Κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι η κατάλληλη για να εμβολιασθεί ο πληθυσμός έναντι του ιού της γρίπης, επισημαίνει ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Ιατρών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, παραθέτοντας σχετικές οδηγίες – συμβουλές.
Oπως επισημαίνει ο Σύλλογος, ο εμβολιασμός για τη γρίπη αποτελεί πολύ σημαντική πράξη προάσπισης της ατομικής υγείας του κάθε εμβολιαζόμενου. Αποτελεί όμως και ασπίδα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, διότι αυξάνει συνολικά την ανοσία του πληθυσμού και δεν επιτρέπει έτσι να μεταδοθεί εύκολα η γρίπη και να προκαλέσει επιδημία ή πανδημία. Φέτος, ιδιαίτερα, ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός και απαραίτητος και εξαιτίας της επιδημίας της COVID-19.
Στην προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών, ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Χανίων σας πληροφορεί σχετικά με το εμβόλιο. Ποιοι πρέπει να εμβολιασθούν:
1 δόση ετησίως
• Όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
• Άτομα υψηλού κινδύνου (από ηλικία 6μηνών – 60 ετών).
• Επαγγελματίες υγείας.
• Έγκυες, ανεξάρτητα από την ηλικία κύησης.
• Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 40Kg/m2 και παιδιά με ΔΜΣ πάνω από την 95η ΕΘ.
• Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
• Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα υψηλού κινδύνου.
• Κλειστοί πληθυσμοί π.χ. τρόφιμοι/προσωπικό ιδρυμάτων, εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, αστυνομικών/στρατιωτικών σχολών κ.ά. ).
• Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας, με χρόνια νοσήματα (π.χ. καρδιακή νόσος, ΧΑΠ, Διαβήτης, χρόνια ηπατική νόσος), άτομα με λειτουργική ή ανατομική ασπληνία, ανοσοκατεσταλμένα άτομα (π.χ. κακοήθειες, αιματολογικές νόσοι, χρόνια χρήση κορτιζόνης, μεταμοσχευθέντα άτομα κ.ά.)
Τα εμβόλια της γρίπης είναι τετραδύναμα, δηλ. προφυλάσσουν από 4 διαφορετικούς τύπους του ιού, και κάθε χρόνο διαφοροποιούνται ανάλογα με τα στελέχη που κυκλοφορούν. Η αποτελεσματικότητα τους κυμαίνεται μεταξύ 70-90%.
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν από την έναρξη του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα.
Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν έγκαιρα.
Για να εμβολιασθεί κάποιος για τη γρίπη φέτος δεν χρειάζεται να κάνει τεστ για κορωνοϊό.
Δεν χρειάζεται επαναληπτική δόση του εμβολίου κατά την διάρκεια της ίδιας χειμερινής περιόδου, εκτός των βρεφών και παιδιών ηλικίας κάτω των 9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνων κάτω των 9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης.
Σε βρέφη ηλικίας από 6 μηνών και άνω χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων (FDA, ΕΜΑ κ.α.).