Κατά τη συγκομιδή της ελιάς, αποφεύγουμε το ράβδισμα και το κλάδεμα των ελαιόδεντρων με βροχερό καιρό και συνθήκες υψηλής υγρασίας, καθώς δημιουργούνται πληγές στα κλαδιά των ελαιόδεντρων. Αυτές οι πληγές μπορούν να αποτελέσουν εστίες μόλυνσης και ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών με κυριότερη την καρκίνωσης της ελιάς. Σε κάθε περίπτωση μετά τη συγκομιδή της ελιάς, το ψέκασμα με χαλκό είναι επιβεβλημένο για την αντιμετώπιση των ασθενειών και για τη διατήρηση υγιών ελαιόδεντρων. Επιλέγουμε τη συλλογή με χειρωνακτικά μέσα, ειδικά χτένια ή ραβδιά κυρίως για τις επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς, καθώς δεν θέλουμε να χτυπηθεί ο ελαιόκαρπος για να μπορέσουμε να τον μεταποιήσουμε και να μη χάσει την εμπορική του αξία. Για τη συγκομιδή των ελαιοποιήσιμων ποικιλιών, χρησιμοποιούνται κυρίως μηχανικά μέσα με διάφορους τύπους ελαιοραβδιστικών. Κατά το ράβδισμα των δένδρων της ελιάς, προσέχουμε να μην δημιουργούνται πολλές πληγές στα κλαδιά και να μην έχουμε μεγάλη απώλεια φυλλικής επιφάνειας, καθώς αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς.
Πώς αντιμετωπίζουμε οικολογικά τις κάμπιες στα λάχανα;
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με οικολογικό τρόπο τις κάμπιες στον λαχανόκηπο. Η καταπολέμηση της κάμπιας γίνεται με τον βάκιλο Θουριγγίας, ένα φυσικό βακτήριο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην οικολογική και βιολογική γεωργία. Ο βάκιλος Θουριγγίας υπάρχει σε σκόνη για να σκονίσουμε τα φυτά μας, καθώς και σε μορφή βρέξιμης σκόνης που διαλύεται στο νερό για να ψεκάσουμε τα φυτά. Καλό είναι να εφαρμόζεται ανά δέκα ημέρες, καθώς και να επαναλαμβάνεται άμεσα σε περίπτωση βροχής. Ο βάκιλος είναι βιολογικό σκεύασμα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Για την οικολογική αντιμετώπιση της κάμπιας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το φυσικό πύρεθρο, που προέρχεται από εκχύλισμα χρυσάνθεμου. Αν και έχει άμεση δράση, το πύρεθρο είναι ευρέως φάσματος δράσης εντομοκτόνο και μπορεί να βλάψει τα ωφέλιμα έντομα του κήπου. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούμε το πύρεθρο ως ύστατη λύση αν δεν έχουμε αποτέλεσμα με τον βάκιλο Θουριγγίας.
Σε τι συνθήκες φυτεύεται και ευδοκιμεί το αγιόκλημα;
Το αγιόκλημα είναι αναρριχητικό φυτό της Άπω Ανατολής που διακρίνεται για την πλούσια ανθοφορία του, που ξεκινά τον Μάιο και διαρκεί όλο το καλοκαίρι. Το ιδιαίτερο και ελκυστικό άρωμα των πολύχρωμων λουλουδιών του αγιοκλήματος, το κάνει πολύ δημοφιλές στις αυλές και τα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών. Το αγιόκλημα χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία για μπορντούρες, δικτυωτά πλαίσια, πέργκολες, φράχτες, ακόμη και για εδαφοκάλυψη σε βραχόκηπους.
Το αγιόκλημα είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης που φθάνει σε ύψος 1,5-2 μέτρα και προτιμά τις μερικώς ηλιοφανείς θέσεις από τις ηλιόλουστες. Θεωρείται ανθεκτικό φυτό, με δυνατό ριζικό σύστημα που αναπτύσσεται τόσο πλευρικά όσο και σε βάθος. Το αγιόκλημα παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα σε όλα τα εδάφη αν και προτιμά τα πιο υγρά, είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι, παγετούς και δεν προσβάλλεται ιδιαίτερα από ασθένειες
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr