Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες κερασιάς;

Η κερασιά είναι ένα από τα ομορφότερα καρποφόρα δέντρα που το καλοκαίρι μας δίνει πεντανόστιμους καρπούς, τα λαχταριστά κεράσια με το κόκκινο χρώμα και τη μοναδική γεύση. Στη χώρα μας, η κερασιά καλλιεργείται περισσότερο σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και ειδικά στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας. Στον ελληνικό χώρο καλλιεργούνται αρκετές εξαιρετικές ποικιλίες κερασιού, πρώιμες και όψιμες, μικρόκαρπες και μεγαλόκαρπες, κάποιες με πιο τραγανή σάρκα και άλλες με πιο μαλακή υφή. Πιο γνωστές ποικιλίες κερασιάς είναι τα Τραγανά Έδεσσας, τα Τραγανά Κομοτηνής, τα Μπακιρτζέικα, το Πετροκέρασο, η μεγαλόκαρπη ποικιλία των Βοδενών, η τραγανή Βόλου και η Φράουλα Βόλου που έχει μεγάλη παραγωγή κερασιών. Άλλες ποικιλίες που ανήκουν στον κατάλογο με τις προωθούμενες ποικιλίες για τον ελληνικό χώρο είναι οι ποικιλές κερασιού Larian, Bigarreau Stark Hardy Giant, Bigarreau Van, Vogue, Lapin, Ferovia και Germersdorfer.

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το ωραίο φύλλο;
Το ωραίο φύλλο, γνωστό και ως κολεός, είναι ένα ξεχωριστό με καταγωγή από την τροπική Ασία που το θυμόμαστε παραδοσιακά να διακοσμεί τις αυλές και τους κήπους των γιαγιάδων μας. Ο κολεός διαθέτει εντυπωσιακά χρώματα και σχηματίζει μοναδικούς συνδυασμούς αποχρώσεων στα φύλλα του που αποτελούν και χαρακτηριστικό της ονομασίας που έχει επικρατήσει ως ωραίο φύλλο. Χαμηλής ανάπτυξης θαμνώδες φυτό που το ύψος του δεν ξεπερνάει τα 40 εκατοστά, ο κολεός εμφανίζει μικρά λουλούδια που δεν έχουν ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία και επισκιάζονται από τη ζωντάνια και τα χρώματα των φύλλων του. Φυτεύεται κυρίως σε γλάστρες στην αυλή και το μπαλκόνι, καθώς και σε μικρά παρτέρια στον κήπο όπου μας χαρίζει εξωτική ομορφιά. Συνήθως, το ωραίο φύλλο φυτεύεται ως ετήσιο φυτό, σε περιοχές ωστόσο με ζεστούς χειμώνες, όπως στη νότια Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει για 2-3 χρόνια. Ο κολεός αναπτύσσεται καλύτερα σε σκιερές θέσεις ή έστω ημισκιερές στον κήπο μας και δεν του αρέσει ο καυτός ήλιος του μεσημεριού που ξεθωριάζει το χρώμα των φύλλων του, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τι περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά έχει η κοπριά;
Πριν την καθιέρωση της χρήσης λιπασμάτων, η κοπριά αποτελούσε το κύριο και σημαντικότερο συστατικό εμπλουτισμού του εδάφους με θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση της καρποφορίας των φυτών. Η κοπριά προσφέρει κι άλλες χρήσιμες ιδιότητες στο έδαφος, εκτός από την τροφοδοσία των φυτών με θρεπτικά στοιχεία, καθώς το εμπλουτίζει με οργανική ουσία που βοηθά στη βελτίωση των φυσικών χαρακτηριστικών του εδάφους, αυξάνοντας τη συγκράτηση νερού, βοηθώντας παράλληλα στον καλύτερο αερισμό του χώματος και στην αποστράγγιση. Η κοπριά είναι κυρίως αζωτούχο λίπασμα και εν μέρει καλιούχο, ενώ είναι και πλούσια πηγή ιχνοστοιχείων. Η περιεκτικότητα της κοπριάς σε θρεπτικά συστατικά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος του ζώου απ’ όπου προέρχεται, τη διατροφή του καθώς, και από τον τρόπο ζύμωσης και διατήρησης της κοπριάς. Η κοπριά των πουλερικών έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε άζωτο, ακολουθεί αυτή των προβάτων και μετά των βοοειδών και του αλόγου.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα