“Παρέλαση” πολεμικών σκαφών, ακόμα και από το εμπορικό λιμάνι της Σούδας, χθες και σήμερα προκαλεί την αναστάτωση σε κατοίκους της περιοχής.
Σύμφωνα πάντως με τις Λιμενικές Αρχές, οι επισκέψεις των πλοίων είναι εθιμοτυπικές και δεν συνδέονται με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Την ίδια ώρα, τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά σ’ όλο το μήκος και πλάτος του εμπορικού λιμανιού.
Χθες αναγνώστες των “Χ.Ν.” ενημέρωσαν την εφημερίδα μας για την παρουσία μεγάλου πολεμικού σκάφους με σημαία Μ. Βρετανίας, στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού, δίπλα ακριβώς στον χώρο των κρουαζιερόπλοιων. Μάλιστα, δήλωναν την έντονη ανησυχία τους καθώς τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά και ειδικά χθες το απόγευμα πραγματοποιούνταν εργασίες φορτοεκφόρτωσης στο πλοίο.
«Είναι δυνατόν, πολεμικό σκάφος τέτοιου μεγέθους, που σίγουρα έχει πυρομαχικά και μεταφέρει πυραύλους και βόμβες, να φορτώνει και να ξεφορτώνει στο εμπορικό λιμάνι; Πρώτη φορά έρχονται σκάφη τέτοιου μεγέθους. Συνήθως πηγαίνουν στην απέναντι πλευρά», ανέφερε αναγνώστης μας, δηλώνοντας την ανησυχία και τους προβληματισμούς του για την παρουσία του σκάφους.
Μάλιστα, πρώην εργαζόμενος στον Ναύσταθμο Κρήτης μας επεσήμανε πως ακόμα και μέσα στον χώρο της Ναυτικής Βάσης δεν επιτρέπονταν η παρουσία σκαφών φορτωμένων με πυρομαχικά και ό,τι όλες αυτές οι δραστηριότητες που γίνονταν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ λάμβαναν χώρα στις Ναυτικές εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Βάσης.
Σήμερα μάλιστα, αναμένονται άλλα 3 πολεμικά σκάφη που και αυτά θα δέσουν στην περιοχή του εμπορικού λιμένα.
ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
Τα “Χ.Ν.” επικοινώνησαν με το Λιμενικό Ταμείο Χανίων και το Κεντρικό Λιμεναρχείο προκειμένου να δοθεί μια επίσημη απάντηση στις καταγγελίες των κατοίκων. Από την πλευρά του Λιμενικού Ταμείου αναφέρθηκε πως την αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει το Λιμεναρχείο. Ο λιμενάρχης κ. Α. Δασκαλάκης μας σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία φορτοεκφόρτωση οπλισμού ή πυρομαχικών και ό,τι η παρουσία των πολεμικών σκαφών εντάσεται στις εθιμοτυπικές επισκέψεις που κάνουν συχνά στη Σούδα. Ερωτηθείς για τους λόγους που τα πλοία δένουν στο εμπορικό λιμάνι και για ενδεχόμενους κινδύνους για τη ναυσιπλοΐα και τις δραστηριότητες του λιμανιού από την παρουσία τους, ο κ. Δασκαλάκης απάντησε πως με βάση τους κανονισμούς τα πολεμικά πλοία μπορούν να δέσουν και σ’ αυτό το τμήμα του λιμανιού και η παρουσία τους δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα. Για τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας και τον αποκλεισμό ενός τμήματος της λιμενικής ζώνης σημείωσε πως είναι μέτρα που παίρνονται κάθε φορά.
ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΠΛΟΙΟ
Το πλοίο στο λιμάνι της Σούδας είναι το αμφίβιο μεταφορικό του βασιλικού Βρετανικού Ναυτικού HMS Albion. Μεταφέρει πεζοναύτες και άρματα μάχης, ενώ υποστηρίζει και επιχειρήσεις ελικοπτέρων για αεροαποβάσεις. Από το 2001 που έχει τεθεί σε υπηρεσία έχει βρεθεί σε δεκάδες σημεία του πλανήτη υποστηρίζοντας τα βρετανικά συμφέροντα. Σημειώνεται πάντως ότι με βάση την απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου δεν προβλέπεται συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στις επιχειρήσεις σε βάρος του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία.