Η απροσδόκητη σηµαντική πτώση των τιµών παραγωγού που σηµειώθηκε στην Ισπανία πριν από ένα περίπου µήνα και στην συνέχεια µεταδόθηκε αστραπιαία στην Ελλάδα και άλλες χώρες, έχει αναστατώσει σοβαρά τους παραγωγούς άλλα και τους διακινητές και τυποποιητές ελαιολάδου γιατί ήταν τελείως ασύµβατη µε τις επικρατούσες συνθήκες πραγµατικής προσφοράς και ζήτησης.
Έτσι, δικαιολογηµένα έχει δηµιουργήσει πολλά και ποικίλα ερωτηµατικά για τα πραγµατικά αίτιά που την προκάλεσαν σε πολλούς ελαιοπαραγωγούς, ελαιοτριβείς και άλλους εµπλεκοµένους στην Ισπανία και άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες.
Τα βασικά αίτια της πτώσης των τιµών
Εξετάζοντας τις δηλώσεις σοβαρών φορέων κυρίως της Ισπανίας, εύκολα καταλήγει κανείς στο συµπέρασµα ότι η ασύµβατη µε τις συνθήκες της αγοράς πτώση των τιµών προκλήθηκε από τις δηλώσεις για πολύ αυξηµένη παραγωγή κρατικών και επαγγελµατικών παραγόντων κυρίως στην Ισπανία και Ελλάδα.
Οι κρατικοί παράγοντες, βέβαια, µε τις δηλώσεις του για πλούσια παραγωγή αποσκοπούν στην πτώση των τιµών παραγωγού, ελπίζοντας λανθασµένα, ότι έτσι θα επιτευχθεί η πτώση του τιµάριθµου!
Όµως, ο τιµάριθµος όπως είναι γνωστό δεν εξαρτάται από τις τιµές παραγωγού αλλά από τις τιµές καταναλωτή, οι οποίες εξακολουθούν να διατηρούνται ακόµη στα ίδια υψηλά επίπεδα!
Οι επαγγελµατικοί παράγοντες που δραστηριοποιούνται στην µεταποίηση και διανοµή, κυρίως στην Ελλάδα και Ισπανία και όχι στην Ιταλία, µε τις δηλώσεις τους για αυξηµένη παραγωγή, και τις κατά τα φαινόµενα συντονισµένες προσφορές τους (καρτέλ) µε πολύ χαµηλές τιµές παραγωγού,, σκόπευαν στην πραγµατική µείωσή τους, οπότε µε την ελεγχόµενη από αυτούς διατήρηση των τιµών καταναλωτή, θα επετύγχαναν αύξηση της κερδοφορίας τους.
Αυτά επιβεβαιώνονται από τις δηλώσεις µεγάλων Ισπανικών Οργανώσεων όπως της «Συντονιστικής, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Οργανώσεων (COAG)» µε τις οποίες καλούσε την Ισπανική Κυβέρνηση να προχωρήσει σε διερεύνηση της λειτουργίας του ανταγωνισµού και της ύπαρξης καρτέλ στις αγοραπωλησίες ελαιολάδου. Και αυτό γιατί, όπως επεξηγούσε είναι φανερό ότι η πρόωρη και απότοµη πτώση των τιµών δείχνει σαφώς ότι ήταν αρκετά συντονισµένη (καρτέλ) από την πλευρά των µεγάλων αγοραστών, προφανώς για καθαρά κερδοσκοπικούς λόγους.
Από την άλλη πλευρά, η Ισπανική «Ένωση Μικρών Αγροτών (UPA)» σε δηλώσεις της αναφέρει ότι στην πτώση των τιµών συνέβαλλαν και οι µεγάλες Συνεταιρικές οργανώσεις της Ισπανίας οι οποίες έτρεξαν να ανταποκριθούν στις χαµηλές τιµές, προσφέροντας «αυτοκτονικά» µεγάλες ποσότητες ελαιολάδου ακόµα και κάτω από τα 4€/κ ενώ συµφώνα µε τα επίσηµα στοιχεία τα αποθέµατα της χωράς τέλη Νοέµβριου που ήταν µόλις 321.147 τόνους ήταν 15% χαµηλότερα από ότι τον Νοέµβριο του 2023!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
- ΚΑΠ: Πληρωµές επιδοτήσεων µε περικοπές λόγω λαθών, κανονισµών και… κυρώσεων!
- Το πρόβληµα της έλλειψης εργατών… και οι τοπικές λύσεις του!
- Σκοτεινός ο ορίζοντας και ανυπαρξία επίσηµων τιµών στην Ελλάδα! ‣ Φόβοι παραγωγών και τεχνάσµατα αγοραστών
Προφανως ο συντακτης του αρθρου κωλυεται να πει στη χωρα μας ποιοι με τις δηλωσεις τους εδωσαν γραμμη στους προθυμους να ριξουν τις τιμες παραγωγου.Ας ελεγε εστω και διπλωματικα.Οι παραγωγοι ξερουν και θα τους περιμενουν .Και τους προθυμους ξερουν ,ειδικα στα Χανια με το μικρο τους ονομα, ομως αυτοι εχουν ξεφυγει ,δεν τους ακουμπα κανεις και τιποτα.