Αγαπητοί αναγνώστες
Καλημέρα Σας!
– Από το Σάββατο που μας πέρασε έχομε μήνα Φεβρουαρίου (1/2).
Φέτος, ο Φεβρουάριος δεν είναι Κουτσοφλέβαρος, γιατί ο χρόνος 2020 είναι δίσεκτος, κι ο Φλεβάρης του, έχει, 29 μέρες.
– Ευχόμαστε στους αναγνώστες μας, και σ’ όλο τον κόσμο: Καλό μήνα με Υγεία.
– Μεθαύριο Κυριακή (9/2) έχομε κιόλας Τριώδιο, με την πρώτη Κυριακή του, του Τελώνη και Φαρισαίου.
Φέτος μάλιστα, αυτή τη μεγάλη μέρα, όλοι μας θα οδεύσουμε για τον διπλανό μας πανέμορφο Πλατανιά, στην ενορία Αγ. Δημητρίου, όπου θα ζήσουμε, εκεί στον Ναό που μεγάλωσε και διακόνησε από μικρό παιδί, ο συγχωριανός τους νέος Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός Λιονάκης, πρωτοσυγκελλεύων της Ι.Μ.Κ.Α. και καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων Ακρωτηρίου, την άγια μέρα.
Θα λειτουργηθούμε και θα λάβουμε την ευχή και ευλογία του νέου Επισκόπου μας, που, να σημειώσουμε, ότι είναι ο πρώτος ιστορικά Επίσκοπος, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον πανέμορφο Πλατανιά! Ευχή μας. Ο Θεός να ενισχύει το Εργο Του!
– Xθες, Πέμπτη (6/2) γιορτάζαμε στις εκκλησίες μας, τον Αγιο Φώτιο τον Μεγάλο Πατριάρχη Κων/πόλεως, κι αύριο Σάββατο τον Προφήτη Ζαχαρία.
Την επομένη, δηλ. την Κυριακή (9/2) (που προαναφέραμε αρχιερατική θεία λειτουργία), σ’ όλες μας τις εκκλησίες, γιορτάζεται η παραμονή της εορτής του Αγ. Χαραλάμπους του ιαματικού, και στις (10/2) η κυριώνυμη ημέρα της εορτής του. Ο Θαυματουργός Αγιος Χαράλαμπος, γεννήθηκε στη Μαγνησία το έτος 90 μ.Χ. και μαρτύρησε στα χρόνια των Μεγάλων διωγμών, 113 χρόνων!
Το φωτεινό παράδειγμα της σωστής Χριστιανικής ζωής του, είναι σπουδαιότατο.
To απολύτικιο της εορτής του, τονίζει: «Ως στύλος ακλόνητος της Εκκλησίας Χριστού και λύχνος αείφωτος της Οικουμένης σοφέ, εδείχθης Χαράλαμπες.
Ελαμψας εν τω Κόσμω, διά του Μαρτυρίου, έλυσας των ειδώλων την σκοτόμαιναν μάκαρ. Διά εν παρρησία Χριστώ, πρέσβευε σωθήναι ημάς». (πλάγιος τέταρτος).
Οδεύοντας το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη, χρέος μας να σταθούμε και στο Κρητικό Αγιολόγιο, όπου θα συναντήσουμε στις 4/2, δηλ. προχθές Τρίτη, την ιερή μνήμη του Οσίου Νικολάου του Στουδίτη, απολογητή του 9ου μ.Χ. αιώνα, από την Κυδωνία – Χανίων, που νέος μετέβη στην Κων/πολη, στην Ι. Μονή του Στουδίου, όπου εμόνασε, κοντά στον συγγενή του Θεοφάνη. Αργότερα ανέλαβε την ηγουμενία της Μονής Στουδίου, όπου και πέθανε σε ηλικία 75 χρόνων.
Το απολυτίκιο της εορτής του, σε ήχο τρίτο, ψάλλει:
Θείον βλάστημα, της Κυδωνίας, και υπόδειγμα οσίου βίου, ανεδείχθης Στουδίτα Νικόλαε· και του Χριστού την Εικόνα σεβόμενος, ομολογίας αγώσι διέπρεψας.
Πάτερ όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
Στις 7/2 πάλι, δηλ. σήμερα Παρασκευή, η εκκλησία μας εορτάζει τον Νεομάρτυρα Γεώργιο τον εξ Αλικιανού. Eδώ γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1846. Στη μεγάλη Κρητική Επανάσταση του 1866, ήταν 20χρονος και έλαβε ενεργο μέρος στον Αγώνα κατά των Τούρκων. Συνελήφθη όμως στον Φουρνέ – Κυδωνίας, μεταφέρθηκε απάνθρωπα, βασανίστηκε σκληρά, και αποκεφαλίστηκε 21 χρονών, το 1867.
Χρέος της στήλης μας να παραθέσει και του συντοπίτη μας Νεομάρτυρα Γεωργίου, του “εξ’ Αλικιανού”, το απολυτίκιο. Ψάλλει:
Των πάλαι ισότιμος, πανευκλεών Αθλητών, εδείχθης Γεώργιε, εν τοις εσχάτοις καιροίς, αθλήσας στερρότατα σώμα γάρ εκτμηθείς σου, δι’ αγάπην Κυρίου, ρείθροις των σων αιμάτων, τους πιστούς καταρδεύεις, υμνούντας Νεομάρτυς, την θείαν σου άθλησιν.
– Κι ερχόμαστε στο ιστορικό χρονικό των ημερών: 1-10 Φεβρουαρίου.
Xρέος μας, να θυμούμαστε, να τιμούμε και να τα λέμε στα παιδιά μας:
Οτι στις: 2/2/1897 «Ο συνταγματάρχης Τιμολέων Βάσσος, αρχηγός του αποσταλέντος εις Κρήτην εκστρατευτικού σώματος, διά προκηρύξεώς του από την μονήν “Γωνιάς” αναγγέλλει ότι κατέλαβε την νήσον εν ονόματι του βασιλέως των Ελλήνων».
Kαι στις 6/2/1897 «Απόσπασμα του ύπο τον Τιμολέοντα Βάσσον εκστρατευτικού σώματος, εν συνεργασία με Κρήτας εθελοντάς, κυριεύει, μετά σκληράν μάχην, το φρούριον Βουκολίων και ακολούθως τους οχυρούς στρατώνας Λειβαδιών, παρά το Μονοδένδρι Χανίων».
Κι ακόμη ότι: 9/2/1897. «Οι κατέχοντες το Ακρωτηρι Κρήτες έπαναστάται υψώνουν την ελληνικήν σημαίαν εις την θέσιν “Προφήτης Ηλίας”.
Τα ευρισκόμενα πέριξ του Ακρωτηρίου τουρκικά στρατεύματα αρχίζουν νά βάλλουν καταιγιστικώς. Ολίγον βραδύτερον, ό λόγω άρχαιότητος αρχηγός των ναυλοχούντων εις τον λιμένα της Σούδας ξένων πολεμικών: Αυστρίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ιταλίας, Ιταλός ναύαρχος Κανεβάρο δίδει τό σύνθημα του γενικού βομβαρδισμού, όστις εκτελείται δι’ εκατόν οβίδων βαρέος πυροβολικού. Μία οβίς, ρωσική πιθανόν, εθρυμμάτισε τον ιστόν της σημαίας και την κατέρριψε. Ο εκ Χαλέπας Σπ. Καγιαλές ήρπασε τότε αύτήν και την ανεπέτασσε εκ νέου, προτάσσων ως κοντόν το σώμα του. Τα πληρώματα των ευρισκόμενων εις τον λιμένα ελληνικών τορπιλλοβόλων εξέσπασαν αμέσως εις ουρανομήκεις ζητωκραυγάς, ενώ η μουσική του θωρηκτού “Υδρα” επαιάνιζε τον εθνικόν ύμνον. Η υπέροχος αύτη αυταπάρνησις του Κρητός πολεμιστού ήνάγκασε τον Ιταλόν ναύαρχον να διατάξη εσπευσμένως την διακοπήν του ανιέρου βομβαρδισμού. Τα αγγλικά πλοία, εις την περίπτωσιν αύτην, εχρησιμοποίησαν “σράπνελ”».
Και τέλος, στις: 9/2/1898. «Ο πρίγκιψ Γεώργιος, διορισθείς Υπατος Αρμοστής των Δυνάμεων εν Κρήτη, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του».
Για τις 9/2 Κυριακή θα οδεύσουμε όλοι για τ’ Ακρωτήρι, προκειμένου να παρακολουθήσουμε -Χρέος μας ιερό- τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης, που ήδη έχουν θαυμάσια οργανωθεί από τους φορείς: Περιφερ. Ενότητα Χανίων, Δήμο Χανίων, Δημ. Κοιν/τα Κουνουπιδιανών, Εθνικό Ιδρυμα “Ελευθ. Κ. Βενιζέλος” και Πολιτιστικοί Φορείς Ακρωτηρίου, τιμώντας τα μεγάλα γεγονότα του Φεβρ. 1897, στους ιερούς αυτούς χώρους, ως ορίζει το σχετικό πρόγραμμα.
Ομιλητής για τα εορταζόμενα γεγονότα, θα είναι ο καταξιωμένος αρχειονόμος του Ι.Α.Κ, φιλόλογος κ. Κων/νος Φουρναράκης.
– Τελειώνοντας τα του Ιστορικού Χρονικού, του πρώτου (1-10/2) δεκαήμερου του Φλεβάρη, δεν ξεχνούμε τη μαύρη μέρα της 10ης Φεβρουαρίου του 1944, (χρόνια γερμανικής κατοχής) στην Κρήτη μας.
Οι λίγοι επιζήσαντες όμηροι των στρατοπέδων Γερμανίας, από την επαρχία μου (Σέλινο), ρωτήθηκαν πριν από 45 χρόνια, που ζούσαν στα χωριά τους, και δακρυσμένοι, μου είπαν: «- Ξημερώματα της γιορτής του Αγίου Χαραλάμπους (10 Φεβρ. 1944) στο χωριό μας (και σ’ όλα τα γύρω χωριά, όπως μάθαμε αργότερα) τη Λειβάδα (κοιν. Ροδοβανίου) χτυπούσαν την ίδια στιγμή, τις πόρτες των σπιτιών μας, άγρια, απρόσκλητοι επισκέπτες.
Ηταν Γερμανοί, και μάλιστα εξαγριωμένοι.
Στο χωριό μας (Λειβάδα) βρήκαν και πήραν εφτά άντρες, που δυστυχώς ξαναγύρισαν το 1945, μόνον οι τρεις.
Από την εκκλησία του Χριστού, του χωριού μας, που μας συγκέντρωσαν, μας πήγαν στο Ροδοβάνι. Ως τόσο είχαν μαζέψει και τους Ροδοβανιώτες άντρες και όλοι μαζί, με ραγδαία βροχή, πήγαμε πεζοπορώντας στην Κάντανο. Απ’ εδώ, μας βάλανε σε φορτηγά αυτοκίνητα, και με ισχυρή συνοδεία, νύχτα, μας φέρανε στις φυλακές της Αγιάς. Μας κλείσανε στα μαγειρεία, σαν τις σαρδέλες. Και το πρωί, μας έβαλαν στη γραμμή, και μας πέρασαν μπρος από δύο σκοπιές με τρύπες – μάτια, κι απ’ εκεί μας ξεχώριζαν, σε δύο ομάδες, τους επικίνδυνους για εκτέλεση αμέσως. Λίγο μετά, μας ξαναένωσαν όλους, ήρθεν ο διαβόητος Χάντς κι άρχισε ανακρίσεις. Στις 9 Μαρτίου 1944, μας μεταφέρουν όλους στο Μάλεμε, κι απ’ εκεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία…». (Λεπτομέρειες στο “Χανιά – 1981”, Δήμου Χανίων, σ. 58-73).
– Αναφερθήκαμε στο εορτολόγιο του δεκαήμερου, αναλυτικά, καθώς και στο ιστορικό χρονικό των ημερών. Χώρος για παρουσίαση βιβλίων δε μένει για σήμερα. Ετσι θα κλείσουμε με τον εορτασμό των Δ’ Χαραλάμπειων παραμονής και κυριώνυμης ημέρας, στον ιερό ναό του στα Λενταριανά της πόλης μας. Στους εορτάζοντες θερμές ευχές.
Αύριο Σάββατο 8/2, ωρα 4 μ.μ.: Υποδοχή των ιερών λειψάνων Αγ. Διονυσίου Αιγίνης.
ώρα 5 μ.μ. Πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός.
ώρα 7 μ.μ. Συναυλία Βυζαντινής Χορωδίας: “Στέφανος Μελωδών”, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Κυριακή 9/2: 7 π.μ. Oρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του σεβ. του Δωδώνης κ.κ. Χρυσοστόμου.
Και το απόγευμα ώρα 5 μ.μ. Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός εσπερινός, και ώρα 8μ.μ. η Ιερά Παράκληση. Ευχή μας: Η συμμετοχή όλων μας. Κι εδώ τελειώσαμε για σήμερα. Τα ξαναλέμε -συν Θεώ- την άλλη βδομάδα.
Ως τότε γειά Σας και Καλό Σαββατοκύριακο!
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.