Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ποίηση – αφετηρία πολιτιστικής αναγέννησης

«Έργο δυναμικό που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία πολιτιστικής αναγέννησης» αποτελεί η ποίηση του Κωστή Παλαμά, στον οποίο είναι αφιερωμένο το τριήμερο συνέδριο που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο.

Ένα συνέδριο με αφορμή τα 80 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ποιητή που διοργανώνεται από την “Εταιρεία Κρητικών Σπουδών- Ίδρυμα Καψωμένου” σε συνεργασία με το “Ίδρυμα Παλαμά” και την Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

«Το έργο του Κωστή Παλαμά προσφέρεται ως μια σπουδή αυτογνωσίας που περικλείει την δυναμική μιας πολιτισμικής αναγέννησης», επισήμανε στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ο ομότιμος καθηγητής Ερατοσθένης Καψωμένος.
Από τη μεριά του ο κ. Δημήτρης Αγγελάτος, καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας και θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τους λόγους ενός συνεδρίου για τον Κωστή Παλαμά εξήγησε πως «είναι μείζον ποιητής και το παράδειγμα του είναι εξακολουθητικά ζωντανό. Μπορεί να τροφοδοτήσει την σκέψη, την έρευνα, μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για νεότερους ποιητές! Ένα συνέδριο για τον Παλαμά λοιπόν γιατί είναι εξακολουθητικά ζωντανός, δηλαδή “παρών” ύστερα από 80 χρόνια από το θάνατο του».
Στο ερώτημα μας για το αν το έργο του Παλαμά απαντάει στις ανησυχίες, τις ανάγκες, τα ερωτήματα ενός ανθρώπου του 21ου αιώνα ο κ. Αγγελάτος τόνισε πως «φυσικά και απαντάει! Η ποίηση δεν είναι υπόθεση επικαιρότητας δεν είναι “ρεπορτάζ” ή καθημερινή τριβή. Η ποίηση θέτει ζητήματα που ξεπερνάνε τη στιγμή της, ο Παλαμάς τα ζητήματα που έθεσε και όπως τα έθεσε είναι αφενός επίκαιρα αλλά επειδή μιλάμε για ένα τεχνίτη του λόγου το ζήτημα δεν είναι αν είναι επίκαιρος ή όχι. Η μορφή του έργου του Παλαμά, τα θέματα τα μορφικά που έθεσε, οι υπερβάσεις που έκανε στον ποιητικό λόγο, οι ρυθμικές του κατακτήσεις είναι διαχρονικές και μπορεί να μην απαντούν στα ζητήματα του καιρού αλλά απαντούν στα ζητήματα της μεγάλης ποίησης. Η ποίηση και η λογοτεχνία φαίνεται να είναι υποτιμημένες σήμερα γιατί δεν έχουν μερίδιο στην “πίτα” των επιχορηγήσεων και η τρέχουσα πολιτική δεν ενδιαφέρεται για την τέχνη και τη λογοτεχνία και …κακό της κεφαλής της βέβαια! Επί της ουσίας η ποίηση και η τέχνη είναι ό,τι πολυτιμότερο μπορεί να έχει ένας άνθρωπος στην αυγή του 21ου αιώνα».
Παράλληλα ο καθηγητής σχολιάζοντας το γεγονός ότι στον τύπο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ποιήματα, διηγήματα μεγάλων λογοτεχνών φιλοξενούνταν καθημερινά στις σελίδες του κάτι που δεν γίνεται σήμερα ειδικά στον ηλεκτρονικό τύπο σημείωσε πως «όλα είναι ζήτημα παιδείας! Στην εποχή του Παλαμά οι εφημερίδες απευθύνονταν σε ένα κοινό που ήξερε γράμματα, είχε ευαισθησίες. Σήμερα οι εγγράμματοι απουσιάζουν, υπάρχει έλλειψη εγγραματισμού, είμαστε μια κοινωνία που σε μεγάλο ποσοστό απουσιάζει η παιδεία γιατί πήγε ο νέος σε ένα σχολείο με άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα που δεν αγάπησε τα γράμματα και την εκπαίδευση».

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα (11:00-13:00 πρωινή συνεδρία και 18:30-21:00 απογευματική συνεδρία) στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και αύριο το πρωί στον Πύργο Αλικιανού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα