Σεβαστού Μητροπολίτη μας Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιου, προέδρου του Δ.Σ. της Ο.Α.Κ., από την επετειακή των εγκαινίων ομιλία Του, στις 13.10.2020. Θα τονίσει μεταξύ των άλλων και ότι: «Πενήντα και πλέον έτη συμπληρώνονται από τα εγκαίνια της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Ενός Ιδρύματος με διακονία εις τον άνθρωπο και μέγιστη προσφορά εις τον Πολιτισμό. Ένας χώρος ταγμένος εις την καταλλαγή, τη συμφιλίωση, την αδελφοσύνη, τον οικουμενικό διάλογο, την ειρήνη και τη συνάντηση λαών και πολιτισμών ανά την υφήλιο, που έχει «γράψει» τη δική του ιστορία· βαρύτιμη και πολύτιμη κληρονομιά και ανοίγεται προς το μέλλον διά να συνεχίσει να «γράφει» φωτεινές σελίδες εις τη διακονία της Εκκλησίας, της Επιστήμης και του Πνεύματος.
Ένας χώρος με παγκόσμια πνευματική ακτινοβολία και μεγάλο επιστημονικό κύρος· ένα αληθινό «κόσμημα»της Κρήτης και της Ορθοδοξίας, καθώς, όπως σημειώνει και η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός ημών Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄, ο και πνευματικός προστάτης του Ιδρύματος: «Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης είναι, όπως και άλλοτε έχομεν τονίσει, το καμάρι μας! Είναι η πνευματική βιτρίνα της Κρήτης εις τον κόσμο του πνεύματος, όχι μόνον τον καθαρώς εκκλησιαστικόν, αλλά και τον ευρύτερον. Το Κολυμβάρι, η Κίσαμος, τα Χανιά, έχουν γίνει περιάκουστα μέχρι τας εσχατιάς της υδρογείου, χάριν κυρίως της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης…» (ομιλία Του, 7.12.09, στην Ο.Α.Κ.)
Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης λειτουργεί ως «πολυεργαλείο» πνευματικής ανάπτυξης ως και ανάπτυξης της οικονομίας της Κρήτης και όχι μόνο, καθώς η συμβολή της δεν αποτυπώνεται μόνο εις τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και εις την ευρύτερη κοινωνική και πνευματική της προσφορά· προσφορά που, μεταξύ άλλων, επεκτείνεται εις την ανταλλαγή καινοτόμων δράσεων, μεταφορά γνώσης εις την τοπική κοινωνία, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών για όσους μετέχουν εις τις διοργανώσεις, ενώ οδηγεί εις τη συναρμογή διεθνών δικτύων διασύνδεσης επιστημόνων, επαγγελματιών και επιχειρηματιών. Πάντα με σεβασμό και ευαισθησία εις το φυσικό περιβάλλον, την κτίση, ως δημιούργημα του Θεού.
Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, το πνευματικό αυτό “τέκνον” του μακαριστού Μητροπολίτου Κισσάμου και Σελίνου κυρού Ειρήναιου, το οποίο οραματίστηκε, εμπνεύστηκε και υλοποίησε με συγκυρηναίο αρωγό τον επί μακρά σειρά ετών πρώτο Γενικό Διευθυντή αυτού, Δρα Αλέξανδρο Παπαδερό, συνιδρυτή, με τη Χάρη του Θεού και τις πρεσβείες της Παναγίας της Γωνιάς, κάνει τον δικό της απολογισμό για όσα πέτυχε και για όσα οραματίζεται, συνεχίζοντας να δίδει δυναμικά τη μαρτυρία της εις το πνεύμα του «συμφιλοσοφείν», δίδει το «παρών» εις τις προκλήσεις των καιρών και όλως ιδιαιτέρως της περιόδου της λοιμικής νόσου των ημερών μας.
Η διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (Ιούνιος 2016), ως κορυφαίο εκκλησιαστικό και ιστορικό γεγονός των τελευταίων αιώνων, καρπός πολυετούς προσευχής και αγωνίας του Πατριάρχου του Γένους και Προέδρου των Ορθοδόξων ανά την οικουμένη, επιβεβαιώνει ότι το Ίδρυμα διακονεί την Εκκλησία, τον άνθρωπο και τις πανανθρώπινες αξίες. Ότι συνεχίζει και σήμερα, σε δύστηνους και χαλεπούς καιρούς, να αποτελεί φάρο φωτός και χώρο – τόπο αφύπνισης, εγρήγορσης και πνευματικής ανάτασης.
Ο αοίδιμος προκάτοχος μας, Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κύριος Ειρηναίος, είναι γνωστό τοις πάσι, υπήρξε φωτοφόρος λαμπάδα. Φως, χαρά και ελπίδα η πορεία και διακονία του. Περπατούσε εις τη γη και ατένιζε τον ουρανό. Πίστευε εις την ηθική της ευθύνης. Ζυμώθηκε με τον πόνο και τις ανάγκες του λαού. Η καρδιά του, ως άλλη «φλεγόμενη βάτος», κτυπούσε για τον λαό του Θεού. Ζούσε την Εκκλησία ως γεγονός χάριτος. Η ιερότητα του είναι εις την ιερή εκδαπάνηση του «έχειν». Αενάως ζητούσε την κλήση του και την αποστολή του. Δεν σχεδίαζε μόνον οικοδομήματα, αλλά έσκυβε εις τα προβλήματα. «Εμοί το ζην Χριστός» (Φιλιπ. 1:21) ο βίος και η πολιτεία του. Εσχατολογική η αντίληψη της αποστολής του. Μεγαλόπνοος, οραματιστής, κοινωνικός πρωτεργάτης και αναμορφωτής, ενώ το πολυδιάστατο έργο του ήταν εγκεντρισμένο εις την πίστη του Χριστού και εις τον σεβασμό του ανθρώπινου προσώπου. Αγωνία και δια βίου μέριμνα του ήταν ο τρόπος κοινωνικής πραγμάτωση του Χριστιανισμού.
Η ποιμαντική του αγωνία διά την κατά Χριστόν μόρφωση του ποιμνίου του (Κίσαμος, Σέλινο, Γερμανία), ως και όπου αλλού εκλήθη να μεταλαμπαδεύσει τις αμετάθετες αλήθειες της πίστεως μας, εκφραζόταν και διά του λόγου του, προφορικού και γραπτού. «Αλάτι ηρτυμένος». (Κολοσ. 4:6), λιτός μες και σύντομος, αλλά και μεστός και ζείδωρος. Όντως Θεόπνευστος, εκ πληρώματος και πυρώματος καρδίας.
Για τον μακαριστό Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κυρό Ειρηναίο η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης ημών κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄, σε επιστολή του επί τη αποχωρήσει αυτού εκ της ενεργού υπηρεσίας (25 Αυγούστου 2005), αναφέρει: «Ιερώτατε αδελφέ, η επί μίαν ολόκληρον τεσσαρακονταετίαν επισκοπική διακονία υμών εις το στερέωμα της συγχρόνου Ορθοδοξίας αφήκε φωτεινοτάτην τροχιάν, τα δε πολυάριθμα έργα της ευστρόφου και πρωτοτυπούσης διανοίας υμών ανύψωσαν το κύρος της υμετέρας Επαρχίας και την κατέστησαν πασίγνωστον ανά τα πέρατα της Χριστιανικής Οικουμένης».
Λόγος επίκαιρος, λόγος αληθινός, λόγος ζωντανός!
Η συνολική θεώρησις του ανθρώπου, με όλες τις συντεταγμένες της ύπαρξης του, προσωπικής και συλλογικής, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, αποτελεί κριτήριο επιλογών της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, από τις οποίες δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείπουν θέματα σχετικά με τις τριβές και αντιθέσεις στον κοινωνικό στίβο και τη διεθνή σκηνή. Ο πόλεμος και η ειρήνη, οι πολιτικές ιδεολογίες, η Παιδεία, η νέα γενιά, η θέση της γυναίκας εις τον κόσμο, η Επιστήμη, ο απόδημος Ελληνισμός και άλλα συναφή θέματα, εμφανίζονται εις τα Προγράμματα της Ακαδημίας ως σταθερές επιδιώξεις. Από την αρχή της λειτουργίας του το Ίδρυμα επιδιώκει συστηματικά να διευκολύνει τον διάλογο του Εκκλησιαστικού Σώματος με τα εκάστοτε πρόσωπα της πολιτικής σκηνής, επί συγκεκριμένων κάθε φορά ζητημάτων, τόσο τοπικού, όσο και εθνικού ή ευρύτερου, διεθνούς ενδιαφέροντος. Έτσι, με τον καιρό δημιουργήθηκε το κατάλληλο κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ της Εκκλησίας και της Κοινωνίας. Ο λόγος, ο τρόπος, το ήθος και η προσέγγιση των θεμάτων ήταν το χαρακτηριστικό του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Ειρηναίου.
Όλα αυτά καταγράφονται εις τις ομιλίες του μακαριστού Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου, οι οποίες εκφωνήθηκαν εις την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και παρουσιάζονται εις τον ανά χείρας, ιδιαίτερα επιμελημένο και προσεγμένο αυτόν Τόμο. Ο αναγνώστης μπορεί να γνωρίσει «ακριβέστερα τη γνησιότητα της Ορθοδόξου Παραδόσεως, την αξία της πατερικής διδασκαλίας, τη λειτουργική εμπειρία και την πίστη των Ορθοδόξων μέσα από τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Εκκλησία στον διάλογο. Ο νηφάλιος διάλογος συμβάλλει σημαντικά εις την προώθηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, της ειρήνης και της καταλλαγής. Το λάδι του θρησκευτικού βιώματος πρέπει να χρησιμοποιείται για να επουλώνει πληγές και όχι για να αναζωπυρώνει τη φωτιά των πολεμικών συρράξεων». (Μήνυμα Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, παρ.3,4)
Ευχαριστίες εγκάρδιες εκφράζουμε προς όλους εκείνους που συνετέλεσαν εις την ετοιμασία και ολοκλήρωση της έκδοσης αυτής, ιδιαιτέρως τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Δρα Κωνσταντίνο Ζορμπά, Άρχοντα Ιερομνήμονα της Α.τ.Χ.Μ.Ε. και τους εκλεκτούς συνεργάτες του, ως επίσης και εις τους χορηγούς για την ευγενική χορηγία τους.
Ευχή και προσευχή μας: ανιστορώντας τον πνευματικό κήπο του μεγάλου «παππού» της Κρήτης, να ανιστορήσουμε και τη δική μας ζωή και να μπολιαστούμε, ως καλλίκαρπα κλήματα, μέσα εις το αειφόρο και ζωηφόρο Σώμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, που τόσο άξια τίμησε ο μακαριστός προκάτοχος μας, Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κυρός Ειρηναίος.
Προς όλους δε τους αποδέκτες των φτωχών αυτών σκέψεων μας ευχόμεθα και ταπεινά προσευχόμεθα πλουσία την ευλογία, τη χάρη και τον φωτισμό του Παναγίου Πνεύματος». Ο Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, 13.10.2020
Και τα πολύτιμα εισαγωγικά κείμενα του τόμου θα κλείσουν με απόσπασμα του Χαιρετισμού τού Προέδρου της Δημοκρατίας, εξοχώτ. κ. Παυλόπουλου, κατά τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του μακαριστού Ειρηναίου, στο Καστέλι Κισσάμου, στις 9.8.2019. Είπε μεταξύ των άλλων:
«[…] Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, ο επονομαζόμενος και «Παππούς της Κρήτης», υπήρξε μέγας Ιεράρχης της Ορθοδοξίας και βαθύτατος Ανθρωπιστής. Με τα έργα του και τη βιοτή του συνέβαλε καθοριστικώς στην ανάδειξη του Δήμου Κισσάμου, αλλά κυρίως του ανθρωποκεντρικού μηνύματος της Ορθόδοξης Πίστης μας, πολύ πέραν των συνόρων της Πατρίδας μας.
Ας μου επιτραπεί στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω το καίριας σημασίας γεγονός ότι τις απόψεις του μακαριστός Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη χαρακτήριζαν η ασίγαστη έγνοια για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, για τη συνάντηση και τον διάλογο της Ορθοδοξίας με τη σύγχρονη Επιστήμη, για τις συλλογικές δράσεις προς ανακούφιση του ασθενέστερου συνανθρώπου μας και για τη διακονία της Εκκλησίας προς τον Άνθρωπο .
Η σημαντικότερη παρακαταθήκη που μας άφησε είναι το μεγάλο μήνυμα της «Επανάστασης των Συνειδήσεων», όπως είναι και ο τίτλος του ολιγοσέλιδου, αλλά πυκνότατου σε νοήματα, βιβλίου του. Η «Επανάσταση των Συνειδήσεων», κατά τον Ειρηναίο, σημαίνει ι όπως εύστοχα συμπυκνώνει ο σημερινός Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς- «την αναθεώρηση που έχουμε να κάμουμε στην ίδια τη δομή της σκέψης μας και της συνείδησης μας, για να μπορούμε να δούμε όχι μόνο καθαρές και παρθένες τις αιώνιες αξίες της ζωής, αλλά και για να μπορούμε να συλλάβουμε τα νέα οράματα, τις νέες πραγματικότητες, που σχηματίζονται σιγά- σιγά σαν παγκόσμια συνείδηση στον σημερινό κόσμο».
Σταθερή πεποίθηση του Ειρηναίου υπήρξε η σημερινή κρίση του Κόσμου δεν θα υπερνικηθεί μόνο με πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει ασφαλώς να γίνουν, ούτε με τις τεχνολογικές αλλαγές που επέρχονται με ταχύτατους ρυθμούς, αλλά ότι προπάντων απαιτείται μια βαθιά πνευματική αλλαγή, μια θεμελιακή «επανοικοδόμηση» του Ανθρώπου. Με βάση αυτήν του την πεποίθηση, ο Ειρηναίος απηύθυνε μήνυμα προς τον Τόπο μας και τον Λαό μας, που συνιστούσε εγερτήριο ψυχών και συνειδήσεων.
Ο Ειρηναίος πάντοτε συνέδεε τα μηνύματα της Ορθόδοξης Πίστης μας με αρχές και αξίες που θα έπρεπε, κατά τη γνώμη του, να χαρακτηρίζουν την ατομική αλλά και τη συλλογική μας ζωή. Είναι χαρακτηριστικό το ακόλουθο απόσπασμα από επιστολή, την οποία απηύθυνε προς την εφημερίδα “Χανιώτικα νέα” την Πρωτοχρονιά του 1995, με τίτλο: «Τα Χανιά πρέπει να ζήσουν και να πρωτοπορήσουν…»: «Να ξαναβρούμε το Πνεύμα του Θερίσου. Μα το πνεύμα του Θερίσου το εμπνεύσανε μεγάλα εθνικά Ιδεώδη, της Ελευθερίας και της Αποκατάστασης του Ελληνισμού και τα ενσαρκώνανε άνθρωποι της Κρήτης, με γνήσια και τίμια πατριωτικά αισθήματα. Τα σημερινά ιδεώδη είναι να μη δουλεύωμε τη Γη μας, να μη κάνωμε παιδιά, και να μας φέρνουν τα Διπλώματα Σπουδών στο σπίτι μας. Και για τα ιδεώδη αυτά, δυστυχώς, δουλεύουνε πολλοί -ποιος θα αλλάξει, λοιπό, αυτό το στείρο και αρνητικό πνεύμα και θα στρέψει το ρωμαλέο και δημιουργικό Πνεύμα της Κρήτης και όλου του Ελληνισμού σε γνήσια και δημιουργικά οράματα και έργα του Λαού μας;»
Είναι προφανές ότι ο σπουδαίος αυτός Ιεράρχης ήθελε να εμπνεύσει όλους εμάς, τους Έλληνες -διαχρονικώς και όχι μόνο τους συγκαιρινούς του- να πράττουμε το ορθό και το δύσκολο, καθώς επιτάσσει η Ιστορία μας και ο προορισμός μας […]» (σ. 19-20)
Μια ματιά τώρα στα Περιεχόμενα του τόμου (σ. 25-269):

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Λόγος Επικόπου, Σεβ. Μητρ. Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιου
Ο παππούς της Κρήτης, Προκοπίου Παυλόπουλου, τέως Προέδρου της Δημοκρατίας
Γιατί η ύπαρξις μιας Ορθοδόξου Ακαδημίας;, Μακαριστού Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου (Γαλανάκη)
Η επανάσταση των Συνειδήσεων στην πράξη, Δρος Κωνστ, Ζορμπά, Γενικού Διευθυντού της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
Ορθοδοξία: Ουσία – Ιστορία – Προοπτικές (1981)
«Αποστόλων τον ζήλον επιδειξάμενοι…» (1986)
Η «κατάκλαστη» εικόνα του κόσμου (1995)
Η Ορθοδοξία στη σημερινή Ελλάδα (1997)

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ο Δάσκαλος (1983)
Θεολογία και Θρησκεία (1994)
Ο ετερόθρησκος συνάνθρωπος (2002)

ΒΙΟΗΘΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Η Μετατροπή (1990)
Βιοηθικά Προβλήματα και Ορθοδοξία (1997)
Χριστιανική Ανθρωπολογία και Βιοτεχνολογική Πρόοδος (2002)

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ
«Την ενότητα της πίστεως…» (1987)
Ξένοι και Πάροικοι στην Ευρώπη (1988)
Η ιεραποστολή των Εκκλησιών σε μια μεταβαλλόμενη Ευρώπη (1991)

ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
Ο Μετανάστης (1981)
Ο Ευρωπαϊκός Ελληνισμός (1986)
Ο Απόδημος Ελληνισμός (1985)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσωπο προς Πρόσωπο (1983)
Στις ρίζες του πολιτισμού (1985)
Περί αληθινής ανάπτυξης (1999)

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΙ
Η Νέα Γενιά (1983)
Ελευθερία στα νειάτα (1997)
Δρόμοι του Μοναχισμού (1998)

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ
Η Ελληνίδα Χριστιανή (1968)
Η απομυθοποίηση της Γυναίκας (1987)
Ερημώνεται η ύπαιθρος (2002)

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ
Άνθρωπος και Υγεία (1990)
Μπροστά στις Νέες Τεχνολογίες (1982)
Πίστη και Γνώση (2003)

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
Λόγος περί της Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Έκφρασης (1982)
Ο Λόγος του Θεού στην πολιτική πραγματικότητα (1988)
Σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας (2001)

ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΚΟΣΜΟΥ
Ο δεύτερος θάνατος (1985)
Κοιτάζοντας το μέλλον της Κρήτης (1991)
Προστασία της Ελληνικής γης (1990)

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ο νέος Θεός (1970)
Προοπτικές για το μέλλον της Κρήτης (1991)
Προστασία της Ελληνικής γης (1990)

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
«Ευθύνατε την οδόν Κυρίου…» (Ιω. 1:23), Δρος Κωνσταντίνου Ζορμπά, Γενικού Διευθυντού της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα Ειρηναίου Γαλανάκη

Τελικά στον παρόντα τόμο «καταγράφεται μέσα από τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις του Μακαριστού Ιεράρχη Ειρηναίου, στην Ο.Α.Κ., ο λόγος της εκκλησίας στον δημόσιο χώρο, στην πορεία της ανθρώπινης ζωής και στον αγιασμό όλου του κόσμου, τη φτώχεια, τον πλούτο, την κοινωνική δικαιοσύνη, τον πόλεμο, την ειρήνη, τη βία, τις διαθρησκευτικές σχέσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την επιστήμη και το φυσικό περιβάλλον, αποτυπώνοντας τον γνήσιο πατερικό και ευαγγελικό λόγο, με τόλμη και παρρησία». (από το οπισθόφυλλο του τόμου). Εδώ όμως καιρός να σιγήσουμε. Σας κουράσαμε, είναι η αλήθεια, μα τι να παραλείπαμε; Ευχές για καλό Σαββατοκύριακο, με Υγεία!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα