Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα Σας· στους εορτάζοντες: ευχές!
Βρισκόμαστε, συν Θεώ, στο τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη. Οι γιορτές που το κοσμούν, πολλές και μεγάλες. Έτσι από τις εγγραφές του ημερολογίου μας μεταφέρουμε:
21/1: Μαξίμου του Ομολογητού και Ευγενίου του Αγίου, Μάρτυρος, κατά τα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνα, στην Τραπεζούντα πολιούχος.
22/1: Τιμοθέου του Αποστόλου. Μικρασιάτης στην καταγωγή χειρο- τονήθηκε Επίσκοπος Εφέσου, όπου και μαρτύρησε.
23/1: Του ιερομάρτυρα Κλήμη Άγκυρας, στα χρόνια του Διοκλητιανού. Καταγόταν από την Άγκυρα. Νεότατος εξελέγη Επίσκοπός της, όπου αφοσιώθηκε σε έργα αγάπης, για τα οποία συνελήφθη και αποκεφαλίστηκε.
24/1: Ξένης της Οσίας. Οι γονείς της ετοίμαζαν να την παντρέψουν στη Ρώμη, όπου ζούσαν. Εκείνη όμως έφυγε κρυφά με δύο θεραπαινίδες της· ήρθε στα Μύλασα Μ. Ασίας συνέστησε μοναστήρι μαζί και με φίλες της χριστιανές, ανεδείχθη Ηγουμένη, έζησε ασκητικά και παρέδωσε την ψυχή της, όταν φάνηκε Σταυρός στον Ουρανό!
25/1: Γρηγορίου του Θεολόγου, από την Καππαδοκία, με σπουδές θεολογικές σε μεγάλες σχολές της εποχής του. Θεολόγος, ρήτορας, ποιητής, και παρά τη θέλησή του Αρχιεπίσκοπος Κων/πόλεως. Εγκατέλειψε την Αρχιεπισκοπή, γύρισε στον τόπο του, την Αριανζό, όπου και παρέδωσε το πνεύμα Του, το έτος 396 μ.Χ.
26/1: Ξενοφώντος, Θεοδώρου Στουδίτου, Ανανίου ιερομάρτυρα.
27/1: Ανακομιδής των λειψάνων Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
Θα συνεχίσουμε συν Θεώ, το Εορτολόγιο, την επόμενη βδομάδα.
Το ιστορικό χρονικό των ημερών, σημειώνει και τα παρακάτω:
23/1/1828: Ο Ι. Καποδίστριας ορκίζεται ενώπιον της Συνελεύσεως και αναλαμβάνει καθήκοντα Κυβερνήτη της Ελλάδος!
24/1/1827: Ορμητική επίθεση κατά των Τούρκων της Καστέλλας (Πειραιάς), αναγκάζει τον εχθρό να απομακρυνθεί τάχιστα.
25/1/1897: Οι Κρήτες Επαναστάτες συνήλθαν στη Χαλέπα Χανίων, προκειμένου να εγκρίνουν ψήφισμα, με το οποίο κηρύσσουν την Ένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα! Και καλούν τον Βασιλέα Γεώργιο τον Α΄ να παραλάβει «την νήσον, ως μέρος αναπόσπαστον του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους!»
26/1/1951: Το ελληνικό τάγμα, που πολεμά στην Κορέα, υπό τον Αντισυνταγματάρχη Αρμπούζη, ανέλαβε γενναία επιθετική ενέργεια και κυρίευσε οχυρές εχθρικές θέσεις, ώστε προκάλεσε ενθουσιώδη σχόλια. Ο ξένος ΤΧύπος μάλιστα θαύμασε το γεγονός!
27/1/1943: Τελείται η ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα του Α!
28/1/1823: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κατατροπώνει τον Ισμαήλ πασά Πλιάσα στη Λεπενού του Βάλτου και τον αναγκάζει να αποσυρθεί προς την Αμφιλοχία και Πρέβεζα.
***
Από λαογραφικής πλευράς, η εβδομάδα ανήκει μ’ όσα γίνονται, στη Γεναριάτικη βαρυχειμωνιά. Ιδιαίτερα, μάλιστα, φέτος, δεν λέει να σταματήσει και λίγο, την ένταση του. Χιόνια, βοριάδες, κακοκαιρίες, και παν’ απ’ όλα αυτά, και σεισμοί συχνότατα. Δεν μας έφτανε ο τρομερός κορωνοϊός με τα τόσα θύματα του, καθημερινά, έχομε τελευταία και τις θανατηφόρες μεταλλάξεις του. – Θεέ μου, λυπήσου μας, και βοήθησε μας, στις τόσο σκληρές δοκιμασίες που περνούμε. Λυπήσου μας!
***
Καιρός τώρα, να ξεφυλλίσουμε και κανένα βιβλίο ποιότητας:
Ετήσια έκδοση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης
«Παλίμψηστον»
Ηράκλειο Κρήτης, Φθινόπωρο 2021, τεύχ.38, σχήμα 8ο, σ.240
Καιρό είχαμε να χαρούμε το: «Παλίμψηστον», νομίζαμε μάλιστα ότι σταμάτησε η έκδοσή του.
Προ ολίγων όμως ημερών που βρεθήκαμε στο Ηράκλειο και περάσαμε από τη Βικελαία, για να τους αφήσω ένα βιβλίο μου, είδα, εκεί στο ισόγειο βιβλιοπωλείο τους, το τεύχος, και το προμηθεύτηκα με πολλή χαρά μάλιστα!
Επειδή κατέχω πλήρη τη σειρά των τευχών του και επειδή τα φιλοξενούμενα κείμενα στις σελίδες τους είναι πάντα ενδιαφέροντα και πολύτιμα, καθώς και του σημερινού 38ου τεύχους, μόλις έφτασα, επιστρέφοντας στα Χανιά, αμέσως άρχισα τη μελέτη των σελίδων του, μετά το αναγνωριστικό ξεφύλλισμα τους.
Πρώτη ματιά: Ο πίνακας Περιεχομένων, του τεύχους, και έπεται η αφιέρωση: «Στη Μνήμη Γεωργίας Ορφανού, 1932-2021».
Πρώτο κείμενο: Φ.Χ.Γ.: «Η Τράπεζα γέμει», όπου σελίδες από την πορεία και λαμπρή παρουσία της Τιμώμενης αείμνηστης Γεωργίας Ορφανού, στη Βικελαία, με τον νέο έφορό της Νίκο Χ. Γιανναδάκη, αρωγός και “σύμμαχος” του. Μέλος κεντρικό, πρόσωπο στη Συντακτική Επιτροπή του “Παλίμψηστον” ανυποχώρητο, αθόρυβο.
Τελικά, και μετά την αποχώρηση του Γιανναδάκη, η φιλόλογος κα Ορφανού είναι η “ψυχή” της περιοδικής αυτής έκδοσης.
Η αξέχαστη και ακούραστη φιλόλογος Γ. Ορφανού δεν ήταν μόνο καθηγήτρια φιλόλογος στο ονομαστό: «Κοραής» και στη Βικελαία, αλλά και ιδρυτικό μέλος της Ε.Κ.Ι.Μ., του Συλλόγου των Φίλων του Πανεπιστήμιου Κρήτης, της Βικελαίας Μορφωτικής Εταιρείας, της Σχολής Ξεναγών, αλλά και στο τοπικό ραδιόφωνο και τον τοπικό Τύπο, παρούσα. Η Βικελαία, δημοσίευσε κείμενά της, το 2019, με τον τίτλο: «Νοσταλγικά», κυρίως λαογραφικού ενδιαφέροντος. Σημαίνουσα, τονίζεται, ήταν και η συμβολή της, στην Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών, στη δημιουργία παιδικού σταθμού και στη Σχολή Γονέων.
Έτσι, η ομόφωνη απόφαση της Συντακτικής Επιτροπής του «Παλίμψηστον» της 27-4-21, να τιμήσει την εκλεκτή φιλόλογο, αείμν. σήμερα Γεωργία Ορφανού, με το αφιέρωμα που ήδη μελετούμε. Συνιστά δε αντίδωρο αναγνώρισης της συμβολής της στα Γράμματα και στον Πολιτισμό μας! Στα κείμενα εδώ, που στη συνέχεια μελετούμε, και βέβαια σ’ όλα της, επιβεβαιώνεται: η λιτότητα η καθαρότητα και η περιεκτικότητα του λόγου της. Είναι όλα τους θαυμάσια! Η αείμνηστη Γεωργία Ορφανού έφυγε για τα ουράνια ύψη την ημέρα των Φώτων, 6-1-2021. Ήταν κι η ίδια φωτεινή! Μελετώντας την θα το διαπιστώσετε. Μετά τις παραπάνω 5-54 σελίδες του τεύχους, ακολουθούν τα μελετήματα:
1. Γεωργία Φαρίνου- Μαλαματάρη
Ο πάτρων Γαβριηλίδης και ο μεταφραστής Παπαδιαμάντης:
Παρατηρήσεις στη μετάφραση του Βίου του Χριστού του Φάρραρ …σελ. 57
2. Αγγέλα Γιώτη
Στον «Παράδεισο» του ελληνικού τουριστικού τοπίου:
Μια αλλαγή βλέμματος στη λογοτεχνία από τη δεκαετία του ‘30 …σελ. 79
3. Εμμανουέλα Κάντζια
Αίγυπτος, ο τρίτος χώρος
Ο Σεφέρης στη Μέση Ανατολή …σελ. 113
4. Σταμάτης Ν. Φιλιππίδης
Το ποίημα «Autre Eventail»
(Άλλη βεντάλια) του Μαλλαρμέ
Μαλλαρμεϊκή Σκοτεινότητα
και λογική της ανάγνωσης …σελ. 147
5. Ανδρέας Λενακάκης
«Λόγος εκφωνηθείς εις την ιεράν Μονήν Αρκαδίου
κατά την επέτειον της ολοκαυτώσεώς της
την 8 Νοεμβρίου 1884» …σελ. 171
6. Σταύρος Σφακιωτάκης
Προσωπογραφίες εβραίων γυναικών στην Κρήτη από την αρχαιότητα ως τον 19ο αιώνα …σελ. 193
7. Δημήτρης Σάββας
Κοιμητήρια. Παλαιό και Νέο χριστιανικό νεκροταφείο …σελ. 223.
Ενας τόμος, όπως και κάθε προηγούμενος, πολύτιμη συνεισφορά στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Κρήτης μας. Τόμος ανεκτίμητης αξίας!
Από τα Χανιά, συγχαίρομε εγκάρδια την Ιστορική Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, και για το πολύτιμο: «Παλίμψηστον» της και για τη σύνολη, ιδιαίτερα σημαντική, προσφορά της στη γνώση και τον πολιτισμό μας.
Καλή συνέχεια. Πάντα άξιοι.
Κλείνοντας τη σημερινή συνεργασία μας, προλαβαίνουμε να ανακοινώσουμε στους αναγνώστες μας ότι το “ΥΠΕΡ-Χ”, η δωρεάν διανεμόμενη περιοδική έκδοση ποιότητος, των σούπερ μάρκετ “Χαλκιαδάκης” (Ηράκλειο), αξιώνεται με το πρόσφατο τεύχος της, των Χριστουγέννων 2021, να εορτάζει την έκδοση του 100ου πανηγυρικού τεύχους του. Εκατό τεύχη, λοιπόν, κι όλα διαλεχτά, κι όλα με ενδιαφέροντα θέματα, που φιλοξενήθηκαν στις ως τώρα 8.000 σελίδες του.
Η αρχική και συνεχιζόμενη από τότε συνεργασία: Μηνά Χαλκιαδάκη, με τον ακούραστο δημοσιογράφο – λογοτέχνη Νίκο Ψιλάκη, μας έχει δώσει μέσα από τις 8.000 σελίδες των 100 τευχών, που έχουν εκδοθεί, ως σήμερα, τόσο πολύτιμα κείμενα και μελέτες, για την Κρητική μας Παράδοση και τον Πολιτισμό μας, για τους θησαυρούς που κληρονομήσαμε και κληροδοτούμε στα παιδιά μας όλα αυτά τα τριάντα χρόνια! Ξεφυλλίζοντας τα τεύχη του ΥΠΕΡ-Χ, εκτιμούμε τις προσφορές των συνεργατών του, των ανθρώπων που μετρά η παρουσία κι η προσφορά τους, διαχρονικά: Κωστής Φραγκούλης ο αξέχαστος, Γιώργος Αικατερινίδης ο ανεξάντλητος, Αντρέας Μανιός ο γιατρός και ιστορικός, Ηρακλής Πυργιανάκης, Γιώργος Μανιαδάκης, ο σοφός καθηγητής Θεοχάρης Δετοράκης, κι ο αξέχαστος Μανώλης Δετοράκης. Από τα Ρεθεμνιώτικα Μιχάλης Τρούλης, Γιώργος Δρακωνάκης ο φιλόλογος, κι όλοι τους, μαζί με τους βασικούς συνεργάτες: Μαριάννα Κορνάρου δημοσιογράφο, τη Δ/ρα Αρχαιολογίας Έφη Ψιλάκη και την “ψυχή” των “φωτογραφημάτων” και πολλών άλλων σελίδων, τον Νίκο Ψιλάκη, τον ακαταπόνητο! Ευχή μας: Τα τεύχη του “ΥΠΕΡ-Χ” να χιλιάσουν, ο Χαλκιαδάκης που μας τα χαρίζει να ‘ναι πάντα καλά κι αγονάτιστα!
Και τώρα γεια Σας, καλό Σαββατοκύριακο και Υγεία σε όλους!