Τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022 γίνεται το πρώτο συμβούλιο υπουργών γεωργίας υπό γαλλική προεδρία. Αυτό ως γεγονός δε σηματοδοτεί κάτι πρόδηλα καλό για τη γεωργία της χώρας μας, δεδομένου ότι ο γαλλογερμανικός άξονας έχει μειώσει και οι υπόλοιποι απλά είπαν ναι, δεκάδες δις € τις γεωργικές δαπάνες αφού οι στόχοι τους έχουν επιτευχθεί. Εκείνο που πρωτεύει πλέον είναι να διασώζονται σποραδικά σημεία που μπορεί να διευκολύνουν τη γεωργική παραγωγή.
Μάλιστα, όπως έχουμε ήδη σημειώσει, η μεγάλη χρηματοδοτική προσπάθεια θα αφορά την πράσινη και την ψηφιακή γεωργία
Σύμφωνα με την ατζέντα του συμβουλίου υπουργών γεωργίας ο Γάλλος υπουργός γεωργίας θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Προεδρίας στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας.
Στον τομέα της γεωργίας, η γαλλική Προεδρία θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς τομείς:
1. αμοιβαία πρότυπα για προϊόντα της ΕΕ και τρίτων χωρών, με στόχο να μην παραβλεφθεί αλλά να κυριαρχήσει η διατροφική αυτάρκεια. Στη βάση θα εξεταστούν τα πρότυπα παραγωγής και μάλιστα με υγιεινό τρόπο, για ευρωπαϊκά προϊόντα και προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες με στόχο την υποβολή των εισαγόμενων προϊόντων σε ορισμένες απαιτήσεις παραγωγής που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το παράδειγμα στην περίπτωση αυτή είναι, να ερευνηθεί όπου είναι απαραίτητο, η ενίσχυση της προστασίας της υγείας ή του περιβάλλοντος στη μεγαλύτερη δυνατή κλίμακα, σύμφωνα με Κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ήδη μπαίνει από το πλάι η πράσινη Ευρώπη, αλλά το μέγιστο πρόβλημα για τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, όπου η χώρα μας είναι βασικός παίχτης, είναι ότι στις διαπραγματεύσεις με τις τρίτες χώρες, έχουμε όλες τις περιφερειακές χώρες που είναι η Βόρεια Αφρική, η Μέση και Εγγύς Ανατολή, η Τουρκία και χώρες που ανήκαν στο σοβιετικό μπλοκ και δεν έχουν ενταχθεί στην ΕΕ. Οι χώρες αυτές πρέπει να ανασάνουν και ανασαίνουν κυρίως μέσω γεωργίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκεί θα παιχτεί ένα δραματικό παιχνίδι σε βάρος χωρών με σημαντική γεωργία μικρών εκμεταλλεύσεων, και επαναλαμβάνω η χώρα μας είναι η κορυφή του παγόβουνου αυτού.
2. γεωργία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και δέσμευση του άνθρακα στα γεωργικά εδάφη. Η γαλλική προεδρία σηματοδοτεί στην περίπτωση αυτή ένα βήμα αλλαγής προς την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για την εισαγωγή αναγνωρισμένων χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Αυτό σηματοδοτεί πανευρωπαϊκά και προσδιορίζει τις δράσεις για την κλιματική αλλαγή που αναλαμβάνονται από αγροκτήματα και δασικές εκμεταλλεύσεις. Αυτό μπορεί να αντισταθμίσει σε μικρό βαθμό, την απώλεια κατευθείαν ενισχύσεων προς τη γεωργία μέσω των κονδυλίων για την πράσινη Ευρώπη. Όμως, η γεωργία χαμηλών ανθρακούχων για τη χώρα μας είναι ένας κυκεώνας μικρών αντιφάσεων που θα δημιουργηθούν ασφυκτικές συνθήκες στους παραγωγούς προϊόντων και επίσης ασφυκτικές συνθήκες για την εμπορία των προϊόντων αυτών. Με δεδομένο δε, την απολιγνιτοποίηση της χώρας σε μια εποχή που μπορούσε να υπάρξει καθυστέρηση και μάλιστα νομιμοφανής, και την προοδευτικά αυξανόμενη τιμή των ενεργειακών προϊόντων η ασφυξία μπορεί να φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Ας μη λησμονούμε ότι οι μικρές εκμεταλλεύσεις έχουν βαρύ φορτίο, και η διοίκηση του τομέα της γεωργίας δεν έχει ούτε δείγμα για τις πιθανότητες μείωσης του κόστους παραγωγής με χρήση καινοτόμων μεθόδων, όπου τα αγροτικά απόβλητα διαδραματίζουν έντονο ρόλο στην εξοικονόμηση πόρων. Τα έχουμε αναπτύξει όλα αυτά και αν παραστεί ανάγκη θα επανέλθουμε.
3. μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων στη γεωργία. Εδώ η γαλλική προεδρία θα δώσει ισχυρό λάκτισμα για την προώθηση πρωτοβουλιών για επιτάχυνση της αγροοικολογικής μετάβασης. Το βασικό εργαλείο είναι η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της χιλιοειπωμένης πολιτική «από το αγρόκτημα στο πιάτο». Ο στόχος είναι προφανής, πρόκειται για δίκαια, υγιή και φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα τροφίμων. το πρώτο πράγμα που θα ξεκινήσει η νέα προεδρία είναι αναθεώρηση του Οδηγία για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων (SUD). Έτσι, θα επιταχυνθεί η μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα προωθηθούν και αναπτυχθούν αύξηση στη χρήση εναλλακτικών επιλογών, προσέχοντας για να διασφαλιστεί ότι κανένας αγρότης δεν θα μείνει χωρίς μια λύση. Αυτό σημαίνει ότι η ΚΓΠ θα καλύψει το κόστος. Άρα αυτό θα το περάσουν, ή θα δοκιμάσουν να το περάσουν ως μέτρο, στα εθνικά προγράμματα, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιο άλλο μέτρο δε θα προικοδοτηθεί με τα ποσά που του αναλογούσαν.
Τα τρία σημεία που αναπτύξαμε συνοπτικά τείνουν να δείξουν την κατεύθυνση για να επιτευχθεί ένας πιο συνεπής ορισμός των στόχων και επιβολή κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να διατηρήσει την επισιτιστική κυριαρχία της ΕΕ.
Η δουλειά που πρέπει να επιτελεστεί είναι θηριώδης διότι περιλαμβάνει:
Αμοιβαία πρότυπα παραγωγής.
Υιοθέτηση πρότασης κανονισμού σχετικά με τις στατιστικές για τις γεωργικές εισροές.
Επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των συννομοθέτων (Συμβούλιο Κοινοβούλιο) σχετικά με την ενημέρωση το κανονιστικό πλαίσιο.
Αναθεώρηση Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις γεωγραφική ενδείξεις για να ενισχυθεί αυτό το παγκοσμίως μοναδικό μοντέλο που προστατεύει Ευρωπαϊκό προϊόν ποιότητας.
και
Αναθεώρηση της πολιτική προώθησης γεωργικών προϊόντων της ΕΕ προκειμένου να ενισχυθεί αυτή η βασική πολιτική διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνοχή του με το στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Δύσκολα τα πράγματα, αλλά τουλάχιστον να ξέρουμε που βαδίζουμε.