Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Ποιητικές συλλογές του Γιάννη Τσίγκρη παρουσιάστηκαν στα Χανιά

Η Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε Χανίων, η σύμβουλος εκπαίδευσης Φιλολόγων Ν. Χανίων, η Σύμβουλος Ειδικής αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης Ν. Χανίων και οι εκδόσεις 24 γράμματα, παρουσίασαν σε μια ζεστή εκδήλωση την Τετάρτη 22 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων τις ποιητικές συλλογές του Γιάννη Τσίγκρη: «αναγυρέματα» και «Έξεις σε Λέξεις».

Σχετικά με το ποιητικό έργο του Γ. Τσίγκρη μίλησαν η Λίζα Παΐζη (Δρα γλωσσολογίας, σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ν. Χανίων) και η Ελένη Παΐζη (φιλόλογος).
Η φιλόλογος Ελένη Παΐζη κατά την παρουσίαση της συλλογής «αναγυρέματα» που πραγματεύεται ποικίλες μορφές «αναζητήσεων» της ανθρώπινης ψυχής και σκέψης εστίασε ιδιαίτερα στην ποιητική γλώσσα του Γιάννη Τσίγκρη και στις πηγές έμπνευσης του δημιουργού. Ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:
«Η ποιητική γλώσσα του Γιάννη Τσίγκρη εκφράζεται με “θάλασσα”, “ουρανό” και “φως” στα χίλια τους πρόσωπα. Η θάλασσα προβάλλει άλλοτε ως πρόσκληση φυγής στις εσωτερικές αναζητήσεις, άλλοτε ως απόπειρα να ενωθούμε με τον άλλο, άλλοτε ως θέατρο παραλόγου και πόνου. Η θάλασσα, ο ουρανός, το θαλασσινό, το Ικαριώτικο εν τέλει τοπίο με τους νοτιάδες και τις φουρτούνες του, βρίσκεται παντού, μέσα στην ποίηση του Γ. Τσίγκρη, όχι ως ρεαλιστική απεικόνιση, αλλά ως πηγή άντλησης του ποιητικού υλικού και των συμβόλων του.
Κυρίαρχο επίσης στοιχείο που διαπερνά τη συλλογή είναι το παιχνίδι με το φως. Τι και αν απουσιάζουν τα έντονα χρώματα, οι σημασιοδοτήσεις αναδεικνύονται κυρίως μέσα από τις αυξομειώσεις του φωτός. Το φως φορέας αρμονίας, μας ηρεμεί, μας ισορροπεί, μας αναγεννά. Η απουσία του …μας στερεί τον ορίζοντα, μας συρρικνώνει.»

Στην ποιητική συλλογή «Έξεις σε Λέξεις» που πραγματεύεται τις διάφορες συνήθειες της ανθρώπινης φύσης μέσα σε ποικίλες περιστάσεις αναφέρθηκε η φιλόλογος Λίζα Παΐζη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ποιητική φόρμα του Γ. Τσίγκρη κινείται ακατάπαυστα…από το μοντέρνο στο παραδοσιακό. Κάποτε μάλιστα ακροβατεί ανάμεσα στα δύο μέσα στο ίδιο ποίημα. Οι λόγιες καταβολές συνυπάρχουν και συνεμφανίζονται με τις παραδοσιακές αποσκευές του ποιητή από τη γενέτειρά του την Ικαρία, τις επιρροές από την κρητική μουσική και ποίηση, την αγάπη του για το λαϊκό τραγούδι. Από την πρώτη συνάντηση με τη συλλογή, αναδύεται μια εσωτερικευμένη θλίψη… βουβή θα λέγαμε, αν βέβαια δεν αποτυπωνόταν σε λέξεις…»

Η ίδια χαρακτήρισε την ποίηση του Γιάννη Τσίγκρη εσωτερική-βαθιά υπαρξιακή, όπου απλές λέξεις, τοποθετημένες σε στίχους- μονολεκτικούς ή δύο λέξεων- αποκτούν αμέσως άλλη διάσταση και βαρύτητα…». Ανέφερε ακόμα ότι το ποιητικό υποκείμενο αναζητά μια ευκαιρία…να απαλύνει τον πόνο με ένα τρόπο ήσυχο και χωρίς υψηλούς τόνους και μελοδραματικές εξάρσεις… ακολουθώντας, με το δικό του τρόπο, το σεφερικό « Δε θέλω τίποτ’ άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί τούτη η χάρη».

Ποιήματα και από τις δύο ποιητικές συλλογές απήγγειλε η Ελένη Γκιργκινούδη (Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, συγγραφέας και ηθοποιός), ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά με κλασική κιθάρα από τη Σοφία Πιπεράκη και από τον ίδιο τον ποιητή.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα