Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες,
Χριστός Ανέστη – Καλημέρα Σας!
Η βδομάδα (8-15/5) που λήγει αύριο, είχε στο πλούσιο εορτολόγιό της: Την Κυριακή των Μυροφόρων [τρίτη Κυριακή των εορτών του Πάσχα (8/5) και συνεορτάζουμε την ίδια μέρα, Ιωάννη τον Θεολόγο].
Αυτήν την βδομάδα γιορτάστηκαν επίσης: Τη Δευτέρα (9/5), Ησαΐας ο Προφήτης και μαζί Χριστόφορος ο μάρτυρας. Την Τρίτη (10/5), ο Απόστολος Σίμων ο Ζηλωτής, ενώ την Τετάρτη (11/5) οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος -οι φωτιστές των Σλάβων- που μας έφεραν στο Κολυμπάρι, όπου κάθε χρόνο γιορτάζονται μεγαλόπρεπα από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (Ο.Α.Κ.) της οποίας είναι προστάτες, από την ίδρυσή της, ως πάντα. Το ιερό παρεκκλήσι της, στα θεμέλια του όλου συγκροτήματος, είναι αφιερωμένο στα ονόματά τους.

Θυμίζουμε, μάλιστα, με την ευκαιρία, ότι τα εγκαινίασεν ο αοίδιμος σήμερα, ιδρυτής και πρόεδρος της Ο.Α.Κ., Σεβ/τος Μητροπολίτης Κισσάμου – Σελίνου Ειρηναίος Γ. Γαλανάκης.
Στις (12/5) η εορτή Επιφανίου της Κύπρου και την επόμενη (13/5), Γλυκερίας μάρτυρος. Αύριο, Σάββατο (14/5) εορτάζονται: ο αγ. Ισίδωρος ο Χίος, Θεράπων ο ιερομάρτυρας και Λεοντίνος ο Πατριάρχης των Ιεροσολύμων, ενώ την Κυριακή (15/5) έχομε τη Δ΄ Κυριακή του Παραλύτου. Και στο σημείο αυτό, σταματούμε το Εορτολόγιο των ημερών.
***
Στο Ιστορικό Χρονολόγιο των ημερών (8-15/5) είχαμε πολλά σημειωμένα, για ν’ αναφερθούν. Όμως από έλλειψη χώρου, περιοριζόμαστε σε μια μόνον εγγραφή, την παρακάτω:
10/5/1956: Οι Άγγλοι κατακτητές της Κύπρου μας απαγχονίζουν εγκληματικά, στον προαύλιο χώρο των Φυλακών τους στη Λευκωσία, τους συλληφθέντες Αγωνιστές του Κυπριακού Αγώνα: Καραολή και Δημητρίου. Οι διαμαρτυρίες μας, πανελλήνιες έντονες. Ποτέ δεν ξεχνιούνται!
Καιρός να ρίξουμε τη ματιά μας και στις τόσο ενδιαφέρουσες εκδόσεις, που καιρό την περιμένουν. Χρονολογικά, λοιπόν, από τη λήψη των, σειρά έχει το έργο:
– Χάρη Κ. Στρατιδάκη: “Δημοτικός Κήπος Χανίων” (Ιστορία και λειτουργίες ενός χώρου αστικού πρασίνου).
Έκδοση: “Πυξίδα της πόλης”, Χανιά, Ιούλιος, 2021, σχ. 23,5×22, σ. 130, εικονογρ.
Από τη δραστήρια: “Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης. Πυξίδα της πόλης”, του εκλεκτού πνευματικού ανθρώπου του τόπου μας, φίλου κ. Ματθ. Φραντζεσκάκη, τέθηκε σε κυκλοφορία από τον Ιούλιο πέρυσι (2021) η παραπάνω καλαίσθητη και ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση, με τον τίτλο που προαναφέραμε· έργο του χαρισματικού Ρεθεμνιώτη συγγραφέα και ανώτ. εκπ/κου κ. Χάρη Στρατιδάκη και σε επιμέλεια της κ. Αγγελικής Βλαχοπούλου.


Το θαυμάσια και πλούσια εικονογραφημένο αυτό έργο, ανοίγει με τον Πίνακα περιεχομένων του, όπου διαβάζομε:
1. Χαιρετισμός, της Αμαλίας Κωτσάκη
2. Προλεγόμενα και ευχαριστίες του συγγραφέα
3. Εισαγωγικά
4. Κήποι και πολιτισμοί. Μικρός ιστορικός περίπατος σε κήπους του κόσμου
5. Δημόσιοι κήποι στο ελληνικό κράτος και την Κρήτη, 19ος – 20ος αιώνας
6. Ο Δημοτικός Κήπος των Χανίων
7. Ρεούφ πασάς | Η ευρύτερη περιοχή του Κήπου, πριν και μετά τον Κήπο
8. Το ιστορικό του Κήπου | Ο Κήπος ως πολιτικό μνημείο
9. Τοπόσημα του Κήπου
10. Η χλωρίδα, η πανίδα και οι άνθρωποι του Κήπου
11. Από το 1871 μέχρι σήμερα: μια φωτογραφική χρονολογική γραμμή
12. Σελίδες ιστορίας του Κήπου
13. Στον Κήπο με παιδιά
14. Μια περιήγηση
15. Μια σχολική μέρα στον Κήπο
16. Η επόμενη ημέρα στο σχολείο | Ο επόμενος σχολικός περίπατος
17. Βιβλιογραφία
18. Πηγές εικονογράφησης
19. Ο συγγραφέας και τα βιβλία του
Και αμέσως μετά (σ. 11) ο “Χαιρετισμός” της κας Αμαλίας Κωτσάκη, αναπλ. καθηγήτριας της Σχολής Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπου διαβάζομε τα κάτωθι τόσο ενδιαφέροντα:
«Τα Χανιά, ταυτισμένα για τους περισσότερους με το παλιό τους λιμάνι και, κατά τούτο, με τη βενετσιάνικη εικόνα της πόλης, αλλά και με τις γύρω περιοχές όπου το παραδοσιακό στοιχείο πρυτανεύει, είναι μια πόλη που κρύβει αθέατες πλευρές και συχνά έντονες εκπλήξεις, οι οποίες αναδεικνύουν όχι απλώς άλλη μια όμορφη άποψή της αλλά και μια σημαντική εκδοχή της ιστορίας και της ζωής της. Ο Κήπος τους είναι αναμφίβολα μια από αυτές.
Στο πνεύμα των ευρωπαϊκών κήπων που ξεκινούν γύρω στον 18ο αιώνα με σκοπό διττό, την εξασφάλιση οξυγόνου αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των πολιτών ιδωμένη ως δημόσιο αγαθό, ο Κήπος των Χανίων εκφράζει με πλέον εύγλωττο τρόπο το πρόταγμα της εποχής στην οποίαν δημιουργήθηκε: τον εξευρωπαϊσμό. Ταυτόσημος με τον εκσυγχρονισμό, ο εξευρωπαϊσμός είναι εκείνος που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη συγκρότηση μιας αστικής τάξης στα Χανιά, η οποία και θα αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας για την εξέλιξη της πόλης σε πεδία πολλαπλά, πολιτικά, κοινωνικά, πολιτισμικά.
Αν αναζητήσει κανείς, κατά τη διαδρομή του, το χωρικό αποτύπωμα αυτής της πιο αστικής πλευράς των Χανίων, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα κάνει μια στάση, ίσως μεγάλης διάρκειας, στον Κήπο. Με χρήσεις πολλαπλές, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, ο Κήπος εκφράζει εν τοις πράγμασι την πλατωνική θεωρία για τη θετική επενέργεια ενός ωραίου τοπίου στη μόρφωση και την καλλιέργεια. Περιτοιχισμένος, σχεδόν αθέατος, ο jardin secret των Χανίων συνιστά ένα καλά κρυμμένο μυστικό, έναν κόσμο που σε προκαλεί να τον ανακαλύψεις μαζί με την αστική πλευρά της πόλης, ελάχιστα προβεβλημένη κι όμως σημαντική.
Η παρούσα φροντισμένη έκδοση, με πλούσιο περιεχόμενο και εικονογράφηση, για την πρωτοβουλία και υλοποίηση της οποίας οφείλονται συγχαρητήρια στις εκδόσεις “Πυξίδα της Πόλης” και τον συγγραφέα Χάρη Στρατιδάκη, έρχεται καλοδεχούμενη να συμβάλει στην ανακάλυψη της βαθύτερης σημασίας του Κήπου για τα Χανιά και των ιστορικών προεκτάσεων της, κοινωνικών και πολιτισμικών. Καλοτάξιδη!».
Φυσικό να έπονται τα απαραίτητα “Προλεγόμενα και οι Ευχαριστίες” του δημιουργού του έργου, του ακούραστου ερευνητή, συγγραφέα κ. Χάρη Στρατιδάκη, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, τονίζει και τα παρακάτω:
«Το βιβλίο αυτό, που εκδίδεται με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυση του Κήπου των Χανίων, τον προσεγγίζει ως ένα μνημείο ιστορικό αλλά και φυσικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και τοπιακό.
…Δεν χρειάζεται, νομίζω, να αναλύσω εδώ τα πλεονεκτήματα ενός χώρου αστικού πρασίνου, όπως ο χανιώτικος Κήπος, που προσφέρει την αίσθηση του περιπάτου και της παραμονής σε χώρο κατά πολύ μεγαλύτερο του υφιστάμενου. Δεν χρειάζεται, ομοίως, να τονίσω ότι αυτός βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των περιοίκων, των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της πόλης, προσφέροντάς τους δυνατότητες αναψυχής, άθλησης και χαλάρωσης σε οποιαδήποτε στιγμή του εικοσιτετραώρου. Άλλωστε, το πρόσφατο κλείσιμό του, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, βοήθησε όλους μας, πιστεύω, να εκτιμήσουμε ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες αυτές.
Δεν χρειάζεται, τέλος, να εξάρω την επίδραση του Κήπου στο μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής, ως εστία δροσιάς και μείωσης των υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι.
Παράλληλα, βελτιώνει σημαντικά και τη βιοποικιλότητα της πόλης, συγκροτώντας ένα οικοσύστημα με τη δική του χλωρίδα και πανίδα».
Και καταλήγει:
«…Σε αναθεωρημένη και συμπληρωμένη έκδοση, με την επιμέλεια της φίλης Αγγελικής Βλαχοπούλου, το βιβλίο δίνει μεγαλύτερο βάρος στην πολιτική και κοινωνική ιστορία καθώς και στη χλωρίδα και την πανίδα του Κήπου, περιλαμβάνει όμως επίσης ένα τμήμα με προτάσεις δραστηριοτήτων για παιδιά. Ευελπιστώ ότι οι εκπαιδευτικοί των Χανίων, τους οποίους είχα τη χαρά να γνωρίσω από κοντά για μια σχεδόν τετραετία ως σχολικός σύμβουλος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα παρωθηθούν να χρησιμοποιήσουν τον Κήπο ως εκπαιδευτικό τους εργαλείο και όχι απλά ως χώρο σχολικών εκδρομών και επισκέψεων. Όσοι τυχόν θα ήθελαν περισσότερες προτάσεις δραστηριοτήτων, θα τις εντοπίσουν στην αρχική έκδοση, που βρίσκεται αναρτημένη διαδικτυακά στο civisrethymnensisuniversalis.blogspot.com/…».
«Θέλω να πιστεύω ότι η νέα έκδοση θα συντελέσει στην αύξηση του σεβασμού και της εκτίμησής μας για τον Δημοτικό Κήπο και για το αστικό πράσινο συνολικότερα και ότι η αύξηση αυτή του ενδιαφέροντος θα οδηγήσει στην παραπέρα βελτίωσή τους. Αν μάλιστα οι αρμόδιες αρχές αποφάσιζαν τη λειτουργική συνένωση του Κήπου με το απέναντι Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, αυτή θ’ αποτελούσε αποφασιστικό βήμα για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου και στα Χανιά».
Στη συνέχεια ο συγγραφέας του έργου, ιδιαίτερα αγαπητός φίλος κ. Στρατιδάκης, εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες του: α) στον κ. Ματθ. Φραντζεσκάκη, που ανέλαβε την έκδοση του έργου, και β) σε όσους συνέβαλαν προσκομίζοντάς του πληροφορίες, εικονογραφικά τεκμήρια, κ.λ. υλικό (κ.κ. Μανώλη Μανούσακα, κα Αιμιλία Κλάδου – Μπλέτσα, το ΤΕΕ Παράρτ. Δυτ. Κρήτης, τον κ. Αντώνη Πλυμάκη) και βέβαια στην κα Αμαλία Κωτσάκη, κα Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη…
Στις επόμενες σελίδες (σ. 15 κ.ε.) φιλοξενείται το κυρίως έργο “για τον Δημοτικό Κήπο Χανίων”, έρευνα και μελέτη υποδειγματικά συνθεμένη, προσφορά ανεκτίμητη, απ’ αφορμή τα 150 χρόνια από την ίδρυσή του.
Χρέος μας να συγχαρούμε από καρδιάς, και να ευχαριστήσουμε θερμότατα, τον συγγραφέα του έργου κ. Στρατιδάκη Χάρη, έργου μνημείου φυσικού και τοπικού, στολίδι της πόλης μας! Τον ευχαριστούμε ολόψυχα!
Και τελειώνοντας, σας ευχόμαστε:
Καλό Σαββατοκύριακο, με Υγεία!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα