Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ποιοτικό πλεονέκτημα για το θυμαρίσιο μέλι Κρήτης

Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα εργαστηριακών αναλύσεων

 

Ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά για το θυµαρίσιο µέλι της Κρήτης δείχνουν οι αναλύσεις που πραγµατοποιήθηκαν στο πλαίσιο του “Ερευνητικού προγράµµατος για την ανάδειξη και διαφοροποίηση της γεωγραφική και βοτανικής προέλευσης δειγµάτων µελιού του Νοµού Χανίων”.

Το πρόγραµµα βρίσκεται στο µέσον της ολοκλήρωσης του, αναµένεται να τελειώσει µέχρι το τέλος του χρόνου, και υλοποιείται από το Εργαστήριο Υδατικής Χηµείας της Σχολής Χηµικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΧΗΜΗΠΕΡ) στο οποίο επικεφαλής είναι η καθ. Έλια Ψυλλάκη σε σύµβαση µε την Περιφέρεια Κρήτης.


«Είµαστε ήδη στα µέσα του προγράµµατος και τα αποτελέσµατα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Έχουµε συλλέξει πολλά δείγµατα µελιών και πολλές αναλύσεις και αυτή τη στιγµή µπορούµε να µιλήσουµε για τη Γεωγραφική προέλευση του θυµαρίσιου µελιού από την Κρήτη. Οι αναλύσεις µας δείχνουν ότι τα µέλια τα θυµαρίσια από την Κρήτη έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα αντίστοιχα µέλια της υπόλοιπης Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλία» δήλωσε µιλώντας στα “Χ.ν.” η κ. Ψυλλάκη που εκτιµά πως µέχρι το τέλος του 2024 θα έχει στα χέρια της οριστικά αποτελέσµατα µε στόχο να συλλεχθούν και να εξεταστούν 100 δείγµατα µονοποικιλιακού θυµαρίσιου µελιού από την Κρήτη.

Αποτελέσµατα που είναι πιθανόν να ξεκινήσουν τη διαδικασία για την αναγνώριση του θυµαρίσιου Κρητικού µελιού ως Προστατευόµενης Γεωγραφικής Ένδειξης και θα συµβάλουν στην τεκµηρίωση της ποιότητάς του, στην ανάδειξη των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών αλλά και στην προστασία του καταναλωτή και του µελισσοκόµου.
Παράλληλα στο πλαίσιο του προγράµµατος η κα Ψυλλάκη ενηµέρωσε πως η επιστηµονική της οµάδα είναι σε θέση να αναγνωρίσει συστατικά που µπορούν να υποβαθµίσουν την ποιότητα του µελιού, αλλά και να µελετήσουν ζητήµατα νοθείας και υποβάθµισης του προϊόντος λόγω προσµείξεων µε σιρόπια κ.ά.

«Για να υλοποιηθεί το πρόγραµµα είχαµε τη χρηµατοδότηση µε 80.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης για αγορά εξοπλισµό ενώ υπήρξαν και µεγάλες χορηγίες από εταιρείες που µας βοήθησαν να έχουµε τελικά εξοπλισµό αξίας 250.000 ευρώ. Έναν εξοπλισµό που µας δίνει µεγάλες δυνατότητες για την ανάλυση των τροφίµων στην Κρήτη και τον οποίο θα τον αξιοποιήσουµε και για το αβοκάντο και για άλλα τρόφιµα» τόνισε η κα Ψυλλάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα