■ Πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό για κορωνέικες, θρουμπολιές, τσουνάτες
Κορωνέικες, θρουμπολιές, τσουνάτες, πιστοποιημένες ως ποικιλίες και υγιείς από το “Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών” του ΕΛΓΟ Δήμητρα θα μπορούν να φυτεύουν για πρώτη φορά οι ελαιοπαραγωγοί στην Κρήτη!
Χάρις στις προσπάθειες του Εργαστηρίου Ελαιοκομίας του Ινστιτούτου 500 μοσχεύματα δόθηκαν σε 10 φυτώρια σε όλο το νησί, μια προσπάθεια που θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.
Με τη δρ Ιωάννα Μανωλικάκη, Γεωπόνος – Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια επισκεπτόμαστε τη Προβασική φυτεία ποικιλιών ελιάς του Ινστιτούτου. Ένας άριστα οργανωμένα και σχεδιασμένα χώρο όπου σε ιδανικές συνθήκες προετοιμάζονται τα υποκείμενα ελιάς.
«Εδώ υπάρχει πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό, δηλαδή υλικό που έχει ποικιλιακή γνησιότητα και είναι άριστης υγείας. Ανάλογο υλικό δεν υπάρχει στην υπόλοιπη χώρα γιατί εμείς ως Ινστιτούτο έχουμε την εθνική συλλογή ποικιλιών ελιάς στην ουσία εμείς είμαστε οι διατηρητές και έχουμε στήσει την προβασική φυτεία» μας εξηγεί η κ. Μανωλικάκη.
Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε το 2012 με στόχο την παραγωγή μοσχευμάτων που μέσω των φυτωρίων θα φτάσουν στους παραγωγούς.
«Παράγουμε μοσχεύματα που δίνονται στους φυτωριούχους για να στήσουν αυτοί την βασική μητρική τους φυτεία που θα είναι εγγυημένη ως προς την ποικιλιακή γνησιότητα και την φυτο-υγεία. Ξεκινήσαμε να δίνουμε το 2021 κ σε φυτώρια σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να συσταθούν φυτείες» λέει η γεωπόνος- ερευνήτρια.
Φέτος με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο του έργου «Παραγωγή προβασικού πολλαπλασιαστικού υλικού ποικιλιών ελιάς στην Περιφέρεια Κρήτης-CertOlive» χρηματοδοτήθηκε η παραγωγή μοσχευμάτων που διατέθηκαν σε 10 φυτώρια της Κρήτης. «Είναι ένα 5ετές πρόγραμμα μέσω του οποίου θα διαθέσουμε μοσχεύματα σε 10 φυτώρια σε όλη την Κρήτη. Ξεκινήσαμε με την κορωνέικη και συνεχίζουμε με την θρουμπολιά και την τσουνάτη. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία θα πρέπει ο φυτωριούχος να εξασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα ως προς την ποικιλία και την φυτουγεία, να είναι δηλαδή πιστοποιημένο το πολλαπλασιαστικό υλικό του. Εμείς το προσφέρουμε δωρεάν στα φυτώρια και τα φυτώρια φτιάχνουν τη δική τους μητρική φυτεία όπου θα παράγουν ένα πολύ καλό ελεγμένο και πιστοποιημένο υλικό και με καλύτερη τιμή θα μπορούν να το δώσουν στους παραγωγούς» επισημαίνει η κ. Μανωλικάκη. Στο φυτώριο του Ινστιτούτου υπάρχουν 18 ποικιλίες, 12 εκ των οποίων έχουν πιστοποιηθεί.
Η γεωπόνος μας δείχνει ένα κλαδί ελιάς. Είναι 35-40 πόντους, αυτό ο φυτωριούχος θα το κόψει σε δύο μεσοδιαστήματα, θα το βάλει σε ένα υπόστρωμα σε μια εγκατάσταση με συνεχή υγρασία και ιδανική θερμοκρασία και εκεί θα ριζώσει βγάζοντας 2-3 μοσχεύματα.
ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΕΛΑΙΩΝΩΝ
Με τις θρουμπολιές στο νότιο Ρέθυμνο να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών τα νέα μοσχεύματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανανέωση των ελαιώνων εκεί με πιστοποιημένα φυτά.
«Στη χώρα μας για την ελιά πιστοποιημένο υλικό δεν υπήρχε. Αξιοποιήσαμε πόρους από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και ξεκινήσαμε το φυτώριο και όταν αυτό άρχισε να δίνει καρπούς και να πετυχαίνει πιστοποιήσεις η Περιφέρεια Κρήτης είδε ότι έχει μεγάλη οφέλη για τους αγρότες του νησιού το να προχωρήσουμε στη βελτίωση της καλλιέργειας και να ξεκινήσουμε από σωστή βάση. Βρήκε πόρους και χρηματοδότησε το έργο “CertOlive” που στηρίζει τη διατήρηση της μητρικής φυτείας και φροντίζει να εξασφαλίσει τη δωρεάν διάθεση υλικού στα φυτώρια της Κρήτης» δήλωσε στα “Χ.ν.” ο κ. Γιώργος Κουμπούρους προϊστάμενος του Εργαστηρίου Ελαιοκομίας του Ινστιτούτου.
Ο βασικός στόχος της όλης προσπάθειας είναι ο αγρότης της Κρήτης να έχει στη διάθεση του πιστοποιημένο υλικό για κορωνέικη, τσουνάτη και θρουμπολιά και πέρα από τα 10 φυτώρια που πήραν μοσχεύματα (με κριτήριο τον όγκο παραγωγής και διάθεσης δενδρυλλίων ελιάς καθώς και την γεωγραφική κατανομή στο νησί για την κάλυψη των αναγκών των ελαιοπαραγωγών) το Ινστιτούτο είναι διαθέσιμο να δώσει και σε άλλα.