Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα σας και καλές γιορτές!
Χριστουγεννιάτικη βδομάδα, μεγάλη η χάρη Της, ξεκίνησε την Κυριακή της προ Χριστού Γεννήσεως (19/12), μεγάλη μέρα, κατά την οποία αξιοχρέως «μνήμην επιτελέσαμε πάντων των απ’ αιώνων Θεώ ευαρεστησάντων, από Αδάμ άχρι και Ιωσήφ του μνήστορος της Υπεραγίας Θεοτόκου».
Των Προφητών και Προφητιδών, των Αγίων Τριών Παίδων, των Αγίων και Δικαίων Πρωτοπλάστων Αδάμ και Εύας, και την επομένη (20/12) Ιγνατίου του Θεοφόρου. Την (21/12) Ιουλιανής και την συν αυτή 500 μαρτύρων και Θεμιστοκλέους. Την Τετάρτη (22/12) γιορτάσαμε, επίσης, πάνδημα Αναστασίαν την Φαρμακολύτριαν, και την επομένη (23/12) η ιερή μνήμη των εκ Γόρτυνος- Κρήτης Δέκα Μαρτύρων των χρόνων του διωγμού επί αυτοκράτορος Δεκίου (249-251 μ.Χ.) μαρτυρησάντων.
Παραμονή Χριστουγέννων, η επομένη, (24/12), οπότε συνεορτάζεται και η Οσία παρθενομάρτυς Ευγενία και Φίλιππος ο πατέρας της, μάρτυρας. Αύριο, Σάββατο (25/12), η μεγάλη μέρα της κατά σάρκα Γέννησης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, και Χριστούγεννα μας! Μεγάλη γιορτή! Μεγάλη μέρα! Σ’ όλους, ευχές, υγεία και πολύχρονοι, και να γιορτάσουμε με πίστη, κι ο Νεογέννητος Χριστός, θα μας προστατεύει! Μεγάλη η χάρη Του!
***
Βαρύτιμο το χριστιανικό εορτολόγιο της βδομάδας, που λήγει αύριο. Σημαντικά όμως και τα Ιστορικά της γεγονότα. Στεκόμαστε σε κάποια.
20/12/1912: Ο Συν/ρχης Δελαγραμμάτικας, ύστερα από πολυήμερες μάχες, αναγκάζει τους Τούρκους της Χίου να συνθηκολογήσουν και να παραδοθούν: 36 αξιωματικοί των και 1824 οπλίτες. Είμαστε στον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο!
21/12/1951: Η πατρίδα μας Ελλάδα εκλέγεται μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
22/12/1867: Ο Κρητικός οπλαρχηγός Γογονής εξοντώνει την οπισθοφυλακή του Χουσεΐν Αβνή πασά, στον Φρε Αποκορώνου!
23/12/563: Τελούνται μεγαλόπρεπα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ευτύχιο τα εγκαίνια την αναστηλωθείσας και συμπληρωθείσας Αγίας Σοφίας, ύστερα από την κατάρρευση του τρούλου της, από τον σεισμό του 557 μ.Χ.
24/12/1823: Φτάνει στο Μεσολόγγι ο λόρδος Βύρων. Σύσσωμοι οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν με άκρατους ενθουσιασμούς!
25/12/1822: Μέρα Χριστουγέννων και οι Τούρκοι επιχειρούν ορμητική έφοδο ξημερώματα στο Μεσολόγγι, υπολογίζοντας ότι όλοι οι κάτοικοι θα ‘ναι στις εκκλησίες. Γελάστηκαν όμως, γιατί οι Έλληνες τους… περίμεναν. Έτσι αποσύρθηκαν, εγκαταλείψαντες εκατοντάδες νεκρούς και 12 πολεμικές των σημαίες!
***
Στο λαογραφικό τμήμα της στήλης μας σήμερα, δεν θα σταθούμε στα έθιμα των Χριστουγέννων, στα κάλαντα, στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, στις προπόσεις και στις ευχές της εορταστικής αυτής μέρας, και όχι μόνο, γιατί το ξέρουμε όλοι, πως γιορτάζουμε:
«Τρεις στα Γέννα, τρεις στα Φώτα, κι έξι στην Ανάσταση!»
Θα σας θυμίσουμε, λοιπόν, μόνο τα παρακάτω:
1. «Η γέννα η χειμωνιάτικη, καλοκαιριού χαρά ‘ναι!»
2. «Χαράς τα Γέννα τα στεγνά, τα Φώτα χιονισμένα
και τη Λαμπρή βρεχούμενη, τ’ αμπάρια γεμισμένα!»
3. «Χαράς τα Γέννα τα στεγνά, τα φώτα χιονισμένα,
σχαράς εκείνο το ζευγά, που ‘χει πολλά σπαρμένα!»
4. «Αν είν’ η Γέννα φεξερή, θα ‘ναι στα φώτα θαμπερή!»
5. «Χριστόγεννα, και τω φωτώ, ανέ φυσά νοθιάς, η χρονιά θα πάει καλά για τα σπαρτά, ανέ φυσά όμως βοριάς, κακοκαιριά θα φέρει!»
Θα σας παρακαλέσουμε, αν τα παιδιά σας είναι μαθητές, στις διακοπές των Χριστούγεννων, που τα ‘χετε μαζί σας, καταγράψετε ρωτώντας τους γέροντες του σπιτιού και της γειτονιάς, έθιμα του Δωδεκαημέρου, κάλαντα, ευχές, κ.λ. Θα τους είναι πολύτιμα!
***
Και τώρα σειρά έχει η παρουσίαση βιβλίου, απ’ αυτά που λάβαμε πρόσφατα. Έχουμε λοιπόν, μπροστά μας το έργο:
Πρωτ. Στυλιανού Εμμ. Θεοδωρογλάκη, Εφημερίου Ιερού Καθεδρικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων: “Εν πνεύματι και Αληθεία” (Των Ουρανίων, επίγεια προσέγγιση) Χανιά, 2021, σχ. 8ο, σ. 280+ πλούσιο έγχρωμο φωτογρ. υλικό. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον αυτό έργο, όπως θα διαπιστώσετε στην πορεία της μελέτης του, ξεκινά με τον αναλυτικό Πίνακα περιεχομένων (σ. 5-7), τα οποία οργανώθηκαν σε τέσσερα μέρη, μετά τα “Εισαγωγικά”, των σ. 9-22, ήτοι: Μέρος Α! “Δοκίμια ευθύνης”, (σ.25-147),
Μέρος Β! “Συν πάσι τοις Αγίοις” (σ.149-205),
Μέρος Γ! “Φωτισμένοι Κληρικοί” (σ.207-237),
Μέρος Δ! “Ελληνόφρονα και Ορθόδοξοι” (σ. 239-257), και ο πολύτιμος τόμος κλείνει με τις Επιλογικές σκέψεις, του συγγραφέα (σ. 258-263), την έγχρωμη Εικονογράφηση (σ. 265-276) του έργου, τη Βιβλιογραφία (πηγές και βοηθήματα), σ. 277, και το απαραίτητο σύντομο βιογραφικό (σ. 279) του δημιουργού του έργου! Χαίρεται ο αναγνώστης την οργάνωση του τόμου.
Δεν αφήνει ευχέρεια επιλογής στον αναγνώστη του για το από πού ν’ αρχίσει τη μελέτη του και πού να ξετελέψει. Ένας είναι νομίζουμε ο δρόμος: Να ξεκινήσουμε, όπως άρχισα κι εγώ, τη μελέτη του έργου σελίδα-σελίδα, ώσπου να φτάσουμε στο τέλος του. Χαιρόμαστε, μελετώντας το, τον σεμνό, ιεροπρεπή και μελετημένο τρόπο γραφής του Γέροντα πατέρα Στυλιανού, εκτιμούμε το βάθος της σκέψης του, τη βαθύτατη ζωήν παρέχουσα Πίστη του, και την τόσον ευχερή στήριξη των κειμένων του, με τον Θείο Λόγο, με τα “θεϊκά ρήματα”. Όντως με τη χάρη του Θεού, ο π. Στυλιανός έστησε «ανάγνωσμα πνοής και ζωής, ανάσας και δύναμης, εμβρίθειας και κατάνυξης» (δες: Πρόλογο, σ. 13 κ.ε.), γιατί βαθύτατα, μια ζωή, αισθάνεται και βιώνει την ευθύνη ιερατικής συνείδησης και με τη χάρη του Θεού διακονεί και λειτουργεί ευκαίρως, το θέλημα του Θεού. Τον βρίσκουμε στον άμβωνα, στην ωραία πύλη της Τριμάρτυρης, στις στήλες τοπικών εφημερίδων, σε κατηχητικά και άλλες συναντήσεις και συνάξεις, και τώρα στις σελίδες του παρόντος έργου, συνέχεια και προσφορά των προηγούμενων, από το 1994 ως το 2017 με το: “Σεργιάνισμα στα σοκάκια της Ορθοδοξίας”, και του προηγούμενου χρόνου (2016) με τη: “Διάβαση Ζωής και Σωτηρίας”.
Πάρετε διερευνητικά, ένα-ένα, τα κείμενα που απαρτίζουν τα 4 μέρη των περιεχομένων του τόμου και σταθείτε στους τίτλους. Από ποιο ν’ αρχίσετε, που όλα σας καλούν να τα αναγνώσετε πρώτα, να τα μελετήσετε και να στοχαστείτε πάνω στα γραφόμενα τους. Όλα, δόξα τω Θεώ, είναι διαλεχτά, όλα θεοφώτιστα, όλα Ορθόδοξα χριστιανικά!
Στου Β΄ μέρους πάλι, τα περιεχόμενα, πολλά “θεομητορικά εγκώμια”, «με τους Αγίους πορευόμαστε», των σ. 173-205.
Στους «Φωτισμένους Κληρικούς» των σ. 209-240 που απαρτίζουν το γ΄ μέρος του έργου, συγκινούν μέχρι δακρύων οι αναμνήσεις τους τον συντάκτη του έργου. Οι θύμησες του για τα ιερά αυτά πρόσωπα, σαν τον ιερομόναχο Δαμασκηνό Λιονάκη, τον αοίδιμο Ειρηναίο Γαλανάκη, τον προκαθήμενο μας στην πόλη, Οικουμ. Πατριάρχη, τον Σεβ/το Μητροπολίτη μας μέχρι χθες Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο (Αθανασιάδη), τον νυν Σεβ/το Ποιμενάρχη μας Δαμασκηνό, τον αξέχαστο βιγλάτορα της Πίστης μας και της Μαδάρας π. Γιώργη Χιωτάκη και τέλος τους Ιεροψάλτες μας στην Τριμάρτυρη, από παλιότερα, που θυμούμαστε: τον αείμνηστο καθηγητή μας Νικόλαο Δασκαλάκη ως τους σημερινούς ομότεχνους, χαρισματικούς: Κων/νο Στεφανάκη και Γιώργο Καλιώρα.
Συγκινητικές και οι σελίδες του Δ! Μέρους (σ. 241-254), όπου εόρτια κείμενα: για την 25η Μαρτίου, τη Μάχη της Κρήτης και το Έπος του ‘40, μας κατενθουσιάζουν! Στις τελευταίες σελίδες του έργου, ο Επίλογος (σ. 258-276), η αναγραφή των πηγών και βοηθημάτων στον συγγραφέα (σ. 277) και το συγκινητικό βιογραφικό του (σ. 279) με την Εργογραφία του, συμπληρώνουν τον τόμο, άριστα.
Φροντίστε να τον εξασφαλίσετε έγκαιρα, πριν εξαντληθεί. Θα σας είναι βοήθημα πορείας ζωής και κατευθυντήρια γραμμή για υγιείς, χριστιανικές σκέψεις. Μελετώντας το, νιώθουμε την ανάγκη να ευχηθούμε ολόψυχα και θερμά στον δημιουργό του έργου: «Εν Πνεύματι και Αληθεία», Πρωτοπρεσβύτερο π. Στυλιανό Θεοδωρογλάκη, Υγεία, Έτη πολλά θεάρεστα και δημιουργικά και στο επόμενο έργο Του, με καλό!
Εδώ όμως, φτάσαμε στο τέλος.
Καλά Χριστούγεννα, Χρόνια Πολλά.
Υγεία και καλά, εορταστικά να περνούμε!